Morrissey přirovnal britskou olympijskou hysterii k atmosféře Hitlerova Německa

8. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

Zpěvak a textař Morrisey kritizoval "přehnaný šovinismus" Olympijských her v Londýně a přirovnal tamější atmosféru k Hitlerovu Německu v roce 1939. Na svých internetových stránkách napsal: "Na Olympijské hry nejsem schopen se dívat v důsledku přehnaného šovinismu, který proniká všemi akcemi. Byla Británie kdy tak odporná svým patriotismem? 'Oslniví' příslušníci královské rodiny samozřejmě Olympijské hry zneužívají pro své vlastní empirické cíle a v tisku nemá prostor žádný opoziční hlas. Je děsivé toho být svědkem."

Morrissey, který nebyl pozván na zahajující ceremonii a je uprostřed svého evropského turné, konstatoval, že "Londýn se náhle teď prodává jako superbohatá značka, zatímco zbytek Anglie se třese v důsledku škrtů".

Labouristická poslankyně Kerry McCarthy Morrisseyho kritiku odmítla: "Ano, lidé kritizovali komercialismus, kontrolu, kterou nad akcemi mají sponzoři a určité organizační problémy, avšak od zahajovací ceremonie až do nynějších sportovních výkonů neprojevuje Británie šovinismus, ale národní hrdost, a myslím si, že je to oprávněné."

Avšak komentátor listu Independent Simon Kelner k tomu napsal. "Mně horečnatý šovinismus, kterým je prodchnuto vysílání BBC, od Olympijských her naprosto odpuzuje. Vyvolává to ve mně pocity opačné, než je pocit hrdosti. Tak, teď jsem to řekl, a můžete si mě odvléci do Toweru a popravit."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7455

Diskuse

Obsah vydání | 10. 8. 2012