ANGLIE:

Muž zatčen, protože se při olympijském závodu neusmíval

9. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

Mark Worsfold, 54, byl v Anglii zatčen policií a odveden v poutech, protože se při sledování olympijského cyklistického závodu neusmíval. Požaduje nyní od policie písemnou omluvu.

Worsfold je bývalý voják a učitel bojového umění. 28. července ho zatkla policie za údajné "porušování veřejného pořádku" krátce předtím, než místem v Leatherheadu v Surrey projel olympijský cyklistický závod. Worsfold seděl na zdi, odkud chtěl závod sledovat. Policisté mu nasadili pouta a odvezli ho na policejní stanici v Reigate, protože prý jeho chování "vyvolávalo znepokojení".

"Tento muž byl umístěn nedaleko skupinky demonstrantů a vzhledem k jeho postoji, způsobu, jak byl oblečen a jeho blízkosti závodní dráze, ho policisté zatkli, aby zabránili možnému narušení veřejného pořádku," konstatovala policie v Surrey v oficiálním prohlášení.

Worsfold, jehož příběh nejprve publikoval satirický časopis Private Eye, tvrdí, že policie ho vyslýchala ohledně jeho chování a ptala se, proč není vidět, že se mu závod líbí. Worsfold trpí Parkinsonovou chorobou a má ztuhlé svaly v obličeji, takže se nemůže usmívat. Policie ho propustila za dvě hodiny.

"Mohlo se to udělat jinak. Byl jsem zatčen proto, že jsem se neusmíval. Mám Parkinsonovu chorobu," řekl Worsfold a zdůraznil, že si uvědomuje, že policisté pracují dlouhé hodiny a snažili se zajistit hladký průběh akce.

Podrobnosti v ZDE

0
Vytisknout
21850

Diskuse

Obsah vydání | 10. 8. 2012