Zameťte si před prahem a v e-mailových schránkách

8. 8. 2012 / Václav Meškan

čas čtení 3 minuty

Jako řadový občan této země jsem využil snad poslední možnost, abych dal poslancům a senátorům najevo, že nesouhlasím s podobou návrhu zákona o tak zvaných církevních "restitucích". Nejde o to, že bych nechtěl, aby bylo navráceno, co bylo ukradeno, ale obyčejný selský rozum mi praví, že zde není něco v pořádku. Argumenty proti církevním "restitucím" byly napsány a vysloveny již mnohokrát. Nepochybuji, že připravované "restituce" jsou v zásadě legální, ovšem podle mě jsou zcela nemravné a nespravedlivé. Tentokrát mě ovšem zarazilo něco jiného. Již si zvykám, že názory občanů politiky nechávají celkem chladnými. Ale opět ten můj selský rozum. Nejsou snad občané ti, kteří je v minulosti volili a kteří budou volit zas? Není lid zdrojem veškeré státní moci (to jsem četl v Ústavě)?

Zpět k podstatě. Chtěl jsem vyjádřit svůj nesouhlas a napsat všem poslancům a senátorům, kteří podporují zákon o vyrovnání s církvemi, ale nemám čas obtížně vyhledávat kontakty, detektivní talent mi chybí. Chtěl jsem jim napsat, že bych o církevních "restitucích" rád hlasoval za ně v referendu. Ať se na mě totiž nikdo z nich nezlobí, ale má důvěra ve volené zástupce poslední měsíce poněkud poklesla.

Jakou radost jsem měl, že si někdo dal tu ohromnou práci za mě, sehnal elektronické kontakty na příznivce církevních "restitucí" v parlamentu a já mohl pouze pohodlně vyplnit elektronický formulář, aby jim má výzva byla odeslána (ZDE). A zjevně jsem nebyl sám. Tím více mě potěšila odpověď jednoho pana senátora (záměrně nejmenuji). Já totiž vážně předpokládal, že názory voličů "požírá" automaticky antispamová ochrana.

Pan senátor mi popřál pěkný den, ale ještě předtím se vyjádřil pro mě trochu nepochopitelně: "Vážení, díky Vašemu zasílání robotických zpráv ve věci požadavku referenda o církevních restitucích, došlo k úplnému zamoření a kolapsu mé datové schránky. S takovýmito nátlakovými elektronickými postupy se neztotožňuji a žádám Vás, abyste si můj email vymazali z mého adresáře a nezasílali mi stovky shodných emailů (musím vás opravit, pane senátore, odeslaných výzev nebyly stovky, ale tisíce). Touto nátlakovou cestou svému cíli neposloužíte, ba naopak."

Já naivka myslel, že můj názor může našim voleným zástupcům posloužit, aby se rozhodovali správně v souladu s názorem jejich voličů, a tady pan senátor píše, že má výzva je robotickým nátlakem, který zamořuje jeho schránku. Jsem snad mor, pane senátore? Navíc si mám vymazat jeho adresu, už nechce, abych mu své názory psal. Jen podotýkám, že jsem využil poslední možnost, jak svůj názor vyjádřit. Znáte lepší způsob? Na "Václaváku" nás bylo na jaře 120 000 a efekt se, pokud je mi známo, nedostavil žádný.

Páni poslanci a senátoři, zameťte si prosím před svým prahem a ve svých e-mailových schránkách, obávám se, že morová nákaza občanské naštvanosti se lavinovitě šíří zemí.

0
Vytisknout
13879

Diskuse

Obsah vydání | 10. 8. 2012