Červenec 2012 byl nejteplejší měsíc v USA za posledních 118 let

9. 8. 2012

čas čtení 1 minuta



Více než polovina okresů ve Spojených státech je nyní ve stavu primární přírodní katastrofy. Zdá se, že se nyní vážně projevuji klimatické změny. Vyhlášení primární přírodní katastrofy znamená, že farmáři, postižení suchem, mohou žádat ministerstvo zemědělství o mimořádnou finanční pomoc.

Od letošního března dochází na území Spojených států k porušování teplotních rekordů. Podle nové zprávy National Oceanic and Atmospheric Administration se sucho, které postihlo loni Texas, vyskytlo dvacetkrát pravděpodobněji nyní než v šedesátých letech dvacátého století. Ovzduší je totiž dnes o hodně teplejší než tehdy a to podporuje vznik extremních povětrnostních podmínek.

Protějškem letošní horké vlny v USA bylo rekordně deštivé počasí v Británii a v jiných částech severní Evropy. Spojené státy a Evropa také zaznamenávají velmi studené zimy. Je to zřejmě spojeno s daleko rozsáhlejším táním ledu v Arktidě.

Bílá barva sněhu a ledu na pólech odráží sluneční paprsky zpět do atmosféry a tím planetu Zemi ochlazuje. Na severním pólu led ustupuje. V důsledku toho černé moře absorbuje více tepla, a tak roztaje ještě víc ledu, což vede k absorpci dalšího tepla.

Země jako celek absorbuje více slunečního záření a to se pak projevuje v globálním ekologickém systému.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7470

Diskuse

Obsah vydání | 10. 8. 2012