Zápas (ve volném stylu) o Černého Petra

23. 7. 2013 / Lubomír Brožek

čas čtení 4 minuty

Tomu říkám odcházení! Ne při zdi, zahanbeně, se svědomím pošramoceným nesplněnými sliby, s očima sklopenýma před hněvivými zraky občanů..., ale zpříma, furiantsky a se vší parádou odešla nejméně oblíbená vláda naší polistopadové historie, když na odchodnou ještě rozhodila mezi své věrné bratru čtvrt miliardy korun. Nepochybně dřeli jako koně. Dokonce v podstatě bez víkendu, jak poznamenal exministr Benda. Prostě zlatí hoši. Mi(ni)stři! Škoda jen, že za sebou zanechali úhor. A sem tam nějaký ten tunel. Anebo alespoň tunýlek. Děkujeme, hoši (a děvčata)!

28917

Brzo mě zavřou

22. 7. 2013

čas čtení 2 minuty

Jsem vdova, brzy mě zavřou natvrdo za zpoždění výměny SPZ u dovezeného Fordu Focusu z Německa. Loni v únoru jsem ojetinu dovezla, pak zánětem plic onemocněla a když jsem se zpožděním iniciovala na úřadě ve Frýdlantě n. Ostravicí přihlášení, chtěli po mně 3000,- Kč ekolog. daň, píše autorka komiksů Gina Horylová.

Čína zakázala výstavbu vládních budov

23. 7. 2013

čas čtení 1 minuta

Čínské ústřední stranické a vládní orgány dnes v rámci úsporné kampaně na pět let zakázaly veškerou výstavbu nových vládních budov. Nařízení, o němž informuje server Xinhuanet, zakazuje výstavbu jakýchkoliv nových vládních budov a také rozšiřování starých pod záminkou údržby. Zákaz se týká také drahých tréningových center a hotelů. Některé veřejné stavby údajně byly vybudovány v rozporu s platnými nařízeními.

Lidé musí převzít odpovědnost za svůj život

23. 7. 2013

čas čtení 4 minuty

Reaguji na článek "Brzo mě zavřou" a nevím proč vůbec takové blbosti zveřejňujete, píše čtenář, který se nepodepsal. Žijeme v nějakém právním státě a všichni máme zákonem daná práva a také povinnosti.

Kdyby se paní nechovala asociálně, ale využívala možností daných jí zákonem, bylo by to pro ni mnohem pohodlnější, levnější a bez sankcí. Pokud došlo ze strany úřednice k nějakému nelegálnímu chování (jako např. násilné "vyrvání" čehokoli), mohla tuto skutečnost dotyčná oznámit na lince 158, která je zdarma z jakéhokoli telefonu.

Ruská politika vůči "blízkému i méně blízkému" zahraničí - polopravdy a mýty

23. 7. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 10 minut

Konzervativní obrat v sovětské zahraniční politice do jisté míry vlastně nastal již za Stalina, i když nutno říci, že měl pouze podmíněný a taktický charakter - totiž pokud šlo o země, jež Moskva nehodlala v nejbližší době začlenit do impéria, ale chtěla s nimi přesto rozvíjet rozsáhlou spolupráci a vytvářet na jejich straně určitou závislost. Namísto transparentní leninské politiky "vývozu revoluce" zde byly proto aplikovány mnohem pružnější, v jistém smyslu pragmatičtější přístupy, které v extrémních případech dokonce přinesly cílené existenční obětování místní promoskevské komunistické agentury ve prospěch jiných cílů (poválečné Řecko, Írán v době islámské revoluce). Uvnitř impéria tomu ovšem takto nebylo, tam platil se vším všudy jednotný mustr a počet stupňů volnosti připuštěný pro satelitní režimy byl velice nízký, jak ukázalo mj. Pražské jaro 1968. Zmíněný model, tj. vytváření "klonů" sovětského zřízení v zóně vlastního vlivu, byl později výrazně kritizován a odmítnut i těmi, kdo se jinak k tradici sovětského imperialismu podmíněně hlásí. Původ zmíněného odmítnutí lze stopovat různě, např. k historiku Lvu Gumiljovovi, který považoval extrémně modernistickou homogenizaci sovětského impéria na úkor starších organizačních principů z dob carských za příčinu nefunkčnosti sovětského zřízení. Ale tento přístup si - také prostřednictvím Gumiljova, ale patří sem i celý ruský emigrační eurasianismus - osvojila i akademicky dnes mimořádně vlivná ruská extrémní pravice, jejímž hlavním intelektuálním představitelem je Alexandr Dugin s jeho zásadní knihou Základy geopolitiky: Geopolitická budoucnost Ruska (Основы геополитики: геополитическое будущее России) vydanou roku 1997 nakladatelskou péčí generálního štábu.

Gosudar Zeman, hledání paralel a tříštění reality

22. 7. 2013 / Veronika Sušová-Salminen

čas čtení 34 minut

"Ve smyslu, ve kterém obvykle používáme toto slovo, je oligarcha osoba s ukradenými penězi, která pokračuje v plundrování národního bohatství, využívajíc svůj zvláštní přístup k orgánům moci a správy." (V.V. Putin)

V posledních týdnech se v českých médiích opakovaně objevila srovnání, vyslovená předními českými politiky ohledně jednání prezidenta Miloše Zemana, která tvrdila, nebo naznačovala, že Zeman svojí politikou směřuje k putinismu či, že se snaží jednat jako ruský gosudar. ZDE, ZDE, ZDE,ZDE,ZDE

Odpověď aktivního občana na praktiky "našich" soudů

23. 7. 2013

čas čtení 22 minut

Protivládní demonstrace, Ostrava, Masarykovo náměstí, 17. 11. 2012 (na fotografii, pořízené deníkem Právo, je Dušan Míček, pod čepicí vlevo autor)

V poslední době se i v nezávislých a alternativních médiích množí názory popisující velmi surově a brutálně naši současnou společenskou realitu víceméně následovně, píše Martin Míček:

"Co jste vy idealisté a snílci čekali, převrat v r. 1989 neměl s očekáváním lidí a nástupem skutečné svobody a demokracie nic společného, rozhoduje moc a síla peněz! Nelze se proto divit naší současnosti, já to přece vždycky říkal..."

Všichni známe ono rčení, "že po bitvě je každý generálem..."

Ale ona bitva opravdu skončila?!

Alternativy existují, aneb nenápadný půvab regionalismu

23. 7. 2013

čas čtení 8 minut

Vážený pane Čulíku,

V návaznosti na článek Willa Huttona tvrdíte, že v Británii a České republice není žádná politická strana, která by měla ekonomickou a politickou strategii alternativní vůči neoliberalismu, píše Marek Pavka.

Dovolím si Vás upozornit, že takovéto strany tady jsou. Ve Velké Británii jde Skotskou národní stranu, velšskou Plaid Cymru a další regionalistické strany. Skotské národní straně, která ve Skotsku vládne, se podařilo vytvořit mnohem příznivější sociální a ekonomické prostředí, než jaké je v Anglii, což snad jako obyvatel Glasgowa víte, a jako vzor vidí Norsko. SNP se staví proti škrtům v sociální sféře, které jsou typické pro londýnské vlády všech možných barev. Dokonce i lord Adonis, hospodářský stratég labouristů prohlásil, že Anglie by se od Skotska měla učit.

Generál Demsey: Pět variant amerického zásahu v Sýrii

23. 7. 2013

čas čtení < 1 minuta

Šéf Sboru náčelníků štábů generál Martin Dempsey v otevřeném dopise senátnímu výboru, který rozhoduje o tom zda setrvá ve funkci, načrtl pět variant možného vojenského zásahu proti Sýrii.

Jsou to výcvik, poradenství a pomoc opozici; provedení omezených leteckých útoků na vládní síly; zřízení bezletové zóny; vytvoření nárazníkové zóny uvnitř Sýrie; zmocnění se syrských chemických zbraní.

Zatímco první varianta by si vyžádala asi 500 milionů dolarů ročně, náklady na ostatní se pohybují kolem miliardy dolarů za měsíc.

Zároveň Dempsey, který je osobně k podobné akci velice zdrženlivý, upozornil, že by zásah neznamenal nic menšího než válku.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

O neoliberální posedlosti ziskem

22. 7. 2013

čas čtení 1 minuta

píše ironicky americký spisovatel Bill Bryson ve svém cestopise o Británii Notes from a Small Island (Zápisky z malého ostrova):

Železniční trať z města Settle do města Carlisle (na severozápadě Anglie) je snad nejslavnější obskurní trať na světě. Britské železnice (British Rail) ji chtějí zlikvidovat už dlouhá léta, na základě argumentu, že je prodělečná. Tato absurdní myšlenka, že věci musejí vydělávat, anebo je nutno je zlikvidovat, je snad nejúpornějším dědictvím éry Thatcherové, natolik, že ji přijalo i mnoho levicově orientovaných osob. Ale když se nad tím zamyslíte třeba jen na nanosekundu, je naprosto zřejmé, že nejcennější věci v životě vůbec na sebe nevydělávají. Pokud byste chtěli následovat tuto absurdní logiku, museli byste zrušit všechny semafory na křižovatkách, školy, kanalizaci, přírodní rezervace, muzea, univerzity, staré lidi a ještě mnoho dalšího. Takže proč proboha by něco tak užitečného, jako je železniční trať, která je většinou mnohem příjemnější než staří lidé, daleko méně se hašteří a daleko méně se věnuje drbům, měla vydělávat zisk, aby směla dál existovat? Je to způsob myšlení, který musí společnost okamžitě opustit.

Bill Bryson, Notes from a Small Island, Doubleday 1995, str. 311-312.

Současná politická scéna aneb Jak si zachovat duševní zdraví

23. 7. 2013 / Jiří Bátěk

čas čtení 2 minuty

V době Protektorátu Čechy a Morava za nacistické okupace ovládly protektorátní žurnalistiku podivné charaktery. Aktivističtí novináři-kolaboranti v čele s Lažnovským začali veřejně upozorňovat na nacistům nepohodlné lidi a psaním pronacisticky orientovaných článků škodili již tak zdecimovanému národu.

Naši předci správně pochopili, že číst protektorátní tisk je jen ztrátou času a peněz. Lidé tak přestali noviny kupovat a v důsledku toho se prodej tisku téměř zastavil. Zavládlo samozřejmě zděšení - hrozilo, že žurnalisté přijdou o teplá místečka.

Fraška a manipulace kolem poslanecké indemnity

21. 7. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Z dnešních Otázek V. Moravce a zejména z toho, co říkali předseda Trestního kolegia Nejvyššího soudu Rizman a vrchní olomoucký státní zástupce Ištvan, jsem vyrozuměl, že případ údajné korupce tří exposlanců ODS se zase vrátí ke stíhání téhož trestného činu jako na začátku. Podle Ištvana bude muset sice Nejvyšší státní zastupitelství zrušit dosavadní stíhání, nicméně to bude možno obnovit, jak jsem už psal dříve, v závislosti na tom, jak Nejvyšší soud interpretuje, co je to projev poslance v Poslanecké sněmovně.

Omezování volebního práva občanů ČR

22. 7. 2013

čas čtení 2 minuty

Komentáře médií ve věci kauzy bývalých poslanců ODS Tluchoře, Šnajdra a Fuksy se v posledních dnech po rozhodnutí Nejvyššího soudu (NS) točí kolem rozsahu poslanecké imunity. NS rozhodl, že se poslanecká imunita vztahuje na jakékoliv jednání poslance, a tedy i možnost prodat svůj mandát za lukrativní dobře placenou funkci ve státem řízené firmě nebo jiné zajímavé hmotné statky a nazývá tento krok "politickým jednáním".

Tento překvapivý výrok NS se však netýká pouze zúčastněných exposlanců, ale dotčenými osobami se stávají všichni občané ČR, upozorňuje Martin Bečan:

Je jim totiž významným způsobem omezováno aktivní volební právo, které jim dává možnost volit své zástupce do Parlamentu ČR a rozhodovat tak ve volbách o složení parlamentu.

Žádná česká politická strana nemá žádnou ekonomickou ani politickou strategii, jak by mohla ČR v budoucnosti přežít

22. 7. 2013

čas čtení 4 minuty

Drtivá většina českých poslanců a politiků má jediný zájem: hrabat pod sebe a posilovat svou moc. Jenže žádnou strategii ve veřejném zájmu nemají. Někdo by se měl zamyslet nad aspoň některými problémy, na něž upozorňuje v případě Velké Británie Will Hutton. Paralela ohledně politické a ekonomické nekompetence, ideologické zaslepenosti a egomaniackého sobectví je téměř absolutní, míní Jan Čulík. No, posuďte sami:

Britská ekonomika nezaznamenává žádný růst. Export zůstává v podstatě nezměněn, ani do rychleji rostoucích zemí EU, navzdory tomu, že byla britská libra o 25 procent devalvována. Investice do podniků poklesly o 34 procent. Reálné mzdy poklesly o 9 procent a budou dál klesat. Obrovská dysfunkce britské ekonomiky bude i nadále vážným problémem.

Vzkaz Vojtěcha Cepla

22. 7. 2013

čas čtení 2 minuty

Česká televize v roce 2008 zaznamenala rozhovor Vojtěcha Cepla. Byl to jeden z autorů naší současné Ústavy a mimořádná osobnost, která daleko přesahovala svým obzorem a znalostmi svoji právnickou profesi. Při sledování současné kauzy tří obviněných a neobviněných poslanců jsem si tento dokument vyhledal v archivu České televize a znovu zhlédl. Mnohokrát mě při jeho sledování zamrazilo, jak výstižně a přesně pan Cepl dokázal pojmenovat a varovat před problémy, které nám střet práva a politiky mohou přinést. Dovoluji si ocitovat či parafrázovat některé pasáže, píše Pavel Kučera.

Kvalita rozhodování Ústavního soudu aneb o negramotnosti

21. 7. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 5 minut

Kvalitu práce soudců nemáme hodnotit komentováním "živých" případů ještě před pravomocným rozsudkem, neboť to může ovlivnit rozhodování. "Mrtvé" kauzy už ale hodnotit lze. Soudci nejsou v demokratické společnosti nekritizovatelní, protože zdrojem moci je lid. Tedy my. Kritiku si soudci zaslouží zvláště, když rozhodují o desítkách miliard, aniž znají spis. Jestliže takto diletantsky rozhodují soudci soudu ústavního, lze něco jiného čekat od soudců soudu nejvyššího, případně dokonce od soudců okresních senátů?

Spravedlnost a výklad práva tak díky kvalitě orgánů spravedlnosti odděluje hluboký příkop plný beznaděje a frustrace těch, kteří stále ještě doufají, že stát není zloděj, lhář a podvodník, ale stát jsme my všichni. I když žijeme v době, kdy se nikdo nestydí. Myslím, že by političtí lídři bez rozdílu stranické příslušnosti měli dávat pozor na to, jestli se postupně frustrace nemění v nenávist. Protože pak jim půjde o krk. I těm v talárech.

"Přispívat na něco, co mají jiní čtenáři zdarma? Proč?!"

21. 7. 2013

čas čtení < 1 minuta

Osobně jsem dosud příspěvek neposlal na chod Britských listů neposlal. Nemám důvod. Přispívat na něco, co mají jiní čtenáři zdarma? Proč? Nevidím k tomu sebemenší důvod,

píše jeden čtenář, jehož jméno raději neuvedeme.

Vyjádřením tohoto svého postoje totiž přesně zaznamenal, co je základní problém v dnešní České republice. Mnozí lidé zapomněli, co je solidarita. Pokud se tento postoj v zemi nezmění, ČR se nikdy z průšvihů nevyhrabe, míní šéfredaktor Britských listů Jan Čulík.

Prosíme přispějte finančně na provoz Britských listů

17. 7. 2013

čas čtení 1 minuta

Milí čtenáři,

prosíme, nezapomínejte, že provoz serveru Britské listy nemůžeme vést zadarmo. Čtenáři, kteří nás čtou ve stále větších počtech, by si měli uvědomit, že i když samozřejmě Britské listy neprovozujeme pro zisk, příspěvky na minimální provozní náklady potřebujeme. Jsme tedy závislí na průběžných finančních darech od čtenářů.

Za Britskými listy nestojí žádný investor ani podnikatelský manipulátor. Jsou jedním z mála zpravodajských a analytických portálů, vycházejících v češtině, které nemají politickou agendu a nepodporují žádné podnikatelské či politické seskupení či stranu.

Pokud považujete za důležité, aby Britské listy dále fungovaly, prosím, přispějte finančně na náš účet. Je v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Můžete též přispět z mobilního telefonu nebo úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Neposílejte eura do pražské banky ze zahraničí, poplatek je astronomický. Děkujeme.

Jste Čech, Slovák nebo Polák žijící ve Velké Británii?

19. 7. 2013

čas čtení < 1 minuta

Jste Čech, Slovák nebo Polák žijící ve Velké Británii? Prosím, vyplňte na webu následující dotazník, který se týká integrace přistěhovalců do britské společnosti. Šetření je součástí disertační práce Tomáše Cirhana. Děkujeme.

Dotazník v angličtině: ZDE

Dotazník v češtině: ZDE
Dotazník v polštině: ZDE

Parkovací arogance Nejvyššího soudu

18. 7. 2013

čas čtení 2 minuty

Vážené Britské listy,

o odtrženosti (a aroganci, jak to vnímám já) Nejvyššího soudu svědčí i tato má zkušenost. Bydlím ve vedlejší ulici, blízko NS, tedy v širším centru města. Jak to ani nebývá v takovýchto lokalitách jinak, trpíme chronickým nedostatkem parkovacích míst. Ne tak NS, píše Miroslav Lahoda. Ten si kolem svého nárožního domu nechal rezervovat odhadem dobrých 20-30 míst. Dokonce nonstop! (Dovolím si ve své zpupnosti pochybovat o horečnaté noční soudní činnosti. Leda, že by se odehrávala za potemnělými okny. Inu, k čemu vlastně potřebuje slepá spravedlnost světlo?)

Knížák ztrácí drive a pro establishment se stává přítěží

20. 7. 2013 / Radim Hreha

čas čtení 5 minut

Profesor Milan Knížák byl podle svých slov šokován postupem policie při zatýkání Jany Nagyové. "Způsob jakým byla zatčena bezbranná ženská je naprostým vrcholem arogance a brutality. Vrhá nás to zpátky do totalitního režimu. Byl jsem za komunismu mnohokrát zatčen. Policie si ale ani tehdy nedovolila to, co si předvedla nyní. Jde o neuvěřitelnou nehoráznost, drzost a brutalitu, která nemá v civilizované zemi obdoby," prohlásil prý rozčilený Knížák.

Nedovolím si posuzovat zákrok policie, u kterého jsem nebyl. A už vůbec ne na základě emotivní charakteristiky rodinných příslušníků zatýkané osoby.

Vítejte v reálném světě, paní Nagyová

19. 7. 2013 / Petr Novák

čas čtení 1 minuta

Přečetl jsem si tento článek, píše Pavel Novák.

Paní Nagyová a její dcery nyní objevují to, co obyčejní lidé, semletí justicí, zažívají dnes a denně. Bez ohledu na to, zda jsou vinní či nevinní. To, co se jí stalo, je stejné jako každý jiný případ.

Možná bych řekl, že paní Nagyová zažila to lepší. Neřeším otázku její viny či neviny, ale jen podmínek vazby a vyšetřování.

"Kauza Nagyová"?

19. 7. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Server Lidovky.cz brzy ráno zveřejnil úplný text kontroverzního usnesení Nejvyššího soudu k případu stíhaného exposlance Šnajdra, které vedlo i k propuštění spoluobviněných Tluchoře a Fuksy. Kuriózní ovšem je, že byl celý článek pojat jako komentář s vloženým textem usnesení a vybaven manipulativním titulkem Co způsobilo zlom v kauze Nagyová? Argumenty advokáta o rezignačním projevu.

Pokládám za zjevné, že "kauza Nagyová" se v žádném případě neredukuje na obvinění tří trafikantů, v jejichž záležitosti měla Nagyová sama stejně hrát maximálně roli prostředníka. Lze libovolně dlouho diskutovat o celé konstrukci obvinění olomouckého státního zastupitelství, stejně jako o některých demonstrativních krocích represívních složek, které nebyly vždy zcela přiměřené situaci. Nic z toho ovšem nezmění ani zbla na faktu, že expremiérova šéfka kanceláře úkolovala vojenskou rozvědku - a i kdyby nebylo už vůbec ničeho jiného, Nečasova vláda proto padla zcela poprávu. Takže jakýpak "zlom" v "kauze Nagyová"? Jede se dál.

Podnět policii ČR

19. 7. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Navazuji opět na spolupráci s Policií ČR a dávám podnět (fotografie jsou v příloze) k prošetření jízdy automobilu dnes 18. 7. 2013 v ježnickém lese - čas kolem 19:00, místo: automobil projížděl tímto místem směrem od Brantic směrem dolů na Ježník:

ZDE

Automobil jsem vyfotil zepředu i zezadu, obě fotky jsou v příloze, SPZ je čitelná na obou fotkách: BRE 27-27. Řidič automobilu porušil zřejmě tyto zákony České republiky:

Zákon č. 289/1995 Sb. o lesích: v paragrafu 53 zakazuje vjezd a stání motorových vozidel v lesních porostech i na účelových lesních komunikacích, dále ve stejném paragrafu zakazuje rušit v lese klid a ticho nadměrným hlukem.

Zákon č. 449/2001 Sb. o myslivosti v paragrafu 9 zakazuje plašit zvěř, rušit ji při hnízdění a kladení mláďat, a to i hlukem a pojezdem motorovými vozidly.

Zákon č. 140/1961 Sb. trestní zákon upravuje v § 257 poškozování cizí věci a v § 258 zneužívání vlastnictví.

Motorismus v lesích je značným celospolečenským problémem v ČR.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červen 2013

12. 7. 2013

čas čtení 2 minuty

V červnu 2013 přispělo finančně na Britské listy 164 osob bankovním příkazem celkovou částkou 29 120,45 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v březnu 2013 částkou 2414,16 Kč.

Zůstatek byl koncem června 2013 87 108,19 Kč, z toho má být částka v rezervě na exekutorský projekt 166 375,59 Kč, takže výdaje na provoz Britských listů do ní zasáhly a Britské listy dlužily exekutorskému projektu 79 267,40 Kč. (Tento dluh, který vznikl exekutorskému projektu provozními náklady Britských listů, uhradil dne 12. července 2013 šéfredaktor BL Jan Čulík z vlastní kapsy.)

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

34485