Snowden: Program XKeyscore umožňuje americké vládě sledovat skoro všechno, co děláte na webu

31. 7. 2013

čas čtení < 1 minuta

Americká vláda se snažila zpochybnit tvrzení whistleblowera Edwarda Snowdena, že jeji špehové mají možnost sledovat skoro všechno, co dělá jakýkoliv uživatel na internetu. Glen Greenwald nyní publikoval v deníku Guardian podrobnou prezentaci, vytvořenou na základě informací od Snowdena, která dokazuje, že americká vláda lhala a její špehové skutečně mohou sledovat skor úplně všechno, co děláte na internetu, a to prostřednictvím speciálního programu XKeyscore. Ve středu mají o špehování veřejnosti svědčit vysocí činitelé americké rozvědky v kongresovém výboru pro otázky soudnictví.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Mezinárodní lidskoprávní organizace odsoudily verdikt nad Bradleym Manningem

31. 7. 2013

čas čtení 5 minut

Widney Brown, hlavní ředitel organizace Amnesty International pro mezinárodní právo a mezinárodní politiku, zdůraznil: "Priority americké vlády jsou postavené na hlavu. Americká vláda odmítá vyšetřovat důvěryhodná obvinění z mučení a z dalších zločinů podle mezinárodního práva, navzdory drtivým důkazům, že k nim dochází. Přesto se rozhodla trestně stíhat Manninga, který se pokusil udělat správnou věc - odhalit důvěryhodné důkazy o protizákonném jednání vlády. Vyšetřujete a stíháte osoby, které likvidují důvěryhodnost vlády tím, že páchají zločiny jako mučení, které zakazuje americká ústava i mezinárodní právo."

Vojín Bradley Manning, zdroj obrovského množství informací pro server WikiLeaks, čelí možnému vězení v maximální délce 136 let ve vojenském vězení poté, co ho v úterý shledal americký vojenský soud vinným z většiny trestných činů, z nichž byl obžalován. Nebyl shledán vinným z "napomáhání nepříteli" a také z prozrazení videozáznamu amerického leteckého úderu v provincii Farah v Afghánistánu, při němž zemřelo mnoho civilistů. Manningovi obhájci energicky argumentovali, že Manning nebyl primárním zdrojem prozrazení tohoto videa, i když vojín přiznal, že později zveřejnil dešifrovanou verzi tohoto videa a dokumenty, spojené s ním.

O českých ministrech sociálních věcí

31. 7. 2013

čas čtení 1 minuta

"Dvě třetiny řetězců nám část potravin před koncem záruční lhůty dávají. Nikoli ale všechny potraviny, většinu jich likvidují. Důvod je ten, že je to vyjde mnohem levněji. Platí jen likvidaci, kdežto při daru musejí platit ještě daň z přidané hodnoty, což je pro ně nevýhodné," uvedla šéfka pražské pobočky České federace potravinové banky Věra Doušová. Na potraviny se v ČR vztahuje snížená DPH ve výši 15 procent.

Ve všech ostatních zemích Evropské unie přitom podle jejích slov existuje výjimka udělená tamními ministerstvy financí, že za potraviny, darované za účelem nasycení lidí v sociální nouzi, se DPH neplatí.

V kontejnerech končí ovoce i mléčné výrobky.

"Jsme jediná země v EU, která to nemá. Bývalí ministři práce a sociálních věcí k tomu přitom byli Českou federací potravinových bank vyzýváni. Bohužel to odmítli," řekla.

Zdroj: ZDE

Čínské akcie ztratily hodnotu 748 miliard dolarů

31. 7. 2013

čas čtení 2 minuty

Čínské společnosti v červenci poprvé vypadly z žebříčku deseti největších světových společností. V roce 2009, kdy Čína sklízela chválu, si připsaly pět z deseti míst. Soros situaci odmítl komentovat a Stiglitz neodpovídá na email a nebere telefon. - Čínské úřady signalizovaly, že nechtějí pokračovat v modelu závislém na investičním využití fiskálního stimulu a budou se adaptovat na udržitelnější model založený na službách a spotřebitelské poptávce, s nižší mírou růstu.

Čtyři roky poté, co čínský růst pomohl vyvést globální ekonomiku z recese a vynesl zemi chválu miliardáře George Sorose i ekonoma Josepha Stiglitze, investoři ztratili na akciovém trhu víc peněz, než kdekoliv jinde na světě. Akciový index SHCOMP, jehož hodnota se v srpnu 2009 zdvojnásobila, když vláda vložila do výstavby silnic, železnic a bytů fiskální stimulus v hodnotě 652 miliard dolarů, ztratil 43% své hodnoty a zničil 748 miliard dolarů v tržních hodnotách. V procentním vyjádření pouze řecký index ASE spadl ještě hlouběji.

Politické hry

31. 7. 2013 / Petr Wagner

čas čtení 1 minuta

Z hlediska strategie her je naše současná politická situace úžasně poučná. Pojďme se tedy učit. Jaké jsou varianty. Nejprve tedy Rusnokova vláda:

Krevní obraz české společnosti

31. 7. 2013 / Lenka Procházková

čas čtení 5 minut

Dávno, dávno již tomu, kdy první polistopadové volby rehabilitovaly slovo občan. I slovo poslanec. Po krátkém vdechnutí kyslíku se ale jeho přívod znovu uzavřel. Dnes už je zase lid, ten proklamovaný zdroj veškeré moci, jen surovinou v moci mocných. Když je zničena důvěra a úcta k lidem, kteří nás podle slibu mají v parlamentě zastupovat, je to jako byste vyrazili dno ze sudu, napsal v roce 1932 Ferdinand Peroutka v článku "Zklamané iluze". Situaci v tehdejším parlamentu hodnotil nevesele:

Rozhodne australské volby rasistická politika vůči uprchlíkům?

31. 7. 2013

čas čtení 3 minuty

Volební kampaň v Austrálii je placena životy mužů, žen a dětí. Někteří se utopí, jiní budou po léta živořit v táborech zamořených malárií. Děti budou zavřeny za žiletkovým drátem v podmínkách popisovaných jako "obrovský generátor mentálních chorob". Toto barbarství je považováno za trumf volební kampaně jak vládou, tak opozicí. Připomíná to uzavření hranic Židům ve 30. letech a ničí fasádu údajně neškodné a šťastné společnosti, píše John Pilger pro Truthout.

Spektakulární reakce čtenářů ve věci finanční pomoci Britským listům

31. 7. 2013

čas čtení 1 minuta

Čtenáři reagovali dramatickým způsobem na nedávno zveřejněnou informaci, že Britské listy potřebují průběžné provozní financování, že nepatří do žádné vlivové skupiny a Občanské sdružení Britské listy neprovozuje tento internetový deník pro zisk, ale jako veřejnou službu.

Od doby, kdy byl apel v polovině července zveřejněn, vzrostla celková částka na účtu Britských listů na 561 651 Kč.

Je to spektakulární vyjádření důvěry čtenářů v práci, kterou vykonávají Britské listy. Jsme neobyčejně povzbuzeni tím, že se nám zřejmě podařilo vytvořit v české společnosti síť lidí, kteří jsou ochotni ve veřejném zájmu podpořit dobrou věc.

Britské listy jsou informační a zpravodajský server, nemohou tedy organizovat politické akce, ani se jich účastnit. Že však tolik lidí dokáže dát dohromady k podpoře dobré věci ve veřejném zájmu, je pozitivní zpráva. Společnost zřejmě nebude tak atomizovaná a sobecká, jak to může na první pohled vypadat. Přestože počet finančních přispěvatelů pro Britské listy stále ještě zůstává na úrovni stovek lidí, jsou to stovky lidí, kteří by společně mohli pro svou společnost něco dokázat. Uvažujte prosím o tom.

Pravidelně zveřejňujeme měsíční výdaje Občanského sdružení Britské listy i oficiální výroční účetní zprávy, viz poslední článek vydání na titulní stránce, zveřejněný každý den.

Ještě jednou: Děkujeme.

Jan Čulík šéfredaktor

Steinbrück: Kdo vládne této zemi?

31. 7. 2013

čas čtení 1 minuta

Protikandidát Angely Merkelové v nadcházejících volbách, sociální demokrat Peer Steinbrück, v komentáři pro Frankfurter Rundschau nešetří nejen ministra vnitra, kterého přirovnal k mluvčímu americké služby NSA, a šéfa kanceláře Merkelové, ale také samotnou populární kancléřku.

Britská královská rodina blokuje zákony, které se jí nelíbí

31. 7. 2013

čas čtení 1 minuta

Britská královna Alžběta a její syn princ Charles zneužívají svého málo známého práva veta k blokování zákonů, které schválil demokraticky zvolený parlament, ale které se jim nelíbí. Odhalil to konzervativní deník Daily Telegraph.

Nejméně 39 nových britských zákonů bylo předloženo ke schválení členům královské rodiny. Královna Alžběta a princ Charles zneužívají svých pravomocí k blokování nových zákonů v oblastech, jako je univerzitní školství, sociální dávky pro otcovskou dovolenou a přídavky na děti. Královna také vetovala v roce 1999 vojenský zákon, který navrhoval, aby pravomoci schvalovat vojenské údery proti Iráku přešly od monarchie na Dolní sněmovnu.

Buckinghamský palác nutí své zaměstnance podepisovat zaměstnaneckou smlouvu o nulovém počtu pracovních hodin

31. 7. 2013

čas čtení < 1 minuta

Sídlo anglické královny Alžběty Buckinghamský palác nutí své zaměstnance, aby podepisovali pracovní smlouvu o nulovém počtu garantovaných pracovních hodin, což znamená, že když vás zaměstnavatel nepotřebuje, může vás bez náhrady dočasně propustit. Smlouva vám přitom znemožňuje, abyste zároveň pracovali pro jakoukoliv jinou firmu.

Tuto vyděračskou praxi používá i celá řada dalších významných britských firem a i britské univerzity, včetně University of Glasgow.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Co Bradley Manning prozradil?

Manninga americké úřady odsoudily, pachatele mučení nepotrestaly

30. 7. 2013

čas čtení 3 minuty

Britské Channel Four News v úterý večer připomněly, jaká byla Manningova "vina":

Bradley Manning zpřístupnil r. 2010 serveru WikiLeaks téměř 400 000 souborů o válce v Iráku, 90 000 souborů o válce v Afghánistánu a 250 000 diplomatických depeší.

Kolaterální vražda

Manning zprostředkoval serveru WikiLeaks tajný videozáznam, na němž se americká letecká posádka směje poté, co uskutečnila letecký úder, který usmrtil více než 10 lidí, mimo jiné novináře a jednoho otce, který vedl své děti do školy. Ze zveřejnění videa vyšlo najevo, že Spojené státy skrývají informace o zabitých novinářích a civilistech.

Bradley Manning není nepřítel

30. 7. 2013

čas čtení 4 minuty

Stíhání Bradleyho Manninga vyslalo do světa signál. Dalo světu najevo, že jakmile jsou Spojené státy konfrontovány s důkazy, že páchají trestné činy, současná americká vláda za to potrestá tu osobu, která ty informace zveřejnila, nikoliv pachatele těch trestných činů.

Vysílá to velmi varovný signál všem diktaturám, které běžně vězní, mučí a vraždí novináře a aktivisty. Ukazuje se totiž, že Spojené státy, takzvaná nejvýznamnější demokracie na světě, se ve skutečnosti od těchto diktatur moc neliší.

V úterý byl zveřejněn verdikt vynesený nad Bradleym Manningem, týkající se obžaloby, že zveřejnil tajné dokumenty. K zveřejnění verdiktu došlo až po Manningově věznění po dobu 1160 dní. Manningovým "zločinem" bylo, že prozradil vojenské dokumenty serveru WikiLeaks.

V rámci tohoto materiálu bylo zveřejněno video, na němž americký vojenský vrtulník zastřelil otce, který vedl děti do školy, dále důkazy, že v Afghánistánu operovala jednotka vrahů, i dokumentaci, že v americké věznici na Kubě v zálivu Guantánámo nejsou vězněni "nejstrašlivější teroristé", ale duševně choří pacienti, taxíkáři a osoby, které zajal Taliban.

Anketa Romano hangos:

Jak hodnotíte nedávné demonstrace v Duchcově a Českých Budějovicích?

31. 7. 2013 / Pavel Pečínka

čas čtení 17 minut

Pavel Koukal, zastupitel a radní města Duchcov
Zcela zodpovědně mohu říci, že pokud se jedná o to násilné přepadení, něco podobného Duchcov dosud nezažil a doufám, že už ani nezažije. V Duchcově k rasistickým útokům nikdy nedocházelo. Stalo se to asi 250 metrů od našeho domu a celé město tím bylo otřeseno. Obávám se, že viníci incidentu jsou inspirováni násilnostmi, kterých se dopouštějí islámští imigranti na předměstích Londýna a jiných britských měst. To by bylo velmi závažné a mělo by se to co nejdřív analyzovat.

"Bože, jak hluboko jsem klesla"

31. 7. 2013 / Petr Sak

čas čtení 7 minut

je název starého italského filmu a zvolání krásné, leč v manželství sexuálně frustrované ženy. Tento výkřik se mi vybavuje při sledování české politiky, v poslední době zvláště projevů Miroslavy Němcové.

Na naprostou většinu míst ve státní správě je předepsanou kvalifikací vysokoškolské vzdělání. Pokud si pracovník na takovémto místě nedoplní vysokoškolskou kvalifikaci, tak si místo neudrží. Skloubit rodinu, zaměstnání a studium není snadné. V současnosti studuje na vysokých školách tisíce lidí v takovéto situaci. V české demokracii ani kvalifikační požadavek neplatí pro všechny. V českém státě platí zvláštní logika, čím vyšší a odpovědnější pozice, tím méně je potřeba kvalifikace a vzdělanost. A na té úplně nejvyšší pozici už není potřeba vzdělanost a kvalifikace vůbec žádná, tedy alespoň podle politiků ODS a TOP 09.

Jak mi Jana Lukeše připomněla Slavenka Drakulić

30. 7. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Shodou okolností mě Jana Lukeše a jeho novou "historii" českého a slovenského filmu Diagnózy času, o níž jsem zde psal včera s tím, že ta knížka vlastně o filmech skoro vůbec není, je především o politice, připomněl pěkný soubor fejetonů Café Europa od chorvatské spisovatelky Slavenky Drakuličové, dobře známé na Západě z četných překladů jejích knih do západních jazyků.

Ve fejetonu nazvaném "Proč jsem nikdy nebyla v Moskvě" píše Drakuličová v knize Café Europa toto:

Když jsem poprvé začala jezdit na literární festivaly, koncem osmdesátých let, idea literárních festivalů mě mátla. Byla jsem zvyklá na něco úplně jiného, totiž na literární sjezdy, tedy na nekonečné debaty o spisovatelích a o politické moci, o cenzuře, o autocenzuře a o tom, jak je důležité být spisovatelem obecně - aniž by se při tom hovořilo o nějakých konkrétních literárních dílech. (Str. 22, vydání z r. 1996, Abacus, Londýn, další vydání 1997, 1998, 2001, 2003, 2005, 2006, 2007, 2008, 2010, 2011).

V dokonalé zkratce, aniž by o tom věděla, se Drakuličové podařilo přesně charakterizovat Lukešovu knihu Diagnózy času. Přesně takováto je. Není v první řadě o filmech, ale věnuje se "nekonečné debatě o filmařích a o politické moci, o cenzuře, o autocenzuře a o tom, jak je důležité být filmařem obecně - aniž by se při tom hovořilo podrobněji o nějakých filmových dílech".

Drakuličová mi ukázala, jak typickým produktem komunistického režimu zůstává Jan Lukeš dodnes. Svou výstižnou zkratkou demonstrovala, že východoevropští intelektuálové z různých zemí spolu mají zjevně mnohem víc společného, než tuší.

Nová kniha Jana Lukeše:

O filmu to (moc) není

30. 7. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 15 minut

Jan Lukeš, Diagnózy času. Český a slovenský poválečný film (1945-2012). Slovart, Praha 2013

Ambiciózní, výpravnou, více než čtyřistastránkovou vázanou publikaci s mnoha barevnými i černobílými reprodukcemi a fotografiemi představuje autor jako syntetickou historii československého, a pak českého a slovenského filmu především od vzniku komunistického režimu v Československu r. 1948 až do současnosti. Lukešova práce však není primárně historií české a slovenské kinematografie. Je to především politická historie cenzury filmové tvorby v poválečném Československu. Jsou to dějiny výrobních poměrů v českých a slovenských filmových studiích a společnostech. Z tohoto hlediska je Lukešova kniha heuristicky cenná.

Bradley Manning "nenapomáhal nepříteli"

30. 7. 2013

čas čtení < 1 minuta

Plukovnice Denise Lindová v úterý shledala Bradleyho Manninga vinným z pěti trestných činů krádeže a z pěti trestných činů "špionáže" a z dalších trestných činů. Může být odsouzen až na 130 let do vězení. Nebyl shledán vinným trestným činem "napomáhání nepříteli", což bylo nejvážnější obvinění, jemuž čelil. Jeho odsouzení bude pokračovat ve středu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Prohlášení platformy Blokujeme!

30. 7. 2013

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva

My, níže podepsaní, reagujeme na stupňující se vlnu nenávisti, rasismu, xenofobie a násilí v České republice, kterou pohání všeobecně rozšířený anticikanismus.

Odmítáme ignorovat skutečnost, že každý víkend probíhají násilné protiromské demonstrace a pochody. Nebudeme nečinně přihlížet tomu, jak nenávist pramenící z nedostatku informací a společenské frustrace stoupá každým dnem. Naším cílem je tyto projevy nenávisti společně zastavit.

Politická kultura Jurského parku

30. 7. 2013 / Lubomír Brožek

čas čtení 6 minut

"Pomalu k volbám, rychle ke korytům"

Strana mírného pokroku v mezích zákona

V aréně politického hulvátství je pořád živo. Vystupují zde sice stále titíž přeborníci ve vytahaných trikách vybledlých stranických barev s otřepanými ideologickými logy na propadlé hrudi, ale jejich rétorika se (a nejenom s blížícím se hlasováním o důvěře Rusnokově vládě) značně přiostřuje. Svalnatá slova předváděná vyhecovanému publiku by mnohým našim osvědčeným borcům mohly závidět i takové těžké váhy jako Muhammad Ali či ukusovač ušních boltců Mike Tyson.

Negativní teze: Politika není svinstvo a ekonomika není zlodějna

30. 7. 2013 / Wenzel Lischka

čas čtení 6 minut

Většina občanů, takzvaná mlčící většina - to jsou ti, kteří byli svobodně volit snad jenom jednou, to když volili Občanské fórum, aby pak seznali, že chodit k volbám je zbytečné - tak tato většina se domnívá, že politika je svinstvo a ekonomika zlodějna, a že se s tím nedá nic dělat. Pro snazší pochopení látky občas v této stati použijeme zmíněná lidová vulgární synonyma.

Papež František: "Společnost potřebuje solidaritu"

30. 7. 2013

čas čtení 4 minuty

Z projevu papeže Františka předneseného 25. července v Rio de Janeiro v komunitě Varginha

Brazilský lid, zejména ti nejchudší mezi vámi, dokáže nabídnout světu cenné poučení o solidaritě. Na tomto světě je solidarita příliš často zapomínána nebo umlčována, protože je nepříjemná. Zdá se to být skoro jako ošklivé slovo ... solidarita. Rád bych apeloval na ty, kteří mají k dispozici větší zdroje, na státní úřady a na všechny lidi dobré vůle, kteří usilují o sociální spravedlnost: Nikdy nepřestaňte pracovat pro spravedlivější svět, charakterizovaný větší solidaritou! Nikdo nemůže zůstat necitlivý vůči nerovnosti, která na světě přetrvává! Všichni, podle svých konkrétních možností a své konkrétní odpovědnosti, by měli být schopni osobně přispět tak, aby se skoncovalo s mnoha sociálními nespravedlnostmi. Kultura sobectví a individualismu, která často přežívá v naší společnosti, není, opakuji,není to, co vede k obyvatelnějšímu světu. Naopak vede k němu kultura solidarity. Kultura solidarity znamená, že pohlížíme na druhé lidi ne jako na soupeře nebo na statistická čísla, ale jako na bratry a sestry. A my všichni jsme bratři a sestry!

V docházce do Sněmovny opět propadl Hašek, horší byla jen rodící matka

30. 7. 2013

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva sdružení Koho volit

Praha, 29. 7. 2013 -- V první polovině roku měl s docházkou na hlasování opět problémy Michal Hašek (ČSSD). Účastnil se pouze 23 % hlasování. To je, jako kdyby zaměstnanec s osmihodinovou pracovní dobou odešel z práce v úterý dopoledne a už se do konce týdne neukázal. Horší byla pouze Gabriela Hubáčková (KSČM), jíž se ovšem v únoru narodila holčička, a dva uvěznění poslanci David Rath (ČSSD) a Roman Pekárek (ODS). Vyplývá to z pravidelné analýzy sdružení KohoVolit.eu, které dlouhodobě monitoruje dění v Parlamentu.

26315

Na prdeli dřepící poslanec...

30. 7. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 17 minut

V níže uvedeném příspěvku argumentuje Štěpán Kotrba, že "poslanci nemusejí být trvale přítomni ve sněmovně". Britské listy se distancují od Kotrbových osobních urážek a útoků na Kamila Gregora ze sdružení KohoVolit. Strašení "lobbistickými penězi od Sorose" je nesmysl. Kotrba nechápe, že financování neznamená v západním kontextu závislost. Jak známo, Gyorgy Soros je ostrým kritikem politiky americké vlády i současné západoevropské politiky nesmyslných škrtů. Upozorňujeme také, že nedávno charakterizoval Štěpán Kotrba sdružení KohoVolit jako "odborníky", nyní je označuje za "amatérskou lobbistickou organizaci". Nemohou být obojím. │

Reakce na vložené stanovisko JČ: Jako profesionální jsem hodnotil výkon matematika Michala Škopa v případě analýzy manipulujících sociologických průzkumů ČT a ČRo před komunálními volbami. Tehdy Škop zveřejnil metodiku, podle které postupoval a věnoval se datům. Suše. Střízlivě. Nyní jeho kolega dělá populistickou politiku jako lobbistickou agendu na základě zmatených a realitě neodpovídajících předpokladů. Bulvárně. A to je rozdíl. Zásadní. Rozdíl mezi profesionalitou a neprofesionalitou. │ŠOK.

Hádka mezi poslancem ČSSD Haškem, obviněným Kamilem Gregorem z lobbistického sdružení KohoVolit.eu z nedostatečné docházky, ukazuje na rozpor mezi laickým názorem bývalých žáků základní školy (s povinnou docházkou) na činnost poslanců a 22 let trvající realitu. Poslanci nemají žákovskou knížku a aktivisté nejsou učitelé. Pro aktivní výkon funkce poslance (reprezentace voličů a schvalování co nejkvalitnějších zákonů) je fyzická účast na jednání pléna sněmovny mnohdy až na posledním místě. Zvláště pro opozičního poslance je hlasování podstatné pouze tehdy, kdy může něco na výsledku změnit a projevit tak vůli svou, respektive reprezentovat vůli svých voličů. Což není vždy. Politika není pouze dřepění na prdeli a zvedání rukou.

Střelec/Skytten

30. 7. 2013

čas čtení 7 minut

KD│ Remake dánského politického thrilleru z roku 1977, tentokrát z dílny režisérky Annette K. Olesen, pracuje s tématy, která jsou v dnešním Česku hned v mnoha ohledech exotická. Přesto lze říci, že zasazuje původní příběh do víceméně aktuálních reálií a předkládá západoevropskému divákovi výsledek, který je uvěřitelný. Pro civilizačně retardující Čechy, zejména ty z nejstarších generací, ovšem film pravděpodobně uvěřitelný nebude. Příliš silně totiž odporuje hluboce zažraným myšlenkovým stereotypům industriálního budovatelství, které polistopadový vývoj v této zemi nakonec opřel i o transformovanou komunistickou paranoiu.

Přečetli jsme

30. 7. 2013

čas čtení 1 minuta

"O "mimořádně kvalitních profesních životopisech" mluvil Kalousek i ve vztahu k exposlancům Marku Šnajdrovi a Ivanu Fuksovi. Kandidáty s lepšími profesními předpoklady v době, kdy jim nabízel funkce v Čepru, respektive v Českém Aeroholdingu, prý neviděl...

Marek Šnajdr svou kvalifikaci předvedl v čele dozorčí rady VZP v době, kdy zkrachoval projekt IZIP se ztrátou asi dvě miliardy korun a kontroloři ministerstva zdravotnictví upozornili na pochybnosti v zakázkách a smlouvách za více než 850 milionů korun. Fuksa má zase několik zajímavých zápisů z doby svého působení v Příbrami - smlouvy uzavřené bez výběrového řízení, městský byt neoprávněně přidělený jeho ženě, sobě přidělené vysoké odměny ze zadlužené městské firmy.

Předvídatelný systém obsazování dozorčích rad a managementu státních společností v Česku neexistuje a chtít tedy po kandidátech jako nutný kvalifikační předpoklad i něco jako osobní integritu je zjevně z říše fantazie. Odbornost a znalost ale není všechno. Kdyby šlo jen o to, mohli bychom mít rovnou celou vládu jen z "napravených pytláků". A nejlepším ministrem vnitra by pak mohl být typově Jiří Kajínek."

Podrobnosti: ZDE

(Ne)postradatelní

29. 7. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 4 minuty

Usilujeme-li o co možná nejfunkčnější podobu právního státu, je třeba, nehledě nalevo napravo, respektovat rozhodnutí soudu a podrobit se mu, i když s ním nemusíme vnitřně souhlasit.

Toto poměrně elementární pravidlo je v posledních dnech narušeno diametrálně odlišným pohledem Ústavního a Nejvyššího soudu na výklad poslanecké imunity a projevu ve Sněmovně. Máme-li výrok jakéhokoli soudu ctít, nemůže být zpochybněno, že bylo rozhodnuto podle platného práva.

Walter Lacqueur: Evropa je v úpadku, ale odmítá si to uvědomit

29. 7. 2013

čas čtení 1 minuta

Mezinárodní vydání Spiegelu přineslo obsáhlý rozhovor s dvaadevadesátiletým historikem Walterem Lacqueurem, který se celý život zabývá Evropou. Podle něj si dnes slábnoucí Evropa odmítá uvědomit, jak velmi se vzdálila od postavení obdivovaného vzoru, v němž byla ještě kolem roku 2000, a jak malý vliv a reputaci v mezinárodní aréně, kde je vnímána jako slabá, dnes ve skutečnosti má. Měla by tomu přizpůsobit své ambice, protože v nadcházející turbulentní době bude velice zranitelná.

"Stal jsem se historikem poválečné éry v Evropě, ale Evropa, kterou jsem znal, už neexistuje. Má kniha "Z ruin Evropy" zveřejněná v roce 1970, končila optimistickým hodnocením budoucnosti. Později, v roce 2008, byla zveřejněna kniha "Poslední dny Evropy: Epitaf pro starý kontinent". K tématu jsem se vrátil v mé poslední knize, "Po pádu: Konec evropského snu a úpadek kontinentu". Sled titulů pravděpodobně říká vše. -

Evropa nebude pohřbena v popelu jako Pompeje nebo Herculaneum, ale Evropa je v úpadku. Je nepochybně děsivé uvědomit si její bezbrannost tváří v tvář nadcházejícím bouřím. Poté, co byl tak dlouho centrem světové politiky, hrozí dnes starému kontinentu, že se stane pěšákem."

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Syrská armáda obsadila Homs

29. 7. 2013

čas čtení 1 minuta

Syrské úřady dnes vydaly informaci, že armáda obnovila svou kontrolu nad centrální čtvrtí Chalídíja ve městě Homs donedávna obsazenou povstalci. Boje zde trvaly několik týdnů a Homs byl jedním z hlavních center povstání proti prezidentu Bašáru Asadovi.

Čína nařídila audit státního dluhu. Má obavy, že projekty jsou dlouhodobě nerentabilní

29. 7. 2013

čas čtení 1 minuta

Čína nařídila celostátní audit veškerého státního dluhu. To podtrhuje obavy, že nedávné zpomalení ekonomiky může zasáhnout finanční sektor.

Místní úřady se po propuknutí světové finanční krize těžce zadlužily ve snaze udržet tempo růstu ekonomiky. Poslední audit z roku 2011 ukázal, že státní dluh dosáhl koncem roku 2010 výše 10,7 bilionu juanů (asi 1,7 bilionu dolarů).

NSA špehovala v Německu desítky let. Legálně, na základě mezivládní dohody

29. 7. 2013

čas čtení 1 minuta

Server Deutsche Welle dnes přináší rozhovor s historikem Josephem Foschepotem z univerzity ve Freiburgu. Ten tvrdí, že Německo už krátce po vzniku Spolkové republiky v roce 1949 pod nátlakem uzavřelo s USA tajnou smlouvu, která Američanům umožnila provozovat bez omezení špionážní aktivity na německém území. Němečtí politici tak o celé záležitosti museli dávno vědět a tato praxe byla podle Foschepotových výzkumů už během 60. let mnohokrát prozrazena. Ačkoliv podle smluv se třemi spojeneckými mocnostmi Německo v roce 1955 získalo zpět plnou suverenitu, ve skutečnosti se jednalo pouze o veřejnou deklaraci a tajné dodatky, které jsou dosud v platnosti, ji v mnoha ohledech fakticky anulovaly. Mezi jiným dovolují bývalým okupačním mocnostem sledovat telefonní hovory a poštovní komunikaci.

Když docházelo ke sjednocení Německa, tehdejší kancléř Kohl si uvědomoval, že věc je poněkud kontroverzní - a tak se celé záležitosti vyhnul. Také proto příslušné tajné smlouvy zůstaly nadále v platnosti a umožňují americké výzvědné aktivity na německém území až dodnes.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Alternativa ke GMO: Britští vědci vyvíjejí zemědělské plodiny odolné vůči klimatickým změnám

29. 7. 2013

čas čtení 1 minuta

Britští vědci z Královské botanické zahrady v Kew provádějí bezprecedentní výzkum, který dohledává divoké příbuzné konvenčních plodin za účelem vytvoření hybridů. Ty by měly mít větší výnosy a současně byly odolné vůči efektům klimatických změn. Křížení s divokými příbuznými je přírodní a bezpečnou alternativou k laboratorním genetickým modifikacím a může přinést globální ekonomice zisk až 128 miliard liber.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červen 2013

12. 7. 2013

čas čtení 2 minuty

V červnu 2013 přispělo finančně na Britské listy 164 osob bankovním příkazem celkovou částkou 29 120,45 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v březnu 2013 částkou 2414,16 Kč.

Zůstatek byl koncem června 2013 87 108,19 Kč, z toho má být částka v rezervě na exekutorský projekt 166 375,59 Kč, takže výdaje na provoz Britských listů do ní zasáhly a Britské listy dlužily exekutorskému projektu 79 267,40 Kč. (Tento dluh, který vznikl exekutorskému projektu provozními náklady Britských listů, uhradil dne 12. července 2013 šéfredaktor BL Jan Čulík z vlastní kapsy.)

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

32881