Zvyk je železná košile? Dilemata nové vlády a česká politická kultura

23. 1. 2014 / Veronika Sušová-Salminen

čas čtení 14 minut

Nová vláda se už pomalu formuje a Miloš Zeman jmenoval Bohuslava Sobotku premiérem. Při svém jmenování premiér Sobotka řekl, že se jeho vláda bude v neposlední řadě věnovat zlepšení klimatu v české společnosti/politice. V neděli se potom nechal slyšet, že jeho vláda bude prověřovat klientelismus kolem personální práce (obsazování postů) úřednické vlády v demisi Jiřího Rusnoka.

Hledám české občany, kteří by se chtěli účastnit výzkumného projektu o českém školství a české identitě

23. 1. 2014

čas čtení 1 minuta

Dobrý den,

jsem postgraduální studentka v oboru českých studií na University of Glasgow. Zkoumám, jak vliv má systém českého školství na rozvoj české národní totožnosti. Moje práce doplní dosavadní výzkum o české národní totožnosti (například známou knížku Ladislava Holého) tím, že bude podrobně analyzovat konkrétní zkušenosti českých občanů s českým školstvím.

Pro empirickou část své práce bych ráda provedla pohovory s učiteli, kteří mají pěti nebo víceletou zkušenost vyučování na základních školách v ČR za posledních pětadvacet let. Pohovory by trvaly 30 - 60 minut a uskutečnily by se buď v dubnu 2014 v České republice, anebo online, podle toho, jak si přejete. Ráda bych provedla pohovory aspoň s šesti učiteli, nebo bývalými učiteli.

Školitelem mé výzkumné práce je dr. Jan Čulík a práci schválil Výbor pro etiku College of Arts na University of Glasgow. Všechny pohovory budou anonymní a po dokončení výzkumu nebudeme uchovávat osobní individuální informace.

Pokud byste se chtěli účastnit tohoto výzkumu, prosím napište mi na adresu k.anderson-mcmullan.1@research.gla.ac.uk.

Předem vám děkuji za váš čas.

Kirsten Anderson-McMullan MA

Ukrajinské protesty už nejsou jen o vstupu do EU

23. 1. 2014

čas čtení 1 minuta

Extremní pravice infiltrovala opoziční hnutí, které nezastupuje všechny občany a propadá se do nesmyslného násilí, argumentuje v deníku Guardian Volodymyr Iščenko. Dodává:

Není pochyb, že vláda Viktora Janukovyče je zkorumpovaná. V ukrajinské, tvrdě nerovné společnosti, zastává Janukovyčova vláda pouze zájmy těch nejbohatších a nese odpovědnost za brutální potlačování opozice. Většina protestujících Ukrajinců doufá ve spravedlivou demokratickou společnost, i když to naivně spojuje s nadějí na zidealizovanou "Evropu".

Návštěva velvyslance Pojara na univerzitě v nelegální izraelské osadě je nepřijatelná

23. 1. 2014

čas čtení 10 minut


PhDr. Jan Kohout
Ministerstvo zahraničních věcí ČR
Černínský palác
Loretánské náměstí 5
118 00 Praha 1 -- Hradčany

Praha, 22. ledna 2014

Vážený pane ministře,

obracíme se na Vás jménem občanských iniciativ Ne naším jménem! -- Iniciativa za spravedlivý mír na Blízkém východě, ISM Česká republika a Přátelé Palestiny, jakož i jménem občanské veřejnosti znepokojené dlouhodobým působením našeho velvyslance v Izraeli Tomáše Pojara.

Na Ukrajině bylo vyhlášeno osmihodinové příměří

23. 1. 2014

čas čtení < 1 minuta

Demonstranti v Kyjevě vyhlásili osmihodinové příměří po dnu násilí, během něhož zemřeli nejméně tři demonstranti a opoziční politik se vyjádřil, že je ochoten čelit "kulce do čela", pokud ukrajinský prezident Viktor Janukovyč okamžitě nevyhlásí předčasné volby.

Příměří vyhlásil v poledne kyjevského času opoziční politik a bývalý boxer těžké váhy Vitalij Kličko. Pokračovalo vyjednávání mezi opozičními politiky a Janukovyčem.

Ve čtvrtek odpoledne svolal Janukovyč na příští týden mimořádné parlamentní zasedání, na němž se má jednat o krizi, avšak zřejmě to neznamená žádné ústupky opozici.

Ve středu skončilo tříhodinové jednání mezi oběma stranami bez dohody a v Kyjevě pokračovalo zvýšené násilí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Kolik sil má ruský medvěd?

23. 1. 2014 / Ilona Švihlíková

čas čtení 14 minut

Na Britských listech se objevila diskuse ohledně ruské zahraniční politiky a jeho vojenského potenciálu. Nemíním analyzovat stav a možnosti ruské vojenské techniky, ale místo toho se podívat na především ekonomické slabé a silné stránky této obrovské země. Stav ekonomiky je bezesporu jedním (nikoliv jediným) z determinantů možností zahraniční politiky, včetně případného vedení konfliktu. Posoudit reálné možnosti ruské ekonomiky je důležité i proto, že ruští představitelé použili esenci Realpolitik, když zmínili, že zahraniční politiku země neurčují předsevzetí, ale prostě potenciál.

PŘEČETLI JSME:

Nediktovat, co je pravda

23. 1. 2014

čas čtení 1 minuta

  • Proč vás vlastně tak zajímá komunistické Československo?
  • Hodně mi připomíná francouzské vyrovnávání se s vichistickým režimem. I tam se obyvatelé najednou ocitli v diktatuře -- a co teď. Zajímají mě kompromisy, co byl kdo schopen obětovat po etické stránce. Jak se lidé chovali, aby přežili. Způsob, jak se s tím Francie popasovala, určitě není dobrým příkladem pro postkomunistické země. Hned po válce byli všichni Francouzi z Vichy "hrdinové", kteří "trpěli pod nacisty, proti nimž ale srdnatě bojovali", a za to jim pak plošně rozdávali medaile. Zrádců bylo jen pár... Načež americký historik Robert Paxton na začátku sedmdesátých let zjistil, že Vichy a Pétain byli mezi obyčejnými lidmi v podstatě populární a těšili se do určité míry podpoře. Nemyslím si, že běžní Francouzi byli tímhle "objevem" překvapeni -- zažili to, věděli, o čem Paxton mluví, ale historici a politici začali bít na poplach: Jak to, že si někdo dovoluje zpochybnit, že francouzský národ byl národem hrdinů, kteří bojovali proti totalitní moci! A jak si to vůbec může dovolit cizinec? Reakce byly ostré a ne zrovna důstojné.

    Rozhovor s historičkou Muriel Blaive: ZDE

    Je pravda, že má Rusko ekonomické problémy. Chce je řešit zbrojením

    23. 1. 2014 / Karel Dolejší

    čas čtení 5 minut

    S potěšením jsem si přečetl další text Ilony Švihlíkové o "holandské nemoci". Touto rétorickou figurou autorka stereotypně vysvětluje frapantní ekonomickou neefektivitu svých oblíbených autoritativních režimů, aby se nemusela zabývat např. úrovní korupce, rozkrádáním či chronicky špatnou alokací investic.

    Bohužel, fundamentálně pochybená metodologie, kterou autorka používá, ji specielně v ruském případě vede k přehlížení hned několika faktorů.

    Konec syrského konfliktu za stávajícího diplomatického patu nenastane

    23. 1. 2014 / Daniel Veselý

    čas čtení 6 minut



    < Ukázka z šokujícího dokumentárního filmu Channel Four o tom, co se stalo s dětmi v Aleppu

    Právě započatých mírových rozhovorů číslo 2 v Ženevě o ukončení krvavého konfliktu, který trhá Sýrii na kusy, se může zúčastnit jen "vybraná společnost". Jedna země, která se na dění v Sýrii aktivně podílí, byla z diplomatických rozhovorů vyšachována. Objevila se ale další námitka, tentokrát jde o osud syrského prezidenta Bašára Asada. Má pak vůbec neúplná a selektovaná diplomacie nárok na úspěch?

    Japonský premiér požaduje, aby Čína snížila vojenské výdaje

    23. 1. 2014

    čas čtení 2 minuty

    Ve svém projevu v Davosu apeloval japonský premiér Shinzo Abe na Čínu, aby snížila své vojenské výdaje, a srovnal nynější rostoucí napětí mezi Čínou a Japonskem s napětím mezi Británií a Německem před sto lety, těsně před první světovou válkou.

    Shinzo Abe v klíčovém projevu na Světovém hospodářském fóru chválil "nový začátek" své země a argumentoval, že plody ekonomického růstu v Asii by se měly využívat pro inovace a pro investice do "lidského kapitálu" a nikoliv do zbraní.

    Jan Palach a stávání se posmrtnou maskou

    23. 1. 2014 / Jan Kršňák

    čas čtení 15 minut

    Jsem ročník 1979. Nebyl jsem na Palachově pohřbu, nejsem jedním z půl miliónu lidí, kteří to zažili na vlastní kůži. Ale nějak se to ke mně doneslo. Můžu si o tom něco myslet. Ale mám právo se k tomu vyjadřovat? Nebo musím pietně přebírat, co mě předcházelo? Je Palach součástí mého života, anebo je to spíš jen minulost, která s mou přítomností už nesouvisí, a tak bych o ní měl pomlčet? I když jsem se narodil pozdě, můžu se taky popálit o Palachovy plameny? píše čtenář Jan Kršňák.

    K tomu: Jan Čulík, "Mám velké pochybnosti o klišé, které se dnes vytváří o Janu Palachovi"

    Ještě drobnost k HBO a k Palachovi

    23. 1. 2014 / Jan Čulík

    čas čtení 1 minuta

    K celé diskusi o filmu Hořící keř paní Hollandové a televizi HBO bych rád dodal ještě dvě drobnosti. HBO je v USA známá jako relativně "lidová" televize, jejíž produkty většinou musejí mít explicitní sexuální scény (jedna je neústrojně i ve filmu Hořící keř), není tedy divu, že za peníze HBO vznikl o Palachovi nenáročný kýč.

    Druhá věc, která mi přijde pozoruhodná, je, že tvůrci tohoto filmu vůbec nepovažovali za vhodné konzultovat pamětníky, kteří organizovali Palachův pohřeb, byli u jeho smrtelné postele a vyjednávali s tehdejší vládou, jako například Miroslava Prokeše či Jana Kavana. Třicetiletý scénárista zjevně usoudil, že on tomu, co se stalo před jeho narozením rozumí líp než nějací pamětníci...

    Fiktivní umělecká verze historické události, odlišující se od faktů, je samozřejmě zcela legitimní, pokud je ovšem ta příznakovost (ono odlišování se od reality) nějak funkční a nese to nějaký originální sémantický signál.

    Dejte mi s Janem Palachem pokoj

    23. 1. 2014

    čas čtení < 1 minuta

    Řeknu to natvrdo a bez obalu, píše čtenář V. Novotný. Jsem Palachův vrstevník. Jeho čin a jeho osoba mi bylo ovšem u zadku tenkrát a tím víc je i nyní. Šlo čistě o jeho soukromou věc, za mě se neupálil. Tehdejší politická reprezentace (Dubček, Kriegel, Smrkovský atd.), které jsem tehdy fandil, se projevila jako banda totálních kreténů, kteří neuměli udržet ani to, co už jim patřilo - a stála za nimi včetně mě většina obyvatel. Oni mohou za současnou tragédii, za (klero)fašismus, který u nás vystrkuje růžky, za totalitní diktaturu peněz. Takže mi s tím Palachem, alespoň zde na BL, dejte pokoj.

    I nadále budeme nezdolně obohacovat německou ekonomiku!

    23. 1. 2014 / Štěpán Cháb

    čas čtení 1 minuta

    Pan Daniel Strož se velmi pěkně rozčiluje nad ponížením české koruny vzhledem k euru, dvě koruny navíc udělají své. Jenže s eurem, podražily nám tu i potraviny, takže i nadále je výhodnější přiživovat německou ekonomiku. Pokud měla ČNB v plánu zamezit českým občanům nákupy v zahraničí, nevyšlo jí to. A hlavně, kvalitou se německé potraviny stále, i přes zdražení eura, pohybují po poněkud odlišné dimenzi.

    Nezaměstnanost v Británii za posledního čtvrt roku ostře poklesla

    23. 1. 2014

    čas čtení 1 minuta

    Nezaměstnanost v Británii poklesla od listopadu 2013 ze 7,4 procent na 7,1 procent, snížila se o 167 000 osob na 2,32 milionu osob. Počet pracovních míst vzrostl o 280,000 to 30.15 milionů. V zemi je stále daleko více nezaměstnaných, než před vznikem finanční krize r. 2009, nicméně je to však tak rychlý pokles nezaměstnanosti, jaký země nezaznamenala za posledních 17 let. Pracovní příležitosti zjevně vznikají daleko rychleji, než ekonomové předpokládali. Jak však v parlamentě zdůraznil šéf labouristické opozice Ed Miliband, průměrně mzdy jsou dnes o 1600 liber ročně nižší než byly ve volebním roce 2010, takže mnoho rodin je na tom stále špatně.

    V důsledku pozitivního ekonomického vývoje stoupla libra vůči euru na 1,2222 eur a vůči dolaru na téměř tříleté maximum 1,6553 dolaru.

    Britští euroskeptičtí ekonomové poukazují na to, že Británie má větší ekonomický potenciál než eurozóna, protože nepřijala euro, a má tedy v ekonomické politice daleko volnější ruce než země eurozóny.

    Podrobnosti v angličtině ZDE

    Británie v důsledku svého multikulturního obyvatelstva už nikdy neprovede v zahraničí velkou vojenskou invazi

    23. 1. 2014

    čas čtení 1 minuta

    Stále multikulturnější Británie si stále silněji nepřeje, aby britská vojska v budoucnosti prováděla jakékoliv invaze typu invazí do Iráku či Afghánistánu. Tento postoj občanů ovlivňuje přípravu současné britské obranné doktríny, informovali vysocí činitelé na britském ministerstvu obrany.

    Občanstvo v Británii má už dost zahraničních válek. Kromě toho britské vojenské kruhy pociťují mezi multikulturními britskými voliči odpor proti vysílání britských vojsk do zemí, z nichž britští občané či jejich rodinní příslušníci původem pocházejí.

    Nezávislá mezinárodní komise bude zkoumat svobodu internetu v éře amerického špehování

    23. 1. 2014

    čas čtení < 1 minuta

    Ve středu bylo na světovém hospodářském fóru v Davosu oznámeno, že byla založena mezinárodní nezávislá komise, jíž bude předsedat švédský ministr zahraničí Carl Bildt, která bude po zveřejnění informací od Edwarda Snowdena vyšetřovat budoucnost internetu.

    Dva roky trvající zkoumání se především zaměří na státní cenzuru internetu a na otázky soukromí a špehování, které se dostaly do ohniska světové pozornosti v souvislosti s informacemi, které zveřejnil Edward Snowden o špehování občanů, které provádí americká NSA a britská GCHQ.

    Vyšetřovací komise se bude skládat z 25 politiků, univerzitních odborníků, bývalých pracovníků výzvědných služeb a dalších osobností z celého světa.

    Podrobnosti v angličtině ZDE

    Olympiáda a čeští televizní reportéři

    23. 1. 2014 / František Řezáč

    čas čtení 2 minuty

    Za časů Husákova reálného socialismu, nemluvě o letech pade- až šedesátých, se také konala různá mezinárodní sportovní klání, od mistrovství Evropy přes mistrovství světa až po olympiády. Tehdejší česko-slovenští sportovní reportéři vynikali vedle popisování sportovních událostí zvláštním typem servility vůči komunistickému režimu.

    PŘEČETLI JSME:

    Hlavně, že v demokracii jste bezdomovcem svobodně

    22. 1. 2014

    čas čtení 1 minuta

    "Patočka nerozumí anebo nechce rozumět naprosto zásadnímu rozdílu mezi demokracií (i špatnou) a diktaturou. Adamcova vláda (přesněji ústřední výbor) mlátila a zavírala disidenty úmyslně, protože tak udržovala obyvatelstvo ve strachu a sebe -- tedy diktaturu -- u moci. Nečasova vláda neposílala bezdomovce na ulici a nenechávala penzisty na pospas exekutorům úmyslně, natož proto, aby se udržela u moci."

    Zdroj: ZDE

    To je zase výkon, poznamenává na Facebooku Veronika Sušová Salminen a pokračuje:

    Z hlediska bezdomovce je v tom určitě rozdíl - leží v mraze na ulici a říká si, ale to je skvělý, že žiju v demokracii, sice jsem na ulici, ale moje demokratická vláda to nechtěla a jaké štěstí, že na tom, jestli budu na ulici a umřu tam, její bytí u moci nezáleží.

    Přesně tak. V tom je určitě dnešní režim "lepší" - bezdomovci, penzisti a jejich problémy a bída, to fakt není na čem vlády v ČR stojí...

    Nová vlna exekucí?

    22. 1. 2014 / Petr Novák

    čas čtení 2 minuty

    Máme zde pravděpodobně nový problém.

    Banky doposud v oblasti hypotečních úvěrů a úvěrů na bydlení postupovaly opatrně.

    Nyní mám zprávy, že období klidu končí. Exekutorské úřady a vymáhací agentury nyní vedou jednání s bankami, kdo dostane největší díl.

    S touto "lahůdkou" ale přijde mnohem větší sociální napětí a problémy. Z úvěrů na bydlení je nesplácených 5,16% ZDE a celkový počet hypoték: ZDE ZDE

    Ze všech zdrojů mi vychází, že lidí, co jsou v problémech s hypotékami je zhruba 27 tisíc. To není malé číslo. Skoro určitě to zahýbe s trhem s nemovitostmi a hlavně zde přibude armáda nových bezdomovců.

    Pokud se zamyslíte, že větší část jsou rodiny s dětmi, tak mi vychází hrozné číslo cca 50 tis lidí ve velkých problémech.

    Příběhy z ghetta nového tisíciletí

    21. 1. 2014 / Štěpán Cháb

    čas čtení 7 minut

    Byt 3+1, Varšavské ghetto. Naše rodina žila v jedné místnosti, měli jsme dvě postele, na kterých jsme nemohli usnout, protože nás na ně bylo moc, proto ti obětavější z nás spali na zemi. Ve vedlejší místnosti žila další rodina, ve stejných podmínkách. V další místnosti další rodina. Jeden byt, tři rodiny. Prostor velmi omezený, životní podmínky komické, tragicky komické.

    Byt 3+1 v panelovém domě kdekoliv v této republice. Majitelem bytu jsou starší rodiče. Jejich dvě dospělé děti mají vlastní rodiny, přesto, pro nedostatek příležitostí, dlí v bytě rodičů. Každá rodina obývá jednu místnost, kuchyně je využívána na směny, stejně tak koupelna.

    V čem je tato situace odlišná od situace ve Varšavském ghettu? Nemlátí nás esesáci, přesto se utlačitel najde.

    Ukrajina: Kyjevská policie odmítá, že by použila střelné zbraně, protiřečí prokurátorovi

    22. 1. 2014

    čas čtení < 1 minuta

    Kyjevská městská policie odmítá, že by její příslušníci dnes proti demonstrantům použili střelné zbraně.

    Kancelář ukrajinského hlavního prokurátora dnes potvrdila, že při protestech nejméně dva lidé zemřeli v důsledku střelných zranění. Okolnosti úmrtí je teprve třeba vyjasnit.

    Předchozí zprávy z Kyjeva hovoří o tom, že policie používá na ulici Hruševského slzný plyn, ohlušující granáty a plastové projektily.

    Zdroj v angličtině: ZDE

    Ukrajina: Násilí proti bezpečnostním složkám podle demonstrantů organizuje ultrapravice

    22. 1. 2014

    čas čtení < 1 minuta

    Policie se dnes v 6:00 pokusila vyklidit tábor protestujících na ulici Hruševského, ale byla odražena. Premiér Mykola Azarov řekl kabinetu, že "teroristé" z Majdanu "zajali desítky lidí a bijí je".

    Americké velvyslanectví na Ukrajině iznámilo, že revokuje víza "několika Ukrajinců spojených s násilím". Nepředložila jména, ale oznámila, že "zvažuje další akci" proti těm, kdo jsou zodpovědní za nynější násilí".

    Podle protestujících, kteří odmítají násilí, útoky proti policii organizuje málo známá ultrapravicová skupina Pravý sektor.

    Zdroj v angličtině: ZDE

    Rusko letos přezbrojí brigádu v Leningradské oblasti raketami Iskander-M

    22. 1. 2014 / Karel Dolejší

    čas čtení 1 minuta

    Ruská raketová vojska letos obdrží brigádní raketový komplex Iskander-M. Přezbrojena jím má být 26. raketová brigáda na základně v Luze - asi 140 km jižně od Sankt Petěrburgu a přibližně 100 km východojihovýchodně od estonské hranice, vyplývá z vyjádření velitele Západního vojenského okruhu generálplukovníka Anatolije Sidorova.

    Snowden: "Jednal jsem sám"

    22. 1. 2014

    čas čtení < 1 minuta

    Americký whistleblower Edward Snowden sdělil časopisu New Yorker, že jednal sám a že spekulace některých amerických politiků, že mu pomohla ruská tajná služba, jsou "absurdní".

    "Jednal jsem zcela jasně sám, bez pomoci od kohokoliv, a už vůbec ne od nějaké vlády," řekl Snowden a dodal, že toto obvinění je nepravdivé. "Je zcela jasně falešné a američtí občané jsou chytřejší, než si politikové myslí, že jsou," dodal Snowden.

    Šéf výboru pro výzvědné záležitosti americké Sněmovny reprezentantů v neděli oznámil, že výbor vyšetřuje, zda Snowdenovi pomohlo Rusko při odcizení a zveřejnění amerických utajovaných vládních skutečností.

    Podrobnosti v angličtině ZDE

    Edward Snowden kandiduje na funkci "správce" Glasgow University

    22. 1. 2014

    čas čtení < 1 minuta

    Studenti z Glasgow University přesvědčili prostřednictvím jeho právníka amerického whistleblowera, aby kandidoval na tříletou funkci "rectora" (tj. "správce") skotské University of Glasgow. (Funkce "rectora" je ceremoniální, "rektor" v českém smyslu se řekne "vice-chancellor" či "principal". "Rectora" volí studenti a zvolený činitel ve vrcholném managementu zastupuje zájmy studentů.)

    V současnosti tuto funkci zastává Charles Kennedy, bývalý šéf britské strany Liberálních demokratů, v minulosti byli studentskými "správci" univerzity izraelský jaderný technik a whistleblower Mordechai Vanunu, uvězněný Izraelem za prozrazení skutečnosti, že Izrael má jaderné zbraně, manželka Nelsona Mandely Winnie Mandela, radikální levicový skotský politik a žurnalista Jimmy Reid, či moderátor zpráv britské televizní komerční stanice Reginald Bosanquet.

    Podrobnosti v angličtině ZDE

    MLK -- jsi i nadále velkou inspirací pro své krajany - ale bohudíky, nejsi svatým

    22. 1. 2014 / Jan Mrskoš

    čas čtení 2 minuty

    To posílá Twitter zprávu Oliver Stone a adresátem v nebi je Martin Luther King jr. To je jedna z více zpráv Twitter, kterými Oliver Stone-- známý filmař zdramatizovaného faktu -- oznámil v těchto dnech veřejnosti, že končí se svou činností na očekávaném novém filmu o životě MLK, kde titulní roli měl hrát známý Jamie Foxx.

    Všeobecný základní příjem ve světle vztahu svobody a odpovědnosti

    22. 1. 2014 / Michael Kroh

    čas čtení 8 minut

    Ve stínu předčasných voleb a napínavého sestavování vlády proběhla bez větší pozornosti médií celoevropská petiční kampaň, jejímž cílem bylo posunout otázku tzv. všeobecného (nepodmíněného) základního příjmu mezi evropské priority. Jak dopadla v Evropě, není v tuto chvíli ještě známo, nicméně u nás se přidělená kvóta 20 000 podpisů zdaleka nesplnila.

    Hořící keř je účelový mýtus polohollywoodského stylu

    21. 1. 2014 / Miroslav Prokeš

    čas čtení 3 minuty

    Vážený pane šéfredaktore,

    byl jsem také členem předsednictva Svazu vysokoškolského studentstva Čech a Moravy (SVS) a spolu s Janem Kavanem jsem organizoval Palachův pohřeb. Bylo mi 21 let a měl jsem při něm zajistit ten "klid a pořádek" mezi tím čtvrt- až půlmiliónem jeho účastníků.

    Film Hořící keř jsem viděl minulý čtvrtek (16. ledna) v téže velké posluchárně Filozofické fakulty UK, kde jsme se před 45 lety scházeli.

    Musím potvrdit názory autora článku: i ten film je účelový mýtus polohollywoodského stylu, obdobně jako byl v mnohem kratším časovém odstupu celohollywoodský film Nesnesitelná lehkost bytí, jenž se v téže době odehrává "v Praze", v níž však nebyl natočen z pochopitelných důvodů ani jediný záběr.

    Padesátiletá válka, která stále nekončí

    21. 1. 2014 / Miloš Kaláb

    čas čtení 13 minut

    Kdo vede válku 50 roků, která trvá i koncem ledna 2014? Podle údajů kanadské agentury Postmedia News z Washingtonu to jsou Spojené státy. Je tomu přesně 50 roků, co americký prezident Lyndon B. Johnson vyhlásil tuto válku chudobě s utopickým cílem chudobu "léčit" a především jí zabraňovat. "Neustaneme, dokud tuto válku nevyhrajeme", řekl prezident a dodal, že jako nejbohatší země na světě nemohou Spojené státy připustit, aby válku prohrály.

    Jak zabít naději

    21. 1. 2014 / Lubomír Brožek

    čas čtení 5 minut

    Co je platné, že "Historia magistra est", když je třída plná hluchých a slepých žáků.

    Jacob van Blom

    Kdyby byli všichni občané náležitě vzdělaní a rozuměli všichni dokonale všemu, co se týká veřejných záležitostí, bylo by všechno stranictví politické mnohem jednodušší, neboť by přestalo všelijaké podvádění občanů.

    Karel Havlíček Borovský

    Zabít naději není zase až tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Je sice na první, letmý pohled křehká a zranitelná, ale ve skutečnosti bývá zatraceně houževnatá, vzdorovitá a nepoddajná. Když už se vás jednou zmocní, a to i ve chvílích vyloženě beznadějných, zoufale se vás drží a nepustí, ani kdyby se vám do bytu dobýval exekutor.

    Smyslem charity je gesto

    21. 1. 2014 / Josef Nerušil

    čas čtení 5 minut

    V souvislosti s majetkovým narovnáním a finančním vyrovnáním církvím ve výši necelých dvou miliard se objevily úvahy na téma pozice charity v sociálním systému státu. Převezme charita v budoucnu úlohu sociálního státu?

    Autor pracuje na Odboru vnějších vztahů Arcibiskupství pražského. Vyjadřuje vlastní názor.

    Petice (nejen) proti útlumu orlických tratí, článek o skutečných nákladech na silnice a železnice

    21. 1. 2014

    čas čtení < 1 minuta

    Posílám vám odkazy na:

    1) Petici za zachování železniční dopravy na tratích v Orlických horách, píše Pavel Prchal.

    Článek o petici: Neberte nám železnici, žádá třicet starostů z Orlických hor

    2) Článek "Jak dále s financováním dopravní infrastruktury?" od projektanta silničních staveb Ing. Tužína o tom, jak silnice nejsou levné a železnice nejsou drahé

    3) Petici za zachování nádraží v Ramzové:

    Nejvýše položená rychlíková stanice v Ramzové v Jeseníkách je cílem stovek turistů v zimě i v létě. U nádražní budovy však dnes najdete jen zavřené dveře.

    4) Petici proti odvolání Ing. Pošvářové z Ředitelství silnic a dálnic:

    Protestujeme proti rostoucímu vlivu betonářské lobby na rozhodování ministerstva dopravy a ŘSD. Žádáme ochranu a podporu těm úředníkům, kteří prokazatelně hájí zájmy státu.

    5) Petici za obnovení vlakového spoje do Jeseníků

    PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

    Hospodaření OSBL za prosinec 2013

    14. 1. 2014

    čas čtení 2 minuty

    V prosinci 2013 přispělo finančně na Britské listy 234 osob bankovním příkazem celkovou částkou 73 570,95 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v říjnu 2013 částkou 2419,46 Kč.

    Zůstatek byl koncem prosince 2013 372 181,08 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

    Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

    Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

    Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

    37810