Spojené státy by měly vojensky chránit jen ty země, které jim mají co nabídnout

26. 6. 2014

čas čtení 5 minut

Washington nemá žádné bezpečnostní důvody, proč by měl riskovat válku pro Polsko.

(Výraz "Polsko" čtěte i jako "Česko". Nebo si myslíte, že Spojené státy ve prospěch ČR v případné krizi zasáhnou? A proč nemá Česká republika pro takový případ žádnou strategii? Pozn. red.)

Polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski prý zastává názor, že spojenectví jeho země s Amerikou je "bezcenné". Washington by ho ale nyní neměl ujišťovat, že Američané udělají na ochranu Polska všechno. Namísto toho by měla Varšava prokázat, proč je hodna toho, aby ji Washington chránil, píše v časopise National Interest Doug Bandow z pravicového Cato Institute.

Podle týdeníku Wprost prý Sikorski řekl v rozhovoru s bývalým polským ministrem financí: "Tahle polsko-americká aliance je k ničemu. Je dokonce škodlivá, protože poskytuje Polsku falešný pocit bezpečí. Je to naprostá blbost. Hádáme se s Němci, s Ruskem, a myslíme si, že všechno je výborné, protože nás Američané mají rádi. Jsme pitomci. Naprostí pitomci."

Duchcov zakázal promítání filmu Cesta ven na veřejném prostranství

26. 6. 2014

čas čtení < 1 minuta

Distribuční společnost Aerofilms uspořádala ve spolupráci s Agenturou pro sociální začleňování deset promítání filmu Cesta ven ve městech, kde mají problémy s vyloučenými lokalitami. V Duchcově se mělo promítat na veřejném prostranství v jižní části města, kde bydlí většina Romů. Městská rada ale událost nepovolila.

Cesta ven Petra Václava, promítaná letos i v Cannes, je díky až didakticky vyprávěnému příběhu skvělým příkladem filmu vhodného pro promítání na českých školách.

Zdroj: ZDE

Britská vláda se konečně rozhodla zavést balení cigaret bez značkového obalu

26. 6. 2014

čas čtení 1 minuta

Neznamená to však, že prosté balení cigaret, bez značkového obalu, bude v Británii zavedeno ještě před všeobecnými volbami v květnu 2015. Britská vláda oznámila krátké období konzultací, jejichž cílem má být zabránit právním krokům výrobcům cigaret proti tomuto opatření, a pak asi půlroční vyjednávání s Evropskou unií.

Austrálie se v prosinci 2012 stala první zemí světa, která zavedla prosté balení cigaret bez značkového obalu. Rozhodnutí široce podpořili lékaři jako způsob jak zbavit kouření statutu přijatelnosti a jak odradit od kouření děti. K témuž kroku se zavázaly Nový Zéland a Francie a Irsko už v této věci schválilo příslušný zákon.

Simon Gillespie, generální ředitel organizace British Heart Foundation, uvedl, že to britské vládě trvalo "příliš dlouho", než zveřejnila své plány na prosté balení cigaret.

"Tabák zabíjí a je matoucí ho prezentovat v módním balení. Každý další den odkladů dovoluje tabákovému průmyslu, aby nalákal mladé lidi k přijetí tohoto smrtícího zlozvyku," uvedl.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Už třetí zákazník našel v šatech prodávaných v Británii zoufalou prosbu o pomoc

26. 6. 2014

čas čtení < 1 minuta

Primark, britský supermarket prodávající šatstvo, zahájil vyšetřování, poté, co jeho zákazníce našly v oděvech, které prodává, v městě Swansea ve Walesu a v Belfastu v Severním Irsku přišité štítky, na nichž bylo napsáno "ponižující práce v robotárně" a "jsem nucena pracovat po vyčerpávající dobu".

Firma Primark je terčem kritiky, protože používala jako výrobce svých oděvů továrnu Rana Plaza v Bangladéši, budova jejíž továrny se loni v dubnu samovolně rozbořila a při tom zahynulo 1100 lidí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Kdy začne Facebook odstraňovat hate speech i v exotických jazycích, jako je čeština?

26. 6. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Čtvrtek 21.30: Stránka "Anti -Cikánská komunita Oficial" byla z Facebooku odstraněna, dostali jsme oficiální oznámení; stránka AntiCikánská Skupina existuje dál. Pozn. red.

Byl jsem upozorněn na další rasistickou stránku na Facebooku "Anti -Cikánská komunita Oficial"; jiná taková stránka i AntiCikánská Skupina. na jejichž nahlášení odpovídá pouze robot. Možná, v návaznosti na tato zjištění by ji někdo mohl zkusit nahlásit z Británie, aby byla odstraněna.

Jinou možností by bylo nahlásit tyto stránky Facebooku ve velkém množství.

Směšné a zároveň výmluvně hrůzné je to, že na stránce se kladou údajné "zásluhy Čechů" (mj. je zde uveden Němec Mendel), jako byli Jan Janský nebo Jan Evangelista Purkyně nebo Jaroslav Heyrovský, kteří by ale nikdy nesouhlasili s primitivními rasistickými anonymy, schovanými za tímto protizákonným počinem, z nějž vystrkují to jediné, co kdy v životě zjevně dosáhli -- svou ubožáckou nenávist.

Británie zažívá v důsledku škrtů drsnou krizi bezdomovectví

26. 6. 2014

čas čtení 3 minuty

Loni se v Anglii prohlásilo za osoby bez přístřeší - za bezdomovce - 112 070 osob. Jejich počet stoupl za poslední čtyři roky o 26 procent. Za poslední čtyři roky stoupl počet bezdomovců v Londýně o 75 procent na šokujících 6437 osob. 30 procent z nich jsou Středo a Východoevropané, i Češi. Krizová situace nastala v důsledku seškrtání státní podpory činží nynější konzervativní vládou o 7 miliard liber.

Ještě před deseti, možná i před pěti lety se v Británii zdálo, že země s bezdomovectvím skončí. Bylo to tak realistické, že všichni kandidáti na londýnského primátora ve volbách roku 2008 přislíbili, že do konce jejich funkčního období nebude v Londýně nikdo přespávat na ulici.

Václav Žák: Jak média a politici zlikvidovali slušného a profesionálního státního úředníka

26. 6. 2014

čas čtení 1 minuta

V případě výběrového řízení na elektronické náramky monitorující pohyb odsouzených, se ministryně dožadovala podrobností, které měly být známy pouze členům výběrové komise zavázaným mlčenlivostí, že o nich nebudou informovat nikoho, kdo členem komise není. Porušení závazku by znamenalo porušení slibu daného ministerskou komisí a riziko znehodnocení výběrového řízení.

Ministryně má zřejmě problém pochopit, že ačkoliv komisi jmenuje, není jejím členem, a nemůže se proto dožadovat stejných informací, jaké mají pouze členové komise. Doplatil na to profesionální státní úředník Pavel Štern, který postavil a léta vedl Probační a mediační službu s nezpochybnitelnou integritou. Chtěl dodržovat pravidla transparentní státní správy a vysloužil si místo toho nálepku intrikána a bezmála agenta sociální demokracie, který dostal úkol svrhnout ministryni Válkovou.

Pavel Štern se pokusil informovat některé politiky, včetně místopředsedy vlády Babiše. Když to nepomohlo, obrátil se na policii a na veřejnost. Nepořizoval si skryté nahrávky jako senátor Michálek, jemuž to mnozí vytýkali. Zachoval se tak, jak se úředník s osobní integritou zachovat má.

Kompletní článek ZDE

Čína posílá politické disidenty na luxusní dovolené pod policejním dohledem

26. 6. 2014

čas čtení 1 minuta

Zatímco se konalo v Pekingu jednání šéfů komunistické strany, známý čínský politický aktivista He Depu byl donucen odcestovat - na státem placenou luxusní dovolenou na tropickém ostrově Hainan, za doprovodu policie.

Je to nezvyklá metoda umlčování disidentů, ale He je jedním z desítek opozičních politických aktivistů v Číně, kteří byli podle informací lidskoprávních organizací nuceni odejet na dovolenou - často v luxusních hotelech na tropických plážích. Jsou nuceni se účastnit turistických prohlídek pamětihodností a opulentních večeří, které platí čínský stát.

Solární panely podstatně zlevní v důsledku objevu britských vědců

26. 6. 2014

čas čtení < 1 minuta

Vědci z univerzity z Liverpoolu zjistili, že k aktivaci solárních panelů není třeba používat drahého a jedovatého chloridu kadmia. Může být nahrazen zcela běžným a neškodným chloridem hořčíku, který se vyskytuje v mořích, používá se jako sůl na rozmrazování silnic v zimě. Chlorid hořčíku stojí jen asi 1 procento ceny dosud používaného chloridu kadmia. Nová technologie zřejmě povede o podstatnému zlevnění solárních panelů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Je nulové řešení pro případnou neutralizaci nebezpečí spojeného s existencí jaderných zbraní jedinou alternativou?

26. 6. 2014 / Miloš Dokulil

čas čtení 13 minut

Už se nad tímto problémem teď zamýšlíme potřetí (předtím: ZDE ZDE ). Především se musím okamžitě omluvit za jeden vyslovený protimluv hned shora v té výchozí zformulované otázce (i když pochybuji, že si toho každý okamžitě musí všimnout). Pokud by totiž mělo jít jen o jedinou "alternativu", pak o žádné vysloveně "alternativní" kladení otázky vůbec ani nešlo a nejde. Tím méně potom může tu běžet o nějaké další myslitelné příští "alternativní" (a nějak "paralelní") uspokojivé a nějak snad i rovnocenné odpovědi na tu v záhlaví naléhavě vyslovenou otázku.

Soudce kritizoval britského premiéra

25. 6. 2014

čas čtení 2 minuty

Soudce Saunders, který předsedal procesu týkajícímu se hackerského pronikání novinářů z listu News of the World do mobilů soukromých osob, kritizoval premiéra Camerona za to, že se v úterý veřejně distancoval od Andyho Coulsona, zatímco porota ještě jednala o svém rozsudku ve věci této žaloby. V úterý totiž byl sice Coulson shledán vinným z jednoho trestného činu, avšak ohledně dalších trestných činů porota ještě jednala, když se už Cameron k výsledku procesu veřejně vyjádřil. Cameronovy výroky ohrozily celý proces. Soudce Saunders vydal toto rozhodnutí:

Pravda -- věčně plachá dobyvatelka

25. 6. 2014 / Pavel Gajdošík

čas čtení 2 minuty

27. června tomu bude už šestačtyřicet let, co byl uveřejněn klíčový manifest Pražského jara "Dva tisíce slov" a v něm nadčasově formulovaný postřeh jeho autora Ludvíka Vaculíka:

"Správné slovo má svůj význam, jen když je řečeno za poměrů, které jsou už správně opracovány. Správně opracované poměry -- tím se u nás, bohužel, musí rozumět naše celková chudoba a úplný rozpad starého systému vládnutí, kdy se v klidu a míru na náš účet zkompromitovali politikové jistého typu. Pravda tedy nevítězí, pravda prostě zbývá, když se všecko ostatní prošustruje!"

Polská společnost se aktivizuje:

Udělej si sám

25. 6. 2014 / Tomasz Oryński

čas čtení 5 minut

Nedávno zveřejněné nahrávky příliš nenapomohly oblíbenosti polských politiků. Ukázalo se totiž, že navzdory tomu, že v soukromí zastávají názory mnoha svých voličů, nedělají nic, aby splnili jejich očekávání. Přitom neváhají uhradit účet v restauraci, který se rovná měsíčnímu platu pokladní v supermarketu, z veřejných peněz. Avšak zveřejnění tajných vulgárních nahrávek rozhovorů polských politiků může jen urychlit proces, který se dá pozorovat už delší dobu. Bude totiž stále častější, že Poláci už nebudou očekávat, že politikové vyřeší jejich problémy. Namísto toho však, aby jen více bědovali, občané budou stále častěji brát věci do vlastních rukou, často v ostré opozici vůči jednání těch, které zvolili, aby tu práci udělali.

DOKUMENT

Dva tisíce slov

25. 6. 2014

čas čtení 16 minut

Pravda nevítězí, pravda prostě zbývá, když se všecko ostatní prošustruje.

Nejdřív ohrozila život našeho národa válka. Pak přišly další špatné časy s událostmi, které ohrozily jeho duševní zdraví a charakter. S nadějemi přijala většina národa program socialismu. Jeho řízení se však dostalo do rukou nepravým lidem. Nevadilo by tolik, že neměli dost státnických zkušeností, věcných znalostí ani filozofického vzdělání, kdyby aspoň byli měli víc obyčejné moudrosti a slušnosti, aby uměli vyslechnout mínění druhých a připustili své postupné vystřídání schopnějšími.

Komunistická strana, která měla po válce velikou důvěru lidí, postupně ji vyměňovala za úřady, až je dostala všechny a nic jiného už neměla.

Že nebyl poslanec ČSSD Foldyna 1878 v hostinci U Kaštanu, ho dnes neomlouvá

25. 6. 2014 / František Štván

čas čtení 2 minuty

Byť jsem tam také nebyl jsem přesvědčený, že hnacím motorem tehdejšího vzniku ČSSD byla touha jejich zakladatelů po sociální spravedlnosti a všeobecné společenské(sociální) solidaritě. Proto nechápu, proč se J.Foldyna ztotožňuje s aktuálním prohlášením senátora za ČSSD Škromacha, který sice správně volá, což už jsem publikoval dávno před ním, po tom, aby, řečeno mými slovy , nehonila ČSSD více zajíců na jednou, ale selektivním způsobem, který nemohu přijmout. Škromach chce oslovovat údajně ty, kteří ČSSD vždy volili, a to jsou podle něho drobní živnostníci, lidi práce, rodiny s dětmi a senioři. Na různé menšiny by se ČSSD v zájmu úspěchu u voleb podle něho soustředit neměla. Že je to protimluv, neboť živnostníci mající zaměstnance nechtějí zákonem stanovenou vyšší minimální mzdu, pracovní právo chránící zaměstnance, daňové povinnosti jako zaměstnanci či registrační pokladny, což by naopak "bodlo" důchodcům a rodinám s dětmi, si evidentně neuvědomuje.

Kontroverzní britská firma poskytující krátkodobé půjčky bude nucena vyplatit zákazníkům odškodné ve výši 88 milionů Kč

25. 6. 2014

čas čtení < 1 minuta

Kontroverzní britská firma Wonga, poskytující občanům krátkodobé půjčky "do výplaty", bude muset poskytnout svým zákazníkům odškodné ve výši 2,6 milionů liber (88 milionů Kč). Posílala totiž neplatičům výhrůžné dopisy od fiktivních právnických firem. Dopisy od údajných právních firem vyhrožovaly neplatičům soudním stíháním, avšak firmy byly zcela fiktivní. Firma Wonga za rozesílání těchto výhrůžných dopisů dlužníkům účtovala poplatek.

Regulační orgán dohlížející na britské finančnictví, Financial Conduct Authority, rozhodl, že 45 000 zákazníků firmy Wonga od ní obdrží odškodné. Wonga se omluvila a dodala, že praxe rozesílání výhrůžných dopisů od fiktivních právních firem skončila před čtyřmi lety. Odškodné bude všem zákazníkům vyplaceno do konce července 2014.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Proč Putin vystačí s Medveděvovou doktrínou a o jiných věcech

25. 6. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Jak se můžete dočíst v ruských médiích, Vladimir Putin vlastně vůbec nepotřeboval parlamentní rezoluci z 1. března, kterou si nechal přidělit pravomoci nasadit vojska na Ukrajině. Podle legislativy schválené v roce 2009 totiž v určitých případech může nasadit vojska v zahraničí "na ochranu ruských občanů" bez ohledu na parlament. Dnes zrušená rezoluce byla především formou psychologického nátlaku na Kyjev, který měl fungovat jako odstrašení před ozbrojenými operacemi na obranu územní celistvosti Ukrajiny. Jak už dnes všichni vědí, tento nátlak byl neúčinný. Byl tedy zrušen. To ovšem neznamená, že Putin nemůže kdykoliv otevřeně nasadit ruskou armádu na Ukrajině, aniž by žádal svolení parlamentu.

Scotland Yard bude vyslýchat Ruperta Murdocha o kriminální činnosti v jeho tiskových orgánech

25. 6. 2014

čas čtení 1 minuta

Mezinárodního tiskového magnáta Ruperta Murdocha oficiálně informoval Scotland Yard, že ho chtějí britští detektivové vyslýchat ohledně zločinecké činnosti v jeho britských denících. Murdochův syn James, který je řeidtelem Murdochovy firmy News International v Británii, bude zřejmě také vyslýchán.

V úterý shledala porota v Old Bailey bývalého šéfredaktora bulvárního Murdochova listu News of the World Andyho Coulsona vinným ze spiknutí s cílem pronikat hackerskjy do mobilních telefonů soukromých občanů. Tento rozsudek nad Coulsonem znamená, že Murdochově britské firmě nyní hrozí trestní stíhání. Murdoch také nyní čelí vyhlídce na desítky dalších případů trestního stíhání jeho novinářů a stovkám občanských žalob od obětí hackerských akcí.

Putin zrušil hrozbu vojenské intervence po vyhlášení ukrajinského příměří

25. 6. 2014

čas čtení 5 minut

Vladimír Putin oficiálně zrušil možnost ruské vojenské intervence na východní Ukrajině zatímco separatističtí předáci souhlasili s příměřím, které navrhl Kyjev.

Avšak jak kyjevská vláda, tak vzbouřenci se nyní vzájemně obviňují, že obě strany pokračují ve střelbě, poté, co bylo v pondělí večer dojednáno příměří. Sestřelení ukrajinského vrtulníku v úterý večer, při čemž zahynulo devět osob, vyvolává další pochybnosti, zda bude krveprolévání rychle ukončeno.

Lidský kapitál a "ruská nemoc", Achillovy paty vzestupu Ruska?

23. 6. 2014 / Veronika Sušová-Salminen

čas čtení 13 minut

V posledních týdnech se v ruských novinách objevilo několik zajímavých textů na téma sociální a ekonomické situace dnešního Ruska, hlavně s ohledem na demografii ale i další perspektivy země, které si zaslouží pozornost a které se pokusím dát do širších souvislostí. Je paradoxní, ale typické, že ruský establishment se dnes orientuje s vervou na různé strategie governmentality, ať už v podobě definování národní identity a s tím spojené kulturní politiky, nebo heteronormativních a jazykových opatření na ochranu nezletilých a čistoty jazyka či na rozsáhlou modernizaci armády (a militarizaci společnosti), zatímco pod povrchem je celá řada závažných problémů, jejichž řešení je v nedohlednu a které zůstávají mimo náš zájem, i když vypovídají celou řadu věci o Putinově politickém režimu i o reálných velmocenských možnostech dnešního Ruska. Na prvním místě se jedná o tzv. demografickou jámu a na dalším místě tzv. "ruskou nemoc", které objektivně oslabují ruské velmocenské ambice.

Jediným útočištěm je zatím jen Kurdistán

25. 6. 2014 / Miloš Kaláb

čas čtení 10 minut

Ultrafundamentalističtí sunnitští extremisté vydali tento příkaz křesťanům v syrském městě Raqqa již loni, když se prohlásili za členy Islámského státu Iráku a Levantu (ISIL). Tak začal teror šířící se po Iráku proti křesťanům - stínáním hlav a nejméně třemi případy ukřižování.

Konec začátku chystaného ortelu (nechat vyhnít do ztracena)?

25. 6. 2014 / Miloš Dokulil

čas čtení 5 minut

Kdo čte BL, bude možná vědět, že tu nedávno vyšel "otevřený dopis" na adresu knihkupecké sítě firmy "Dobrovský". Jednou větou: Autor nabídl prezentaci své knihy v ústředí uvedené firmy pro její filiálku v Brně a byl odmítnut. Publikace nebyla tehdy vůbec ještě v žádném knihkupectví k dispozici; byl tu jen její název ("Křesťanství v perspektivě sedmnáctisetletého výročí milánského ediktu"). V "Knižních novinkách" č. 11 jsou o té knize čtyři věty. Ty dvě sudé znějí: "Zdá se být paradoxem, že Ježíš křesťanství nezaložil. Text nekritizuje, jen s rozpaky konstatuje." (Tamtéž, str. 11, ze 2/6/2014.)

Kaleckého rovnice a parazitismus

25. 6. 2014 / Miroslav Tejkl

čas čtení 6 minut

Michal Kalecki (1899-1970) byl polský reprezentant syntézy marxismu, kde čerpal zejména z II. dílu Kapitálu a od své krajanky Rosy Luxemburgové, a postkeynesovského směru politické ekonomie - jehož byl spoluzakladatelem.

Když Pandořina skříňka láká k otevření

25. 6. 2014 / Marek Řezanka

čas čtení 9 minut

Nedá mi to, abych se ještě nevrátil ke kauze doktora Mitlöhnera, člena vědecké rady ministryně práce a sociálních věcí ČR a ředitele Ústavu sociální práce při Univerzitě v Hradci Králové. Kauza vyústila v to, že doktor Mitlöhner již členem vědecké rady není. Zato ale nevedla k diskusi, čeho bychom se měli děsit a jaké cesty se vyvarovat.

Sheffieldskému reportéru pohrozila policie, že proti němu použije zákona proti terorismu za filmování na "soukromém nádraží"

24. 6. 2014

čas čtení 2 minuty

Reportéru regionálního listu Sheffield Star Alexi Evansovi pohrozila policie, že proti němu použije zákony proti terorismu, pokud nevymaže ze svého mobilu nahrávku, jak policie dává brutálně pouta důchodcům, kteří protestovali proti zrušení dopravy zadarmo pro důchodce v tomto regionu. Evansovi policie nařídila, aby nahrávku brutálního zacházení s protestujícími důchodci vymazal, protože "nemá povolení k nahrávání v soukromém prostoru, jímž je železniční stanice". Když to zpočátku odmítl a pokračoval ve filmování, bylo mu vyhrožováno, že policie proti němu použije zákony proti terorismu.

BRITÁNIE:

Bývalý tiskový mluvčí premiéra Camerona byl odsouzen do vězení

24. 6. 2014

čas čtení < 1 minuta

Andy Coulson, bývalý tiskový mluvčí britského konzervativního premiéra Davida Camerona, byl shledán vinným, že jako editor bulvárního listu News of the World se účastnil spiknutí hackersky pronikat do mobilních telefonů jiných občanů. Vyvolává to vážné pochybnosti nad schopností úsudku britského premiéra, který Coulsona jmenoval svým tiskovým mluvčím jen několik týdnů poté, co odešel z funkce šéfredaktora listu News of the World.

Cameron se krátkým prohlášením před kamerami "kompletně a upřímně" omluvil za to, že Coulsona zaměstnal v Downing Street. Dodal: "Bylo to nesprávné rozhodnutí, to říkám jasně." Coulson Cameronovi lživě tvrdil, že se na hackerském spiknutí nepodílel.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Oskar Krejčí: Válka

24. 6. 2014

čas čtení < 1 minuta

U příležitosti blížícího se 100. výročí začátku 1. světové války (28. července 1914 vyhlásilo Rakousko-Uhersko válku Srbsku) nabízí redakce Britských listů zájemcům z řad svých čtenářů elektronickou verzi knihy politologa Oskara Krejčího Válka. Kniha byla dána k dispozici k volnému šíření po dohodě s autorem a nakladatelstvím Professional Publishing, kterým tímto jménem čtenářů děkujeme.

Krejčí, Oskar: Válka. 175 str. Praha: Professional Publishing, 2011. e-book Britské listy 2014. ISBN 978-80-7431-063-8 PDF

Krejčí, Oskar: Lidská práva PDF

Britští lékaři schválili podporu zákazu prodeje cigaret pro osoby narozené po roce 2000

24. 6. 2014

čas čtení 1 minuta

Britští lékaři drtivou většinou schválili rozhodnutí usilovat o trvalý zákaz prodeje cigaret osobám narozeným po roce 2000. Tuto rezoluci v úterý schválila British Medical Association a znamená to, že tato organizace britských lékařů bude lobbovat u vlády za prosazení tohoto zákazu, stejně jako se jí podařilo prosadit zákaz kouření ve veřejných místnostech v roce 2002 a zákaz kouření v automobilech, v nichž jezdí i děti, v roce 2011.

Tim Crocker-Buque, odborník na veřejné zdraví, který rezoluci navrhl, uvedl, že představuje možnost učinit Velkou Británii první zemí na světě, která zcela zlikviduje cigarety. "Kouření není racionální informované rozhodnutí dospělého člověka," zdůraznil. "Osmdesát procent kuřáků začíná kouřit jako adolescenti v důsledku obrovského tlaku svých vrstevníků. Kuřáci, kteří začínají kouřit v 15 letech, umírají třikrát častěji na rakovinu způsobenou kouřením než někdo, kdo začne kouřit v pětadvaceti."

Lékaři konstatovali, že cílem rezoluce je "rozbít cyklus, v jehož rámci začínají děti kouřit, a proměnit do roku 2035 Británii ve společnost bez kouření". Poukázali na to, že paralela se zneužíváním alkoholu neexistuje, protože "drtivá většina lidí, kteří užívají alkohol, to dělají bezpečně."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Heptyl

24. 6. 2014 / Cyril Podolský

čas čtení 11 minut

"No něco tady voní... , paní Vitouchová, vy dneska vaříte?" nasával mlsně vzduch kolem sebe Macoun.

"Tohle není cejtit z kuchyně!" uhodla nakonec Táňa. "Pěkně vám ten heptyl zavání, vážně hezky, pane Foldo!" chválila.

"Dal jsem tam totiž bylinky. Jako na zvěřinu. Tak jsem si ho krásně ovoněl." Popoháněl Folda heptyla po stole, aby si ho mohli všichni pořádně prohlédnout a očichat.

"Ten teda je!" radoval se hlasitě Kudrnáč "a to tě nebylo tý svíčkový líto?"

"Jenom se pokochejte, hošánci! Aspoň teď na chvíli. Brzo už to bude stejně všecko jedno..."

O odposlouchávací aféře v Polsku

23. 6. 2014 / Tomasz Oryński

čas čtení 6 minut

Od té doby, co týdeník Wprost uveřejnil první z mnoha soukromých rozhovorů mezi politiky, jsou polská média i veřejnost jimi skoro až posedlé. Tyto nahrávky šokovaly mnoho lidí, ale ve většině případů nikoliv způsobem, který zamýšlely osoby, jež je zveřejnily. Přesto to však vyvolalo velký otřes na polské politické scéně.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za květen 2014

4. 6. 2014

čas čtení 2 minuty

V květnu 2014 přispěli čtenáři finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 33753 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v březnu 2014 částkou 3723,37 Kč. Příjem z reklamy byl v květnu 2014 celkem 20 651 Kč.

Zůstatek byl koncem května 2014 263 680,19 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

31319