William Hague jako britský ministr zahraničí: umlčený a služebný

15. 7. 2014

čas čtení 2 minuty

Odcházející britský ministr zahraničí byl bývalou hvězdou Konzervativní strany, který ve funkci propadl frázím a válkychtivosti, píše v deníku Guardian konzervativní komentátor Simon Jenkins:

Epitafem Williama Haguea jako britského ministra zahraničí se stal postupný kolaps libyjského režimu. Jeho éra byla věkem bez tématu, rétorikou bez obsahu. Když Hague ministerstvo zahraničí převzal, vychloubal se, že Británie za něho dosáhne nového "globálního vlivu". Zanechal za sebou symbol tohoto "vlivu" - Libyi, která se propadla do anarchie.

Britská špionáž si vyvinula četné nástroje umožňující manipulaci internetu

15. 7. 2014

čas čtení 1 minuta

Britská špionážní agentura GCHQ vyvinula sofistikovaný software, který dokáže zmanipulovat internetové průzkumy veřejného mínění, spamovat osoby a instituce esemeskami, sledovat uživatele internetu vytvářením fiktivních identit spammerů a monitorovat to, co lidé zveřejňují na sociálních sítích. Odhalil to v nově zveřejněných dokumentech Edward Snowden.

Britské špionážní středisko GCHQ si vyvinulo celou řadu programů, jejichž cílem je měnit skutečnost: zaměřovat se na osoby a na instituce, šířit informace a manipulovat onlinové diskuse a statistiky.

Tyto informace byly zveřejněny právě ve chvíli, kdy britská Dolní sněmovna zahajuje mimořádné, nouzově zkrácené jednání o novém mimořádném zákoně umožňujícím výzvědným službám špehovat občany. Návrh nového špehovacího zákona podporují všechny tři hlavní britské politické strany, a tak ho parlament bezpochyby schválí příští týden.

Snowden odhalil existenci těchto programů:

Ukrajinský prezident tvrdí, že "Rusko sestřelilo ukrajinské nákladní letadlo"

15. 7. 2014

čas čtení 2 minuty

Ukrajinský prezident Petro Porošenko tvrdí, že na východní Ukrajině se vojenských operací účastní aktivní důstojníci ruské armády poté, co bylo údajně sestřeleno nákladní letadlo An-26 nedaleko hranic.

V prohlášení na prezidentových internetových stránkách se praví, že letadlo údajně letělo v takové výši, že nemohlo být sestřeleno žádnými zbraněmi, které mají separatisté, a bylo "pravděpodobně" sestřeleno z ruského území.

Britský premiér provádí šílenou restrukturalizaci vlády

15. 7. 2014

čas čtení 1 minuta

Zřejmě z absolutní nervozity, že konzervativci nevyhrají všeobecné volby v květnu 2015, začal britský premiér provádět "noc dlouhých nožů" podobně jako konzervativní premiér Harold Macmillan před padesáti lety (i jeho vládní restrukturalizace byla provedena na základě zoufalství a nikam nevedla). Kritikové poukazují na to, že Cameron z neznámých důvodů z vlády vyhodil i několik opravdu schopných ministrů. Kromě toho vládu opouští i nepříliš schopný ministr zahraničí William Hague (který však zastával relativně vstřícný postoj vůči Evropské unii, má ho nahradit dosavadní tvrdě euroskeptický ministr obrany Phillip Hammond - znamená to, že se Cameronova vláda stane majetkem euroskeptiků?). Z vlády odchází po své nedávné hysterické hádce s ministryní vnitra Theresou Mayovou ministr školství Michael Gove, jehož není škoda - je to naprostý idiot. Škoda však je Kennethe Clarka, což byl jeden z nejlepších britských politiků, je to člověk bystrý jako liška. Konzervativci se museli zbláznit, když se zbavují tohoto člověka. Vyhození ministři mají být nahrazeni lidmi mladšími a ženami, kteří se dosud nijak neprojevili. No uvidíme, zda dramatická restrukturalizace vlády konzervativcům v předvolebním období nějak pomůže, píše Jan Čulík.

V Moskvě došlo k havárii v metru, nejméně 19 osob zahynulo

15. 7. 2014

čas čtení < 1 minuta

V Moskvě došlo v úterý při ranní dopravní špičce k havárii, kdy na jednom z nejhlubších míst moskevského metra, mezi stanicemi Park pobědy a Slavjanskij bulvar vykolejil vlak metra. Prý došlo k falešnému požárnímu poplachu, řidič náhle zabrzdil a jeden vůz metra vypadl z kolejí. Mezi mrtvými je i řidič vlaku, celkem zahynulo nejméně 19 osob, ale počet mrtvých bude vyšší, 100 lidí bylo zraněno.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Izrael přijal egyptský návrh na příměří

15. 7. 2014

čas čtení < 1 minuta

Izrael přijal egyptský návrh na ukončení nepřátelství s Gazou, oznámil dnes premiér Benjamin Netanjahu po zasedání bezpečnostního kabinetu.

Návrh hovoří o zastavení palby dnes od 9:00 místního času. Má být také zrušena blokáda Gazy a obnoveno zásobování. Do 48 hodin by podle textu návrhu měly v Káhiře začít rozhovory Izraelců a Palestinců o dlouhodobém příměří.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Válka bloků? Čína oživuje starobylou Hedvábnou stezku

15. 7. 2014 / Ilona Švihlíková

čas čtení 12 minut

Se zpožděním svůj velký projekt (viz předchozí části o Spojených státech a Rusku ZDE ZDE představila také Čína, konkrétněji nové čínské vedení tak učinilo při specifických příležitostech ke konci minulého roku.

Než se podíváme podrobněji na to, jak si vlastně Čína představuje oživení Hedvábné stezky, staré více než 2 000 let, uveďme, že ji to nenapadlo jako první. O obnově Hedvábné stezky hovořila Hilary Clintonová již v roce 2011 (New Silk Road Strategy). Hlavní roli měl hrát ovšem Afghánistán, přičemž právě "nová (Američany vedená) Hedvábná stezka" měla podporovat jeho rozvoj, resp. ho primárně zastabilizovat a provázat se sousedními zeměmi. K tomu ovšem nedošlo a těžko dojde, protože americké rozměry projektu ve finančním slova smyslu byly velmi skrovné a Čína se při svých investicích v asijské oblasti pohybuje jaksi v jiných řádech.

Ilona Švihlíková je náš kandidát na člena Evropské komise

15. 7. 2014

čas čtení 2 minuty

Vláda se již delší dobu není schopna dohodnout na kandidátovi či kandidátce na českého člena Evropské komise. Každá z koaličních stran prosazuje svůj návrh na českou nominaci. Hnutí ANO a KDU-ČSL v posledních dnech pochopily, že jejich kandidáti jsou v koaliční vládě neprůchodní, ale místo aby navrhly někoho, kdo by byl obecně přijatelný, tak i nadále prosazují své nové kandidáty. Ve vzniklé patové situaci dokonce zazněl názor, že by českého komisaře místo české vlády měl vybrat předseda Evropské komise, což by bylo zvláště ponižující uznání neschopnosti české vlády. Z Bruselu zaznělo silné doporučení, že by mezi novými komisaři mělo být více žen, než tam působilo dodnes. To pravděpodobně ovlivnilo i nový výběr kandidátky za hnutí ANO.

Ještě jedno stručné ohlédnutí za Karlovými Vary

15. 7. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

1. Ruská vláda financuje svou kritiku. Myslím, že je důležité podotknout, že jeden z mála dobrých filmů na letošním karlovarském filmovém festivalu, snímek slavného ruského režiséra Andreje Zvjaginceva Leviathan (recenze je v BL ZDE), který pojednává o naprosté, vražedné zkorumpovanosti ruského státního aparátu (a hlavní vrah a mafián, primátor města na poloostrově Kola, sedí ve své kanceláři pod portrétem Vladimíra Putina) z velké části financovalo ruské ministerstvo kultury - a film začíná obrovským titulkem, uvádějícím ruské ministerstvo kultury mezi jeho hlavními producenty "Ministerstvo kultury Ruské federace uvádí film Andreje Zvjaginceva Leviathan...") Zdá se tedy, že signály přicházející z Ruska, jsou poněkud rozporné...

2. Karlovarská filmová veřejnost miluje starobylé národní mýty. Média zaznamenala, že diváckou cenu na karlovarském filmovém festivalu získal dokument Olgy Sommerové o Martě Kubišové. Rád bych poznamenal, že je zjevné, že tu cenu nedostala Olga Sommerová, ale Marta Kubišová, protože její film, jak už jsme také referovali, byl velmi tradiční a myšlenkově krotký, ale obsahoval velké množství archivního materiálu zejména ze šedesátých let, který dokumentoval (a) že v Československu byla skutečná svoboda, (b) že kultura, včetně populární hudby, byla nesmírně na výši a (c) že Marta Kubišová bývala vynikající zpěvačka. Zdá se, že lidé prostě milují šedesátá a léta a dobové ikony. Víte, jaký film získal druhé místo v soutěži o diváckou cenu? Zrestaurované Menzelovy Ostře sledované vlaky!! Myslím, že je to drastický odsudek současné české i světové filmové produkce, když na festivalu nejnovějších filmů se na druhém místě divácké ceny umístí archivní dílo, které vzniklo před téměř padesáti lety. Lidé tak výmluvně hlasováním potvrdili, že letošní filmový festival v Karlových Varech až na drobné výjimky nestál za nic.

Přípodotek k článku pana Steigera aneb ještě jednou trochu o tenisu

15. 7. 2014 / Pavel Trtík

čas čtení 2 minuty

V tomto výroku se jako v proslulé kapce odráží celý dnešní svět: skutečně neexistuje v České republice -- jako myslím sotva kde ve světě -- zákonná překážka pro placení daní tam, kde je boháč chce platit. Pokud by někdo snad hodlal zmínit nějakou morálku jako "vlasteneckou povinnost" třeba vůči "domovu" nebo spoluobčanům, musel by pohořet (a udivit velmi mnoho lidí).

Z tohoto odstavce z článku pana Steigera se zdá, že prostě po celém světě morálka neexistuje a všichni bohatí se pouze snaží maximalizovat svůj zisk.

Nemyslím si to. Pokud by tomu tak bylo, tak by všichni vrcholoví tenisté a tenistky museli mít mít trvalý pobyt v Monaku nebo na Bahamách nebo jiné zemi, kde jsou nulové daně. Nebo by byl počet těch vrcholových tenistů, kteří mají trvalý pobyt v daňovém ráji, rovnoměrně rozdělen po všech zemích dle toho, jak jsou mezi špičkovými tenisty zastoupení.

Zajímavosti z červnových provinčních voleb v Ontariu

15. 7. 2014 / Miloš Kaláb

čas čtení 12 minut

Před provinčními volbami v Ontariu doporučovala většina kanadských novin občanům, kterou stranu mají volit. Mnoho jich prosazovalo Pokrokově konzervativní stranu (PC). Jedním z pádných důvodů bylo tvrzení, že si většina voličů přeje "změnu za každou cenu". Volby se konaly 12. června a přinesly velké překvapení - příjemné pro Liberální stranu a nepříjemné pro PC i pro Novou demokratickou stranu (NDP - sociální demokraty). V Kanadě se nepoužívá systém poměrného zastoupení nýbrž se poslancem parlamentu stává kandidát, který ve svém volebním obvodu získal nejvíce hlasů.

Ještě několik slov o svobodě

15. 7. 2014 / Leopold Kyslinger

čas čtení 22 minut

Erich Fromm v díle Strach ze svobody věří, že se člověk může stát svobodným, aniž by byl osamělou bytostí ve svém světě. Aby toho dosáhl, musí projít procesem seberealizace, to jest aktivním myšlením a vyjadřováním svých citů. Spontánní aktivita je cestou ke svobodě, kdy člověk neztrácí svou individualitu.

Kdepak, to není invaze!

15. 7. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Včera bylo sestřeleno ukrajinské dopravní letadlo An-26 na letové hladině 6 500 metrů, kam nedosáhne žádný z přenosných protiletadlových raketových systémů. Separatisté posílení opět prostřednictvím kolon pronikajících přes ruskou hranici se navíc chystají přejít do protiútoku. Rozsáhlá, nicméně nedokončená obkličovací operace ukrajinské armády jim nabídne spoustu příležitostí objevit slabé místo. A ukrajinský ministr obrany Michajlo Koval hovoří o bezprostředně hrozícím riziku ruské invaze. Jako by už fakticky několik měsíců neprobíhala.

Pachatelé se přiznali, že upálili palestinského mladíka

14. 7. 2014

čas čtení < 1 minuta

Tři Izraelci, kteří jsou hlavními podezřelými z brutální vraždy arabského teenagera, k níž došlo 2. července, se přiznali, že šestnáctiletého mladíka polili benzínem a upálili ho, uvedla v pondělí policie.

Mohammed Abu Khdeir byl nalezel upálený poté, co dne 2. července zmizel. Z forenzní analýzy vyplývá, že byl naživu, když ho podpálili.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Izraelci zabíjejí stále větší a větší počty civilistů a mnoho z nich jsou děti

13. 7. 2014

čas čtení 4 minuty



Moderátor Channel Four News Matt Frei: Izraelská armáda vydala varování obyvatelům severní Gazy, aby opustili své domovy, protože připravuje další letecké údery. V neděli ráno vyslal Izrael své první pozemní vojáky od začátku této akce minulý týden. Zaútočil na odpalovací místa raket organizace Hamas. Prostřednictvím letáků bylo civilní obyvatelstvo varováno, aby opustilo své domovy, jinak ohrozí své životy a životy svých rodin. Sto šedesát Palestinců bylo od zahájení leteckých úderů usmrceno. Náš zahraničněpolitický korespondent Jonathan Miller je v Gaza City. Jonathane?

Jonathan Miller: Izraelská armáda vydala dnes vlnu statistik, jíž reagovala na vlnu raket, které jsou odpalovány z Gazy. Osm set od chvíle, kdy začalo bombardování. Izrael uvádí, že asi 150 z nich zničil během letu. Izrael také tvrdí, že v Gaze bombardoval až 1300 cílů. Většina z nich byla zaměřena na místa, odkud se odpalují rakety, avšak Izraelci přitom zabíjejí stále větší a větší počty civilistů a mnoho z nich jsou děti.

Naši padlí

14. 7. 2014 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Smrt českých vojáků je smutná a tragická událost. Způsob, jakým byla tato událost přijata, považuju za politováníhodný. Diskuse osciluje mezi morálním kýčem a cynismem, přičemž kýč v tomto případě hraje roli pomyslné spouště. Politicko-mediální heroizace, vyvěšování praporů národního smutku nutně falzifikují skutečnost, že nasazení českých vojáků v Afghánistánu lze jen stěží identifikovat s obranou něčeho národního.

Skutečným a jediným důvodem je snaha naplnit roli druhořadého severoatlantického spojence, což si lidé s potřebnými pravomocemi vyložili právě tak, že je třeba nasadit lidské životy. Bylo to však jen a jen jejich rozhodnutí, nikoliv nezbytnost.

Z díry u Bedřichovic

14. 7. 2014 / Jan Lipšanský

čas čtení 2 minuty

Milý pane Čulíku,

píšu vám z malé moravské vesnice kousek od Bedřichovic, abych udržel jakési status quo, a čtu si vaši recenzi filmu Díra u Hanušovic, jenž jsem neměl to nepotěšení vidět, a asi si jej i odpustím.

Píšu hlavně proto, že mne popis děje a prostředí filmu velmi pobavil. Zrovna včera jsem si prošel dvě ze tří místních hospod, kde v jedné čepují Holbu a Maestro, a v té druhé se zahrádkou pak pelhřimovského Poutníka, vynikající pivo. Což mne příjemně překvapilo, neb v pražských Modřanech, kde bydlím, všech zhruba dvanáct hospod v našem okolí čepuje jen nesvatou trojici Gambáč-Kozel-Plzeň, o jejichž kvalitách raději nebudu diskutovat.

Díra u Budějovic

14. 7. 2014

čas čtení < 1 minuta

Potvrzuju dojmy p. Lipšanského, tentokrát z Rudolfova, 5 km z nádraží ČD v Českých Budějovicích, kde jsem pobýval minulý týden čtyři dny. 5 hostinců, čerstvě opravený perkmistrovský dům, nyní radnice, fungující Jednota - Coop, úžasná alternativní zahrada manželů Kovářových, občanská iniciativa, bojující proti oligarchovi - developerovi který svými plány zástavby chce zničit jedinečnou přírodu kolem Rudofovského potoka, když byl předtím skoupil pozemky, patřící malé sousední vsi Jivno. Zde se odehrávají dramatické příběhy, které by stály za literární či filmové zpracování..., píše František Řezáč.

Porošenko: Na východě Ukrajiny "proti nám bojují ruští důstojníci a ruské zbraně"

14. 7. 2014

čas čtení < 1 minuta

Ukrajinský prezident Petr Porošenko dnes na zasedání s představiteli silových resortů oznámil, že proti ukrajinským jednotkám na východě země působí ruští důstojníci a je používána ruská výzbroj.

"Za poslední tři dny byl proti ozbrojeným silám Ukrajiny použit nový ruský vícehlavňový raketomet, řekl Porošenko a dodal, že se potvrzují údaje o působení ruských kádrových důstojníků proti Ukrajině.

Úřady dnes oznámily, že v noci v lokalitě obce Izvarino po silné dělostřelecké přípravě proniklo na ukrajinské území přibližně 100 kusů ruské bojové techniky. Kolonu napadlo ukrajinské letectvo a dělostřelectvo, ztráty se upřesňují.

Kyjev poslal oficiální protest ruské pohraniční službě, ale nedostal na něj odpověď.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

Ukrajina je rozčarována z postoje evropských partnerů

14. 7. 2014

čas čtení 3 minuty

Ukrajinský prezident Petr Porošenko na poslední chvíli zrušil odlet do Rio de Janeiro na finále světového šampionátu ve fotbale, píše ruská Nězavisimaja gazeta. Koncem minulého týdne tisková služba brazilské prezidentky oznámila, že Porošenko přijal pozvání. Předpokládalo se jeho setkání s prezidentem Ruské federace Vladimirem Putinem. Ale včera v Kyjevě sdělili, že situace v Donbasu přerostla ve válku, která žádá přítomnost prezidenta v zemi.

NEKOREKTNÍ HUMOR:

17 plus 6 důvodů, proč by Česko mělo být součástí Německa

14. 7. 2014

čas čtení 1 minuta

1. Byli bychom mistři světa!

2. Snížila by se razantně míra korupce. Mnozí současní i bývalí politici včetně těch nejvyšších by už dávno nebyli ve svých funkcích, ale za mřížemi.

3. Rusové by si nás už netroufli okupovat a samotní Němci by už to udělat nemohli.

4. Jako národnostní menšina bychom dostávali strašný prachy, jaké dostávají Lužičtí Srbové v Sasku. A navíc bychom shrábli miliardy euro, možná i více, než jaké dostali východní Němci. A to se vyplatí.

5. Čechy, Morava a Slezsko by byly samostatné země, a tak by odpadla žárlivost, že Praha sežere všechno.

6. Mohli bychom jezdit po dálnicích. Tedy skutečných dálnicích, hezčích, širších a levnějších a ještě k tomu neomezeně rychle až do Drážďan!

7. Odpadly by nám starosti s vízy do Kanady a jiných zajímavých zemí.

8. Zvedla by se nám minimální mzda, platy a důchody. A za ty bychom si nakoupili levnější a kvalitnější potraviny a okolní země by se nám nesmály, že tady žereme odpadky, které si od nich tak rádi draze kupujeme.

9. Na dovolené v Chorvatsku by se k nám místní hoteliéři chovali jako k normálním lidem.

10. Našim firmám by se otevřel skutečně velký trh, což by přispělo k nastartování ekonomiky, kterou nám Němci v zásadě startují už teď.

Celý článek ZDE

Jak kapitál ochromil politiku

14. 7. 2014

čas čtení 2 minuty

V květnu byla podepsána mezinárodní obchodní dohoda, která poskytuje právní základ pro restrukturalizaci světových trhů, píše v týdeníku Observer Slavoj Žižek. Jde o dohodu Trade in Services (Obchod se službami) a v médiích se to v podstatě neobjevilo. V červnu zveřejnil server Wikileaks tajný návrh této dohody. Týká se 50 zemí světa a většiny obchodování se službami.

Dohoda obsahuje pravidla, která umožní expanzi finančních multinacionálních firem do jiných států tím, že zabrání vytváření regulačních bariér. Dohoda zakazuje přísnější reglaci finančních služeb, přestože se všeobecně usuzuje, že k finanční krizi z let 2007-2008 došlo v důsledku neefektivní regulace.

Několik kvitových poučení

12. 7. 2014 / Štěpán Steiger

čas čtení 5 minut

Odešel jsem před chvílí od televize (poté, co jsem si znovu ověřil, že Události jsou v malé zemi skutečně malým obrazem velkého světa) překvapen tím, co řekli pánové ministerský předseda a ministr školství v souvislosti se zprávami, že česká občanka, vítězka Wimbledonu, platí daně ze svých příjmů v Monaku, nikoli v Praze. Ministerský předseda i ministr srazili paty před celebritou -- premiér odmítl názor poslance své strany, že by wimbledonská hvězda měla do Monaka přesídlit i své -dosud české- občanství. (Přední politik si možná -- připusťme -- neuvědomil, že tak schvaluje, aby čeští milionáři, o miliardářích nemluvě, platili daně do daňových rájů namísto v zemi, odkud jejich příjmy pocházejí - byť s ministrem financí usilují o "správný" výběr daní.)

Kdo je tady vlastně asociální?

11. 7. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Zdá se mi vrcholně pokrytecké kritizovat Petru Kvitovou za to, že odešla neplatit daně ze svého majetku do Monaka. Český stát neumí zajistit pořádné vymáhání platných zákonů, nechává rozkrádat veřejné peníze ve velkém a zástupnou obětí, která má pomocí závistivé zášti zakrýt brutální selhání českých politiků, jako je pan Huml, má být vítězka Wimbledonu?

Celkový dojem z Karlových Varů? Letos to byl festival prostřednosti

11. 7. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut

Ve čtvrtek večer jsem viděl jeden z nejlepších filmů na letošních Karlových Varech. Bylo to na novinářské projekci a přítomno bylo tak sotva deset patnáct lidí. Byl to britský film čínské režisérky Hong Khaou Lilting (2014), (název, který byl ve festivalovém programu nepochopitelně přeložený jako "Chvění", nevím proč, "lilt" znamená anglicky "mluvit zpěvavě", totiž tedy právě tak, jak mluví Číňani, jejichž jazyk je tónický [melodie je v něm nositelem významů a odlišuje slova]).

Británie zabránila svým občanům, kteří vydělávají méně než 50 000 Kč měsíčně, aby do země přivezli manžela či manželku, pokud je cizinec

12. 7. 2014

čas čtení < 1 minuta

Britský odvolací soud odmítl žalobu proti novému předpisu britského ministerstva vnitra, podle něhož mají právo přivézt do Británie svého manžela či manželku, kteří mají cizí občanství (jiné než občanství země Evropské unie) pouze občané, kteří vydělávají více než 18,600 liber ročně, tedy více než cca 50 000 Kč měsíčně. Znamená to, že do Británie nesmějí nyní přivézt svého cizího manžela či manželku ani občané, kteří vydělávají britskou minimální mzdu. Britská vláda jim tak odepřela právo na rodinný život. Z odhadu britského ministerstva vnitra z r. 2012 vyplývá, že toto opatření postihne každoročně 17 800 britských rodin.

Soud rozhodl, že britská vláda má právo "minimalizovat sociální závislost rodin, v nichž je jeden rodič cizinec, na britském státě".

Podrobnosti v angličtině ZDE

ANALÝZA MEZINÁRODNÍCH SOUVISLOSTÍ

Západ skoupí Ukrajinu jako šrot. Ukrajinci zbídačí české dělníky. Putin získal nejlepší možný výsledek

12. 7. 2014 / Štěpán Kotrba

čas čtení 25 minut

rozhovor pro Parlamentní listy. Ptal se Jaroslav Polanský.

Politický a mediální analytik Štěpán Kotrba v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz nepotěší ani proruské, ani proevropské Ukrajince: Putinovi prý vůbec nejde o úspěch východních separatistů a proevropští Ukrajinci za čas zjistí, že Západ skoupil jejich zemi "hluboce pod cenou šrotu". Kotrba oceňuje dle něj realistický posun v postoji ministra Zaorálka, kritizuje česká média a nechválí ani české proruské demonstranty. "Každá organizace chovatelů králíků je početnější a agilnější," říká na adresu advokáta Vyvadila a dalších.

OSN: Tři čtvrtiny usmrcených Palestinců jsou civilisté. Bylo též zabito 28 dětí

12. 7. 2014

čas čtení 1 minuta

Tři čtvrtiny z dosud 133 usmrcených Palestinců v Gaze jsou civilisté, informoval Úřad OSN pro pomoc palestinským uprchlíkům rozhlas BBC, který tuto informaci přinesl v sobotu ve svých večerních zprávách a v pořadu Newshour. Společnost BBC tuto informaci předložila mluvčímu izraelského ministerstva obrany, který uvedl, že podle izraelských informací bylo z dosud usmrcených osob v Palestině civilistů jen 50 procent. Při nynější izraelské ofenzívě zahynulo více než 28 dětí a další projevují známky vážného traumatu, sdělila BBC Catherine Weibel, tisková mluvčí organizace UNICEF. Více než 500 domovů v Gaze bylo zničeno nebo vážně poškozeno, 3000 osob je bez přístřeší a statisíce lidí přišly v důsledku poškození infrastruktury o dodávku pitné vody. V Gaza City v řadě čtvrtí nejde elektrický proud.

Mluvčí OSN také sdělil rozhlasu BBC, že izraelská armáda před útokem upozorňuje Palestince, aby místo útoku opustili. Dala jim na to jednu, tři, pět deset minut. V případě v sobotu usmrcených invalidů se o útoku lidé nedověděli, protože spali.

Další informace v angličtině k tomuto tématu viz též CNN ZDE, BBC Newshour ZDE

V Thajsku mají registrační pokladny i na plovoucí hospodě

14. 7. 2014 / Jan Mrskoš

čas čtení 1 minuta

A to bylo už někdy v začátku 80.let, kdy jsem byl poprvé poslán na jednání do Bangkoku (za trest). A když nastala doba obědu, posadili mně moji místní inženýři do auta a odvezli přes most na nábřeží, kam dorazili mezitím další auta a tak se nás asi 15 usadilo kolem velkého stolu na plovoucí restauraci.

Není junta jako junta

14. 7. 2014 / Jan Mrskoš

čas čtení 12 minut

O dvou vojenských juntách (čtěme chuntách) se dovídáme v poslední době dost často. Ta jedna je v Egyptě a ta druhá je v Thajsku. A jak je u vojenských junt zvykem, během jednoho dne se zrušila řádně zvolená vláda (co to dalo práce, než se to předtím pěkně po demokraticku dalo dohromady) a nastolila se vláda vojenská (jak snadné). V obou případech si pro ten zásah ta junta našla důvod, denně demonstrace v ulicích a na náměstích, to není pro zemi moc dobré. Co je dost, to je přespříliš, a teď tedy rychle pěkně v pořádku domů a náměstí se hezky zamete.

Začala nová éra ruské kosmonautiky. Tiše a nenápadně...

14. 7. 2014 / Štěpán Kotrba

čas čtení 1 minuta

Rusové otestovali 9. července 2014 úspěšně těžký raketový nosič Angara 1.2PP, který je provozním suborbitálním testem budoucí rodiny těžkých modulárních nosičů Angara 5 na kapalné palivo.

"Konkurenční" americká NASA není schopna vyvinout těžký nosič, který by nahradil Saturn V Apollo a Saturn IB Skylab (118 tun na LEO) , které skončily v roce 1975 či Delta IV Heavy, které jsou v provozu teď. Američany nyní plánovaný systém Space Shuttle/Constellation/SLS by měl na nízkou oběžnou dráhu (LEO) vynášet v první verzi 70 tun nákladu, v nejsilnější konfiguraci až 130 tun. První verze amerického SLS by měla odstartovat v prosinci 2017 na nepilotovaný oblet Měsíce lodí MPCV (Orion). Vzhledem k astronomickým nákladům Američanů na vývoj, roztříštěnosti a nekoncepčnosti je ovšem otázka, co se do té doby stane...

Edward Snowden odsoudil rozhodnutí britské vlády prohnat rychle parlamentem nový špehovací zákon

14. 7. 2014

čas čtení 1 minuta

Americký whistleblower konstatuje, že "je neuvěřitelné", že se britská vláda rozhodla prohnat nový špehovací zákon parlamentem během několika dní poté, co záležitost rok ignorovala.

Americký whistleblower Edward Snowden odsoudil rozhodnutí britské vlády nechat podle mimořádně zrychlených procedur prohnat Dolní sněmovnou nový zákon o špehování občanů. Vyjádřil znepokojení nad rychlostí, s kterou to má být provedeno, nad tím, že neprobíhá veřejná debata, nad tím, že britská vláda uměle vyvolává strach, a nad tím, že rozšiřuje špehovací pravomoci nad občany.

Snowden řekl v rozhovoru s deníkem Guardian v Moskvě, že je velmi nezvyklé, aby vláda schvalovala takový mimořádný zákon, pokud není země zrovna ve válečném stavu. "Vždyť Británii nikdo nebombarduje. V britských přístavech nejsou nepřátelské ponorky."

Odborníci na lidskoprávní problematiku varují, že navzdory lžím premiéra Camerona o opaku, nový rychle navrhovaný špehovací zákon má poskytnout výzvědným službám proti občanům nové a bezprecedentně rozsáhlé pravomoce. Zákon bude vynucovat od internetových společností, abz výzvědným organizacím automaticky poskytovaly záznamy komunikačních dat občanů. Každý další počítačový software bude muset mít v sobě zabudován možnost, aby občanovu aktivitu mohly v něm sledovat tajné služby.

Podrobnosti v angličtině ZDE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červen 2014

2. 7. 2014

čas čtení 2 minuty

V červnu 2014 přispělo 625 čtenářů finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 223 279,10 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v dubnu 2014 částkou 1991,75 Kč. Příjem z reklamy byl v červnu 2014 celkem 140 000 Kč.

Zůstatek byl koncem června 2014 403 628,99 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

33799