29331

Nejen že nechce prosazovat veřejný zájem, dokonce se ho snaží diskreditovat

Česká společnost je ne-mocná

15. 10. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 12 minut

O prosperující společnosti můžeme mluvit pouze tehdy, je-li možné zachytit a prokázat nějaké náznaky jejího rozvoje. Nikoliv v oblasti ekonomické, ale v oblasti občanské. Ekonomika je nezávislá na občanském zřízení a její výkyvy, kterým je věnována naprosto neadekvátní, směšně úpěnlivá pozornost, znamenají z hlediska sociální prosperity jen málo. K rozvoji občanské společnosti nebyl zdaleka vymyšlen tak důmyslný kontrolní aparát, byť na tomto faktoru závisí budoucnost mnohem více. Můžeme tak usuzovat pouze podle nepřímých indikátorů a reakcí na konkrétní témata. V podstatě ale všechno napovídá, že česká společnost je vážně nemocná.

Czech President responds to a report by the Council of Europe:

"I hope the authors of the report will not have their heads cut off..."

15. 10. 2015

čas čtení < 1 minuta

The Council of Europe European Commission against Racism and Intolerance (ECRI) has criticized Czech President Miloš Zeman and Czech MP Tomio Okamura for spreading islamophobic hatred. In its 2015 report on intolerance in the Czech Republic ECRI proposes that the Czech Republic should modify its penal code in order to enable the prosecution of individuals holding public office for disseminating racism and xenophobia. The Czech Justice Ministry said that it is not planning any such changes. President Miloš Zeman said in response to the ECRI report: No one has ever defined islamophobia. I criticise islamic radicalism. My message to the authors of the [ECRI] report is simple: "Count yourselves lucky if you are not beheaded."

Source in Czech HERE

Eurobarometer: Czech Republic belongs among the most bigotted countries in the EU

15. 10. 2015

čas čtení 1 minuta

Only 12 per cent of Czechs (the lowest percentage in the EU) would be comfortable if their son or daughter had a relationship with a muslim. Only 16 per cent of Czechs (the lowest percentage in the EU) would be comfortable if their son or daughter had a relationship with a Roma person. Only 25 per cent of Czechs (the lowest percentage in the EU) would be comfortable if their son or daughter had a relationship with an Asian person. Only 27 per cent of Czechs (the lowest percentage in the EU) would be comfortable if their son or daughter had a relationship with a disabled person. 20 per cent of Czechs would be uncomfortable (the highest percentage in the EU) if their son or daughter had a relationship with a Christian.

Only 29 per cent of Czechs (the lowest percentage in the EU) would be comfortable if they had to cooperate at work with a Roma person. Only 27 per cent of Czechs (the lowest percentage in the EU) would be comfortable if they had to cooperate at work with a muslim.

Only 22 per cent of Czechs would be comfortable if they saw two men holding hands or kissing in public.

In the latest Eurobarometer statistics on intolerance in the European Union, the Czech Republic, surprisingly, ranks as one of the most bigotted European countries. The report has produced a flurry of soul-searching articles in the Prague intellectual and left-wing press.

The Eurobarometer report "Discrimination in the EU in 2015" is HERE

Potřebujeme nový model mediálního stranění "progresívním" imperialistům?

15. 10. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Syrský režim jen během srpna a jen v provincii Idlíb podnikl nálety na devět nemocnic na povstaleckém území ZDE. Za dva dny po nasazení ruské letouny v Sýrii bombardovaly již tři medicinské instalace ZDE. Český tisk nicméně řeší výhradně americký nálet na nemocnici v afghánském Kunduzu ZDE, o jiných útocích mainstream mlčí - není to pro něj zpráva. Jakkoliv nálet v Kunduzu není nic, co by se dalo hájit, ostatně vina byla přiznána ZDE, současně je velmi zajímavé mlčení k jiným a mnohem četnějším útokům na nemocnice, které jsou např. v případě Asadova režimu vytrvalé a záměrné.

Boj s islámským terorismem: Když dva dělají totéž, není to totéž

15. 10. 2015 / Petr Ježek

čas čtení 7 minut

K realistickému posouzení současného (a jako příčiny minulého) dění v Sýrii se vyplatí znalosti angličtiny, ruštiny a dalších jazyků, zejména arabštiny. Je to dokonce podmínka nutná, byť ne postačující. Chybí-li totiž vůle k pravdě... Aktuální situace je ve většině médií charakterizována ruskou účastí formou leteckých útoků na cíle IS a dalších ozbrojených militantnů. Pokud se ponechá zaznívat hlas pouze jednoho z účastníků bojů, pak jde o diletantství nebo záměr. O jednoduchou situaci rozhodně nejde a Britské listy by se prostřednictvím autorů a redakčních příspěvků měly držet svého nového motta v záhlaví webu. Činí tak? To si nechť každý přebere sám.

Tento text, o němž autor tvrdí, že "čerpá z různých diplomatických, internetových a osobních zdrojů a z vlastních znalostí a analýzy", jsme se rozhodli publikovat i přesto, že přímo neodkazuje na žádné zdroje. Je zajímavým svědectvím o současném společenském rozpoložení a stále bipolarizované víře v dobro a zlo. Nutný kontext poskytuje článek Karla Dolejšího o dopadu ruské vojenské intervence v Sýrii.

Rusko nepotřebuje od Američanů zpravodajské informace o "islámském státu"

15. 10. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

V dobách studené války byli Američané v oblasti zpravodajství využívajícího lidské zdroje (HUMINT) na úrovni lepšího průměru, výrazně zaostávali za špičkovými zpravodajci bývalého SSSR. Tento nepoměr se později ještě výrazně zvětšil, když v USA dostalo naprostou prioritu signální zpravodajství (SIGINT). V současnosti americké zpravodajské služby pracují primárně tak, že vyměňují výsledky v oblasti SIGINT s partnery, kteří jsou špičkoví v oblasti HUMINT.

Je dostatečně známo a bylo už popsáno mnoho stránek o tom, jak kauza Snowden pomohla drasticky vylepšit operační zabezpečení (OPSEC) extrémistických islamistů. Výsledkem je, že nyní při většině svých operací zanechávají minimální elektronickou stopu, nebo dokonce vůbec žádnou.

Německá firma odmítla zakázku na výrobu ostnatého drátu pro Maďarsko

Schröder podpořil Merkelovou: Nechceme být moralizující supervelmocí

15. 10. 2015

čas čtení 5 minut

Bývalý německý kancléř Gerhard Schröder se v debatě organizované magazínem Cicero postavil za politiku kancléřky Angely Merkelové: „My to zvládneme“. Uprchlíci mají přednost před černou nulou (před vyrovnaným rozpočtem). Schröder nicméně považuje za velkou "velkou chybu", že dosud není k dispozici žádný přistěhovalecký (imigrační) zákon. Pro Britské listy přeložil Milan Lelek.

Rozhovor Britských listů 26:

Jak se žilo v Československu v padesátých letech

9. 10. 2015

čas čtení < 1 minuta




Rozhovor Jana Čulíka s komentátorem Britských listů Štěpánem Steigerem, čtyřiadevadesátiletým svědkem života v dvacátém století. Dnes pan Steiger hovoří o svých zkušenostech z padesátých let v Československu. Při komunistickém převzetí moci r. 1948 mu bylo 26 let. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 9. října 2015.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Proč ministr vnitra nepečuje o bezpečnost České republiky?

15. 10. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Zatímco se v ČR přihlásilo v srpnu o azyl celkem 11 osob ZDE nebo během víkendu přes 700 nasazených policistů zadrželo celkem 7 uprchlíků ZDE, v jiných oblastech spadajících do kompetence ministerstva vnitra existuje opravdu pozoruhodná nečinnost.

Pořad Reportéři ČT ZDE (přibližná stopáž příspěvku 19:03 - 30:21 min) informoval podrobně o aktivitách proruského paramilitárního uskupení Českoslovenští vojáci v záloze, které cvičí s ostrými zbraněmi a otevřeně vyhrožuje ozbrojeným útokem na vládu a parlament České republiky.

Bodláky Václava Duška

Vždyť tam všichni v komisi seděli...

15. 10. 2015 / Václav Dušek

čas čtení 3 minuty

Honby na Alexandrovce se účastní nevýznamní politici, v Karáčí jim zkrátka pomník nepostaví. Pamatuji, jak se říkávalo - třista ptáků, kdo to je? Alexandrovci. Přátelé, řeči se mluví a pivo se pije. Armádní soubor má ve světě úspěch - zpívat takhle všichni vojáci světa, boha jeho, máme mír jako sviňa. Poslanec Štětina znám silnými rameny, zvaný Jarek Ramenáč - musí rváče držet na uzdě, aby nenapadl Čínu a Rusko. Připomíná postavu z vtipu: Chlapi, napadneme Čínu! A kolik jich je? Miliarda... panebože, a kde teď vezmeme tak velký hřbitov.

A co daň z doma vypěstované mrkve?

Daň z domácí elektřiny

15. 10. 2015 / Ivo Barteček, Štěpán Cháb

čas čtení 2 minuty

Postavme se před zcela absurdní situaci. Máme zahrádku. Zasadili jsme si do ní na přelomu dubna a května mrkev. V září se koná slavnostní sklizeň. Mrkve jako stehna vyškubneme ze země, naskládáme je do přepravky a s hrdostí hledíme na svůj zahrádkářský um a štěstí. Když tu přepravku se sklizní zakryje stín. Pozvedneme oči. Nad námi se klene člověk úředního vzezření, v rukou lejstra a: „Pěkná úrodička,“ vece s mile nastrojeným úsměvem. „Daj to na váhu, bude se danit.“ Pokusíte se bránit: „Ale vždyť to je jenom na polívku, pro děti. Nakrájet do hrnce, povařit, přidat brambor a houby.“ Milý úsměv tuhne - „Nebráněj se liteře zákona, drahej pane, řeklo se danit, tak danit.“

Současná generace mladých palestinských militantů není nijak organizovaná a je pod silným vlivem sociálních médií

Ráno vstanu a rozhodnu se být mučedníkem

15. 10. 2015

čas čtení 4 minuty

Současná vlna útoků v Izraeli, převážně v Jeruzalémě, má charakter ukazující na zcela nový trend. Z dvaceti tří údajných útočníků, zadržených či zabitých izraelskými bezpečnostními složkami od počátku října, bylo mladších dvaceti let. Většinou nemají žádné politické zázemí, nejsou nijak organizovaní, na své útoky se nijak nepřipravují. Často se rozhodují pouze pár dní předem, nebo dokonce až toho samého dne, byť k rozhodnutí před tím vede velká míra frustrace a zoufalství. Většinou jim stačí nůž, šroubovák nebo jen škrabka na brambory. Spouští jsou virálně šířená videa a výzvy k útokům.

Bodláky Václava Duška

Privatizační šachovnice zmizely

15. 10. 2015 / Václav Dušek

čas čtení 3 minuty

Důsledky tahů mistrů i velmistrů nevídané. Pěšec v roli královny, rošády k neuvěření zmatečné, ale dle potřeby, koně táhli jako střelci a střelci jako král. Než bys řekl švec, hňupe, mohl jsi zbohatnout díky privatizační kouzelné knížce. Břídilové prodávali šíbrům slibované štěstí za hubičku, peníze chytráky vyvedeny za hranice všedních dnů do daňových rájů; do dnes chytáme do děravých sítí lstivé spoluobčany.

Euroskeptikem snadno a rychle

15. 10. 2015 / Milan Mundier

čas čtení 6 minut

Ještě před rokem jsem byl nadšeným eurooptimistou a napsal krátký, dnes mohu s úlevou říci, že naštěstí, nezveřejněný článek o tom, jak nám ta Evropská unie hezky funguje, jak se Německo a Francie poučily z minulosti a táhnou za jeden provaz a jak růžová je její budoucnost. Ale co, není ostudou se mýlit, zejména je-li člověk schopen svůj omyl uznat. Netvrdím, že se ze mě stal zapřísáhlý eurofob, možná ani označení „euroskeptik“, které se vyskytuje v názvu tohoto článku, není úplně přesné (že by to správné slovo bylo eurorealista?), ale faktem je, že můj pohled na Evropskou unii doznal během posledních pár měsíců značných změn.

Vysoký činitel OSN:

Protiuprchlická rétorika evropských politiků připomíná rok 1938, který vedl k holocaustu

14. 10. 2015

čas čtení 3 minuty

"Bedlivější zkoumání historie a toho, co se v Evropě dělo v první třetině dvacátého století, by mělo vést lidi k tomu, aby si velmi pečlivě rozmysleli, co říkají. Jde o lidské bytosti: už jen používání slova ´běženci´ jaksi naznačuje, že nemají žádná práva. Oni mají všichni stejná práva, jaká máme my."

"Člověk se diví, co se to stalo Evropě. Proč všichni na všechno zapomněli? Proč se nedokáží Evropané poučit ze své zkušenosti, že už jednou po této cestě šli a že je to velmi nešťastná cesta, pokud po ní půjdou dál?"





Dehumanizující jazyk, který používají evropští politikové v souvislosti s uprchlickou krizí, má ozvěny rétoriky z doby těsně před druhou světovou válkou, kdy se svět obrátil zády vůči německým a rakouským židům a umožnil tak, aby došlo k jejich vyhlazení během holocaustu, varoval nejvyšší činitel OSN odpovědný za lidská práva.

Zeid Ra’ad Al Hussein, Vysoký komisař OSN pro lidská práva, Jordánec, charakterizoval reakci Evropy na uprchlickou krizi jako nepochopitelnou, jako reakci lidí s krátkou pamětí.

Rada Evropy kritizuje islamofobii Miloše Zemana a Tomia Okamury

14. 10. 2015

čas čtení < 1 minuta

Ve své letošní analýze situace v České republice navrhuje Evropská komise proti rasismu a netoleranci při Radě Evropy, aby Česká republika pozměnila svůj trestní zákon a umožnila stíhání osob ve veřejných funkcích za rasistické a xenofobní výroky. Je to proto, že někteří čeští politikové vyvolávají svými výroky v české společnosti rasistickou nenávist a xenofobii. Zpráva v této souvislosti kritizuje Miloše Zemana za jeho islamofobii a protiromské výroky. Kritizuje též rasistické a xenofobní výroky Tomia Okamury. Zpráva požaduje, aby ČR přestala používat výraz "nepřizpůsobivý", který se stal rasistickou nadávkou pro Romy.

Kompletní zpráva v češtině ZDE

HRW upozorňuje:

Most zakazuje svým občanům "posedávat" venku

14. 10. 2015

čas čtení 1 minuta

Bruselské ústředí organizace Human Rights Watch zaujala nová vyhláška, která byla zavedena v 11 lokalitách města Most a která například zakazuje posadit se na zídku, na přinesené židle či na daném místě grilovat. Obdobné předpisy byly zavedeny v regionu Ústí nad Labem v Duchcově, v Krupce a v Litvínově. Předpis byl zaveden údajně v důsledku stížností na občany, kteří "pod vlivem alkoholu na veřejných prostranstvích obtěžují jiné". Úřady tedy identifikovaly veřejné prostory, kde je nyní zakázáno umísťovat předměty jako křesla, grily, lavičky a vařiče a lidem tam je nyní zakázáno "posedávat".

Policie získala pravomoci veřejnost za "posedávání" na těchto místech pokutovat.

Zda je správnou cestou pro boj proti drogám a konzumování alkoholu na veřejnosti také odklizení laviček z vybraných lokalit, zůstává otázkou, konstatuje server Romea.

Zdroj ZDE

Konec pozemního válčení? Nikoliv, říká kontroverzní studie

14. 10. 2015

čas čtení 3 minuty

Ačkoliv učenci upozorňují, že ISIS a další teroristické skupiny mohou být poraženy pouze pozemními silami, a snaží se zoufale překonat špatné zkušenosti z Iráku a Afghánistánu, vlády sázejí na drony a síly zvláštního určení, rychlé tryskové letouny, "chytré" bomby a střely.

Válka je mír: Ruská orwelliánská propaganda

14. 10. 2015

čas čtení 5 minut

Ruské úřady dosáhly v syrské válce významného úspěchu. Podle výzkumu státní agentury VCIOM 66 % občanů schvaluje vyslání ruských bojových letounů do Sýrie, ačkoliv více než polovina dotázaných nemá představu o tom, zač tam Moskva bojuje.

Stane se Sýrie apokalyptickým bojištěm mezi velmocemi?

14. 10. 2015 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Katastrofické scénáře doprovázející vojenské aktivity Kremlu v Sýrii, jež mají mimo jiné ze vzduchu „podržet“ syrskou armádu, se prozatím nenaplňují možná proto, že netrvají příliš dlouho. Nicméně o dramatické události v Sýrii je postaráno. Ruské letecké nálety na síly bojující proti prezidentovi Asadovi včetně káidistů a islámského státu/Daeš přiměly Spojené státy k tomu, aby „svým“ rebelům začaly dodávat obrovské množství munice (50 tun) včetně protitankových střel. Tyto zbraně mají být použity právě proti džihádistům, nicméně, jak vyplývá z listu New York Times, antiasadovští rebelové je získávali díky tajnému programu USA, Saúdské Arábie a dalších arabských států již od roku 2013 – a to pro boj s armádou syrského prezidenta Bašára Asada ZDE. Je tedy celkem zjevné, že i aktuální „zásilka“ má být použita proti Damašku, potažmo jeho mocnému patronovi v Kremlu. New York Times dokonce spekuluje o tom, že konflikt v Sýrii by se mohl stát regulérní „válkou v zastoupení“ (war by proxy) mezi Ruskem a Spojenými státy.

Zjištění nizozemských vyšetřovatelů usvědčilo ruské úřady i jejich přisluhovače ze lži

14. 10. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Zpráva holandských vyšetřovatelů (v době psaní tohoto textu momentálně nedostupná ZDE (pdf), shrnutí např. ZDE) vyloučila všechny alternativní příčiny loňské havárie letu MH17 nad východní Ukrajinou, kromě exploze hlavice rakety 9N314M vypuštěné ze systému 9K37 Buk. Falzifikovala tedy jak verzi ruského ministerstva obrany, podle níž měl malajsijský dopravní letoun Boeing 777 na letové hladině 10 000 m sestřelit ukrajinský bitevník Su-25 na hranici svého dostupu, tak desítky fantastických verzí, se kterými následně přišla ruská média.

Zpráva o letadle MH17 naznačuje, že se kdosi pokoušel zakamuflovat příčiny katastrofy

13. 10. 2015

čas čtení 3 minuty

Holandští experti zjistili, že kdosi se snažil z kapitánovy mrtvoly odstraňovat úlomky šrapnelu

Z dlouho očekávané holandské zprávy o sestřelení malajského letadla MH17 vyplývá, že se kdosi pokoušel zakamuflovat příčiny katastrofy. Součástí tohoto úsilí byla i špatně provedená pitva kapitánovy mrtvoly, z níž byly odstraněny kovové úlomky rakety Buk.

Holandští vyšetřovatelé uvedl v úterý, že posádka letadla byla okamžitě usmrcena, poté, co ve vzdálenosti asi jednoho metru od kokpitu explodovala v Rusku vyrobená raketa Buk. Výbuchem byly odpáleny stovky fragmentů šrapnelu do letadla "obrovskou silou", praví se v holandské zprávě tamější bezpečnostní rady.

Jak Česká republika porušuje vězněním uprchlíků mezinárodní právo i obyčejnou lidskost

13. 10. 2015

čas čtení 2 minuty

Toto je svědectví dvou advokátek, Terezy Kubalíkové (v ČAK registrované pod dívčím jménem Štepková) a Vaverkové, které nedávno navštívily vězení pro uprchlíky v Bělé-Jezové

Jedná se o zařízení s vězeňským režimem.

Jsou v něm zadržovány i rodiny s malými dětmi ve věku 2, 4 let a dále také těhotné ženy.

Není jim poskytnuta řádná zdravotní péče. V případě, že jim je poskytnuta formou výjezdu pro akutní případ (např. různé druhy záchvatů u různých vrozených nebo chronických onemocnění), je jim následně účtována.

Ochránkyně práv: Situace dětí v Bělé-Jezové je vážná

13. 10. 2015

čas čtení 1 minuta

Situace dětí a rodin s dětmi v zařízení Bělá-Jezová je natolik vážná, že dochází k porušování Evropské úmluvy o lidských právech a Úmluvy o právech dítěte. Děti zde žijí v objektivně horších podmínkách, než mají čeští vězni. Mluvíme o bývalém vojenském zařízení, ve kterém v mnoha ohledech panují horší podmínky než v českých věznicích. Ve věznicích jsou umístěni lidé, kteří spáchali zločin a byli za to pravomocně odsouzeni. V Bělé jsou umístění lidé, které nikdo neodsoudil a žádný trest jim nebyl uložen. Že tímto zařízením prošly stovky dětí odporuje naší představě o České republice coby civilizované zemi, píše ve svém prohlášení Veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová a pokračuje:

"Extrémní zranitelnost dětí a negativní dopad zajištění na jejich psychiku a zdravotní stav potvrzuje i řada odborných studií. Dle zvláštního zpravodaje OSN pro práva migrantů jsou děti vystavené detenci často traumatizovány a nedokážou pochopit, proč jsou „trestány“, když nespáchaly žádný zločin."

Podrobnosti ZDE

Czech Ombudsman: The situation of children held in Bělá detention centre is serious

13. 10. 2015

čas čtení 4 minuty



Photographs from the Bělá-Jezová detention centre are HERE.

The situation of children and families with children who are being detained in the Czech refugee detention centre in Bělá-Jezová is serious. By detaining them in these conditions, the Czech government infringes the European Convention on Human Rights and the Convention on the Rights of the Child, said the Czech Ombudsman Anna Šabatová at an extraordinary news conference. Children are being held under worse conditions than those of prisoners in Czech prisons. The Bělá-Jezová is a former military establishment and the conditions there are worse in many respects than in Czech prisons. The Czech state imprisons individuals in Bělá-Jezová who have not been sentenced for any crime. Hundreds of children have been incarcerated in Bělá-Jezová. This is in conflict with the image of the Czech Republic as a civilised country.

When the Czech ombudsmand visited the Bělá-Jezová detention centre on 31st August, 2015, there were 147 children imprisoned there. During her visit there on 3rd October, there were 100 children in detention there.

Here are the ombudsman´s findings:

- Parents are being humiliated in front of their children. They are being transported in handcuffs into the detention centre and they are held behind a four-metre barbed wire fence. They are unable to explain the reasons for this situation to the children.

- The parents are unable to provide clothes and shoes for the childen. Instead of warm shoes, the children only have plastic flip flops.

- The children are terrified of the constant presence of uniformed security officials and police.

- Since there are no other activities, the children are playing at prisoners and the police. As another game, they are pretend-building tunnels to escape.

- A small playground for children is available for use only for a very limited time. Some children do not have access it it. There is only one slide and one climbing frame.

- There is a play room in the facility, but many children do not have access to it. Some children do not have access to any free time activities.

- Matresses are often unwashable and they are in a state which is in conflict with basic hygienic standards. There are iron bars in the windows. There are no curtains. Every night, the police drags the refugees from their beds in order to count them. Sometimes the police are helmeted and hooded.

- If the children are asleep, the parents must wake them up and make them stand up.

- Some mothers have lost contact with their children. Sometimes, their child is with their partner in Germany. The refugees have used up their telephone card which entitles them to two phone calls and cannot contact their relatives. When they are released, they do not know where to travel.

- The imprisoned foreigners are not given sufficient information about their situation. They do not understand why they are being detained in what they see as a prison. They do not understand why their mobile phones, watches, shoelaces, belts, money and other personal effects have been confiscated.

- The language barrier is a major problem when the foreigners try to communicate with the available doctors. This leads to mistrust and misunderstandings. It is difficult for the doctors to diagnose the patients. The doctors communicate with the foreigners using gestures.

- Lack of information is also due to lack of legal aid. The foreigners who are housed in the gymnasium and outside cells did not know there was an offer of free legal aid. All the detainees are entitled to free legal aid by law.

- In a Czech prison, every prisoner is entitled to walks in the fresh air, warm food, a chair, a wardrobe and direct access to a toilet. Many foreigners in Bělá-Jezová do not have access to such facilities.

- A four-member family, which is being held in Bělá-Jezová, will pay the Czech state 29 040 Czech crowns (1075 euros) for each month of detention.

The European Court for Human Rights considers the following characterisics as instances of infringement of the Convention on the Rights of the Child:

- Primarily adults are held in the detention centre

- The detention centre is under visible supervision of the police

- The facility is unable to provide children with activities which would interest them

In Bělá-Jezová all these three characteristics are present.

It is not possible to accept the above-mentioned conditions in Central Europe in the 21st century. The Czech Republic is traumatising the children. The detainees have not committed any crimes. They have not been sentenced. The Czech Republic allows that they should suffer.

Source in Czech HERE

Czech state charges refugees for medical help in emergencies. Refuses to provide nappies for babies

13. 10. 2015

čas čtení 1 minuta

The detention centre in Bělá-Jezová in the Czech Republic is operated strictly as a prison, say two independent Czech lawyers who have just visited the facility.

- The prisoners in Bělá-Jezová include families with small children (2, 4 years of age) and also pregnant women.

- No proper medical care is available. If there is a medical emergency, the inmates are transported to medical facilities outside the prison and they are charged for it.

- If the imprisoned refugees apply for legal assistance, they are forced to wait for a permission to communicate with a lawyer. The permission is usually given only after the deadline for submitting a complaint has expired, so it is impossible for them to defend themselves at court. The Czech state does not provide any legal aid to the imprisoned refugees. Legal assistance is provided by non-profit organisations and by volunteer lawyers who work for the refugees for free.

- Most of the imprisoned refugees are afraid to submit any complaint because they believe that if they give power of attorney to their legal representative, the authorities will revenge themselves on them by extending their imprisonment.

- Children are in accommodation which is not properly heated.

- Basic hygienic assistance (nappies, etc.) is denied to infants and to pregnant women.

* * *

From 1st November, 2015, Czech prison service will participate in guarding the refugees who are being held in the detention centres. According to the Czech Prime Minister Bohuslav Sobotka, it is "necessary to extend the detention facilities to meet current needs". HERE

Debata prezidentských kandidátů Demokratické strany:

Clintonová převládla, Sanders klopýtal

14. 10. 2015

čas čtení 1 minuta

Během první televizní debaty v rámci demokratických primárek si Hillary Clintonová si potvrdila svůj status jako hlavní kandidátka z Demokratické strany na funkci amerického prezidenta. Vypadala, že ji nijak neotřásly kontroverze, pronásledující její kampaň, včetně toho, že jako ministryně zahraničí používala soukromý, nezabezpečený, emailový účet. Clintonová kontroverzi odmítla jako něco účelového, co vytvořili její oponenti a trvala na to, že svou kandidaturu nestáhne.

Talibán se stáhl z města Kunduz

14. 10. 2015

čas čtení < 1 minuta

Afghánské islamistické hnutí Talibán včera oznámilo, že se stahuje z Kunduzu, strategicky významného města na severu země, jehož se zmocnilo v září. Afghánští představitelé tvrdí, že se zde život vrací k normálu.

USA předloží test íránské rakety v OSN

14. 10. 2015

čas čtení 1 minuta

Americké ministerstvo zahraničí oznámilo, že íránský raketový test oznámený během víkendu zřejmě porušil rezoluci OSN a že Washington předloží incident Organizaci spojených národů.

Přijímání uprchlíků brání evropský rasismus

13. 10. 2015

čas čtení 1 minuta

Evropská unie musí zakázat zemím, aby si vybíraly, které uprchlíky přijmou a které ne, jinak se to celé zvrhne v ostudný "trh s lidmi", konstatoval nový řecký ministr pro uprchlíky.

Některé země jako Slovensko či Kypr se vyjádřily, že dávají přednost křesťanským uprchlíkům a Maďarsko tvrdí, že velká vlna muslimských uprchlíků ohrožuje evropské "křesťanské hodnoty".

Oční optik ze Sicílie:

"Musíme se podívat do svého svědomí. A přemýšlet o tom, co se stalo."

13. 10. 2015

čas čtení 5 minut

Jedna z reportáží reportérky rozhlasu BBC Emmy-Jane Kirby z Lampedusy na Sicílii získala právě první cenu Prix Bayeux v mezinárodní soutěži rozhlasových reportáží. Zde je její překlad:

Je to jen jeden další den v kanceláři pro devětapadesátiletého Carmina Limenu, optika v městě Lampedusa na Sicílii. Pracuje tu tiše už pětadvacet let. Dělá oční prohlídky pro své spoluobčany na tomto ostrově a vybavuje je brýlemi a kontaktními čočkami. Neměl by vlastně být součástí našeho seriálu o obyčejných Italech, ovlivněných nebo postižených přílivem uprchlíků, kdyby se býval nerozhodl se skupinou přátel vydat se v říjnu 2013 na krátkou dovolenou na plachetnici.

Muslimská vítězka britské televizní cukrářské soutěže:

"Nemyslela jsem na to, že mám reprezentovat muslimy. Myslela jsem na svou cukrářskou práci"

13. 10. 2015

čas čtení 4 minuty



Jak reaguje vítězka na útoky bulvárního tisku? Ally Ross v deníku Sun například obvinil televizi BBC, že vede proti britské společnosti "ideologickou válku" tím, že se soutěže směli účastnit Asijci, homosexuálové i soutěžící ze středovýchodní Evropy." Nadiya Hussain nad tím povzdechne. "Nevím. Zdá se to celé být tak ... negativistické. Pro mě je ta zkušenost daleko lepší, když se nesoustředíte na záporné věci." Z hlediska cukrářky a kuchařky je její reakce energičtější: směsice soutěžících z nejrůznějších kultur vedla k dosud nejzajímavější a nejsilnější soutěži. "Právě to, že BBC dala dnes do toho stanu lidi z různých kultur, je důvodem, proč byla letošní soutěž tak fantastická."

Británie stále ještě debatuje o obrovském úspěchu Nadiyu Hussainové, třicetileté muslimské maminky z anglického města Lutonu, která minulý týden spektakulárně zvítězila ve vysoce populární britské televizní cukrářské soutěži The Great British Bake Off - Velké britské pečení. Finále soutěže sledovalo 15 - 16 milionů televizních diváků a vítězka Nadia Hussainové se stala instantní celebritou po celé Británii. Ona i její manžel poskytují interviewy a zažívají na facebooku a twitteru vrcholy popularity.

Tichá ruská revoluce ve vojenství a budoucnost evropské obrany

13. 10. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 15 minut

Gressel, G.: Russia´s quiet military revolution, and what it means for Europe. ZDE (pdf)

"Teorie partyzána" Carla Schmitta (1962) byla patrně prvním průnikem uvažování o asymetrické vojenské strategii do hlavního proudu západního myšlení. Článek "Měnící se tvář války: Ke čtvrté generaci" (1989) z pera Linda, Nightengalea, Schmitta (J. F.), Suttona a Wilsona pro Marine Corps Gazette upozornil na masívní potenciál asymetrických strategií už nejen pro klasické povstalce. A konečně byl to především Frank Hoffman (s Jamesem Mattisem), kdo v článku "Budoucnost válčení: Nástup hybridních válek" (2005) v Proceedings formuloval pojetí, jež kombinuje symetrickou a asymetrickou strategii. Nejilustrativnějším příkladem hybridního válčení jsou jistě dlouhodobé aktivity Íránu. Avšak pro Evropu nejrelevantnější je jiný stát, který nedávno adoptoval hybridní válku: Putinovo Rusko.

Může být osobní zkušenost základem poznání?

12. 10. 2015 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Setkal jsem se v poslední době několikrát se zvláštním názorem, že osobní zkušenost je hlavní a nejdůležitější cestou k poznání reality. Jistě je osobní zkušenost a zejména její adekvátní zpracování naprosto klíčovou věcí pro dozrávání osobnosti člověka, které zahrnuje především porovnávání vlastní osobní zkušenosti se zkušenostmi jiných a zkoumání, proč se osobní zkušenosti různých lidí, dokonce i v té samé situaci, mohou i diametrálně lišit.

Nerozumí již německá kancléřka svému lidu?

13. 10. 2015

čas čtení 5 minut

Angela Merkelová trvá v této uprchlické krizi na svém kurzu. Ale mnoho jejich krajanů má zájem na ostrém řezu, na silném signálu, který by vzniklou situaci jediným tahem zbavil napětí. Nerozumí již kancléřka svému lidu? Existují první příznaky soumraku nad její další politickou kariérou? Německý server Focus Online přinesl interview s mohučským politologem Jürgenem Falterem. Pro Britské listy přeložil Milan Lelek.

"Děti křičely hrůzou"

12. 10. 2015

čas čtení 3 minuty

Peter Bouckaert z organizace Human Rights Watch hovoří v rozhlase BBC o telefonátu, který obdržel od mladého Syřana na potápějícím se člunu u řeckého ostrova Samos. "Byla to situace absolutní hrůzy pro ty lidi ve tmě, v brutální bouři, bez možnosti dospět do bezpečí, protože se jim rozbil motor."

Herec Benedict Cumberbatch chce přesvědčovat konzervativní ministryni vnitra, aby Británie otevřela své dveře uprchlíkům

13. 10. 2015

čas čtení 1 minuta

Známý herec Benedict Cumberbatch, mimo jiné představitel Sherlocka Holmese v seriálu televize BBC, se chce sejít s britskou ministryní vnitra Theresou Mayovou a jednat s ní o uprchlické krizi. Cumberbatch tvrdí, že britská vláda nedělá pro uprchlíky dost.

"Žádná vláda pro ně nedělá dost," zdůraznil Cumberbatch. "Chci si sednout s Theresou Mayovou a chci od ní řádné vysvětlení, jak funguje její politický model, na jehož základě ona argumentuje, že z imigrantů neplyne žádný finanční prospěch."

Nemocné a invalidní děti leží na hlíně a mouchy se jim rojí u očí. Vítejte v Evropě!

12. 10. 2015

čas čtení 4 minuty

Špatná organizace a nedostatek personálu vytváří chaos a nejistotu v policejním registračním středisku a v nedalekém neformálním táboře pro uprchlíky na řeckém ostrově Lesbos, varuje v pondělí organizace Human Rights Watch.

Ženy s malými dětmi, těhotné ženy a invalidé či nemocní lidé často nejsou identifikováni jako zranitelní jedinci. Ani není zajištěno, aby mohli být registrováni a získali přístup k základním službám, jako je jídlo a zdravotní péče.

Čelní britští právníci:

Evropa má povinnost uprchlíkům pomoci. Neexistují žádné početní limity

13. 10. 2015

čas čtení 4 minuty

Podle jedné bývalé britské vysoké imigrační soudkyně, která také podepsala dnešní prohlášení: "Lidé budou přicházet. Máme vůči nim podle uprchlické konvence povinnost. Neexistuje žádný limit na počty lidí, kteří mají právo přijít a zůstat. Pokud budou uznáni jako uprchlíci, mají právo na ochranu. Je to na nás jako na bohatých státech tohoto světa, které podepsaly tuto konvenci, abychom splnili svou povinnost společně a poskytnout jim ochranu, která jim náleží."



Moderátor: Britská reakce na syrskou uprchlickou krizi je "naprosto nedostatečná" podle stovek čelných britských právníků. Ti odsoudili rozhodnutí Davida Camerona přijmout jen 20 000 uprchlíků během pěti let. Je to "příliš málo, příliš pomalu a příliš úzké". A je to situace, která se jen bude zhoršovat, podle šéfa Úřadu OSN pro uprchlíky, který uvedl, že počet lidí, prchajících ze Sýrie, se velmi pravděpodobně podstatnou měrou v nadcházejících měsících zvětší. Náš reportér Simon Israel navštívil jedno britské město, kde se obyvatelé dožadují přijímání uprchlíků do svých domovů.

Londýnská policie ruší ostrahu u ekvádorského velvyslanectví kvůli Assangeovi -

12. 10. 2015

čas čtení < 1 minuta

poté, co na ni vydala 403 milionů Kč.

Londýnská policie zrušila čtyřiadvacetihodinovou policejní ostrahu u ekvádorského velvyslanectví v Londýně, které už 28 měsíců poskytuje azyl zakladateli Wikileaks Julianu Assangeovi. Chce ho sice stále zatknout, ale "čtyřiadvacetihodinová ostraha je už nepřiměřená". Oznámila to londýnská metropolitní policie poté, co na hlídání velvyslanectví vydala více než 11,2 milionů liber (403 Kč).

Podrobnosti v angličtině ZDE

Americká vláda deportuje středoamerické žadatele o azyl na smrt

12. 10. 2015

čas čtení < 1 minuta

Řada v USA neuznaných žadatelů o azyl, kteří byli deportováni zpět do svých domovských zemí, byla krátce po svém návratu do El Salvadoru, Guatemaly a Hondurasu zavražděna. Od roku 2014 bylo takto usmrceno 83 z USA deportovaných uprchlíků

Americká vláda deportuje nezdokumentované imigranty zpět do jejich domovských zemí, kde čelí bezprostřední hrozbě násilí. Několik z nich bylo zavražděno jen pár dní nebo měsíců po svém návratu.

V důsledku silně zmilitarizovaného dohledu nad jižní hranicí USA došlo letos k ostrému poklesu imigrantů z Mexika, avšak zvýšil se počet mrtvých.

Humanitární organizace varují, že při spěšném úsilí deportovat nezdokumentované imigranty neplní Spojené státy svou povinnost poskytovat ochranu a azyl uprchlíkům ohrožovaným válkou a násilím a porušují tak mezinárodní právo.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Utečenecká kríza, šialené vášne, jediný správny názor - kam smerujeme?

13. 10. 2015 / Štefan Segľa

čas čtení 9 minut

Ako väčšina v mojom okolí sledujem a neveriacky krútim hlavou nad tým, čo sa deje v súvislosti s utečeneckou krízou, ako nebezpečne sa vyvíjajú medzinárodné vzťahy a obávam sa toho, ako rôzne vnímanie podstaty a príčin problémov v západo a východoeurópskych krajinách EÚ vedie k rastu napätia, vyhrážkam (zastavenie fondov EÚ pre východoeurópske štáty), obmedzeniam slobody cestovania atď. Bohužiaľ, vedúci predstavitelia EÚ, vrátane najsilnejších štátov EÚ, nemajú dostatočný záujem o pochopenie odlišnosti názorov, o vnímanie nedôvery a podozrení. Naopak, svojim vplyvom sa snažia prevalcovať kritické či inak nevyhovujúce názory. Hlavne mainstreamové média im v tom veľmi pomáhajú.

Moskva povolala britského atašé ohledně tvrzení, že britské letectvo "dostalo povolení sestřelovat ruská letadla"

12. 10. 2015

čas čtení 3 minuty

Ruské ministerstvo obrany povolalo na kobereček britského vojenského atašé v souvislosti se zprávami v nedělních britských novinách, že piloti britského letectva RAF dostali povolení sestřelit ruská letadla, pokud jimi budou ohroženi.

Britské ministerstvo zahraničí charakterizovalo články v denících Daily Star a Sunday Times jako "nepřesné". V článcích bylo uvedeno, že piloti britských letadel Tornado, kteří bombardují cíle ISIS v Iráku, jsou vybaveny raketami vzduch-vzduch pro boj s jinými letadly.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2015

11. 8. 2015

čas čtení 1 minuta

V červenci 2015 přispěli čtenáři finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 26 669,32 Kč. Příjem z reklamy byl 19 211 Kč.

Zůstatek byl koncem července 2015 164 494,76 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
28019