Německo a Francie požadují společnou imigrační a bezpečnostní politiku EU

24. 8. 2015

čas čtení 3 minuty

Někteří členové davu v Heidenau skandovali "Heil Hitler!"

Jean-Claude Juncker, předseda Evropské komise, uvedl, že nevelkomyslné chování jednotlivých států, které odmítly sdílet uprchlíky znamená, že "toto není Evropa, v které bych chtěl žít!"

Německo a Francie zahájí úsilí za vytvoření jednotnější a koordinovanější imigrační a bezpečnostní strategie EU. Zejména Berlín je rozhodnut prosadit nový systém povinných uprchlických kvót po celé Evropské unii navzdory tomu, že politikové EU takový plán uprostřed hašteření odmítli v červnu. Evropská komise také navrhne nový "trvalý systém" nouzového sdílení uprchlíků po celé EU.

TO BY BYL SLUŠNÝ STÁT, NA KTERÝ BY ČLOVĚK MOHL BÝT HRDÝ

Představoval bych si, že Česká republika se postaví do čela mezinárodního úsilí pomoci uprchlíkům

24. 8. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty



Další otřesné fotografie na serveru Daily Mail jsou ZDE

Naivně jsem se domníval, že Československo a Česká republika má tradici lidskosti a dodržování zákona a lidských práv. Jistě, leccos se zkazilo čtyřiceti léty komunismu a následujícím čtvrtstoletím postkomunismu. Masarykova první republika měla jistě četné své mouchy, mimo jiné byla často ostře nacionalistická a diskriminovala Nečechy přesně tak, jak předchozí Rakousko diskriminovalo lidi, kteří nemluvili německy. Přesto však měla dosti podstatný kredit v oblasti lidských práv a poskytla útočiště nejen uprchlíkům z leninského Ruska, ale i uprchlíkům z nacistického Německa.

Doufal bych býval, a byl bych na to nesmírně hrdý, že politikové z mé země se v dnešní otřesné krizi, kdy většina zemí Evropské unie porušuje vůči uprchlíkům platné zákony, podle nichž mají státy povinnost uprchlíky slušně přijmout a zhodnotit a zpracovat jejich žádosti o azyl, projeví aspoň tu nejzákladnější lidskost a aktivně se postaví do čela států, které budou vyžadovat rychlé, efektivní a humánní řešení vzniklé krize.

Jak můžou lidi zůstávat v nečinnosti tváří v tvář takovýmto fotografiím? Fotografie v záhlaví tohoto článků děsivým způsobem připomíná nacistické transporty do koncentračních táborů. Tam, kde vidíme na dobových černobílých fotografiích ze třicátých a čtyřicátých let dvacátého století zoufalství v tvářích lidí, dnes jej vidíme barevně.

Jak může jakýkoliv člověk, jak může jakýkoliv politik zůstávat při pohledu na tyto scény v nečinnosti? Jak může někdo těmto lidem nepomoci a zůstat člověkem?

Byla jen jediná doba za celý můj život, kdy jsem se mohl ztotožnit s převládajícím étosem českého národa a kdy jsem byl hrdý na jednání českých politiků. Bylo to oněch pár měsíců na jaře roku 1968. Od té doby se tento pocit nevrátil už nikdy. Vždycky od té doby jsem se za to, jak Češi a jejich politikové jednají, hluboce styděl,

Nejintenzivněji pociťuji tuto hanbu dnes.

Makedonie se vzdala pokusů bránit uprchlíkům ve vstupu do země

24. 8. 2015

čas čtení 1 minuta

Tisíce uprchlíků směřují přes Balkán na sever k hranici Evropské unie v jižním Maďarsku poté, co se makedonská policie a armáda vzdaly po několika dnech násilných konfrontací pokusů je zadržet. Více než 6000 osob přešlo do neděle odpoledne do Srbska poté, co jim nakonec bylo dovoleno překročit řecko-makedonskou hranici, kde byli zadržování po řadu dní za strašlivých podmínek.

Evropské burzy poklesly z obav nad hospodářskou krizí v Číně

24. 8. 2015

čas čtení < 1 minuta

Burzy v Londýně, v Paříži a ve Frankfurtu v pondělí ráno poklesly o 2,5 až 3 procenta. Akcie v Asii byly postiženy přes noc a index Shanghai Composite poklesl o 8,5 procent, je to největší pokles od roku 2007.

Zároveň klesají ceny ropy na nejnižší míru za posledních šest let.

Za poslední týden poklesl šanghajský index o 12 procent, poté, co v červnu poklesl o 30 procent. Ostrý pokles vyvolal po světě prodej akcií, index Dow Jones v USA ztratil 6 procent, a londýnský FTSE zaznamenal týdenní pokles o 5 procent.

Před nedávnem Čína devalvovala yuan ve snaze posílit svůj vývoz.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Rozhovor Britských listů 19:

Svědek dvacátého století

21. 8. 2015

čas čtení < 1 minuta

"Každá velká politická událost se dotkla mého osobního života."



Rozhovor Jana Čulíka se Štěpánem Steigerem, třiadevadesátiletým komentátorem Britských listů o jeho životě během dvacátého století, především o jeho mládí za nacistické okupace na jižní Moravě. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 21. srpna 2015.

Francouzský ministr dopravy by Rosu Parksovou vyhodil z autobusu

24. 8. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Rosa Lee Parksová byla jednou z nejslavnějších amerických aktivistek za rasovou rovnoprávnost. 1. prosince 1955 byla v Montgomery zatčena, když odmítla sedět v sekci autobusu vyhrazené pro "barevné". Šlo o počátek procesu, na jehož konci stála realizace formálně přiznaných, ale dlouho nerealizovaných práv afroamerické menšiny.

Francouzský ministr dopravy Alain Vidalies teď v rozhovoru pro Europe 1 věnovaném zřízení pasažérské krizové linky prohlásil, že by upřednostnil rasovou diskriminaci před rizikem atentátu ZDE.

Steve Maman, "židovský Schindler", zachraňuje ženy z otroctví

24. 8. 2015

čas čtení 1 minuta

Říkají mu "židovský Schindler" - a je zachráncem mladých žen a dívek v Iráku unesených "islámským státem". Steve Maman je obchodník z Montrealu a iniciátorem projektu nazvaného Osvobození křesťanských a jezídských dětí v Iráku (CYCI). A jako Oskar Schindler zachránil židy před tábory smrti, Steve Maman je oceňován za záchranu jezídských a křesťanských žen ze sexuálního otroctví.

Vyřešte uprchlickou krizi poskytnutím samostatného prostoru

24. 8. 2015

čas čtení 4 minuty

Evropská unie v posledních pěti letech utrpěla tři systémové krize. Existenciálně nejdůležitější je krize eura a nezákeřnější ruská invaze na Ukrajině. Ale nejviditelnější a srdce nejvíce drásající - nemluvě o největší výzvě samozřejmému přesvědčení EU o své vlastní ctnosti - je nedávný příliv uprchllíků z jihu a východu, lidí, kteří utíkají před bídou, útlakem a válkou.

Prague springs to intolerance

22. 8. 2015

čas čtení < 1 minuta

O xenofobii a vlně rasismu v České republice píše Jan Čulík v angličtině na serveru Politico ZDE

Korejská krize je opravdu vážná, k válce není daleko

24. 8. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Svět stojí nejblíže obnovení korejské války, která nikdy formálně neskončila, přinejmenším za dobu posledního čtvrtstoletí. Znova na to upozorňuje zpráva, podle níž přes 50 z celkem 70 severokorejských ponorek se nachází na volném moři ZDE. Jde o desetinásobek normálního počtu hlídkujících plavidel - a vzhledem k tomu, jak velké problémy má Pchjongjang s udržením své techniky v provozu, se v zásadě musí jednat o nadlidský výkon.

Libanonský premiér odsoudil násilný zásah policie proti demonstrantům

24. 8. 2015

čas čtení 1 minuta

Libanonský premiér Tammam Salam prohlásil, že policisté, kteří násilně zasáhli proti protestům v hlavním městě, budou voláni k odpovědnosti. Dvoudenní akce s názvem "Smrdíte!" měla za cíl upozornit politiky na dlouhodobé selhávání svozu komunálního odpadu. Police zasáhla s obušky a vodními děly a zranila nejméně 30 osob.

MiGy-31 v Sýrii jako odpověď Obamovi

24. 8. 2015

čas čtení 1 minuta

Šest ruských letounů MiG-31 přiletělo do Damašku. Dodávka letecké techniky vládě Bašára Asada se uskutečnila v rámci částečného splnění dohody podepsané v roce 2007, která předpokládá dodávku osmi stíhaček. Informoval o tom turecký web BGN News a dodal, že Rusko prosazuje vznik široké mezinárodní koalice pro boj s teroristickou skupinou "islámský stát". V Rosoboronoexportu sdělili Interfaxu, že nepotvrzují ani neodmítají toto oznámení.

Cesta do Berlína - České dráhy za nedostatky nemůžou

24. 8. 2015

čas čtení 6 minut

Ačkoli nejsem zaměstnancem Českých drah ani s nimi nejsem v jakémkoli jiném obdobném spojení, chtěl bych reagovat na článek Vašeho redaktora p. Bohumila Kartouse "ČD: Nejezděte vlakem!", zveřejněný ve Vašem deníku dne 20.8. 2015, a uvést zjevné nepřesnosti na pravou míru, píše Jan Vachek.

Vlakem jezdím několikrát týdně, především v Čechách, ale pravidelně i v Německu, s vlakovým spojením na trase Praha - Berlín mám díky studijnímu pobytu v SRN poměrně značné zkušenosti.

Za uprchlickou krizi si Evropská unie stoprocentně může sama

23. 8. 2015

čas čtení 4 minuty

Člověka napadá Einsteinova definice šílenství: Evropa dělá pořád totéž znovu a znovu a doufá, že výsledek bude jiný.

Mohli bychom zacházet s uprchlickou a pracovní mobilitou jako s otázkou spravedlnosti a příležitosti tak, jak to dělaly některé evropské státy v poválečném období. Jde o politickou volbu. Můžeme dál militarizovat hranice, anebo využívat lidské mobility. Můžeme lidem nabídnout cestu pravidelnou lodní dopravou, nabídnout jim víza a letenky namísto toho, abychom potápěli jejich gumové čluny a umísťovali je do špinavých vazebních středisek a uprchlických táborů.

Musíme si ale uvědomit, že proti takovému řešení se stavějí mocné zájmy. Konfrontace s těmito zájmy je nesmírně důležitá, máme-li mít šanci ukončit trvalou evropskou uprchlickou krizi.

Nezapomínejme uprostřed současné paniky ohledně "rostoucí uprchlické krize", že tento téměř trvalý mimořádný stav existuje už od devadesátých let, kdy EU začala uzavírat svou vnější hranici. Od té doby problém migrace převzali ministři vnitra a bezpečnostní jednotky - a výsledek byl zcela předpověditelný, píše v týdeníku Observer Ruben Anderson, antropolog z London School of Economics, jehož studie Illegality.Inc získala v roce 2015 cenu společnosti BBC za etnografii.

Lidé omdlévali a utrpěli zranění při pokusu dostat se přes makedonskou hranici

21. 8. 2015

čas čtení 1 minuta



Zdravotníci se zoufale snaží ošetřit mnoho zraněných lidí uprostřed zpráv o uprchlích, kteří v natlačeném davu omdleli, když se stovky lidí pokusily proniknout z Řecka na sever.

Bylo slyšet, jak lidé křičí bolestí a zdravotníci se snažili ošetřit omdlelé a zraněné osoby. Makedonská armáda ve čtvrtek uzavřela hranici a rozmístila na železnici žiletkový drát, avšak makedonské ministerstvo vnitra uvedlo, že "omezený počet ilegálních imigrantů ve zranitelných kategoriích dostane povolení k vstupu do Makedonie a možná jim bude poskytnuta pomoc v souladu s kapacitami státu". Policie posléze vpustila do země několik stovek žen a dětí. Makedonská policie četné uprchlíky zranila ve snaze je rozehnat v zemi nikoho, kde setrvávají, mnozí z nich bez vody a bez potravin.

"Jakákoliv země je lepší než moje země. V mé zemi je válka, není tam budoucnost a dochází tam k zabíjení," řekl jeden mladý uprchlík. "Nikoho nezajímáme. Sedíme tady bez vody, bez jídla," řekl jiný muž. Pozvedl své dítě a prosil o pomoc: "My jsme také lidské bytosti a trpíme. Myslete na své děti."

Řada uprchlíků držela transparenty: "Pomozte nám, jsme ze Sýrie."

Melissa Flemingová, mluvčí pro Úřad pro uprchlíky OSN, kritizovala Makedonii za uzavření svých hranic. "Toto jsou uprchlíci hledající ochranu a nesmí se jim v tom bránit," zdůraznila.

Vedení Evropské unie odmítlo kritiku, že reaguje na uprchlickou krizi v Evropě pomalu. Uvedlo v pátek, že rozhodnějším akcím na pomoc uprchlíků nebrání Brusel, ale hašteření mezi členskými zeměmi EU.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Plzeň, hlavní město kultury

22. 8. 2015 / Milan Kohout

čas čtení 1 minuta


Asi jsem tam neměl chodit
do přítomné minulosti
tváří bývalých přátel
v centru rodného města strnule nasměrovaných k pódiu
kde hrál blues bílý člověk házející hlas do hloubek černošské zkušenosti Ameriky
prý tam pobýval asi rok a uklouzl s kytarou napěchovanou smutkem, který nikdy neprožil
ale v Plzni se už vyzná a je tak bluesový
až je mně na zvracení
z maloměstského předstírání světových výšin a stylů černochů zavřených v klecích evropské pokrytectví, v lidských zoologických zahradách
na které se chodily koukat miliony rodin a dětičky prostrkovaly klacíčky skrz mříže a ječely:
"tatííííí on se ohnal!!!"

SATIRA Z NĚMECKA:

Rychlý průzkum mínění ohledně uprchlické krize: SPOLEČNĚ TO DOKÁŽEME!!!

20. 8. 2015

čas čtení 1 minuta

Slovensko souhlasilo, že přijme nejméně 200 uprchlíků, ovšem jen křesťany.

Konečně se mezinárodní společenství dalo dohromady a jedná! Povzbuzeny příkladem Slovenska, i ostatní státy začaly projevovat solidaritu a odpovědnost.

Velká Británie je ochotna dodatečně vpustit do země jedenáct Afričanů, ovšem pouze prvotřídně vypracované fotbalisty, kteří neohrožují nervy diváků při trestném kopu.

Finsko a Litva odstraní veškerá omezení imigrace blonďáků s modrýma očima z Eritreji.

Česká republika nemá vůbec žádných námitek proti uprchlíkům, pokud vypadají a zpívají jako tento muž:


Polsko učinilo daleko větší humanitární krok. Vládní mluvčí: "Rozsah této humanitární katastrofy nás také nenechává chladnými. Proto od nynějška budeme přijímat všechny afghánské zemědělce, kteří mluví plynně naším jazykem."

Pomáhají i země mimo EU!! Ministerstvo zahraničí Kataru: "Pokud u nás zase spadnou z přepracování z lešení mrtví nepálští pracovní otroci, uvolněná místa samozřejmě budou dána k dispozici Súdáncům, to slibujeme."

Austrálie je ochotna eventuelně v Sydney poskytnout příchozím syrským uprchlíkům člun, jímž lehce docestují do Bangladéše.

Spojené státy a Saúdská Arábie se starají osvědčeným způsobem o přísun utečenců.

Podrobnosti v němčině ZDE

Merkelová má pravdu: Evropa musí začít přijímat uprchlíky

22. 8. 2015

čas čtení 5 minut

Merkelová chce, aby problém, který byl zatím řešen nekoordinovaně, začal být řešen koordinovaně a holisticky. Je to vážné varování: že popírání reality se rovná kolektivní idiocii. Evropa potřebuje imigranty a má-li se jejich přijímání dít slušným, realizovatelným způsobem, je nutno otevřít legální cesty a poskytnout finanční prostředky pro jejich integraci. Je to existenční otázka, kterou nevyřeší hašteření o "Džungli" v Calais ani hašteření ohledně kvót.

Merkelová tento problém prioritizuje správně. Existuje morální povinnost pomoci lidem v nouzi, ale zároveň si musíme uvědomit, že vstupujeme do éry, která určí naši budoucnost, a musíme vyvinout kolektivní úsilí k vytvoření rozumné strategie.

Po rozhodování o ukrajinské krizi a o řecké krizi převzala Angela Merkelová odpovědnost za vytvoření společné evropské strategie vůči uprchlíků. Zdá se, že iniciativa z Berlína povede k přesvědčivějším výsledkům než dosud, píše v deníku Guardian Natalie Nougayrède. Otázka je, zda to Merkelové ostatní evropští politikové dovolí. Ti zatím dávají přednost ústupu na bezpečné politické území národního státu. Vliv populismu sílí po celém kontinentu.

Francouzská policie dosud nepotvrdila totožnost a státní příslušnost útočníka z francouzského vlaku

22. 8. 2015

čas čtení < 1 minuta

Francouzská policie dosud nepotvrdila totožnost podezřelé osoby, která střílela na palubě vysokorychlostního vlaku Thalys jedoucího z Amsterdamu do Paříže. Podezřelý je šestadvacetiletý muž, o němž se usuzuje, že je zřejmě marockého původu. Podle francouzských médií sdělil útočník francouzské policii, že není terorista, ale měl v úmyslu okrást cestující ve vlaku poté, co na ně namíří zbraně, které prý "našel náhodou v jednom parku v Bruselu".

Tisková kancelář Associated Press však citovala španělského odborníka na antiterorismus, který uvedl, že muž nedávno navštívil Sýrii. Do roku 2014 žil ve španělském přístavu Algeciras, pak se přestěhoval do Francie a do Sýrie a nakonec se znovu vrátil do Francie. Francouzský ministr vnitra také upozornil, že mužova totožnost dosud nebyla plně určena.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Rasistické sprosťárny v českém tisku pokračují

Všichni Maročané podle IDnes a Novinek zjevně střílejí ve vlacích! Bojte se "cizinců", jsou to vrazi!

21. 8. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Český tisk dále vydatně přispívá k vyvolávání rasové nenávisti. V mezinárodních médiích byla první zprávou dne informace o drastické situaci uprchlíků na řecko-makedonské hranici. Česká média se to neobtěžovala zaznamenat. K strašení veřejnosti jim se jim však hodila zpráva, že kdosi začal střílet ve vlaku z Amsterodamu do Paříže. Obrovskou sprostotou od IDnes i Novinek bylo zdůraznění národnosti pachatele. Nikdo se nezajímá o individuální motivaci či psychický stav útočníka - hlavně, že zdůrazníme, že to byl MAROČAN, (MAROČAN STŘÍLEL V RYCHLOVLAKU (novinky.cz); totéž v IDnes ZDE) a podprahově tak indoktrinujeme čtenáře, že všichni Marokánci jsou vlastně vrazi, kteří střílí ve vlacích.

Povšimněte si, že deník Guardian má k této zprávě, která není první zprávou dne, protože list nemá potřebu vyvolávat ve svých čtenářích rasismus a děs, titulek: "Cestující ovládli střelce ve vlaku Amsterdam - Paříž".

Samozřejmě, že v článku je možno národnost pachatele uvést, nikoliv však v titulku, kde to insinuuje vinu všech jeho spoluobčanů, ale ve čtvrtém či pátém odstavci, protože to není podstatný rys té zprávy. V Čapkově Bílé nemoci se ptá jedna postava doktora Galéna, zda jsou občané jeho země, milující Diktátora, opravdu všichni tak válkychtiví. Galén odpovídá: Ale vůbec ne, ale jsou vychovávání k válce. Nikdo je nevychovává k míru.

Když George W. Bush zaútočil r. 2003 na Irák, IDnes a Novinky kupodivu nepsaly, že na tu zemi zaútočil znovuzrozený křesťan, a že tedy za to vlastně mohou všichni křesťani na světě! A všichni Američané...

Česká média by se měla stydět. On se jim opravdu nebude líbit fašistický režim, který tímto odporným způsobem psaní v Česku vytvoří.

Nové Norimberské zákony:

Literární noviny vydaly návrh vytvořit z uprchlíků občany druhé kategorie

22. 8. 2015 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

vytvořením speciálního zákona, jak se "na území České republiky musejí uprchlíci chovat". Takže podle tohoto návrhu by už neplatily zákony pro všechny, ale někteří lidé by byli podřízeni zákonům pro druhořadé občany.

Pozoruhodné je, že nové "Norimberské zákony" podle nacistického vzoru navrhují v prohlášení, publikovaném Literárními novinami údajně židovští aktivisté v ČR. (Zajímavé by bylo zjišťovat, kdo jsou tito aktivisté původem. Jestli náhodou nebyli jejich předkové uprchlíci.) Navrhují také vytvoření polovojenských jednotek! K čemu? K terorizování občanů druhé kategorie?

Zdroj: ZDE

Bulvární Bildzeitung píše o "hnědé chátře" v Sasku

22. 8. 2015

čas čtení < 1 minuta



Německý konzervativní bulvární list Bildzeitung zaujal pozoruhodně ostrý postoj proti fašistickým protiuprchlickým demonstracím v Sasku. Zřejmě to znamená, že německý mainstreamový politický establishment má ultrapravicového extremismu v této bývalé východoněmecké zemi už dost a nejsou vyloučeny ostré kroky proti nim. Takto totiž Bildzeitung o pravicových radikálech dosud nepsal:

"HNĚDÁ CHÁTRA DEMONSTRUJE PROTI DOMOVU PRO UPRCHLÍKY"

Demonstranti házeli kamením, odpalovali rachejtle, skandovali xenofobní hesla. Policie zlikvidovala blokádu. Divoký, opilecký dav čekal v noci na uprchlíky.

V Heidenau v Sasku docházelo k ostudným scénám. Téměř 1000 lidí v pátek demonstrovalo proti přijímání uprchlíků. Večer začala být situace hrozivá. Demonstranti skandovali xenofobní hesla, odpalovali rachejtle, házeli kamením a křičeli. Policie použila slzného plynu. Demonstraci pořádala ultrapravicová strana NPD.

Podrobnosti v němčině ZDE

"Marokánci vyznávají vražednou ideologii." Skutečně?

22. 8. 2015

čas čtení 7 minut

"A já bych tady chtěla vyprávět, protože tady říkáme osobní příběhy, mně se poštěstilo narodit se na jihu na pěkném místě, ve velmi starém městě, ještě starším, než je Marrakeš, a to město se jmenuje Tarudan. Je to město okrové barvy, kolem osmikilometrové pevnosti všude voní růže, je tam hodně modré barvy a lidé jsou tam obyčejní lidé. To byl krásný svět."

Na článek, kritizující rasismus českých médií, která vnucují českému publiku představu, že všichni Marokánci střílí cestující ve vlacích, reagovala jedna zpitomělá oběť českých médií tvrzením, že česká média informují o tom, že "Marokánci vyznávají vražednou ideologii". Prostě někteří lidé v ČR si melou svoje, bez jakékoliv vazby na fakta a realitu. Loni na podzim hostil Pražský festival spisovatelů slavné marocké autory. Britské listy tehdy vydaly rozhovor Jana Čulíka s dvěma z nich. Posuďte, jak "vražednou ideologii" tito spisovatelé vyznávají!

Zde je ukázka:

Jan Čulík: Pro Jana Kavana je domov idealismem. Pro Tomáše Zmeškala je to Praha. Co, Mahi, kde je váš domov?

Mahi Binebine: Cha! To je dobrá otázka.

Jan Čulík: Žil jste v Paříži, v Madridu, v New Yorku sedm let. Proč jste se vůbec obtěžoval zpět do Maroka, proč jste nezůstal v tom New Yorku? Mohl jste tam být uznávaným umělcem...? Vaše obrazy jsou v Guggenheimově muzeu...

Mahi Binebine: Já jsem našel vlastně takovou fintu. Abych žil v zahraničí a zároveň v Marrakeši. To znamená, já píšu romány, které se odehrávají v mé ulici, v Marrakeši. Jsou tam ty barvy, vůně, hudba, miluju marockou hudbu, tanec, tak tím jsem žil.

Konvička má štěstí, že nepíše na Facebooku německy:

Berlíňan byl za xenofobní štvaní na Facebooku odsouzen k pokutě 4800 euro

22. 8. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Moderátor Martin Veselovský vyjmenoval v nedávném rozhovoru několik xenofobních výroků Martina Konvičky, které zveřejnil na Facebooku a které naplňují skutkovou podstatu trestného činu vyvolávání nenávisti vůči určité skupině obyvatelstva. Konvička psal na Facebooku o zakládání koncentračních táborů pro muslimy, o použití plynu proti muslimům a o tom, že rozemele muslimy na masokostní moučku. Jeho výroky zůstávají nepotrestány.

Má štěstí, že nepsal německy. Soud v Berlíně odsoudil tamějšího čtyřiatřicetiletého občana za obdobné výroky k pokutě 3800 euro (102 600 Kč). Pokud Berlíňan pokutu nezaplatí, půjde na 120 dní do vězení.

"Jsem proto, abychom znovu zprovoznili plynové komory a poslali do nich veškerou tuhle havěť," to byl jeden z četných výroků Berlíňana na Facebooku, které tam muž anonymně umístil mezi 8. a 15. prosincem 2014. Intenzivní vyšetřování přivedlo policisty k pachateli.

"Tento příklad dokazuje, že i údajně anonymní pachatele na Facebooku policie dokáže identifikovat," uvedl policejní mluvčí Jens Berger. Soudní rozsudek už nabyl právní platnosti.

Podrobnosti v němčině ZDE

Tato fotografie uprchlické rodiny se virálně rozšířila po internetu. Ale ta rodina je jen jedna z tisíců

21. 8. 2015

čas čtení 2 minuty



Je to otec. Nese své děti do bezpečí. A pláče. Je těžko říci, proč tato fotografie Laitha Majida, Syřana, dojala tolik lidí. V mediální debatě o uprchlících jsou uprchlíci většinou dehumanizováni. Patrick Kingsley, reportér deníku Guardian specializující se na otázky uprchlictví, svědčí na základě svých rozsáhlých zkušeností, že takovýchto scén zažil tisíce. Tito lidé v nouzi jsou však ignorováni.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Autor snímku, Daniel Etter, který ho pořídil pro list New York Times, o jeho vzniku napsal:

Čeští policisté zatčeni ve Vídni

21. 8. 2015

čas čtení 1 minuta



Možná Vás bude zajímat tento fakt: při levicové demonstraci (dlouholeté a tradiční) proti tzv. Bálu (majálesu) akademiků ve Vídni (jehož se účastní Burschenschaften a neonacisté FPÖ) byli koncem ledna 2015 i zatčeni i dva čeští policisté (přijeli do Vídně v minibusu s pěti dalšími osobami). Byly u nich nalezeny ilegálně nošené zbraně, píše Jaroslav Vávra.

Tito policisté se po zatčení prokazovali jako "v převlečení jednající tajná policie" průkazy zaměstnanců Policie ČR s tím, že chtějí pomoci té rakouské proti tzv. "levicovým chaotům" jako tajní agenti (mezi těmito "chaoty" se nacházejí např. profesoři rakouských universit, poslanci parlamentních stran apod.) Pohled na zabavený arzenál zbraní myslím mluví za sebe, netřeba k tomu celému nic dodávat, snad jen to rčení "svůj k svému". ČR tedy vyváží aktivně fašistoidní, neonacistické "mravy" v boji proti "levici".

Další informace v němčině ZDE ZDE

K tomu dodává Antifénix: V médiích se v posledních dnech objevila zpráva, že v dodávce zastavené 30.ledna na rakouských hranicích byla i dvojice českých policejních agentů. Ti v utajení cestovali spolu s dalšími lidmi (dva z nich jsou Petr a Martin z policejní kauzy Fénix) na protesty proti každoročnímu buršáckému plesu do Vídně. Tehdy zastavení a prohledání dodávky způsobilo v rakouských médiích značný rozruch, protože v ní bylo nalezeno několik zbraní (dva nože, boxery, pepřové spreje). Vídeňská policie se chlubila, že zadržela těžce vyzbrojené aktivisty z Čech. Co už se ale z médií nedozvíte, je to, že zmínění dva agenti jsou titíž, kteří byli nasazeni na skupinu Voice of anarchopacifism (VAP) a zbraně patřily právě jim. Rakouská policie o jejich působení na svém území byla předem informována.

Tak už padejte!!

21. 8. 2015

čas čtení 4 minuty

"Nenávist, extremismus a stavění zábran proti uprchlíkům - je načase, aby Sasko odešlo z Německé spolkové republiky?"

Postkomunistické Sasko (část bývalé NDR) se nyní chová tak fašisticky, že list Die Zeit doporučuje, aby vystoupilo z NSR.

Už dlouhé měsíce je Sasko nejnesympatičtější německou spolkovou zemí: Vznikají o něm palcové titulky ohledně Pegidy, pravicového extremismu a útoků na uprchlíky. Není načase, aby Sasko vystoupilo ze Spolkové republiky Německo? ptá se v deníku Die Zeit Stefan Schirmer.

Levicové křídlo strany Syriza se odtrhlo a utvořilo novou stranu

21. 8. 2015

čas čtení 1 minuta

Vzbouřenci ve vládnoucí řecké straně Syriza oznámili, že zakládjí novou stranu jménem Lidová jednota. 25 poslanců strany Syriza, kteří zuří nad tím, co považují za Tsiprasovu "zradu protiškrtové politiky", oznámili dopisem parlamentu svůj úmysl založit novou stranu, den poté, co premiér Alexis Tsipras odstoupil a oznámil konání nových voleb příští měsíc.

V čele vzbouřenecké strany stojí bývalý ministr energetiky Panagiotis Lafazanis. Nové hnutí bude třetí největší stranou v parlamentě a mohlo by získat tak silný mandát, že by se mohlo pokusit utvořit vládu.

Tsipras oznámil svou rezignaci v televizním projevu ve čtvrtek večer. Řekl, že pociťuje morální povinnost předložit třetí mezinárodní záchranný balíček pro Řecko a další tvrdé škrty voličům.

Minulý týden se mu podařilo získat pro balíček souhlas v parlamentě, avšak téměř třetina poslanců strany Syriza hlasovala buď proti balíčku, anebo se zdržela hlasování. Tsipras doufá, že novými volbami bude schopen umlčet vzbouřence a získat pro svou strategii podporu voličů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Obamova dohoda s Íránem obsahuje tajné dodatky, které Kongres nemá k dispozici

21. 8. 2015

čas čtení 1 minuta

Ministerstvo zahraničí neodpovědělo na tři týdny starou žádost o informace ohledně "postranních dohod" ke smlouvě o o íránském jaderném programu. Nová zpráva přitom naznačuje, že dohoda umožňuje Íránu, aby inspekce ve výzkumném zařízení Parčin, kde probíhal vývoj jaderných náloží a mezikontinentálních balistických raket, prováděl sám s pomocí vlastních expertů, které Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) ve Vídni bude pouze monitorovat.

24301

Proti zapomnění a manipulaci: O co šlo v roce 1968

20. 8. 2019

čas čtení 13 minut

Foto:   Editor svazku "Jaro 1968: Čítanka pro děti a mládež" (1988) Antonín Liehm (tehdy 84) ve Skotsku v dubnu 2008. (Když jsem mu v červnu 2012 v Paříži telefonoval, Liehm, tehdy osmaosmdesátiletý, reagoval: "Pane Čulík, vy ještě žijete?"  (JČ) )


"Na co se tu stojí?" - "Na svobodu, paní."
Pavel Kohout
Jak se posílalo Poselství ZDE



Všeobecné znalosti toho, co se v Československu dělo v šedesátých letech a zejména v období tzv. Pražského jara 1968, jsou značně omezené. Mladá fronta Dnes a Lidové noviny publikují o tomto období naprosté nesmysly, Jan Hřebejk a Filip Renč točí o něm filmy, které jsou o Československu na jakési jiné planetě. Málokdo se začte do toho, o co v té době v Československu skutečně šlo. Přitom je to zajímavé a dodnes aktuální.

V době posledního velkého kulatého výročí Pražského jara, v roce 1988, sestavil novinář, kritik a autor A.J. Liehm reprezentativní antologii nejzávažnějších více než 130 textů, publikovaných během jara 1968 v rámci tehdejší celospolečenské diskuse. Dal ji ironický podtitul "Čítanka pro děti a mládež". Této Čítanky je dnes zapotřebí možná ještě o mnoho více, než tomu bylo před dvaceti lety. Člověk by měl znát své kořeny.

Ve spolupráci s A.J. Liehmem a za pomoci historika Viléma Prečana jsme tuto antologii významných textů zprostředkovali i mladším generacím a předkládáme ji tímto pro studijní účely kompletní v digitální formě. ČTĚTE! │Jan Čulík

Publikace má tento úvod:

Milé děti, jinoši a dívky

před dvaceti lety bylo v Čechách i na Slovensku jaro. Mnozí z vás nebyli ještě na světě, jiní se sotva batolili, ostatní teprve rozum brali. Dnes se ptáte, jak to vlastně bylo, co bylo a proč. Tak jsme pro vás sestavili čítanku, abyste si mohli přečíst aspoň něco z toho, co se tenkrát myslelo, psalo a dokonce říkalo nahlas, ba i v rozhlase, v televizi a do telefonu. Najdete tu tříšť textů, která není, ani nechtěla být úplná, ani nemá být historickou dokumentací či úplným přehledem. Prostě průřez, čítanka, jak se ji podařilo dát dohromady v nesnadných podmínkách. Ať je vám k užitku i radosti, k poučení i pobavení. A možná, že po ni sáhnou se vzpomínkou na vlastní školní léta i tatínek s maminkou.

Kdyby se vám zdálo, že to či ono připomíná něco z vaší vlastní zkušenosti, vězte, že jde o podobnost čistě náhodnou.

S přáním pěkného jara 1988.

Redakce.

P.S. Texty jsme řadili chronologicky, abyste nezapomněli, že historie probíhá v čase. Proto také vlastní čítanku uvádějí texty projevů na Sjezdu československých spisovatelů v červnu 1967, které mohly být uveřejněny teprve na jaře 1968. Poslední texty jsou z 15. 8. 1968. O pár dnů později, 21. srpna, začalo nové dějinné období, jehož čítanku už budete muset pro svoje děti a vnuky sestavit vy.

Nový realismus jako dialog s postmodernou?

21. 8. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

“My father once told me that respect for truth comes close to being the basis for all morality. 'Something cannot emerge from nothing,' he said. This is profound thinking if you understand how unstable 'the truth' can be.” - "Můj otec mi jednou řekl, že respekt k pravdě má velmi blízko tomu, aby byl základem veškeré morálky. 'Něco nemůže vzniknout z ničeho,' řekl. Je to hluboké myšlení, když pochopíš, jak nestabilní může být 'pravda'."
Frank Herbert: Dune

V poslední dekádě minulého tisíciletí hltali čeští intelektuálové velkými doušky západní postmodernu 70. a 80. let a na nic jiného se neohlíželi. Četli špatně, v postkomunistické perspektivě považovali novou intelektuální potravu za osvobození od "tyranie reality", kterou navíc také krátkým spojením ztotožňovali s ideologií. Z klopotného a nekritického čtení vznikla intelektuální atmosféra, v níž se pokleslá a degenerovaná forma postmoderního myšlení spočívající na stereotypním používání několika relativizujících floskulí stala závaznou normou.

MI5 monitorovala George Orwella

21. 8. 2015

čas čtení 2 minuty

Zhruba 4 000 Britů se během občanské války objevilo ve Španělsku, podle detailního šetření služby MI5, které bylo dnes zveřejněno. Mnozí z nich, včetně spisovatele George Orwella, byli monitorováni ještě dlouho po skočení konfliktu.

Británie finančně podpoří centrum pro uprchlíky z Calais

21. 8. 2015

čas čtení 3 minuty

Britská ministryně vnitra přislíbila "poradenství a pastorální podporu" pro integraci uprchlíků z Calais ve Francii. Má to být součástí dohody s francouzským ministrem vnitra Bernardem Cazeneuvem.

Během návštěvy britské ministryně vnitra Theresy Mayové v Calais imigranti z uprchlického tábora "Nová Džugle" zastavili automobily na dálnici se skandováním "Nejsme zvířata" a "Otevřte hranici!" Policie je rozehnala s použitím slzného plynu.

Leigh Daynes, výkonný ředitel organizace Lékaři světa, který provozuje v uprchlickém táboře v Calais malou polní nemocnici, požadoval okamžitá opatření k vyřešení nehygienických podmínek v táboře v Calais, které by "nebyly tolerovány v žádném uprchlickém táboře jinde na světě, kde se dodržují globálně schválené standardy humanitární pomoci."

v Britská vláda má poskytnout finanční podporu pro centrum pro uprchlíky ve Francii, které bude umístěno "v podstatné vzdálenosti od Calais", kam mají být přesunuti lidé, kteří zažádali o azyl mimo tento francouzský přístav.

Nové centrum má přispět k řešení problémů s imigranty v Calais.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2015

11. 8. 2015

čas čtení 1 minuta

V červenci 2015 přispěli čtenáři finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 26 669,32 Kč. Příjem z reklamy byl 19 211 Kč.

Zůstatek byl koncem července 2015 164 494,76 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
27189