Korejská krize je opravdu vážná, k válce není daleko

24. 8. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Svět stojí nejblíže obnovení korejské války, která nikdy formálně neskončila, přinejmenším za dobu posledního čtvrtstoletí. Znova na to upozorňuje zpráva, podle níž přes 50 z celkem 70 severokorejských ponorek se nachází na volném moři ZDE. Jde o desetinásobek normálního počtu hlídkujících plavidel - a vzhledem k tomu, jak velké problémy má Pchjongjang s udržením své techniky v provozu, se v zásadě musí jednat o nadlidský výkon.

70 % severokorejských ponorek tedy opustilo základny a Jižní Korea neví, kde se nacházejí. To signalizuje buď skutečné válečné přípravy, nebo přinejmenším snahu vyvolat dojem, že se válka doopravdy chystá. Souběžně s tím se zdvojnásobil počet severokorejských děl na hranici. Dalekonosná děla a rakety krátkého doletu mohou teoreticky zcela zničit jihokorejské hlavní město Soul během několika hodin.

Možných vysvětlení krize existuje víc a žádná varianta není zvlášť potěšující. Nejpravděpodobnější jsou zřejmě dvě. Pchjongjang sledováním ukrajinské krize vypozoroval, že dosluhující americká administrativa je opravdu mimořádně bázlivá, a rozhodl se toho využít ve vlastní prospěch s cílem připsat si silovou diplomacií vítané body na mezinárodní scéně. Hra s ohněm je to, co na Obamu evidentně platí, a KLDR má teď navíc hlasité zastánce v Moskvě, mnohem ochotnější ji "chápat", než tradiční spojenec Peking.

Druhá možnost je ještě horší. Vojenské kapacity KLDR za jinak stejných okolností budou zhruba za deset let beznadějně zastaralé a Jižní Korea bude mít poprvé od konce 2. světové války nad kdysi průmyslovým severním sousedem jasnou vojenskou převahu. Severokorejský rasistický režim, který se vždy více inspiroval feudálním japonským militarismem než komunistickou ideologií, se tedy mohl rozhodnout, že vyvolá válku v době, kdy je pro něj vzájemný poměr sil ještě stále více méně příznivý.

0
Vytisknout
10467

Diskuse

Obsah vydání | 26. 8. 2015