Konvička má štěstí, že nepíše na Facebooku německy:

Berlíňan byl za xenofobní štvaní na Facebooku odsouzen k pokutě 4800 euro

22. 8. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Moderátor Martin Veselovský vyjmenoval v nedávném rozhovoru několik xenofobních výroků Martina Konvičky, které zveřejnil na Facebooku a které naplňují skutkovou podstatu trestného činu vyvolávání nenávisti vůči určité skupině obyvatelstva. Konvička psal na Facebooku o zakládání koncentračních táborů pro muslimy, o použití plynu proti muslimům a o tom, že rozemele muslimy na masokostní moučku. Jeho výroky zůstávají nepotrestány.

Má štěstí, že nepsal německy. Soud v Berlíně odsoudil tamějšího čtyřiatřicetiletého občana za obdobné výroky k pokutě 3800 euro (102 600 Kč). Pokud Berlíňan pokutu nezaplatí, půjde na 120 dní do vězení.

"Jsem proto, abychom znovu zprovoznili plynové komory a poslali do nich veškerou tuhle havěť," to byl jeden z četných výroků Berlíňana na Facebooku, které tam muž anonymně umístil mezi 8. a 15. prosincem 2014. Intenzivní vyšetřování přivedlo policisty k pachateli.

"Tento příklad dokazuje, že i údajně anonymní pachatele na Facebooku policie dokáže identifikovat," uvedl policejní mluvčí Jens Berger. Soudní rozsudek už nabyl právní platnosti.

Podrobnosti v němčině ZDE

0
Vytisknout
6634

Diskuse

Obsah vydání | 25. 8. 2015