Policie použila omračující granáty proti rodinám, ženám i dětem na řecko-makedonské hranici

22. 8. 2015

čas čtení 2 minuty



Tisíce uprchlíků prorazily kordon makedonské policie s pendreky, která se snažila jim zabránit, aby vstoupily z Řecka na makedonské území. Policie do davu uprchlíků odpalovala omračující granáty a několik osob bylo zraněno.

Konflikt vznikl, když se policie rozhodla dovolit skupince uprchlíků s dětmi překročit hranici. Pak je davy vzadu zatlačily k policejnímu kordonu. Několik žen a dětí upadlo na zem poté, co omdlely při snaze prodrat se kordonem. Tisíce dalších uprchlíků, včetně žen s nemluvňaty a muži nesoucími malé děti, využily tohoto okamžiku a proběhly přes pole, nezatarasené ostnatým drátem, do Makedonie. Policie odpalovala ochromující granáty, ale nepodařilo se jí uprchlíky zastavit.

Nejsou k dispozici zprávy o počtu raněných a o rozsahu zranění. Několik stovek osob, většinou starých lidí a dětí, zůstalo na řecké straně hranice, když byl policejní kordon obnoven.

V pátek dovolila policie na řecko-makedonské hranici jen několika málo lidem vstoupit do Makedonie. Ostatní zůstali v dešti a ve studené noci bez přístřeší a bez potravin. Shromáždili se u žiletkového drátu, který je odděluje od samopaly ozbrojených makedonských policistů. Někteří uprchlíci zvedali svá nemluvňata nad hlavu, ve snaze přesvědčit policisty, aby je vpustili do země. Jeden policista sdělil tiskové kanceláři Associated Press, že policie plní vládní rozkaz nevpouštět uprchlíky do země.

Spustil se prudký déšť a někteří uprchlíci si svlékli košile a bučeli na policisty a nadávali jim.

Rama Kabul ze Sýrie přišla po železničním náspu z opačného směru od nádraží a prosila dva makedonské policisty, kteří ji zatlačili zpět svými pořádkovými štíty, aby dovolili jejímu bratrovi, který zůstal v Řecku, přejít na makedonskou stranu. "Vzali mě sem a jeho tam nechali," plakala Kabul. "Jen jsem s ním chtěla mluvit."

Makedonská policie začala blokovat přístup uprchlíků do Makedonie na padesátikilometrové hranici "pro bezpečnost občanů žijících v pohraničních oblastech a v zájmu lepšího zacházení s uprchlíky."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8346

Diskuse

Obsah vydání | 25. 8. 2015