Makedonie se vzdala pokusů bránit uprchlíkům ve vstupu do země

24. 8. 2015

čas čtení 1 minuta

Tisíce uprchlíků směřují přes Balkán na sever k hranici Evropské unie v jižním Maďarsku poté, co se makedonská policie a armáda vzdaly po několika dnech násilných konfrontací pokusů je zadržet. Více než 6000 osob přešlo do neděle odpoledne do Srbska poté, co jim nakonec bylo dovoleno překročit řecko-makedonskou hranici, kde byli zadržování po řadu dní za strašlivých podmínek.

"Je to tady lidská katastrofa, a celá Evropská unie, evropské země, za to nesou vinu," řekla německá politička Annette Groth během své návštěvy v "neutrální" zóně mezi Řeckem a Makedonií. "Ti uprchlíci neodcházejí z domova z legrace."

Bezprostřední obavou je, že se uprchlíci pokusí vstoupit do EU přes maďarsko-srbskou hranici. Maďarsko je rozhodnuto další uprchlíky do země nevpustit a staví na hranici plot. Jakmile dosáhnou Maďarska, uprchlíci mají možnost cestovat volně po Evropě podle předpisů schengenské zóny.

Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident François Hollande jednají v Berlíně v pondělí ve snaze najít nové společné řešení pro uprchlický problém. Evropská unie dosud nebyla schopna dohodnout se na společné strategii, která by ulevila jižním zemím v EU, jako například celoevropské kvóty pro žadatele o azyl.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8078

Diskuse

Obsah vydání | 26. 8. 2015