Rasistické sprosťárny v českém tisku pokračují

Všichni Maročané podle IDnes a Novinek zjevně střílejí ve vlacích! Bojte se "cizinců", jsou to vrazi!

21. 8. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Český tisk dále vydatně přispívá k vyvolávání rasové nenávisti. V mezinárodních médiích byla první zprávou dne informace o drastické situaci uprchlíků na řecko-makedonské hranici. Česká média se to neobtěžovala zaznamenat. K strašení veřejnosti jim se jim však hodila zpráva, že kdosi začal střílet ve vlaku z Amsterodamu do Paříže. Obrovskou sprostotou od IDnes i Novinek bylo zdůraznění národnosti pachatele. Nikdo se nezajímá o individuální motivaci či psychický stav útočníka - hlavně, že zdůrazníme, že to byl MAROČAN, (MAROČAN STŘÍLEL V RYCHLOVLAKU (novinky.cz); totéž v IDnes ZDE) a podprahově tak indoktrinujeme čtenáře, že všichni Marokánci jsou vlastně vrazi, kteří střílí ve vlacích.

Povšimněte si, že deník Guardian má k této zprávě, která není první zprávou dne, protože list nemá potřebu vyvolávat ve svých čtenářích rasismus a děs, titulek: "Cestující ovládli střelce ve vlaku Amsterdam - Paříž".

Samozřejmě, že v článku je možno národnost pachatele uvést, nikoliv však v titulku, kde to insinuuje vinu všech jeho spoluobčanů, ale ve čtvrtém či pátém odstavci, protože to není podstatný rys té zprávy. V Čapkově Bílé nemoci se ptá jedna postava doktora Galéna, zda jsou občané jeho země, milující Diktátora, opravdu všichni tak válkychtiví. Galén odpovídá: Ale vůbec ne, ale jsou vychovávání k válce. Nikdo je nevychovává k míru.

Když George W. Bush zaútočil r. 2003 na Irák, IDnes a Novinky kupodivu nepsaly, že na tu zemi zaútočil znovuzrozený křesťan, a že tedy za to vlastně mohou všichni křesťani na světě! A všichni Američané...

Česká média by se měla stydět. On se jim opravdu nebude líbit fašistický režim, který tímto odporným způsobem psaní v Česku vytvoří.

0
Vytisknout
8224

Diskuse

Obsah vydání | 25. 8. 2015