REDAKČNÍ KOMENTÁŘ:

Co si dnes přečtete v Britských listech

15. 7. 2021

čas čtení 1 minuta

 

V nadcházejícím předvolebním období ohrožuje českou demokracii stále více lhaní a manipulace na sociálních sítích. Bohumil Kartous shrnuje, jak by měli čeští občané proti tomu vzít rozum do hrsti.


Ani před pandemií si 40 procent obyvatel naší planety nemohlo dovolit zdravé jídlo
. Nyní je situace ještě  horší, třetina lidí na světě dnes hladoví. Výzkumníci na Tuftsově univerzitě nabízejí nový pohled na to, jak zemědělství a distribuce potravin souvisí s potřebami lidského zdraví.

Pokud zůstane Bolsonaro u moci, amazonský deštný prales končí, a svět má v důsledku blížící se klimatické katastrofy vážné problémy. Už nyní kvůli vypalování pralesa Amazonie nyní vypouští do ovzduší daleko více CO2, než kolik ho konzervuje.

Jak už  ve svém úterním komentáři předvídal Tomasz Oryński
, Kaczyńského loutkový "ústavní soud" v Polsku rozhodl, že rozhodnutí Evropského soudního dvora, odmítající likvidaci nezávislého soudnictví v Polsku vládou strany PiS, prý "odporuje polské ústavě". Strana PiS se tak dostává do ostrého konfliktu s EU, přestože většina Poláků chce v EU zůstat.

Rozhovor Britských listů 407. Proč se Češi proti komunismu skoro nikdy nevzbouřili?

15. 7. 2021

čas čtení < 1 minuta


Poslední dobou se připomínalo výročí založení Komunistické strany Československa v roce 1921. Jakou roli hrála KSČ v historii Československa během dvacátého století, jaké postoje mělo vůči ní obyvatelstvo země a politikové ostatních stran? O tom mluví Jan Čulík s historičkou Muriel Blaive. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 16. července 2021.

30769

Předvolební (dez)informační manuál

15. 7. 2021 / Bohumil Kartous

čas čtení 9 minut

 
V nadcházejícím předvolebním období nás začínají vážně ohrožovat dezinformace. Je třeba mít na mysli toto:

- Stavět se obezřetně a kriticky vůči všemu, co čteme
- Vnímat pečlivě politické zájmy, které čouhají z textů, které nám někdo vnucuje
- Uvědomit si, zda to, co vám někdo vnucuje, ruku na srdce, skutečně může být pravda
- Že vám něco přeposlal kamarád, opravdu neznamená, že je to pravda
- Nenechte se zaslepit emocemi

30766

Správným řešením pro mnoho lidí by bylo lámání recividistů v kole

15. 7. 2021 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

O novém zákonu "třikrát a dost", prosazeném ve Sněmovně koalicí Ano, ODS, SPD, KDU, TOP09 s čestnými výjimkami jednotlivých poslanců těchto formací, jsem vyslechl v médiích několik rozhovorů se zastánci toho zákona, píše Boris Cvek.

Nejhorší na tom zákonu je to, že nevychází z pragmatické úvahy, jak účinně zamezit sociálním patologiím. Hlavní linie argumentace je tato: jsou tu lidé, kteří páchají vážné přestupky a je jim všechno jedno, proto jim (a jejich rodinám) vezmeme peníze. Jako prevence to jistě fungovat nebude, ale ono to možná nebude fungovat ani jako řešení aktuální patologie, dokonce to nejspíše povede k jejímu zhoršení.

Ti lidé, kterým je všechno jedno, jsou v pozici, kdy jim je všechno jedno, právě proto, že nemají co ztratit. Jakmile přijdou o dávky, budou moci ztratit ještě méně. Budou v situaci, kdy se pro ně stane kriminální činnost jediným východiskem. A co jim bude hrozit? Teplo a pravidelná strava ve vězení?

Autoři a podporovatelé toho zákona se snaží podávat tu situaci tak, že teprve oni uznávají sociální patologie jako vážný problém, který chtějí aspoň nějak "řešit". Jejich odpůrci by měli volit strategii oponentury, která nejen ten problém uzná, ale ukáže na něj jako na ještě vážnější a více alarmující, než říkají proponenti zákona. Problém je, že funkční řešení - jako je sociální práce s těmi lidmi, sociální bydlení, převdení exekucí na standard západních zemí - bude pro velkou část populace něco protiintuitivního. Naopak intuitivní by pro ně bylo lámání recidivistů v kole. To je dědictví středověku.

 17450

Frontex "nechrání lidská práva žadatelů o azyl"

15. 7. 2021

čas čtení 2 minuty

 

Ostře kritická analýza Evropského parlamentu konstatuje, že Frontex, úřad EU na ochranu hranic unie, nechrání lidská práva žadatelů o azyl. Po čtyřměsíčním vyšetřování europoslanci konstatoval autor zprávy Tineke Strik, že "Frontex neplní své povinnosti v oblasti lidských práv".

Strik, europoslanec holandské Strany zelených, požaduje propuštění ředitele Frontexu Fabrice Leggeriho, avšak nadstranická skupina osmi europoslanců, která tuto analýzu vypracovala, to nepožaduje.

Rozhovor Britských listů 406. Struktura daní v ČR je špatná

12. 7. 2021

čas čtení 1 minuta



Často ekonomové v ČR hovoří o údajné nutnosti zeštíhlovat stát, ale jde v postatě jen o povrchní, neoliberální ideologická hesla vzniklá v devadesátých letech. Existuje nesoulad mezi výdaji státního rozpočtu a příjmy, jednak v důsledku pandemie a jednak v důsledku zrušení superhrubé mzdy. V ČR jsou dominantní odvody na sociální a zdravotní pojištění, které musejí platit úplně všichni, i když vydělávají velmi málo. Politici si hrají s daní z příjmu a zvýhodňují tím některé společenské skupiny. Nejvíce ČR zdaňuje lidi s nejmenšími příjmy. To má negativní dopad na jejich dlouhodobou kariéru a na jejich uplatnění na trhu práce. Český stát je velmi nepružný, nedokázal efektivně reagovat na pandemii, nedokáže ani reagovat na digitalizaci. S Filipem Pertoldem, ekonomem a výzkumníkem Cerge-EU, hovoří o těchto věcech Bohumil Kartous. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 14. července 2021.

Britská analýza požaduje zdanění cukru a soli v potravinách v hodnotě 3 miliard liber

15. 7. 2021

čas čtení 2 minuty

 

- Analýza upozorňuje, že je nutno zrychlit přijímání změn v tom, co lidé jedí, aby se ulehčilo zdravotnictví a klimatu

- Je nutno omezit předčasné umírání desetitisíců lidí na konzumaci nezdravých potravin

- Doporučuje se silné zdanění cukru a soli v hotových jídlech prodávaných v restauracích a v supermarketech

- Během příštích 10 let bude nutno o 30 procent omezit konzumaci masa a o 30 procent zvýšit konzumaci ovoce a zeleniny


40 procent obyvatel planety si nemůže dovolit zdravou stravu

15. 7. 2021

čas čtení 4 minuty

- Ačkoli pandemie vedla k růstu cen potravin, ani předtím si tři miliardy lidí nemohly dovolit zdravé potraviny.

- Nicméně i ti, kdo si zdravé stravování mohou dovolit, tak často z různých důvodů nečiní.

- Výzkumníci na Tuftsově univerzitě nabízejí nový pohled na to, jak zemědělství a distribuce potravin souvisí s potřebami lidského zdraví.

Klimatická krize

Amazonský deštný prales nyní vypouští více kysličníku uhličitého než pohlcuje

15. 7. 2021

čas čtení 3 minuty

- Podle studie publikované v časopise Nature Amazonský prales nyní vypouští více kysličníku uhličitého než pohlcuje.

- Znepokojující je skutečnost, že i bez požárů by se značná část pralesa kvůli klimatické krizi a odlesňování stala spíše zdrojem CO2 než jeho pohlcovačem.

- K záchraně Amazonského pralesa je zapotřebí globální dohody, která by měla přimět brazilskou vládu k akci.

Loutkový "ústavní soud" v Polsku označil rozhodnutí Evropského soudního dvora za "neústavní"

15. 7. 2021

čas čtení 1 minuta

- Kaczyńského loutkový tzv. "ústavní soud" prohlásil,  rozhodnutí evropského soudního dvora je "v rozporu s polskou ústavou"
- Evropský soudní dvůr požaduje okamžité zrušení disciplinární komise, která má mít moc nad soudci polského ústavního soudu podle toho, co si přeje strana PiS
- Odpor strany PiS vůči zákonům EU prý může vést k polexitu, avšak členství Polska v EU je mezi polskými občany velmi populární,

30766

Politováníhodný populismus převlečený za rádoby rozhořčenou spravedlnost

Politika ODS: Táta do krimu, máma do chudoby, děti do děcáku

15. 7. 2021 / Jiří Hlavenka, Daniel Münich

čas čtení 1 minuta

Tohle považuji za populistické sbírání politických bodů, píše výzkumník CERGE-EI Daniel Münich. Ta navržená redukce dávek se totiž netýká provinilé osoby, ale celé její rodiny, tedy dětí a manžela/ky. Zavedlo by to druh kolektivní viny. Je to politika: Táta do krimu, Děti do děcáku, Máma do chudoby nebo do Perlovky. Celkové by to vyšlo daňové poplatníky na dodatečných výdajích a ušlých daních diametrálně dráž, než by se ušetřilo na dávkách to málo, co se na ně dnes vyplácí. Ale to už jen tak každý nedomyslí.

Navíc je to sociální pokusnictví. Za tím návrhem totiž nejsou žádné výzkumy ani analýzy, ale spíše jen prostinké dojmy a primární pudy.

Investor a lokální politik Jiří Hlavenka dodává: "Je to čistokrevný populismus, kdy vůbec nejde o věc. Nad věcí samotnou nikdo z proponentů nepřemýšlí, protože přesně namodelovat důsledky tohoto kroku stejně nikdo neumí a maximum co dovedou jsou prvoplánově emoční úvahy typu "přinutí je to pracovat!!!". 
Prostě jen ty populistické a rádobypravicové strany viděly vzestup policajtského hnutí Šlachty, který je ztělesněním toho, že na lidi je potřeba hlavně přísnost, a chtěly mu zabrzdit růst preferencí, aby se to neurvalo z řetězu. Že to odnese pár desítek tisíc chudáků? No a co. Hlavní je vyhrát volby."

Dostane nekonkurenceschopná jaderná energie výhodu proti jiným zdrojům?

Senát může zmírnit dopady špatného zákona o podpoře Dukovan

15. 7. 2021

čas čtení 3 minuty

 - Kontroverzní "lex Dukovany" drasticky zvýhodňuje nekonkurenční jadernou energii vůči jiným energetickým zdrojům, budou to muset draze platit čeští občané.

- Dostavění Dukovan nebude stát 160 miliard Kč, daleko pravděpodobněji bude stát 250 miliard Kč.

- Senát by měl tento kontroverzní projekt v zájmu občanů omezit.

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

Mezitím v Absurdistánu 183:

Kdo pustil ty ženy z kuchyní?

14. 7. 2021 / Tomasz Oryński

čas čtení 11 minut

- Anglie prohrála v Euro 2020, protože z politické korektnosti postavila černošské fotbalisty, míní poradce polského ministra školství

- Projevem duševní hniloby ženy je uvědomění její hrdosti

- Loutkový polský ústavní soud bude rozhodovat, zda je právo EU v rozporu s polskou ústavou

- Policie a armáda ignorují rozhodnutí soudu a blokují vzpomínkovou akci na památku zavražděných židů

- Polská vláda financuje ultrapravicové milice ze státních fondů

- Vláda strany PiS nyní zklividuje poslední nezávislou televizi v Polsku

 16447

Průběžné zpravodajství:

Koronavirus: Holandsko zaznamenalo 500 procentní nárůst nákaz

14. 7. 2021

čas čtení 2 minuty

 

Kolik je v ČR případů dlouhého covidu? Na stránkách MZČR to nenajdete. ZDE se spekuluje, že dlouhým covidem může být  v ČR postižena až třetina nakažených, to by bylo kolem půl milionu lidí.

Nejpostiženějšími oblastmi nákazou je Plzeň (58,26 nákaz na 100 000 obyvatel) a okolí Plzně, a další oblasti kolem Plzně, Rokycany (52,54), Praha (40,82) a okolí.   V úterý 13.7. zaznamenalo ministerstvo zdravotnictví ČR 317 denních nákaz, je to  denní nárůst o 32 procent.  V ČR do 13.7. zemřelo  30 335 lidí, dva další za posledních 24 hodin. V nemocnicích je 30 osob, denní nárůst o jednoho člověka. Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 670 073 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. Očkováno první dávkou bylo v ČR 5 187 955 osob, druhou dávkou 3 868 252 osob, před nebezpečnou indickou variantou je tedy v ČR dosud chráněno jen cca 39  procent obyvatelstva.

- Holandsko tento týden zaznamenalo 500 procentní nárůst nákaz poté, co se rozhodlo plně otevřít ekonomiku včetně nočních klubů. Je to varováním, co se zřejmě stane v Anglii, až tam budou příští týden rozvolněna karanténní opatření.

- Ohniskem nákaz se ve Spojených státech staly státy na americkém Jihu a na americkém Středozápadě. Varianta delta se šíří intenzivně v nedostatečně očkovaných amerických státech. Republikáni očkování odmítají. ZDE 

- Myanmar se stal bojištěm o kyslík poté, co vojenská junta způsobila kolaps nemocnic a chaos při očkování.ZDE 

Bolsonaro byl hospitalizován po 10 dnech nezastavitelné škytavky

14. 7. 2021 / Fabiano Golgo

čas čtení 1 minuta

Aktualizace:  Bolsonaro (66) podstoupí chirurgickou operaci.  Brazilský prezident byl převezen do nemocnice Alberta Einsteina v São Paulu, aby mu tam chirurgicky odstranili část střeva, která je ucpaná. Jeho syn zveřejnil tuto fotografii na svém účtu na  Instagramu:


Od té doby, co brazilský senát objevil závažné důkazy o korupci ve vládě křesťanského fundamentalistického autokratického prezidenta Jaira Bolsonara, ho zasáhl záchvat škytavky, který trval déle než deset dní. V úterý se Bolsonaro objevil na veřejnosti zjevně ve velmi problematickém stavu  během akce na podporu těžby niobu, seděl tam vedle brazilského astronauta a ministra vědy Marcose Pontese (foto). Poté ve 4 ráno musel být Bolsonaro převezen do nemocnice. První dáma Michelle Bolsonaro řekla, že její manžel má silné bolesti na hrudi a žaludku a že se zhroutil. Lékaři vojenské nemocnice v hlavním městě Brasílii ho podrobili intenzivní péči a oznámili, že bude muset být hospitalizován po dobu nejméně 48 hodin.

 17441

O Babišově jakobínství

14. 7. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Grafika: Wikimedia Commons. Licence: Creative Commons Attribution 2.0 Generic.

  • Babiš navzdory "rozchodu" se Zemanem a přes odpor Senátu podporuje ruský bankovní projekt v EU. 
  • Jedná se o projekt nanejvýš podezřelý, zřejmě kryje zpravodajské operace na Západě a praní špinavých peněz. Jde však o želízko v ohni Babišova spojence Orbána. 
  • Bývalý donašeč StB Babiš bojuje s Ruskem asi stejně věrohodně, jako s korupcí nebo nadbytečným úřednictvem - v souladu s podstatou své politiky, kterou je neustále se měnící účelový soubor simulaker. 

Ne, Anglie není celá rasistická

14. 7. 2021

čas čtení 1 minuta

Anglie reagovala na rasistické útoky proti fotbalistům spontánními protirasistickými akcemi

"Poklekneme teď tak, jak to dělají fotbalisté," řekla Nahella Ashraf, která stále v čele asi 300 lidí, kteří poklekli a protirasistickým gestem tak vyjádřili solidaritu před čerstvě opravenou nástěnnou malbou černošského fotbalisty Marcuse Rashforda v Manchesteru, která byla v neděli v noci poškozena rasistickým nápisem. Vyvolalo to obrovskou protirasistickou reakci anglické veřejnosti.

Místní lidi nalepili na zeď s nástěnnou malbou, podobně jako se to kdysi dělo u slavné zdi Johna Lennona na pražské Kampě, stovky vzkazů a srdcí. Píší tam básně, vylepují tam plakáty a zanechávají vzkazy. V úterý večer napsal Marcus Rashford na Twitteru:

"Jsem tím ohromen. Plný díků. Nemám slov."



Třiadvacetiletý fotbalista Marcus Rashford získal v Británii status politické celebrity, když se mu podařilo donutit brutální a idiotskou vládu Borise Johnsona k dvěma obratům o 180 stupňů, když tvrdošíjně odmítala v době pandemie financovat obědy pro školní děti.

Dostal za to posléze od královny státní vyznamenání (MBE).

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Alkohol loni globálně způsobil 740 000 úmrtí na rakovinu

14. 7. 2021

čas čtení < 1 minuta

 

Výzkumníci zdůrazňují, že je nutno na to veřejnost upozorňovat intenzivněji

K dispozici jsou silné důkazy, že pití alkoholu způsobuje rakovinu prsu, jater, tlustého střeva, konečníku, orofaryngu, hrtanu a jícnu. Z výzkumu vyplývá, že zvýšení rizika rakoviny způsobuje i velmi mírné pití alkoholu, jako jedna malá sklenička vína denně. Doporučení tzv. "rozumné míry" pití alkoholu je zavádějící.   V roce 2020 způsobilo pití 10 gramů alkoholu denně, tedy jedné malé skleničky vína, globálně 145 800 případů rakoviny.

V roce 2020 podle odhadů zemřelo na rakovinu způsobenou alkoholem  741 300 lidí. Nálepky na alkoholu by měly obsahovat varování, že konzumace alkoholu způsobuje rakovinu, měly by být vyšší daně na alkohol a marketing alkoholických nápojů by měl být snížen.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 16824

Dlouhý stín čínského totalitarismu

14. 7. 2021

čas čtení 3 minuty

  • Lipsetova teorie modernizace hovoří o možnosti, nikoliv o zákonitosti, podle níž ekonomická modernizace vede k demokratizaci. 
  • Čím více zdrojů a moci je soustředěno v rukou státu, tím úspěšněji může demokratizačním tlakům odolávat, jako to dělá současná Čína. 
  • Relativně nejslibnější cestou modernizace komunistických diktatur je revoluce. 

 17438

Rok 1999 jako bod obratu: O vychvalování studentských předáků z roku 1989

13. 7. 2021 / Muriel Blaive

čas čtení 20 minut

- Těsně po pádu komunismu začátkem devadesátých let se Monika Pajerová skromně viděla v listopadu 1989 jen jako okrajová tlumočnice pro aktivisty z Občanského fóra. O dvacet let později už byla - stejně jako další studenti z roku 1989 - hrdinkou, která vlastnoručně zorganizovala celou revoluci.

- Narativ smíření a inteligentní snahu o vytvoření občanské společnosti ("všichni jsme do určité míry spolupracovali") nahradil z kariérních důvodů antikomunismus a ahistorické vytěsnění komunismu z českých dějin.

 17438

1999 as a Turning Point: Lionizing the 1989 Student Leaders

13. 7. 2021 / Muriel Blaive

čas čtení 18 minut

- Shortly after the fall of communism Monika Pajerová saw herself, modestly, as an interpreter who, on the margins, helped some Civic Forum activists.

- Twenty years later, she was already a Hero of the 1989 Revolution, she had almost single-handedly carried it out.

- Was the requirement for the construction of heroic figures, which emerged in 1999 along with anticommunism and attempts to exclude some citizens from the political process, really helpful?

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

 17432

Použije Turecko v Kábulu syrské žoldnéře?

14. 7. 2021

čas čtení 3 minuty

  • Objevily se zprávy, že Turecko rekrutuje syrské povstalce do mise na ostrahu kábulského letiště.
  • Tyto zprávy jsou nejisté, protože není zřejmé, zda se podaří získat souhlas místních aktérů a Američanů. 
  • Přitom Ankara tuto misi navrhuje právě kvůli zlepšení vztahů s USA. 

Řeči se vedou a voda teče

13. 7. 2021 / Jiří Podhorecký

čas čtení 7 minut

Evoluční biolog Dr. Guy McPherson, emeritní profesor University of Arizona na základě svých studií prezentuje na webu "Příroda má poslední slovo" teorii "blízkého vyhynutí". V ní předpokládá, že lidstvu zbývá pro existenci, jak ji dosud známe na Zemi, nějakých posledních pár let. Přesněji do roku 2026.

Chápeme-li Zemi jako komplexní systém s oběhy energií, tak lidská civilizace v posledním miléniu zasáhla do jeho stability a vyvinula se jako tepelný motor.

Křičení "Dělejte něco" už považuji za vesměs nefunkční.

Užitečnější je předvedení "Dělám konkrétně toto a výsledkem bude toto."

Rozhovor Britských listů 405. Lidé postižení tornádem žijí bez střech a oken a ve strachu z počasí

5. 7. 2021

čas čtení 1 minuta



Jižní Morava, nedávno postižená tornádem, není úplně bez zkušeností s přírodními katastrofami. Několikrát v minulosti byla postižena ničivými povodněmi. Přesto, šokujícím způsobem, dodnes v regionu neexistuje řádně efektivní, koordinovaný systém pro řešení krizových situací, jichž se sílícím globálním oteplováním bude stále více. Zlata Maděričová, jedna z obětí tornáda, dům jejíž rodiny byl vážně poškozen, poukazuje v rozhovoru s Bohumilem Kartousem na chaotickou absenci řádné koordinace při poskytování pomoci obětem této přírodní katastrofy, a na nedostatek managementu. Odstraňování škod bude dlouhodobé a je nutné nezapomínat, že lidé v postižených obcích stále žijí v domech bez střech, bez oken a za jinak velmi ztížených podmínek. A samozřejmě ve strachu, který posiluje nejisté počasí. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 7. července 2021.



 17430

Koronavirus: Pokud jste starší a nebyli jste očkováni, jste vážně ohroženi na životě

11. 7. 2021

čas čtení 6 minut

Koronavirus: Jak vypadá situace v Británii. A dojde tohle i do Česka?

Moderátor Andrew Marr interviewoval v neděli dopoledne ohledně koronavirové situace v relativně silně proočkované Británii statistika profesora Davida Spiegelhaltera z Cambridge University.

V Británii je proočkováno oběma dávkami 52 procent obyvatelstva, takže se nákaza nyní silně šíří mezi mladými lidmi. V ČR je dosud proočkováno oběma dávkami jen 37 procent obyvatelstva. V Británii tvořila začátkem letošního dubna silně nakažlivá varianta delta jen 0,2 procenta nákaz, nyní je to sto procent. Jak tomu bude v Česku?


Andrew Marr, televize BBC:
Když jste byli očkováni oběma vakcínami, jak bezpečné to teď je?

Statistik profesor David Spiegelhalter, Cambridge University: No, víte z vlastní zkušenosti (televizní moderátor Andrew Marr, ačkoliv byl dvakrát očkován, byl nedávno nakažen covidem a čtyři dny měl těžký průběh onemocnění), že v úplném bezpečí nejste. Ale pravděpodobně je to pro vás asi dvacetkrát bezpečnější, než kdybyste nebyl očkován. Mně je 67 let a jsem naprosto proočkován. Ovšem neočkovaný třicátník má stále ještě menší riziko, že zemře na covid, než jaké mám já. A to se odráží v současné statistice. Umírá velmi málo lidí, avšak ti, kteří umírají, jsou většinou starší lidé, kteří byli očkováni. Umírá daleko více očkovaných lidí starších padesáti let než neočkovaných mladších padesáti let. Ale jestliže jste v této nynější vlně, když nejste očkován a jste starší, máte velmi vysoké riziko úmrtí. To znamená, že některé komunity budou velmi silně postiženy. 

 17353

Etiopie: Tigrayští povstalci zahájili novou ofenzívu

14. 7. 2021

čas čtení 1 minuta

  • I když etiopská vláda vyhlásila jednostranné příměří, tigrayští povstalci zahájili další ofenzívu na jihu a západě svého státu. 
  • Jejich tvrzení o bojových úspěších nebylo možno ověřit z nezávislých zdrojů. 
  • Pokračující boje ohrožují statisíce lidí hladem. 

 17426

Jeden z nejasociálnějších zákonů v ČR: Sněmovna hlasovala pro odebírání sociálních dávek za přestupek

10. 7. 2021

čas čtení 3 minuty

- I za jednorázový přestupek se bude lidem krátit podpora v bydlení a, pokud to nebude stačit, pak i částka na živobytí, která je aktuálně 4328 korun na průměrně tříčlennou domácnost na měsíc.
- Trest dopadne na celé rodiny včetně dětí, které za nic nemohou.
- Je to jeden z nejasociálnějších zákonů za poslední roky.
- Kdo hlasoval za tento drsně asociální zákon? Nevolte je!

Rozhovor Britských listů 404. Můžeme po tornádu ignorovat klimatickou katastrofu?

2. 7. 2021

čas čtení 1 minuta



Mnozí tvrdí v českých médiích, že nedávné tornádo na jižní Moravě nemělo vůbec , ale vůbec nic společného s globálním oteplováním. Až na to, že globální oteplování nám přineslo extrémy počasí, vedra, přívalové deště, záplavy. Jak by měli lidé v České republice na problém klimatické změny reagovat? O tom hovoří Jan Čulík s environmentalistou Janem Hollanem z organizace Czech Globe, Ústavu pro výzkum globální změny v Brně. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 2. července 2021.

Viz též publikace
Jan Hollan a Yvonna Gaillyová, Ochrana klimatu

Ke stažení zde:
https://www.veronica.cz/publikace-ke-stazeni?i=109



K vítězství zla je nutné pouze to, aby dobří lidé nedělali nic!

7. 7. 2021

čas čtení < 1 minuta



Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

 16447

Průběžné zpravodajství:

Koronavirus: Třetina lidí na světě v důsledku pandemie hladoví

13. 7. 2021

čas čtení 5 minut

Kolik je v ČR případů dlouhého covidu? Na stránkách MZČR to nenajdete. ZDE se spekuluje, že dlouhým covidem může být  v ČR postižena až třetina nakažených, to by bylo kolem půl milionu lidí.

Nejpostiženějšími oblastmi nákazou jsou Plzeň-sever (49,58 nákaz na 100 000 obyvatel) a další oblasti kolem Plzně, Rokycany (44,45), Praha (36,4) a okolí, objevují se také nákazy v Prachaticích, v Pardubicích a ve Svitavách.   V pondělí 12.7. zaznamenalo ministerstvo zdravotnictví ČR 239 denních nákaz. V ČR do 9.7. zemřelo  30 333 lidí. V nemocnicích je 31 osob, denní nárůst o jednoho člověka. Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 669 745 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. Očkováno první dávkou bylo v ČR 5 163 063 osob, druhou dávkou 3 800 054 osob, před nebezpečnou indickou variantou je tedy v ČR dosud chráněno jen cca 38  procent obyvatelstva.


- Rusko zaznamenalo nový denní rekord úmrtí na covid, 780 osob.

- Počet lidí, kteří nemají dost jídla, během pandemie drasticky vzrostl. Je to nyní třetina obyvatel na světě, upozorňuje nová zpráva OSN.

- Nošení roušek zůstane povinné v londýnském metru a v londýnských vlacích a autobusech, oznámil londýnský dopravní podnik Transport for London. Roušky bude nutno nosit i ve vlaku Eurostar jezdícím z Londýna do Paříže a do Amsterdamu a při letecké dopravě.

- Ve Skotsku zůstává nošení roušek podle zákona povinné i po 19. červenci. Skotská premiérka Nicola Sturgeonová se vyjádřila, že v zásadních věcech se nemůže vláda zbavovat své povinnosti a nechávat důležité věci na rozhodování občanů.

- 3,8 anglických zranitelných občanů s poškozenou imunitou se cítí "naprosto zrazeno" rozhodnutím Borise Johnsona nechat nošení roušek od 19. července čistě na rozhodnutí občanů.

- Británie zaznamenala v úterý dalších 50 denních úmrtí na covid, je to nejvíce od dubna 2021. Podle státního britského statistického úřadu je covid zmíněn na úmrtních listech 154 000 Britů. V úterý Británie zaznamenala dalších 36 660 denních nákaz.

- Počet mrtvých, kteří uhořeli v nemocnici v Iráku po výbuchu kyslíkové bomby v důsledku špatného elektrického vedení stoupl na 92.

- Pfizer prosazuje třetí očkovací dávku především pro pacienty s oslabeným imunitním systémem. 

- Světová zdravotnická organizace apeluje ná státy, aby daly třetím zemím vakcíny, že je nejasné a zbytečné očkovat své obyvatelstvo nyní třetí dávkou.

- Jižní Korea už zaznamenala sedmý den více než 1000 infekcí denně. V pondělí to bylo 1150 infekcí. Celkem bylo v Jižní Koreji nakaženo 170 296 osob, 2048 lidí zemřelo.

Rozhovor Britských listů 402. Sport jako nástroj nacionalismu a rasismu

28. 6. 2021

čas čtení 3 minuty



Chceme být na Východě?

Fotbal se stal v posledních měsících několikrát jablkem sváru v otázce identity. Jak odmítání maďarských hráčů a fanoušků symbolického poklekání před zápasem jako vyjádření odporu vůči rasismu, tak přímý verbální rasistický útok hráče Slávie Praha vůči hráči tmavé pleti z týmu Glasgow Rangers znovu poukazují na to, že sport, zejména sport historicky zdůrazňující určitou kmenovou příslušnost (nacionální nebo třídní), zůstává silným pojítkem a vyjádřením hodnotové identity určité kultury. Jako takový pak může sloužit podpoře hodnot prosociálních, v rámci spektra základních lidských práv a svobod, tak úplně opačnému zájmu. A nejen to, sport se může stát přímým nástrojem k vyvolávání "identitárního" konfliktu, jako v případě podezření na skupiny ruských fanoušků, které se snažily systematicky provokovat násilné konflikty během mistrovství Evropy ve fotbale v roce 2016. Tehdy byl ruský tým za chování fanoušků z mistrovství vyloučen. Je zřejmé a ukazuje se to na obranné reakci řady českých médií vůči rasistickém u chování hráče Slávie, že podobné incidenty mohou významně upevnit určité hodnotové postoje, spojené s populistickou, iliberální rétorikou odmítající lidská práva a jejich ochranu, u širší veřejnosti, která jinak do takto orientované společenské diskuse nevstupuje a nevnímá ji jako zásadní. Loajalita vůči příslušnosti (ke klubu, k národnímu týmu) může sehrát významnou roli při hledání vlastního postoje k podobnému konfliktu. Jednoduše řečeno, český fanoušek Slavie nebo maďarský fanoušek reprezentace může generalizovat svůj postoj jako obranu "normality" proti údajně vyšinuté, multikulturní, politicky hyperkorektní Evropě. Fakt, že se právě západní Evropa snaží z fotbalu vykořenit rasismus a xenofobii, a že úspěch tohoto snažení ukazuje na vyspělost kultury, mu uniká...

Pozoruhodné je, jak se prostřednictvím investic do fotbalových klubů vytváří pozitivní obraz postav, jako je Jaroslav Tvrdík, případně i Miloš Zeman, který se dnes netěší velké oblibě a na působení Jaroslav Tvrdika v politice je dodnes nahlíženo jako na kontroverzní.

Nicméně angažovanost Jaroslava Tvrdíka a Miloše Zemana ve věci rasistických urážek fotbalisty Kúdely jim pomocí sportovní kmenovosti pomáhá získat pozitivní odezvu mezi podporovateli fotbalového klubu Slavie Praha, případně širší skupině českých fotbalových fanoušků podporujících Slavii v mezinárodních soutěžích.

V tomto ohledu se investice čínských státních investorů do fotbalového klubu vyplácí zejména politicky. S emocemi vyvolanými Kúdelovým trestem za jeho zavrženíhodný rasismus se dá dále manipulovat a konstruovat kritiku západních zemí v Evropě jako údajně přehnaně korektní a vrážet tak falešný hodnotový klín mezi postsocialistické země EU a země zejména ze severu a západu EU. Znovu tak vzniká Východ a Západ...

Chceme být na Východě?

Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 30. června 2021.


Údolí smrti v Kalifornii zaznamenalo teplotu 54,4 stupňů Celsia

13. 7. 2021

čas čtení 2 minuty

 

Západní Spojené státy jsou nadále postihovány extremním horkem a tzv. Údolí smrti v Kalifornii zaznamenalo zřejmě nejvyšší teplotu na planetě Zemi - 54,4 stupňů Celsia.

Po celé řadě veder v Kanadě, na severozápadě USA, v severní Evropě a na Sibiři jejich vážnost podtrhuje nebezpečný dopad lidmi způsobeného globálního oteplování a vede vědce k obavám, že jejich počítačové modely klimatu podnebné změny podcenily.

Rozhovor Britských listů 403. Češi: Nemáme identitu, nemáme společný příběh

30. 6. 2021

čas čtení < 1 minuta



STEM, agentura pro průzkum veřejného mínění, vypracovala studii o tom, jaká témata a jaké postoje hýbou českou společností. S ředitelem agentury STEM Martinem Buchtíkem o tomto průzkumu hovoří Bohumil Kartous. Tento Rozhovor Britských listů se bude vysílat na Regionální televizi příští týden. 



Znovu: Vrchol anglické (fotbalové) kultury

11. 7. 2021

čas čtení 1 minuta

Angličtí fotbaloví fanoušci v neděli v Londýně:
Proč je  šovinismus synonymem vytváření svinčíku?

Aktualizace: Angličtí fanoušci bez vstupenek se pokusili zaútočit na stadion ve Wembley ve snaze dostat se dovnitř. Chaos. Masakr.





Ti lidi jsou sobečtí idioti. Pomyslete s politováním na metaře a místní podniky, které budou muset tohle uklízet. Proč?
Podívejte se na ty idioty: Zasviňují ulice vlastního hlavního města.


Kdykoliv hraje Anglie, případy domácího násilí vzrostou o 26 procent. Vzrostou o 38 procent, když Anglie prohraje:

Pamatuju se, když jsem se účastnil milionové demonstrace v Londýně pro setrvání v EU. Nikdo nehodil na zem ani jeden papírek od bonbónu. Anglická společnost je naprosto rozdělená, že?



Rozhovor Britských listů 401. Smrt Stanislava Tomáše: Policie donutila Tepličany mlčet

23. 6. 2021

čas čtení < 1 minuta


V souvislosti se sobotním úmrtím Stanislava Tomáše, pracovníka ochranky v jednom teplickém supermarketu, po jeho "znehybnění" místními policisty, hovoří o okolnostech tohoto případu Jan Čulík s romským aktivistou Jozefem Mikerem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 23. června 2021.

30689

Jihoafrická republika zrychluje vakcinaci. Pro tuto vlnu pandemie pozdě

12. 7. 2021

čas čtení 2 minuty

  • Jihoafrická republika má i na africké poměry rekordní počty obětí COVIDu a dosud se jí nepodařilo naočkovat větší podíl obyvatel. 
  • Proto zrychlená očkovací kampaň teď probíhající vlnu pandemie v zemi nezastaví.
  • Nicméně rychlý pokrok v proočkovanosti může přesto pomoci při další vlně, která určitě ještě přijde. 

 17436

Myslím, že je dobře, že Anglie ten fotbal prohrála

12. 7. 2021 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut

Foto: Vydání skotského deníku The National: Zachraň nás, Roberto, jsi naše poslední naděje. (Nepřežijeme dalších 55 let, kdy by oni o tom pořád blábolili.)

Aktualizace: Bukayo Saka, Jadon Sancho a Marcus Rashford jsou nyní terčem neuvěřitelných rasistických útoků na sociálních sítích ("Negři prohráli." "Obnovte otroctví, ty negři nepracujou dost tvrdě!" "Zasranej negře!" "Ty zasranej blbej negře. Moje stará teta by uměla ten gól dát!") )
 




Nepřeju to tomu anglickému  fotbalovému týmu, to jsou neobyčejně schopní hráči a hlavně slušní lidé, stejně jako jejich manažer. Po porážce od Itálie byli naprosto zdrceni.

Jenže porážka Anglie je pro Angličany z politického a sociálního hlediska velmi zdravá. Vítězství anglického týmu po pětapadesáti letech v semifinále vedlo v posledních několika dnech v Anglii k neuvěřitelně šovinistickým excesům ve sdělovacích prostředcích. Je přehnané, že politické zpravodajství v rozhlase a v televizi bylo více než z poloviny v posledních dnech věnováno v první řadě tomuto fotbalovému zápasu.

Proč získal pouhý fotbal tak obrovský politický a sociální význam?

 17432

Afghánistán: Proč nevěřit v mýtus technologie

12. 7. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

  • USA se stahují z Afghánistánu a Biden údajně nevěří v nový Vietnam. 
  • Právě to se ale velmi pravděpodobně stane, pokud Talibán při svém bleskovém postupu obsadí i Kábul. 
  • Američané na základě traumatu z Koreje a slepé víry v technologii vedli už druhou válku v Asii tak, že ji ani nemohli vyhrát. 

 17425

Pohled do minulosti

10. 7. 2021

čas čtení < 1 minuta

Dýchla na nás tak trochu minulost při uklízení archivu. Tento transparent byl jedním z mnohých, vylepených na pražské studentské koleji Kajetánka, kde koncem sedmdesátých let bydlela jako studentka moje manželka Lesley Keen, píše Jan Čulík. Transparent je z roku 1976, vydal ho Ústřední výbor KSČ, píše se v popisku.

Transparent byl vylepený na chodbě a spadl. Manželka ho zkonfiskovala. Vyvolalo to po celé koleji intenzivní pátrání zřízenců, ale "ukradený transparent" se nenašel. Tady je.

Nastane to v důsledku flirtování s Ruskem zase znovu?

 16824

Jak rozpor mezi městem a venkovem ohrožuje perspektivu čínského vzestupu

12. 7. 2021

čas čtení 4 minuty

  • Analýzy si zatím nevšímaly propasti mezi čínskými městy a venkovem, kde se stále rodí a (nekvalitně) vzdělává většina pracovní síly. 
  • V důsledku systému zavedeného ještě Maem se venkované nesmějí trvale stěhovat do měst a vzdělávat tam své děti - pouze v nich pracují a přežívají. 
  • Čína je horkým kandidátem na upadnutí do "středněpříjmové pasti"; pokud nedokáže rychle a výrazně zvýšit podíl pracovní síly s maturitou, nepodaří se jí ani zařadit se mezi země s vysokými příjmy. 

 16451

Politické dopady sociálních médií na různé typy režimů

12. 7. 2021

čas čtení 2 minuty

  • Dopady sociálních médií na různé režimy nejsou univerzální, navzájem se liší. 
  • Dopady na autoritářské režimy se mohou lišit od dopadů na demokracie, ale rozdíly panují i uvnitř typově stejných režimů. 
  • Studiem se mohou politologové dopracovat k doporučením pro politiky, jak se vyhnout nežádoucím vývojovým trajektoriím. 

20578

Evropa se stává pravicovým kontinentem

12. 7. 2021

čas čtení 3 minuty

  • Američtí liberálové považují Evropu za vzor, ta se však posouvá doprava snad ještě více než USA. 
  • Konzervativní pravice nebo integrovaný střed mají největší šanci zastavit ultrapravicové populisty, kteří nahradili tradiční evropské levicové strany. 
  • Pokud by v Evropě došlo k dominanci konzervativců, byl by to pro ni i pro USA ještě vcelku přijatelný výsledek. 

30765

Německo: počátek velkého spolkového experimentu se základním příjmem Markéta Minářová

12. 7. 2021 / Markéta Minářová

čas čtení 4 minuty

- Tento článek je vydán při příležitosti publikování nové knihy „Základní příjem ve světě: argumenty, experimenty, dějiny“, jejímiž autory jsou Marek Hrubec, Martin Brabec a Markéta Minářová.

- Nepodmíněný základní příjem je jedno z nejvíce diskutovaných sociologických a politologických témat v současnosti.

- V Německu v létě 2020 odstartoval projekt, na jehož základě je 122 lidem po dobu tří let vyplácena měsíční částka 1 200 eur.

Rozhovor Britských listů 400. Je rozumné jet na dovolenou do Chorvatska?

23. 6. 2021

čas čtení < 1 minuta



Počet nákaz koronavirem v Praze znovu stoupá. Paní Martina Hvozdenská je zdravotní sestra v nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně. Zažila tam přímou zkušenost s koronavirovou pandemií. Jak se dívá na to, co se ohledně covidu bude v České republice dít teď? O tom s ní hovoří Jan Čulík.  Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 25. června 2021.

 16936

Dokáže Evropa uniknout z energetické smyčky Gazpromu?

12. 7. 2021

čas čtení 2 minuty

  • Přestože má ruský státní koncern Gazprom po tuhé zimě jedinečnou příležitost vydělat na dodatečných dodávkách zemního plynu do Evropy, nezajistil je. 
  • Jeho plynové zásobníky v Německu a Rakousku se naopak vyprázdnily a údajně dokonce na evropském trhu nakupuje surovinu od jiných. 
  • Experti jsou přesvědčeni, že toto neobvyklé netržní chování je třeba vysvětlovat politickými záměry Kremlu, který stojí za Gazpromem. 

 17398

Facebook allows the dissemination of shocking lies about covid in non-English languages

10. 7. 2021 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

(A more detailed analysis of this problem in Czech is HERE)

Facebook keeps saying that it removes covid disinformation from its pages. In non-English languages, this is simply not true. The Czech anti-disinformation group"the Czech elves" systematically analyses the Facebook pages in the Czech and Slovak languages. The analysts  regularly find a large number of gross examples of disinformation which Facebook, disgracefully, has failed to remove.

Here are some of the examples:

 17422

Shrnutí dění ve FB skupinách v souvislosti s koronavirem – přelom června a července 2021

9. 7. 2021

čas čtení 3 minuty

Facebook keeps saying that it removes false information about covid from its pages. It follows from this analysis that these are just insolent lies. Look at the pictures

      (24.6. – 9.7.2021)
Sledované skupiny:
    • Nejsme loutky: 39,5 tis členů
    • Covidu se nebojíme, bojíme se "opatření" - Nechte nás na pokoji! 10,4 tis členů
    • Fórum vlastenců: 7, 5 tis členů
    • Přátelé Ruska v České republice 16,3 tis členů
    • Fanclub Tomia Okamury a SPD: 24 tis členů
    • Nenechám se očkovat: 11 tis členů
    • Češi, táhněme za jeden provaz: 16,8 tis členů
    • Rodiče proti rouškám: 3,9 tis členů
    • Děti do škol/školek BEZ testů a roušek!!! 21, 1 tis členů
    • Na svobodu nám nesahejte!!! Češi a Slováci jednotně! 9,7 tis členů

Pozn. red.: Facebook neustále zdůrazňuje, že lživé informace o covidu ze svých stránek odstraňuje. Z níže uvedeného vyplývá, že lže jako když tiskne.

 

 17286

Na stabilizaci válečným konfliktem zničeného Afghánistánu by se měly podílet sousední země, případně OSN

12. 7. 2021 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

- Nářky nad stahováním okupačních vojsk z Afghánistánu poněkud zamlžuje fakt, že jejich dlouholeté působení ideologicky povzbudilo Tálibán k úspěšným vojenským ofenzívám.

- Západní země ani za 20 let nedokázaly Afghánistán stabilizovat, a není důvod věřit tomu, že by se jim to někdy povedlo.

- Dobytí celé země táliby představuje hrozbu pro spoustu Afghánců, nicméně okolní státy se nyní snaží vyplnit diplomatické a vojenské vakuum.

-Kdyby hrozilo masivní krveprolití, v zemi by měl působit vojenský kontingent pod hlavičkou OSN.


Nepovolím volby v příštím roce, tvrdí Bolsonaro uprostřed otevřené krize mezi ozbrojenými silami a brazilským Kongresem

10. 7. 2021 / Fabiano Golgo

čas čtení 3 minuty


- Brazilský prezident otevřeně hrozí zrušením voleb
- Poprvé veřejně deklarují velitelé ozbrojených sil podporu vojenskému puči
- Milionářský korupční program odhalený na ministerstvu zdravotnictví inkriminuje ozbrojené síly
- Předsedu Nejvyššího volebního soudu označil Bolsonaro za imbecila, za  idiota a za homosexuálního pedofila
- Lula se objevuje jako vítěz prezidentských voleb ve všech průzkumech veřejného mínění

30078

Temná a nebezpečná strana nizozemské tolerance

12. 7. 2021

čas čtení 3 minuty

  • Nizozemská politika tolerance měkkých drog (gedoogbeleid) otevřela dveře i tvrdým drogám a drogovým gangům. 
  • To je jednou z příčin sílících útoků na novináře v Nizozemsku. 
  • Policisté varují, že jejich kapacity vyšetřovat běžnou kriminalitu blokují případy vraždění gangů a země už získala některé rysy narkostátu. 

Nový Putinův bizarní zákon: Francouzské šampaňské se už nesmí jmenovat šampaňské

10. 7. 2021

čas čtení < 1 minuta

 

Vladimír Putin učinil vstřícné gesto ruským výrobcům šumivého vína: nechal schválit zákon, podle něhož pouze ruské šumivé víno smí mít název "šampaňské". Francouzské šampaňské se už tak od nynějška v Rusku jmenovat nesmí: to musí být označeno jen jako "šumivé víno".

Andrew Roth v deníku Guardian informuje, že zákazníci drahých barů v Moskvě na to reagují s posměchem. Ovšem vládne obava, že francouzští výrobci šampaňského svůj výrobek přestanou do Ruska vyvážet, pokud budou nuceni změnit jeho označení na "šumivé víno". ZDE

Protivládní protesty v Gruzii

12. 7. 2021

čas čtení < 1 minuta

  • V gruzínském hlavním městě Tbilisi se konají protesty proti násilí na novinářích a za odstoupení vlády.
  • 5. července skupina násilníků zbila kameramana televize Pirveli Alexandra Laškaravu, který 11. července na následky útoku zemřel. 
  • Vláda je obviňována z toho, že proti útokům na média nic nepodniká, naopak je verbálně zlehčuje. 

Hospodaření OSBL za květen 2021

8. 6. 2021

čas čtení 1 minuta

V květnu 2021 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 53 422.16 výdaje byly  jako obvykle 61 731.50 Kč. Finanční příspěvky čtenářů bohužel nepokrývají celkové výdaje, takže směřujeme k nule. Zůstatek ke konci května byl 84 819.22  Kč.

Děkujeme mnoha čtenářům za  finanční podporu v měsíci květnu 2021.  Prosíme, přispějte.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

23032