Dokáže Evropa uniknout z energetické smyčky Gazpromu?

12. 7. 2021

čas čtení 2 minuty
  • Přestože má ruský státní koncern Gazprom po tuhé zimě jedinečnou příležitost vydělat na dodatečných dodávkách zemního plynu do Evropy, nezajistil je. 
  • Jeho plynové zásobníky v Německu a Rakousku se naopak vyprázdnily a údajně dokonce na evropském trhu nakupuje surovinu od jiných. 
  • Experti jsou přesvědčeni, že toto neobvyklé netržní chování je třeba vysvětlovat politickými záměry Kremlu, který stojí za Gazpromem. 

Pokud jde o dodávky plynu do EU, páku brzdy drží v ruce ruská státní společnost. Stupňuje Rusko politický tlak, aby prosadilo provoz plynovodu Nord Stream 2 ?, ptá se Andrej Gurkov.

Na evropském trhu s plynem vznikají potíže. Po dlouhé studené zimě jsou zásobníky zemního plynu neobvykle prázdné a v principu by měly být velmi rychle naplněny. Ruská státní společnost Gazprom by měla zvýšit dodávky.

Lídr trhu však tohle neudělal, i když ceny nedávno dosáhly třináctiletého maxima. Proto v Evropě rostou obavy, že během příští zimy může vzniknout nedostatek zemního plynu.

Gazprom si v červenci nezamluvil žádný dodatečný tranzit přes Ukrajinu, ačkoliv dodávky ruského zemního plynu do Evropy tento měsíc poklesnou o více jak dvě miliardy krychlových metrů.

Kvůli plánované údržbě budou dvě zbývající přepravní trasy do Německa dočasně přerušeny. Plynovod Jamal vedoucí přes Bělorusko a Polsko byl uzavřen tento týden a mnohem větší Nord Stream 1 bude uzavřen někdy mezi 13. a 23. červencem.

Otázkou je, proč Gazprom navzdory vysoké poptávce a cenám nezvyšuje dodávky do Evropy a co přesně dělá pro splnění nasmlouvaných dlouhodobých závazků.

Gazprom zjevně nyní plní své závazky tak, že odebírá výrazně více plynu z evropských zásobníků a podle některých pozorovatelů i tím, že sám nakupuje plyn na evropském trhu.

V důsledku toho dva nejdůležitější zásobníky plynu v Evropě - největší na území EU v německém Rehdenu a další v rakouském Haidachu - jsou takřka úplně prázdné a jejich plnění teprve začalo. Podle berlínského experta na trh se zemním plynem Heika Lohmanna jde o mimořádně neobvyklý postup, "který si říká o politickou interpretaci".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

3
Vytisknout
8607

Diskuse

Obsah vydání | 15. 7. 2021