40 procent obyvatel planety si nemůže dovolit zdravou stravu

15. 7. 2021

čas čtení 4 minuty
- Ačkoli pandemie vedla k růstu cen potravin, ani předtím si tři miliardy lidí nemohly dovolit zdravé potraviny.

- Nicméně i ti, kdo si zdravé stravování mohou dovolit, tak často z různých důvodů nečiní.

- Výzkumníci na Tuftsově univerzitě nabízejí nový pohled na to, jak zemědělství a distribuce potravin souvisí s potřebami lidského zdraví.

Pandemie způsobila prudký nárůst cen kukuřice, mléka, fazolí a dalších komodit, nicméně i před pandemií si přibližně tři miliardy lidí nemohly dovolit ani tu nejlevnější zdravou výživu.

Nedávná analýza údajů o cenách potravin ve světě ukazuje, že již roce 2017 bylo přibližně 40% světové populace nuceno konzumovat nekvalitní stravu, a to v důsledku kombinace vysokých cen potravin a nízkých příjmů. Pokud jsou zdravé potraviny cenově nedostupné, je pro lidi nemožné vyhnout se podvýživě a nemocem souvisejícím se špatnou stravou, jako je chudokrevnost nebo cukrovka, informují William A. Masters a Anna Herforth.

Zbývajících 60% ze 7,9 miliardy obyvatel planety si může dovolit ingredience potřebné pro zdravé stravováni. To ovšem neznamená, že se tito lidé vždy stravují zdravě. Čas a náročnost vaření, stejně jako reklama a marketing týkající se jiných potravin, mohou vést mnoho lidí k tomu, že si vybírají potraviny, které jsou překvapivě nezdravé.

Rozlišení cenové dostupnosti a dalších příčin nezdravého stravování je klíčovým krokem k lepším výsledkům, což umožňuje výzkumný projekt, který vedeme na Tuftsově univerzitě pod názvem Ceny potravin pro výživu. Projekt nabízí nový pohled na to, jak zemědělství a distribuce potravin souvisí s potřebami lidského zdraví. Přitom propojuje ekonomiku s výživou, a to ve spolupráci se skupinou Světové banky pro rozvojová data a Mezinárodním institutem pro výzkum potravinové politiky.

Náš projekt za účelem měření nákladů na stravu v celosvětovém měřítku propojil údaje Světové banky o cenách přibližně 800 oblíbených potravin ve 174 zemích s jejich výživovým složením. Na základě cen a nutričních hodnot jednotlivých položek jsme vypočítali nejlevnější způsob, jak splnit národní doporučení pro výživu.

Pokud jde o cenovou dostupnost, porovnávali jsme náklady na stravu s odhady Světové banky o tom, kolik lidé obvykle utratí za potraviny, s rozdělením příjmů v jednotlivých zemích. Ukázalo se, že téměř každý obyvatel Spojených států si může dovolit dostatek ingrediencí pro zdravé stravování, jako je rýže a fazole, mražený špenát, tuňák v konzervě, chléb, arašídové máslo a mléko. Ale většina lidí v Africe a jižní Asii by si nemohla obstarat dostatek těchto potravin pro zdravé stravování, ani kdyby byli ochotni utratit celý svůj příjem.

Ceny potravin stoupají a klesají, ale mnoho zdravých potravin, jako je ovoce a zelenina, ořechy, mléčné výrobky a ryby, je trvale dražších než škrobnaté základní potraviny, olej a cukr. Vysoká cena zdravějších potravin často nutí lidi v chudobě jíst levnější pokrmy, anebo dokonce hladovět.

Jednotlivé státy mohou zařídit, aby si každý mohl dovolit zdravou stravu, a to vytvořením více pracovních míst s vyššími platy a rozšířením sociální ochrany pro osoby s nízkými příjmy. Například v USA existuje program SNAP (Supplemental Nutrition Assistance Program), který pomáhá Američanům s nízkými příjmy nakupovat některé potřebné potraviny. Bezpečnostní programy tohoto typu snižují potravinovou nejistotu, chrání pracovní místa v době hospodářské krize a jsou zvláště důležité pro vývoj dětí.

Kromě vyšších příjmů a záchranné sítě pro nejchudší lze ceny potravin snížit pro všechny prostřednictvím veřejných investic do nových technologií a infrastruktury, které zlepší výrobu a distribuci potravin. Inovace v zemědělství a investice do trhů s potravinami mohou zachránit lidské životy a podpořit hospodářský rozvoj – pokud jsou nové technologie a další změny dobře přizpůsobeny místním podmínkám.

 

Celý článek v angličtině ZDE

 

 

 

 

1
Vytisknout
6205

Diskuse

Obsah vydání | 20. 7. 2021