16447

V ČR se zhoršuje pandemie. Ohniska nákazy jsou ve školkách a ve školách. Pozor! Nechte se očkovat

16. 9. 2021

čas čtení 2 minuty

Vážné aktuální upozornění: Právě se dovídáme, že jedna kolegyně Jana Čulíka na Glasgow University byla nakažena covidem. Přinesl ho ze školy její desetiletý syn, školy jsou pařeništi covidu. Kolegyně prodělala covid už jednou, a to v dubnu 2020. Je plně očkovaná, takže doufejme, že nebude mít těžký průběh. Na českých sociálních sítích a v neodpovědných českých médiích se šíří bláboly, že prý "kdo prodělal covid, už se ho nemusí bát". Je to neodpovědná lež. Silně nakažlivá varianta delta je skoro úplně jiný virus než jeho předchozí verze, jímž byli v minulosti lidé nakaženi. NECHTE SE OČKOVAT!!


V úterý 14.9. zaznamenala ČR 553 denních nákaz, v nemocnicích je 145 osob, celkem zemřelo 30 417 lidí. Nejpostiženějšími okresy jsou, NEPŘEKVAPIVĚ, Karlovy Vary (pořádat tam filmový festival byla idiocie), Písek, Vsetín, Opava, Frýdek-MÍstek, Břeclav.



Pro srovnání: V Americe vzrostl za posledních čtrnáct dní počet nákaz u dětí exponenciálně, o půl milionu případů. Od dětí se pak nákaza šíří mezi starší lidi:



Nepochopitelné, parazitické zločinecké exekuce v ČR pokračuijí. Nikoho to nezajímá. Proč to nikdo nedá k soudu v EU?

16. 9. 2021

čas čtení < 1 minuta

 




 17767

Covid ukazuje, že postkomunistická Evropa patří stále do Ruska

16. 9. 2021 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Obr.: Hospitalizace v ČR

Vzpomínám si na pozdní jaro 2020, kdy se v Česku diskutovalo o tom, jak skvěle jsme, a to zejména ve srovnání se západem Unie, dopadli v pandemii. Uvažovalo se dokonce o nějakých vědecky znějících zdůvodněních, např. postkomunistická Evropa dopadla skvěle, protože se zde déle než v západních zemích očkovalo proti tuberkulóze.

Famózní úspěch České republiky byl tehdy „všem“ zcela jasně srozumitelný: dva měsíce jsme se opravdu solidarizovali, zavřeli jsme nemocnice i školy, a porazili jsme covid. Během léta 2020 se dokonce mezi odborníky v Česku vážně diskutovalo o tom, že covid už „slábne“ (ve skutečnosti se jen šířil mezi mladými, takže zabíjel méně).

Rozhovor Britských listů 424. O Rusku před zářijovými parlamentními volbami

14. 9. 2021

čas čtení < 1 minuta



O vyhlídkách na ruské parlamentní volby, které se konají o nadcházejícím víkendu, hovoří Jan Čulík s profesorem rusistiky Andrejem Rogačevským z univerzity v Tromsø v Norsku. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 14. září 2021.


Transformace energetiky a zdražování energií

16. 9. 2021

čas čtení 10 minut

 

Energie zdražují, protože jsme stále závislí na fosilních palivech a vláda neudělala dost pro to, aby tuto závislost snížila. Nyní se tak musíme postarat, aby zejména chudší lidé dostali okamžitou pomoc a zároveň my všichni možnost zbavit se fosilní závislosti.


Proč ceny energií rostou?


  • Aktuální zvyšování ceny energií je způsobeno celkovým oživením světové ekonomiky po Covidu, zejména nárůstem poptávky a tedy ceny uhlí, ropy a plynu na světových trzích díky vysoké poptávce zejména v Asii. Vysoká závislost na globálně obchodovaných fosilních zdrojích energie vystavuje českého spotřebitele těmto výkyvům cen. Zvyšování cen energií není specialita Česka nebo dalších zemí, kde hrají velkou roli povolenky na emise z uhlí. Evropský trh s elektřinou je propojený a velkoobchodní ceny pro české zákazníky určuje burza v Lipsku. V Evropě se rekordně zvyšuje cena elektřiny i v zemích s dlouhodobě stabilním vysokým podílem jaderné energie, jako je Francie.

 17766

Vladimír Putin informuje, že ve vnitřním kruhu vládců v Kremlu mají desítky lidí covid

16. 9. 2021

čas čtení 1 minuta

Obr.: Počet nákaz v Rusku

Ruský prezident Vladimír Putin (68) uvedl, že ve vnitřním kruhu vládců v Kremlu mají desítky lidí pozitivní test na covid. V Rusku bylo covidem nakaženo už 7 milionů lidí.

Začátkem tohoto týdne Putin oznámil, že je v izolaci poté, co členové jeho týmu byli nakaženi.

Tyto informace přicházejí den  před zahájením parlamentních voleb v Rusku, které byly rozloženy na tři dny, aby se omezilo šíření viru.

Ruské úřady Putina silně chrání. Byl očkován ruskou vakcínou Sputnik V a zahraniční potentáti musejí jít před setkáním s ním do izolace.

Zelení avizují "zásadní odhalení" ohledně otravy Bečvy

16. 9. 2021

čas čtení < 1 minuta

tisková zpráva Strany zelených

Dobrý den,

v pondělí 20. září ve 14 hodin Strana zelených představí zásadní odhalení k výročí dosud nevyšetřené ekologické katastrofy, kdy byl před rokem neznámým pachatelem kompletně otráven život v řece Bečvě.

Tiskový brífink se uskuteční u mostu přes Bečvu mezi obcemi Choryně a Lhotka nad Bečvou, nedaleko Valašského Meziříčí. Tedy v místě, kde podle věrohodných svědectví otrava začala. Přesné místo viz: https://mapy.cz/s/coluguzogo

Odhalení provede Michal Berg, zastupitel Vsetína a lídr Zelených v parlamentních volbách ve Zlínském kraji, který se problematice otrávené Bečvy dlouhodobě věnuje, a také celostátní volební lídryně Zelených a bioložka Magdalena Davis.

Kontakt s médii zajišťuje Svatopluk Bartík,  e-mail: svatopluk.bartik@gmail.com.

 17763

Mezitím v Absurdistánu 191:

Podezřelý kocour na prokuratuře, Lukašenkův zabiják v hotelu, kde bydlí Tichanovská, a schody z lepenkových krabic

16. 9. 2021 / Tomasz Oryński

čas čtení 8 minut

 
Město Nowa Sól je podle všeho nyní nejbezpečnějším městem v Polsku, ne -li v Evropě. Protože jak jinak by se dalo vysvětlit, že hlavním zaměřením místních prokurátorů je kocour jménem Lucjan?

Lucjan je načechraný, šedý, strakatý a mourovatý kocour s bílými ponožkami. Záběry tohoto kocoura, jak kráčí chodbami místního státního zastupitelství, byly překvapeným prokurátorům promítnuty při důležité schůzce. Zjevně i přesto, že se o divoké kočky stará město (jsou krmeny, sterilizovány a mají kde spát), je přítomnost kocoura v budově prokuratury nepřijatelná. Jak se ale kocourova přítomnost stala hlavním předmětem důležité schůze?

Británie: Boris Johnson vyhodil z vlády dva neschopné ministry a posílil roli svých doprdelistů

16. 9. 2021

čas čtení 5 minut

 

Boris Johnson ve středu "restrukturalizoval" svou "vládu". Je o něm známo nejen to, že systematicky lže (toto video jeho sebraných lhaní vidělo na Twitteru už 35 milionů Britů, BBC dělá mrtvého brouka a bojí se to odvysílat):

a že všechny kolem sebe systematicky zrazuje, ale i to, že záměrně jmenoval do své vlády nekompetentní ministry, aby nemohli konkurovat jeho nekompetenci. Johnsonova vláda velmi připomíná různé vlády komunistických režimů před rokem 1989, protože povinností jeho ministrů je nekriticky podporovat brexit a všechno, co se Johnsonovi zamane. (Dokonce kdysi donutil své ministry při zasedání vlády, aby skandovali něco jako "Ať žije brexit!".) Ministři mají povinnost zamlčovat, jakou ekonomickou i politickou katastrofou je brexit.

 16524

Volby v Německu rozhodnou o budoucnosti Evropské unie

16. 9. 2021

čas čtení 3 minuty

V celoevropském průzkumu, který provedla loni Oxfordská univerzita, vyjádřilo 53 procent mladých Evropanů názor, že autoritářské státy budou schopny lépe než demokracie vyřešit problém globálního oteplování. Úkolem EU je dokázat opak - a to ne jen pro klimatickou krizi. 

Budoucí německá vláda bude koalice, téměř jistě tří a nikoliv dvou politických stran, píše Timothy Garton Ash.

Kritikové neustále hovoří o "demokratickém deficitu" Evropské unie, ale ve skutečnosti je tomu obráceně. Systém EU je tak komplikovaný a pomalý, protože vyžaduje souhlas všech 26 demokraticky zvolených vlád a Maďarska, také vyžaduje souhlas demokraticky zvoleného Evropského parlamentu a někdy také subnacionálních států a regionů. Evropská unie je uprostřed permanentního vyjednávání.

"Z mého důchodu se nedá vyžít"

16. 9. 2021

čas čtení 2 minuty

Lubomír Bombík upozorňuje, že platí 10 500 Kč měsíčně za pronájem miniaturního bytu, že má důchod 15 700 a z toho se nedá žít. Babiš nemá pravdu, když prý tvrdí, jak jsou na tom čeští důchodci dobře:

 

Je mi 72 let a beru důchod 10 let. Celý život jsem pracoval ve výrobě cementových desek, i když mám vystudovanou ekonomku, ale kvůli komunistům jsem musel do fabriky a už jsem tam zůstal. Nikdy jsem si nežil nijak špatně, doma jsme s manželkou a dvěma kluky vždycky měli co jíst, občas jsme si mohli zajet na dovolenou na Šumavu nebo do Beskyd. Nikdy jsem si nestěžoval a vždy jsem se spokojil s málem. Teď už to ale nejde vydržet. Už víc jak 5 let musím přežívat každý týden jenom o nejlevnějším chlebu, levném mase, piškotech a rozpustném kafi…Žiju v malém 1+1 a platím za pronájem 10 500 i s poplatkem. A MI DŮCHOD CHODÍ JENOM NĚJAKÝCH 15 700!…Na „život“ mi pak zbývá asi 5000 korun každý měsíc. A s tím, jak se tady obrovsky zvyšujou ceny všeho, se to prostě nedá!!! Ve svých 72 letech si žiju nejhůř za život, protože na to nemám peníze. Nemám peníze skoro na nic, z tohohle pětitisícového crcu se nedá koupit skoro nic a už vůbec ne celý měsíc z toho vyžít!!! Vnoučata si už zvykly, že jim děda nic nedonese, protože kvůli Babišovi a jeho vládním poskokům nemá na důstojný život. Tohle je realita a nejsem zdaleka jediný!!!




30790

Počet nadúmrtí v ČR ukazuje na selhání v ochraně společnosti během covidové pandemie

16. 9. 2021

čas čtení 1 minuta

"Best in Covid": Ariel Karlinsky a Dmitrij Kobak z Hebrejské university udělali velmi pečlivou analýzu nadúmrtí v r. 2020-2021 u více než stovky států světa. (Nespoléhali se tedy na hlášení o úmrtí "s covidem", které různé země definují různě, ani na testování, které se v různých zemích dělá různě pečlivě). Využili toho, že většina států světa hlídá a hlásí počty obyvatel a jejich změny poměrně přesně.

Provedli přesné srovnání počtu hlášených obětí a celkového počtu nadúmrtí a srovnali jednotlivé země podle toho, kolik těch obětí ve skutečnosti měly: celkově, relativně k počtu obyvatel, relativně k očekávanému počtu úmrtí. Naše země ve všech těchto srovnáních dopadá velmi nelichotivě: s přibližně 35 tisíci nadúmrtí a cca 30% relativním zvýšením úmrtnosti se řadíme do společnosti zemí jako je Albánie nebo Makedonie. Tohle je prostě tragické selhání.

P.S. Díky mé kolegyni Tereze Ormsby za upozornění na tu práci.

Prorektor Univerzity Karlovy Jan Konvalinka uvádí na sociální síti.

29547

Jak pravděpodobně česká "ekonomická" média pomohla investičnímu hochštaplerovi k důvěře

Jistota desetinásobku, verze 2021

16. 9. 2021 / Jiří Hlavenka

čas čtení 1 minuta

Tohle je přece nádhera. Nejde ani o to, že se zde vyskytne podvodník, který jede letadlové schéma a důvěřivci mu nasypou 1.6 miliardy, ale že se stane adorovaným miláčkem "ekonomických" médií, zde konkrétně Info.cz, časopisu Hrot a dokonce i Forbesu, kteří o něm píšou v superlativech - aniž si byli schopní nebo ochotní cokoli ověřit (k tomu stačí pár otázek a nechat si ukázat dvě - tři data z transakcí).

 17764

Slavné výročí

16. 9. 2021 / Soňa Svobodová

čas čtení 13 minut

 

Zavítáte-li, při svých poznávacích toulkách hlavním městem České republiky Prahou, na známé vinohradské náměstí Míru, dozajista vaši pozornosti neunikne pseudogotická cihlová bazilika s dvěma průčelními věžemi a příčnou lodí, která byla vystavěna ve stylu severoněmecké gotiky v letech 1888 – 93, podle projektu známého českého architekta a restaurátora Josefa Mockera. Jednou z jejích zajímavostí je i hlavní portál nad vysokým schodištěm, který má v tympanónu reliéf Krista se sv. Václavem a Ludmilou, jehož autorem je nejvýznamnější český sochař přelomu 19. a 20. století Josef Václav Myslbek. Proto byl tento arciděkanský chrám vznešené se vypínající k nebesům zasvěcen sv. Ludmile, od jejíhož úmrtí v tomto roce uplynulo již 1100 let. A právě při příležitosti tohoto slavného výročí vydalo nakladatelství Lidové noviny dvě publikace zasvěcené této významné české světici. Editorem jedné z nich je Jakub Izdný.

Pane Izdný, jak jsem se již v úvodu zmínila byly při této příležitosti vydány dvě publikace, Svatá Ludmila. Žena na rozhraní věků a vaše Ludmila. Kněžna a světice.

Je mezi nimi nějaký zásadní rozdíl v pohledu zpracování?

 17761

Jak je to s těžbou vzácných prvků na Cínovci

14. 9. 2021

čas čtení 8 minut

Na závažný materiál Oldřicha Maděry Megatunel: Nenechme si rozkrást Cínovec o hrozícím rozkradení obrovského, nesmírně cenného nerostného bohatství na Cínovci, jemuž asistují Andrej Babiš, ministr Havlíček a česká vláda, reagoval Jiří Jírovec.

(Reakce Oldřicha Maděry je pod tím.)

Jiří Jírovec:

Vše začalo tím, že skupina 4 českých geologů založila společnost Geomet a získala právo průzkumu ložiska. Potíž je v tom, že ten, kdo má právo průzkumu, má přednost na získání práva na těžbu. Do hry vstoupila skupina australských investorů (taky malá, operovala z obýváku v Perthu).

Ti založili akciovou společnost European Metals Holdings (EMH), která koupila Geomet a s ním (potenciálně) právo na těžbu ložiska, pokud ČR o těžbě rozhodne. Nejde o „těžařskou společnost“, jak se mylně domnívá pan Maděra. EMH lákala investory na příslib obrovských zisků z ložiska na Cínovci. Největším akcionářem EMH původně byla australská společnost vyrábějící silniční svodidla. K tomu Dodatek 1. 

„V redu kot na Bledu“

15. 9. 2021 / Albín Sybera

čas čtení 5 minut

Stručné  ohlédnutí za zářijovým Strategickým fórem ve slovinském Bledu

  • Účast Andreje Babiše a Mirka Topolánka na akci, ze které si populistický slovinský premiér Janez Janša dělá propagandisticky laděnou výkladní skříň, naznačuje nejenom vzájemnou myšlenkovou spřízněnost.
  • Narativy identifikující antikomunistické postoje s údajnou obranou svobody (před „ideologickou“ EU) maskují společné obchodní zájmy PPF, EPH s SDS, Fideszem a Vučićovými progresivisty.

Americký generál se tolik obával, že Trump vyvolá válku s Čínou, že tajně zatelefonoval veliteli čínské armády

15. 9. 2021

čas čtení 3 minuty

Dvakrát v posledních měsících Trumpovy vlády se vysoký americký armádní důstojník natolik obával, že jednání Donalda Trumpa vyvolá válku s Čínou, že zatelefonoval svému čínskému protějšku.

Během dvou tajných telefonních rozhovorů ujistil americký generál Mark A. Milley, předseda spojených šéfů armádních štábů, svého čínského protějška generála Li Zuočenga z čínské armády, že Spojené státy na Čínu nezaútočí. Informuje o tom nová kniha Boba Woodwarda a Roberta Costy.

Jeden z těchto telefonních rozhovorů se uskutečnil 30. října 2020, čtyři dni před volbami, v nichž byl  Donald Trump poražen, a druhý 8. ledna 2021, dva dny po útoku amerických trumpistů proti Kapitolu, jehož cílem bylo zrušit listopadové volby.

Rasový teror v Rokycanech

15. 9. 2021

čas čtení 1 minuta

Napsala nám jedna čtenářka z Rokycan, nepřeje si být jmenována:

Dobrý večer, níže posílám odkaz na jeden článek místního deniku. Nemyslim si,že město proti těmto lidem postupovalo správně a spravedlivě.

Někdo se sice zbaví pohledu na nepořádek, ale za cenu připraveni lidí o střechu nad hlavou. Nehledě na to, že spousta lidí se zde zbavovala na úkor těchto lidí vlastního nepořádku.

Velmi prosím o prošetřeni této kauzy.

Na těch věcech, které ležely kolem, nebyl ničí podpis, takže vyhazovat všechny lidi a zbavovat se takto problémů mi přijde naprosto bezcitné a nemorální.

Vím,  že většina lidí zde v našem malém městě můj názor sdílet nebude. Ale mně se se skutečně zdá otřesné takto ničit osudy lidi.

Předem velmi děkuji za pochopení a pomoc tento lidem.


Ach ty rybe a Bača z EsteBača

15. 9. 2021 / Petr Haraším

čas čtení 12 minut


Fakt nám to tak příšerně moooc chybělo? Stýskalo se lidu, nebo už lépe řečeno zaměstnancům Republiky české zrovna po manýrech komárů a jiné havěti z StB? Premiérovi pohůnci jsou pevně zaklesnuti v obranných pozicích, kdy se jeden, jedna, jedni opírají o druhy druhé a ve sveřepém šiku chrání svého majitele. Kam až sahá spiknutí nemocných trpících slepotou k vůdci? Český Případ Pelikán v plné nahotě odhalil, kam jsme to sakra klesli. Kdo umožnil komunistovi a StBákovi zastávat funkci ministra a premiéra? No, Miloši, odpověz! Navíc, vždyť Milouš Zeman moc dobře věděl, co je onen agent zač a čeho je schopný. Vždyť v nejedné lumpárně spolu lumpili. Samozřejmě a pochopitelně nedostal se tam sám. Není to jeho genialitou. Měl, má a bude mít kolem sebe amsámbl služebníků od starých struktur StBáků té nejhorší úrovně přes právníky, politiky až k strukturám novým a ještě horším. Od samotného začátku se z ANO line nevůně, že to na DEZU a na Babiše šili ušili.

 17759

Moderátor rozhlasové stanice, který požadoval, aby lidi bojkotovali očkováni proti koronaviru, zemřel na covid. Už pátý

15. 9. 2021

čas čtení 1 minuta

 

Bob Enyart se také posmíval lidem, kteří zemřeli na Aids.

Bob Enyart, moderátor pravicové rozhlasové stanice v americkém státě Colorado, který naléhal na Američany, aby bojkotovali vakcíny proti koronaviru, zemřel na covid-19. V pondělí oznámil jeho rozhlasový spolupracovník Fred Williams, že Enyart zemřel.

Více než dva tisíce vědců z celého světa volá po Smlouvě o nešíření fosilních paliv

15. 9. 2021

čas čtení 3 minuty

V úterý začalo 76. zasedání Valného shromáždění OSN, které se nese ve znamení pokračujícího extrémního počasí. Tisíce akademiků z celého světa naléhají na vlády, aby vyjednaly mezinárodní smlouvu, která by umožnila rychlý a spravedlivý odklon od uhlí, ropy a zemního plynu, " píše na webu commondreams.org Kenny Stacil.

Paradox tsunami nových dat

15. 9. 2021 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

  



Paul Nurse, vlivný nobelista v oblasti biomedicíny, šéf Institutu Francise Cricka, bývalý prezident Rockefellerovy univerzity a Královské společnosti, varuje v Nature před tím, že máme v biologii příliš mnoho dat a příliš málo teorií, které by dávaly těm datům smysl. Připomíná tam i svého kolegu Sydney Brennera, který si na totéž stěžoval už před mnoha lety.

Představte si situaci, kdy je něčeho málo a kdy je naprosto zřejmé, že zvýšená produkce bude pomáhat. Třeba škrob v bílé mouce. Úžasný zdroj energie z pohledu 19. nebo začátku 20. století. Výsledek dnes? Už i v třetím světě se obezita stává masovou nemocí chudých lidí. Prostě je toho příliš moc. Navíc škrob kromě energie nepřináší žádnou pořádnou nutrici, takže můžete být obézní, a přitom fatálně podvyživení. Podobně je tomu dnes s vědeckými daty: Nurse jistě není proti generování nových dat, nicméně samotná data mohou nabobtnat tak, že budou vědu ničit. Nurse mluví o tom, že cítí, jak se topí v datech, a že někteří vědci si myslí, že cílem jejich úsilí je spustit tsunami dat. Tsunami s celým svým destruktivním potenciálem je dokonalá metafora.

 17754

Na vlně noblesy

15. 9. 2021 / Soňa Svobodová

čas čtení 8 minut


Tak přesně na takové vlně se ocitnete, když se zaposloucháte, do kteréhokoliv z jejich doposud vydaných dvanácti alb, anebo zavítáte na jejich zcela excelentní koncerty či taneční večery, které můžete navštívit nejen v jejich rodné domovině, ale i v Česku a samozřejmě, že i v mnoha dalších zemích světa. Tento jedinečný orchestr čítající

patnáct hudebníků, jedno dámské vokální trio Serenaders Sisters ve složení Nikol Tománková, Kristína Uhlíková, Soňa Jeseničová a dva zpěváky, stylově nazývané croonery, jimiž jsou Dodo Kuriľák a Miloš Stančík, vystupující pod vedením trumpetisty Juraje Bartoše, se ve svém repertoáru zaměřuje na Slovenskou taneční hudbu s jazzovými prvky a kromě toho i na swing a hot – jazzovou muziku dvacátých a třicátých let dvacátého století. Proto není divu, že patří ke světové špičce v autentické interpretaci jazzu a hudby tohoto období, o čemž svědčí i jejich zisk mnoha prestižních domácích i mezinárodních ocenění, a také neutuchající pozitivní ohlasy spokojených posluchačů z celého světa. ,, A jakže se jmenuje?“ No přece, Bratislava Hot Serenaders.

Pane Stančíku, jste nejen manažerem tohoto jedinečného orchestru, ale současně i jedním ze dvou croonerů. Jak to děláte, že tyto dvě tak náročné profese dokážete zvládat s takovou pohodovou elegancí?

Rozhovor Britských listů 423. Jak prezentuje svým občanům Rusko Západ a Česko?

10. 9. 2021

čas čtení < 1 minuta



Kauza Vrbětice prokázala zajímavou věc: existuje velké sepětí mezi tím, co produkuje česká dezinformační scéna, a tím, co přichází jako státní propaganda z Kremlu. O tom, jak Rusko reaguje na Česko a na Západ, hovoří Bohumil Kartous s Michalem Romancovem, odborníkem na současné Rusko. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 10. září 2021.

Afghánistán: Dva vysocí předáci Talibánu byli zřejmě zastřeleni při hádce o ministerská místa

14. 9. 2021

čas čtení < 1 minuta

Foto: Akhunzadovy fotografie na prodej v Kábulu

Vůdce Talibanu, Mullah Haibatullah Akhundzada, a jedna z nejznámějších tváří Talibánu, Mullah Abdul Ghani Baradar, nebyli už dlouho viděni na veřejnosti. Někteří Afghánci se domnívají, že jsou mrtví a byli zabiti při hádkách o politické funkce. Předák Talibánu Mullah Haibatullah Akhundzada nebyl viděn na veřejnosti za poslední měsíc, od doby, kdy Talibán ovládl Afghánistán. Totéž platí o Mullahovi Abdulu Ghani Baradarovi, klíčové osobě při mírových rozhovorech.

V pondělí se to Talibán pokoušel popírat, avšak oba muži se na veřejnosti neobjevili.

V minulosti popíral Talibán smrt svého zakladatele mullaha Mohammada Omara po dobu dvou let.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Bojíme se přistěhovalců?

14. 9. 2021 / František Řezáč

čas čtení 2 minuty

   V Česku dramaticky chybí pracovní síla. Všude. Na některých pozicích skoro katastrofálně. „Aktuálně firmy nejvíce hledají pomocné dělníky. V červenci bylo neobsazeno 36 tisíc těchto míst v různých sektorech, jako je těžba, stavebnictví, doprava a hlavně výroba,“ konstatuje manažer náboru a marketingu personální agentury ManpowerGroup Jiří Halbrštát.

Zdroj: https://www.lidovky.cz/


  Pracoval jsem skoro patnáct let v dělnických profesích, takže k tomu můžu něco napsat. Rád se toulám po stavbách, jelikož jsem pracoval také jako stavební dělník u Vodních staveb. Oslovit dělníka a na něco se ho zeptat, je složité, neboť skoro všichni jsou ze zahraničí. Pokud je to Ukrajinec, domluvíte se rusky. Ovšem někdy ani nevědí, co se to tam staví.

30785

Ještě k 11. září 2001

14. 9. 2021 / Milan Kohout

čas čtení < 1 minuta

Tady je pár fotek, které jsem pořídil při své návštěvě místa zhroucení budov v New Yorku asi dva dny poté. Přímo k budobám mě už nepustili. Vyhrabal jsem je ze svého archivu, takže jsou exkluzivní, píše Milan Kohout. 

 17752

88 diváků

14. 9. 2021 / Soňa Svobodová

čas čtení 4 minuty


 


Přesně tolik diváků se vejde do hlediště světově uznávaného pražského Divadla Ungelt, které má svou domovskou scénu v čarokrásném prostředí Starého Města v Týnu. Na jeho otevření se před pětadvaceti lety podílel i známý český herec Miloš Kopecký, který při této příležitosti divadlu daroval své oblíbené otáčivé křeslo, které se stalo základem zdejší sto kusové sbírky židlí od sponzorů a známých osobností českého veřejného života. Jeho zakladatelem a uměleckým ředitelem je Milan Hein.

Pane Heine, tušil jste při otvírání vašeho divadla, že tento dar od Miloše Kopeckého spustí takový ohlas mezi vašimi příznivci?

Jak vědci učí krávy chodit na záchod

14. 9. 2021

čas čtení 1 minuta

 

Stádo krav naučili vědci "chodit na záchod" - mělo by to vést k vzniku ekologičtějších farem


Výkaly od dobytka často kontaminují půdu a vodní toky a přispívají k emisi skleníkových plynů a okyselují půdu. Z toho důvodu je už dlouho považováno za žádoucí naučit krávy chodit na záchad, ale dosud se to nedařilo.

 17750

Ukrajina pomáhá zabíjet děti a terorizovat vesnice v Myanmaru

14. 9. 2021 / Fabiano Golgo

čas čtení 4 minuty


Ukrajina pokračuje v dodávkách zbraní pro  myanmarskou armádu, a to navzdory protizákonnému převratu a pokračujícím masovým vraždám, zatýkání a útokům na civilisty. Od převratu zavraždila vojenská junta více než tisíc lidí, včetně dětí mladších šesti let, přičemž dalších 6200 osob je stále vězněno. Ukrajina si vybudovala hluboké vazby na myanmarskou armádu, přičemž vývoz zbraní a převody technologií pokračují i ​​po puči.

Je Emma Raducanu Britka?

14. 9. 2021 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

 

K velkému jásotu nacionalističtějších Angličanů zvítězila tenisová hvězda Emma Raducanu minulou sobotu v americkém tenisovém turnaji US Open. Dokonce i ultrapravicový britský bulvární list Daily Mail, který normálně zuří proti imigrantům, cizincům a uprchlíkům, oslavoval "naši, anglickou Emmu".

Jak kdosi před turnajem poněkud cynicky poznamenal, Emmu Raducanu prohlásí deník Daily Mail za Britku pouze v tom případě, pokud US Open vyhraje,

 17747

Saúdská Arábie jako sériový vrah, oblíbený v Bílém domě

14. 9. 2021 / Fabiano Golgo

čas čtení 3 minuty



Představte si, že jste právě dorazili do země, kterou jste dosud nikdy nenavštívili. Nemluvíte ani místním jazykem. Když Al-Mihdhar a al-Hazmi dorazili do Los Angeles, neuměli anglicky. Ani jeden z nich nikdy předtím nenavštívil Spojené státy. Jak si pronajali auto, našli byt, otevřeli si bankovní účet, nakoupili zbraně, naučili se pilotovat letadlo?

 17737

Megatunel: Nenechme si rozkrást Cínovec II

13. 9. 2021 / Oldřich Maděra

čas čtení 13 minut

Bilanční zásoba lithia v tom kopci Cínovci je zřejmě celkem: 1 138 331 000 kg v hodnotě 92 887 809 600 USD, tj.  1 992 miliard korun.

Cesia tam je 12 807 505 kg v hodnotě 791 503 809 000 USD, tj. 16 997 miliard korun.

Rubidia tam je: 339 414 386 kg v hodnotě 6 190 922 982 000 USD, t.j. 132 795 miliard korun.

Neustále je ve všech diskusích uváděno, že to rubidium na nic není, že se to neprodá a tak podobně. Tak si prosím vážení přečtěte tohle, tohle, tohle a ještě tohle. Jak to tak vypadá, tak jsme na prahu nové solární revoluce.

K tomu:

Spěchá: Nenechme si ukrást Cínovec


Dostal jsem před nedávnem odpověď z MPO na můj dopis ohledně ložiska lithia, rubidia, cesia a dalších kovů na Cínovci. Přikládám. Napsal jsem MPO odpověď, kterou jsem jim dnes zaslal datovou schránkou. Žádám o zveřejnění, píše ing. Oldřich Maděra.

Chtěl bych apelovat na všechny čtenáře BL, aby link na tento článek přeposlali svým známým a kolegům. Byl bych rád, kdyby se podařilo otevřít veřejnou všenárodní diskusi, jak s tímto obrovským přírodním bohatstvím rozumně naložit. Myslím si, že je to jedna z posledních šancí, jak zasypat tu hlubokou propast, která zde zbude po stávající vládě a po Covidu.

Obávám se, že to je zase jedna z malých domů, kdy se obohatí na úkor nás všech jen pár rodin. Nyní je čas tomu zabránit. Zeptejte se na to lídrů politických stran a jednotlivých kandidátů. Zabraňte prosím tomu, aby se to zase rozkradlo. Volte jen ty, kteří jasně vysvětlí svou pozici k tomuto problému. Je ovšem nutné rychle jednat. Musím společně vyvinout tlak. Dotlačte prosím politiky ze všech stran, aby se jasně vyjdářili k následujícímu:

 17737

ČEZ distribuce porušuje více než deset let energetický zákon

13. 9. 2021 / Oldřich Maděra

čas čtení 23 minut

Česká republika stále provozuje příliš mnoho klasických zdrojů elektrické energie založených na fosilních palivech. Stále se snaží o vybudování nových jaderných elektráren, i když tato cesta není prioritou Evropské unie, jejímž je ČR členem. Česká republika má velmi nízký podíl obnovitelných zdrojů. To vše ji diskvalifikuje z hospodářské soutěže oproti ostatním zemím, které budou využívat energie z levných obnovitelných zdrojů.

Velkou výhodou v jiných zemích je decentralizace těchto menších obnovitelných zdrojů, vybalancování výroby a spotřeby elektrické energie a daleko nižší nároky na přenosovou a distribuční soustavu. To, že my to neděláme, tvrdě zaplatíme z našich peněženek.

Česká republika na tyto nové postupy prakticky vůbec nereagovala. ČR se stále snaží stavět nové centralizované velké zdroje, nejlépe jaderné, což je nemoderní, drahé a neefektivní. Češi jsou zvyklí ze socialismu pálit peníze na hromadách a půjčovat si další a další. Svět jde naprosto odlišnou cestou, jde cestou úspor a cestou obnovitelných zdrojů. My Češi to nevnímáme a jen to kritizujeme.

Československo patřilo za tzv. První republiky mezi deset průmyslově nejrozvinutějších zemí světa. Jeho hospodářská a průmyslová síla byla založena na strojírenství, zemědělství a lehkém průmyslu. Toto období trvalo jen velmi krátce, zhruba deset let. Dobře je to popsáno např. zde. Za války byly české průmyslové podniky přinuceny pracovat pro německou válečnou mašinerii a rozvinout zejména výrobu zbraní a munice.

 17746

Visegrad Insight

14. 9. 2021

čas čtení 1 minuta

V Polsku nadále panuje napjatá politická situace a slovinský premiér Janez Janša využívá slovinského předsednictví ke zviditelnění svých proti-imigračních postojů.

Wojciech Przybylski, Malek Banat a Albín Sybera shrnují dění ve střední Evropě v nejnovějším díle podcastu Visegrad Insight “From Central Europe on Central Europe“.

V Polsku byl vyhlášen mimořádný stav a byly odloženy volby. Polská vláda bude pravděpodobně nadále využívat krize na hranici s Běloruskem ke zlepšení svých vyhlídek na přežití, zatímco prezident Andrzej Duda bude pravděpodobně vetovat LexTVN, aby zachránil vztahy se Spojenými státy. Mezitím cvičení Zapad 2021 straší Polsko, Litvu a Lotyšsko, ale přehnané narativy mohou hrát do karet Bělorusku a Rusku.

Situace v Afghánistánu promluvila do volebních kampaní a přiživila protiimigrační vyjadřování populistických stran, jako je ANO v Česku, či SDS ve Slovinsku. Je pravděpodobné, že Janšova SDS i přes nejasnou popularitu v parlamentu již dovládne do jara. Koaliční potenciál SDS je ale velmi nejasný, a přestože je SDS stále nejsilnější stranou, tak větší šance na vytvoření funkční koalice mají současné opoziční strany. Euro-skepticismus, anti-imigrační rétorika či podpora maďarského premiéra vytvářejí širší populistický narativ konstruující střední Evropu jako jinačí od západních částí EU.

Celý podcast si můžete volně poslechnout kliknutím na odkaz níže:

https://visegradinsight.eu/podcast/


 16518

Koronavirus: Vakcíny ochránily před smrtí 99,5 procent plně očkovaných lidí

14. 9. 2021

čas čtení 3 minuty

 

V Británi zemřelo od 2. ledna do 2. července 2021 na covid 51 281 lidí. 451 osob, tedy jen 1,2 procenta z nich zemřelo nejméně 21 dní po očkování druhou dávkou. Mnozí z nich byli nakaženi mezi prvním a druhým očkováním. Ovšem jen 256 osob, tedy pouhého 0,5 procenta všech zemřelých, bylo testováno pozitivně na covid nejméně 14 dní po druhém očkování, tedy poté, co vakcína začíná působit.

Znamená to, že vakcíny ochránily před smrtí 99,5 procent plně očkovaných lidí, pokud jste se  covidem nenakazili  do 14 dní po druhém očkování, kdy teprve vakcíny začínají působit.

 17432

20. výročí teroristických útoků z 11. září aneb Kterak jsme se z ničeho nepoučili

13. 9. 2021 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Četné reakce našich mluvících hlav na 20. výročí teroristických útoků v USA byly dílem stereotypní a dílem hloupé, protože jen málokdo si chce sáhnout hluboko do svědomí nebo nedej bože změnit svůj úzkoprsý pohled na svět. Světlou výjimkou budiž rozhovor s profesorem historie a práva z Yaleovy univerzity Samuelem Moynem v podcastu Vinohradská 12 na Českém rozhlase. 

 16637

Koronvairus: Británie musí posílit svou imunitu, aby se vyhnula třetí vlně

13. 9. 2021

čas čtení 1 minuta

 

- Čelný britský epidemiolog profesor Neil Ferguson řekl v pondělí ráno v rozhlase, že Británie musí očkováním teenagerů posílit svou imunitu, aby se vyhnula riziku "velké podzimní a zimní vlny nákaz". Třetí, posilující injekce zvyšují imunitu "na ještě větší úroveň" než očkování dvěma injekcemi. Ze studie z Izraele vyplývám, že po posilující, třetí vakcíně jsou lidé desetkrát méně často nakaženi i mírnou nemocí.

- Ho Chi Minh City, epicentrum infekce koronaviru ve Vietnamu, rozšíří protikoronavirová omezení do konce září. Ve Vietnamu, který má 98 milionů obyvatel, je očkováno jen 5,2 procent obyvatelstva. Vietnam zaznamenal více enž 610 000 nákaz a 15 000 úmrtí, většinu z nich od května  2021. Polovina nákaz a 80 procent úmrtí se vyskytly v Ho Chi Minh City.

 17745

Je nutné, aby se k volbám zmobilizovali Romové

13. 9. 2021

čas čtení 2 minuty

Pan předseda poslanecké sněmovny a člen hnutí ANO Radek Vondráček na Tv Prima News sdělil, že jejich hnutí, tedy ANO, se nebrání možné vládní koalici s SPD Tomia Okamury.

Za mě bohužel nic překvapivého, píše Jaroslav Miko. Babiš bude chtít zkrátka příští vládu sestavit s kýmkoliv to jen půjde.

Co je alarmující?

Z posledního volebního průzkumu vychází, že skutečně může vzejít takový volební výsledek, kdy ANO společně s SPD dají dohromady více jak 100 křesel a to znamená většinu v parlamentu.

Takováto vládní koalice složená s SPD je bezpochyby tou nejhorší variantou pro Českou republiku a její směrování.

 17743

Dvě malířky

13. 9. 2021 / Soňa Svobodová

čas čtení 11 minut

 

Jako o dvou malířkách lze hovořit o dvou ženách, matce a dceři, jejichž původní profesí bylo herectví. Prvá působila přes dvacet let v Černém divadle Jiřího Srnce, s nímž zcestovala pěknou řádku světa, a druhá se kromě černého divadla stala známou, díky roli Boženky v televizním seriálu Případy detektivní kanceláře Ostrozrak, ale slavnou jí učinila až role Rampepurdy rampepurďácké v šestidílném televizním seriálu, který vznikl podle scénáře Ondřeje Vogeltanze na motivy slavného humoristického románu spisovatele Karla Poláčka, Bylo nás pět pod režijním vedením Karla Smyczka. V současné době se, ale obě věnují pouze svým rodinám a své velké lásce malování nádherných obrázků, z nichž na vás dýchne kouzlo starých časů, kdy byl svět plný dobroty, lásky, úsměvů, klidu, pohody, útulných domovů a opravdového ryzího přátelství. Jmenují se Emma a Bára Srncovy.

Obě jste původní profesí herečky. Obě jste hrály v Černém divadle. Promítla se tato zkušenost nějak do vaší malířské tvorby?

Rozhovor Britských listů 418. Biden odchodem z Afghánistánu znesvětil americké vojenské oběti

24. 8. 2021

čas čtení < 1 minuta



Náhlým stažením amerických vojáků z Afghánistánu zradil prezident Joe Biden tamější obyvatelstvo, které vystavil teroru extremistů z Talibánu, konec konců stejně jako svět. Možná je Biden senilní, ale cožpak jsou senilní i vysocí činitelé amerického ministerstva zahraničí a obrany, že došlo k tak neuvěřitelné nekompetentnosti? Jan Čulík hovoří s umělcem a performerem Milanem Kohoutem, žijícím v americkém Bostonu, o tom, jak se k této katastrofě staví americká společnost a proč. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 24. srpna 2021.

 16447

Američtí republikáni protestují proti Bidenovu příkazu povinného očkování pro pracovníky firem s více než 100 zaměstnanci

13. 9. 2021

čas čtení 1 minuta

 

Asa Hutchinson, guvernér Arkansasu, protestoval v neděli v televizi NBC, že Bidenův příkaz zavést povinné očkování pro podniky s více než 100 zaměstnanci je "bezprecedebntní rozšíření pravomocí federální vlády". Několik dalších guvernérů republikánských států, včetna Rona DeSantise na Floridě a Grega Abbotta v Texasu, pohrozilo, že budou žalovat federální vládu. Argumentují, že Biden jedná neústavně, když vydal příkaz, v jehož důsledku budou muset být očkovány proti covidu miliony amerických zaměstnanců, zdravotníků a federálních pracovníků.

Rozhovor Britských listů 422. Nadcházející volby v ČR: Opoziční koalice nemají žádný program

3. 9. 2021

čas čtení 1 minuta



Čísla z předvolebních průzkumů zveřejňovaná dlouho před volbami je třeba brát z rezervou, rozhodne finále předvolební kampaně, v němž nelze vyloučit překvapení. Z poznatků o volebním chování je zřejmé, že 15% voličů se rozhoduje na poslední chvíli a přerozdělení jejich hlasů může významně zmenit výsledek voleb. Zhruba polovina voličů je pevně rozhodnuta o své volbě, přičemž na současné volební mapě má relativně nejstabilnější elektorát ODS, protestní povahu, která mobilizuje určitou část elektorátu, si dlouhodobě udržuje SPD, relativně velkou stabilitu voličů se podařilo vytvořit Andreji Babišovi. Problém se stabilitou voličů mají podle Hartla Piráti, v předvolební koalici se STAN stává hlavní tažnou silou. Největší úpadek stability i preferencí zažívá konzervativní levice, KSČM a ČSSD. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 7. září 2021.


 17739

ČT kreslí naprosto šílený obraz důchodců

13. 9. 2021 / František Řezáč

čas čtení 1 minuta

Obraz důchodců na začátku nedělních  Událostí ČT v sedm večer je naprosto šílený. Špatně oblečený děda vleče za sebou nákupní rudlík.

Nemocné babičky a dědečkové v péči pečovatelek.

Venkovský pár na mizerně upraveném záhonku sází kdoví co.

To je představa o tzv seniorech v hlavách redaktorek a redaktorů o důchodcích, nejen v ČT.

Naprosto zkreslený obraz ve stylu "Přemluv bábu".

Zuřivost vůči seniorům, kteří prožírají "naši" budoucnost ostatně není cizí ani Britským listům.

Rozhovor Britských listů 419. O žraločím principu podnikání v České republice

27. 8. 2021

čas čtení 1 minuta



Všichni vědí, že téměř milion občanů v České republice je postižen exekucemi. Jenže, jak se zdá, systém neterorizuje pouze chudé lidi, ale i podnikatele. V rozhovoru s Janem Čulíkem vysvětluje Albín Sybera žraločí princip podnikání v České republice: některé banky a některé velké firmy se podle pana Sybery specializují na dlouhodobou strategii postupné likvidace podniků, zejména těch, které si vzaly úvěry, aby je potom v bankrotu mohly převzít. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 27. srpna 2021.

"Farage bude rotovat v hrobě"

12. 9. 2021

čas čtení < 1 minuta

Festival klasické hudby, slavné londýnské Proms, které se konají vždy v srpnu a do poloviny září  v londýnské koncertní síni Albert Hall končí pokaždé poněkud šovinistickou akcí, kdy orchestr hraje nacionalostickou anglickou píseň Land of Hope and Glory (Země nadějí a slávy) a diváci zpívají. Často přitom mávají anglickými vlajkami.

Letos se to ale nějak zvrtlo, jak vidíte na tomto videu. Brexitéři nebudou potěšeni...




Vyhraje Babiš

12. 9. 2021 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Musím uznat, že moje předpoklady, že piráti půjdou nahoru díky efektu sněhové koule a efektu "volím vítěze", jsou v troskách, píše Boris Cvek.  Změnilo se to v červnu, kdy se koalice Spolu rozhodla bojovat o své místo na slunci. Brzy došlo k vyrovnání obou koalic, takže oba efekty už nemohly působit. Dva vítězové nebo dvě sněhové koule nemohou fungovat. Tak se dva prali a třetí se bude smát.

Piráti a STAN pod vlivem útoku zprava začali bojovat o segment voličů, který by jim mohl utéci ke Spolu, a tím prakticky ztratili veškerou možnost brát voliče Babišovi, pokud ji kdy vůbec měli... ale jednu chvíli na jaře se zdálo, že by to šlo.

Babiš je nyní pro českého tzv. levicového voliče jasný hegemon.

Opoziční koalice nemají šanci v těchto volbách lovit, celé se to od června posunulo strašně vpravo.

 17731

Více než 15 lidí usmrtila v Myanmaru nyní armáda po celostátní výzvě k povstání

11. 9. 2021

čas čtení 2 minuty

 

Vesničané informují o tom, že u města Gangaw byli zabiti i školáci


Asi 15 až 20 vesničanů, včetně několika teenagerů, bylo usmrceno při těžkých bojích mezi vládními jednotkami a hnutím odporu. Boje u města Gangaw na severozápadě regionu Magway vznikly dva dny po vyhlášení celonárodního povstání. Vyhlásila ho vláda národní jednoty, opoziční organizace, která se snaží zorganizovat opozici proti vojenské diktatuře.

Rozhovor Britských listů 421. Měla by se v ČR zrušit všechna protikoronavirová opatření?

3. 9. 2021

čas čtení < 1 minuta



S imunologem profesorem Václavem Hořejším mluví Jan Čulík o nejnovější koronavirové situaci v ČR a o vyhlídkách do budoucnosti. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 3. září 2021.

 17730

Aliance za dětská práva konstatuje nedostatek pokroku před zasedáním výboru OSN

11. 9. 2021

čas čtení 3 minuty

Pozn. JČ: Včera jsme viděli u řeky Berounky, jak otec křičí na asi dvouletého chlapce. Neuvěřitelná scéna.

* * *

Česká Aliance za dětská práva vykreslila bezútěšný obraz ve své alternativní zprávě předložené Výboru OSN pro práva dítěte, který 6. a 7. září projednal s delegací české vlády pravidelné zprávy o provádění Úmluvy o právech dítěte v České republice.

Aliance, která je členem střechové evropské organizace Eurochild, ve zprávě zdůrazňuje, že téměř žádné z 88 doporučení výboru UNCRC pro Českou republiku schválených v srpnu 2011 nebylo naplněno. Důvodem je, stejně jako v některých jiných zemích v regionu východní Evropy, přetrvávající nálada proti právům dětí ve velké části společnosti. Alternativní zpráva prohlašuje, že „práva dětí nejsou uznávána a děti jsou buď považovány za majetek svých rodičů, do něhož stát nemá právo zasahovat, nebo požaduje kodifikaci a vymáhání „povinností dětí“.

Zdroj v angličtině ZDE

Náměstek britského ministra zahraničí vulgárně nadával známému protibrexitérskému aktivistovi

11. 9. 2021

čas čtení 1 minuta



Nigel Adams, náměstek britského ministra zahraničí a konzervativní poslanec se odmítl omluvit za to, že před parlamentem vulgárně zaútočil na Steva Braye, známého protibrexitérského aktivistu, který dlouhá léta demonstruje proti brexitu u Dolní sněmovny a když jsou tam před parlamentem pro televizi interviewovaní poslanci, stojí v záběru v pozadí s antibrexitérskými transparenty. Skanduje také protibrexitérská a protivládní hesla.

Poté, co se k Adamsovi Steve Bray přiblížil u vrat do parlamentu, nepřátelská výměna názorů vyvrcholila tím, že Adams řekl Brayovi: Jděte prostě odtud do prdele a když tak si stěžujte svému poslanci."

Adams Steva Braye také opakovaně nazýval jménem Dave, jímž ho označují ultrakonzervativní sociální média. Steve Bray se Adamse zeptal, co si myslí o drastickém zvýšení daní pro britské občany, které Boris Johnson právě oznámil, Bray je nazývá "daní za brexit", protože brexit vedl k obrovskému propadu britské ekonomiky.   Bray Adamsovi také sděluje, že jeho Konzervativní strana je zkorumpovaná skrznaskrz, že zkorumpovaný je i celý londýnský parlament a že občané ho a jeho kumpány poženou k odpovědnosti. Adams mu v nahrávce odpovídá, že je Bray "nudný".

V následném prohlášení se Adams odmítl omluvit a konstatoval, že jeho jednání "bezpochyby vyjadřuje názory i ostatních poslanců".

Aktivista Bray obviňuje Adamse, že je opilý, ten tvrdí, že "ještě jsem nic nepil". Ve chvíli, kdy Bray a jeho kameraman přestávají Adamse natáčet, ten sprostě nadává podruhé, ale není to řádně slyšet.

Zdroj v angličtině ZDE

 16637

Riziko očkování vakcínou Pfizer je u chlapců údajně "vyšší než od covidu" tvrdí nová studie

10. 9. 2021

čas čtení 1 minuta

Američtí vědci uvádějí, že u -náctiletých chlapců je riziko myokarditidy po druhém očkování vyšší než hospitalizace na covid

Zdraví -náctiletí chlapci prý pravděpodobněji skončí v nemocnici s vzácnými vedlejšími účinky po očkování vakcínou Pfizer/BioNtech než s covidem samotným, tvrdí vědci.

Z jejich analýzy lékařských dat vyplývá, že chlapci od 12 do 15 let, kteří nemají žádné zdravotní problémy dostanou zánět srdečního svalu,  tzv. myokarditidu, během čtyř měsíců po očkování druhou vakcínou Pfizer čtyřikrát až šestkrát častěji než covid.

Jak masové zabíjení Afghánců americkými jednotkami po 11. září 2001 posílilo podporu Talibánu

10. 9. 2021

čas čtení 7 minut





Některé afghánské rodiny Američané téměř úplně vyhladili masakrováním a leteckými údery. Přimělo to ty, kteří přežili, aby začali bojovat proti Západu


Muži z vesnice Zangabad v okrese Panjwai se shromáždili v předvečer 11. září, aby spočítali své mrtvé a připomněli si je, desítky příbuzných, kteří byli usmrceni zahraničními vojáky, kteří se mezi nimi objevili téměř před dvaceti lety.

Jejich skupina domů z nepálených cihel, jejich pole a jejich sady granátovníků byly svědkem snad nejhroznějšího masakru války v Afghánistánu, kdy americký seržant Robert Bales vyšel z nedaleké americké základny a začal vraždit místní civilisty. Usmrtil 16 lidí, 9 z nich dětí.

Čeho jsme se bezděčně po 20 letech stali dědici po 11. září 2001?

10. 9. 2021 / Miloš Dokulil

čas čtení 9 minut

 

Kdo jsou ti „my“? Na jedné straně, hned na týž den (11. září 2001) těmi několika teroristicky programovanými akty proti USA (symbolicky ale hlavně proti „dvojčatovému“ Světovému obchodnímu centru v New Yorku), měli by to z různých perspektiv pohledu a hodnocení být ti, kteří ty útoky zosnovali a zajišťovali jejich provedení; tj. aktéři militantní organizace al-Káida, kterým poskytovalo záštitu hnutí Tálibán. Oběti těchto záškodnických akcí a jejich pozůstalí byli okamžitě na protipólech možného aktivního podílu na tom „dědictví“; jen civilních obětí bylo přibližně 3 000 lidí snad z 90 zemí (uvažované cíle a jejich zničení znemožňovalo adekvátní výčet obětí). V tom pohledu zblízka byla tu na prvním místě synchronně vyzvána vláda USA především k politické, morální a věcné reklamaci toho politováníhodného činu, postrádajícího přijatelnou omluvu a především neumožňujícího opětný návrat těch lidských obětí do života a mezi ty „své“ (o majetkových škodách hned nemluvě).

 16964

ČT vyloučila zelené z předvolebních debat

10. 9. 2021

čas čtení 3 minuty


Tisková zpráva Strany zelených

Zelení skončili v průzkumech ČT na stejném místě jako KSČM, v předvolebních debatách ale nezasednou, podávají k soudu návrh na předběžné opatření


Praha, 10. září 2021 - Česká televize se rozhodla Zelené nepozvat do série předvolebních debat, ačkoliv mají volební potenciál 7 %. To odporuje principu vyváženosti, kterého se veřejnoprávní televize ze zákona musí držet, a také základním principům demokracie. Televize vybrala svévolně jen sedm nejsilnějších politických celků, jejichž lídři se debat zúčastní. Zelení skončili až osmí za komunisty, přestože po započtení statistické odchylky s komunisty sdílí sedmé místo.

 17728

Hanebný titulek na DVTV

10. 9. 2021 / Jiří Hlavenka

čas čtení 3 minuty

Titulek pořadu je hanebný, seriózní stanice by se k takovému clickbaitu neměla nikdy uchýlit. Naznačuje, že tu jde o nějaké obří zlo, které je "nutné zastavit!".

V (dvouhodinovém!) pořadu se o něm takřka nehovoří, je to okrajové téma na pár vět, kde se konstatuje, že problém je maličký a nafukovaný. Zneužívání dávek je, ehm, zneužíváno některými politiky jako součást hry "najdi nepřítele, který nám to tu všechno kazí".

Pozn. red. Sociální pracovník Pavel Veleman vysvětlil ZDE, že české zákony jsou tak přísné, že zneužívat sociální dávky je v ČR nemožné. Urbánní mýtus, že si Romové jezdí pro dávky mercedesem, je naprostá pitomost.


Pár faktů:

Násilné útoky Talibánu proti afghánským novinářům vyvolávají sílící znepokojení

10. 9. 2021

čas čtení 4 minuty

Aktualizace: Nejméně čtyři osoby usmrtil Talibán při brutálních zásazích proti demonstracím.Talibán hledá po domech účastníky demonstrací a vyhrožuje novinářům. V důsledku násilných útoků Talibánu proti demonstrantům proti jeho fundamentalistické vládě byly už usmrceny nejméně čtyřo osoby, konstatuje činitelka OSN pro lidská práva. Talibán používá proti demonstrantům ostré střelby, bičů a pendreků. Ravina Shamdasani, mluvčí OSN pro lidská práva, sdělila na jednání v Ženevě, že Talibán také hledá účastníky demonstrací prohledáváním příbytků, dům po domu. ZDE

Na sociálních sítích se rozšířily záběry brutálního zbičování dvou reportérů. Čelný afghánský novinář varuje, že "svoboda projevu skončila".

Řada násilných útoků Talibánu proti afghánským novinářům vyvolává sílící znepokojení nad likvidací svobody projevu v Afghánistánu.

Mezinárodně se rozšířily záběry a svědectví o zatčení a brutálním bičování dvou reportérů, kteří byli zatčení poté, co ve středu natáčeli demonstraci žen v Kábulu. Organizace Human Rights Watch a Výbor na ochranu novinářů znepokojeně upozorňuje na nejnovější vlnu útoků.

 17724

Sběratelka prvních cen

10. 9. 2021 / Soňa Svobodová

čas čtení 9 minut

 


I tak lze hovořit o jedné z nejslavnějších mělnických rodaček, teprve jedenáctileté fenomenální klavíristce, jejíž abnormální hudební talent a cit pro rytmus, se u ní poprvé projevil v jejích dvou letech, když bavila celou svou rodinu tím, že doprovázela své starší sestry při hře na flétnu. A protože měli doma také klavír nebylo divu, že ji ve třech letech zaujal natolik, že na něj začala zkoušet hrát. Pak už šlo vše ráz, na ráz. V jejích čtyřech letech jí rodiče zapsali do Základní umělecké školy Ilji Hurníka na pražských Vinohradech, kde pod vynikajícím vedením paní učitelky Taťjány Vejvodové její talent roste/stoupá den za dnem, o čemž svědčí i zisk těch nejprestižnějších cen a ocenění. Stala se držitelkou prvního místa v klavírní soutěži Karlovarská růžička 2017, poté absolutní vítězkou celostátní soutěže ve hře na klavír Prague Junior Note 2019 a také získala i absolutní vítězství na mezinárodní klavírní soutěži Mozart v Římě, Klára Gibišová.

Klárko, když jsi doma poprvé začínala zkoušet hrát na klavír, počítala jsi s takovým postupným úspěchem, nebo sis hrála jen pro zábavu a ukrácení dlouhé chvíle?

Rozhovor Britských listů 420. Jak se k problému Afghánistánu postavila Česká republika?

28. 8. 2021

čas čtení 1 minuta



Mise v Afghánistánu by ze své podstaty neměla být považována za zbytečnou, je-li touto podstatou snaha o kvalitativní společenský posun. Její průběh a zejména zakončení je ale zklamáním, říká bývalý velitel vojenských jednotek NATO Petr Pavel. Zároveň poukazuje na to, že situace v Afghánistánu bude nadále vysoce nestabilní, neboť to, co zcela podlomilo snahu o vytvoření národní identity, tedy primární etnická a klanová příslušnost, bude komplikovat situaci komukoliv. Táliban tak nemůže kalkulovat s přesvědčivou podporou mimo paštunské etnikum. Do vnitřních záležitostí budou nadále vehementně vstupovat regionální i globální mocnosti, zejména Pakistán, Irán a Čína, z nichž každá bude sledovat své zájmy. Petr Pavel také hodnotí jednání České republiky vůči afghánským spolupracovníkům jako politováníhodné, i přesto, že se nakonec podařilo část z nich dopravit na území ČR. Poukazuje na to, že se vše nemuselo odehrávat během zmatečných několika dní, na přípravu jejich výběru a přesunu v případě potřeby měla česká vláda 2 roky. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 31. srpna 2021.

 16637

Dodali-li nebo nedodali-li aneb Potěmkin Gybrid Gybridič

10. 9. 2021 / Petr Haraším

čas čtení 9 minut

Sputnik Pátý. Rozmnožitel říše. Dobyvatel nových území. První v řadě. Nepřekonatelný. Nepřemožitelný. Trolly oblíbený. Vždy nejefektivnější. Vždy nejúčinnější. Vždy bez vedlejších účinků. Připraven na veškeré možné i nemožné mutace. Dávky s libovolným rozpětím. Rozšiřitel chaosu. Strůjce vládních krizí. Vyslanec Kriminterny.

Do zemí zeměkoule kulaté či placaté (jeden už skrze ty dezinfa a konšpiračky neví, jestli je ta naše Zeměkoule Zeměkoulí, nebo už je zase Zeměplacka, jak bývala pod kuratelou Svaté neomylné Matky církve) chtěli dodat na 700 milionů vakcín Sputniku V.

V Británii je v nemocnicích s covidem nyní více než 8000 osob

10. 9. 2021

čas čtení 1 minuta

 

- Je to nejvyšší počet hospitalizovaných osob za posledního půl roku a vede to k obavám, že koronavirus obnovil svou schopnost vyvolávat vážné onemocnění a vyšší počet úmrtí. V zemích s vysokou mírou očkování, jako je Británie, se očekává, že onemocní méně lidí, i když je počet infekcí vysoký. Jenže nejnovější počet hospitalizovaných osob je v Británii nyní nejvyšší od 10. března 2021. 8085 lidí v nemocnicích je šestiprocentním nárůstem hospitalizovaných od minulého týdne. Nicméně je to stále daleko menší počet než letos v lednu, kdy bylo - 18. ledna - v nemocnicích 39 254 osob s covidem. Počet denních úmrtí byl ve čtvrtek 167. 65,4 procent Britů je očkováno oběma dávkami.

- Dr. Anthony Fauci, hlavní americký epidemiolog, varuje, že počet nákaz v USA je šestnáctkrát vyšší, než aby to vedlo k ukončení pandemie. Dokud nepoklesne počet nákaz pod 10 000 denně, jsme stále na vrcholu pandemie, varuje Fauci. Spojené státy nyní registrují 160 000 nových nákaz každý den. Denní průměr úmrtí na covid za posledních sedm dní je 1499.

- Americký prezident Joe Biden oznámil, že 100 milionů amrických zaměstnanců, asi dvě třetiny veškerých pracovních sil v USA, budou mít povinnost se  nechat očkovat.

Když úřední šiml (osel) zařehtá (zahýká)

10. 9. 2021

čas čtení 4 minuty

 

 

Tentokráte na českém velvyslanectví ve Washingtonu,  D.C.


Už dvacet let, žiji mimo území ČR, konkrétně ve Spojených státech. Občanství, jsem ovšem nikdy nezískal! Nikdy jsem o něj totiž nestál! Přijdou ovšem chvíle, jako je tahle, kdy si našinec říká, jestli nedělá strategickou chybu. Před dvěma lety mi propadl český pas. Tady mi stejně k ničemu není, takže jsem to neřešil. Jenže, teď bych se rád podíval domů a nastal problém, píše Jiří Králíček.

 17095

Motivace vyhlášené cesty vicepremiéra Hamáčka do Moskvy, odvolané 17. dubna 2021 a komentované 7. září 2021 jejím předpokládaným aktérem

9. 9. 2021 / Miloš Dokulil

čas čtení 7 minut

 

(Co nového zhruba pět měsíců po jejím ohlášení i odhlášení objevně víme?)

 

Je tu dost hustá mlha již málem půl roku zrovna proběhlého času, s možnou potřebou připomenout si jeho zde nadpisem oživovanou jednu etapu; i když tu mohou být k 7. září 2021 některá omezení daná buď privátní, nebo tajnou sférou některých informačně směrodatných a závažných údajů.


Pro českou a mezinárodní veřejnost začátek toho projektu kotví u čtvrtka 15. 4. 2021, že vicepremiér a ministr vnitra a dočasně pověřený ministr zahraničních věcí, Jan Hamáček, poletí v pondělí, 19. 4. 2021, do Moskvy. (Ale již v pátek byly pro tento projekt mraky.)

Afghánistán: Světoví politikové odsoudili fundamentalisty v talibánské vládě

9. 9. 2021

čas čtení 5 minut



Mezinárodní politikové odsoudili složení nové provizorní vlády v Afghánistánu poté, co Talibán do ní jmenoval celou řadu fundamentalistů. Ve vládě jsou jedině muži a na dopadení jednoho ministra vypsala FBI mnohamilionovou odměnu

Nový náměstek afghánského ministra kultury učinil ve středu prohlášení: Sport žen se zakazuje. Sport žen, uvedl, není ani nutný, ani vhodný. Tím tedy končí afghánský ženský tým kriketu, který byl v Afghánistánu slavný, ženy sportovkyně, které se účastnily olympijských her - mnoho z nich už uniklo do zahraničí. Jiné jsou stále v Afghánistánu.

Některé ženy ve středu protestovaly v ulicích Kábulu. Protestovaly proti tomu, že ve vládě není jediná žena. Tento protest byl rozehnán a pak bylo oznámeno, že se protesty zakazují. V novém Afghánistánu nebudou povoleny žádné protesty.
 

Strávila jsem část dne, konstatuje Lindsay Hilsum, reportérka Channel 4 News, s člověkem, na něhož hlavu Spojené státy vypsaly odměnu 5 milionů dolarů - s Khalilem Hakkanim. Je to hlavní finančník Talibánu a předák Hakkaniho sítě, což je jedna z nechvalně nejznámějších teroristických organizací. Má také velmi blízko k al Kajdě. A od včerejška je Hakkani afghánistánským ministrem pro uprchlíky.

(záběry zasedání Talibánu)

Přišli vyhlásit svou loajalitu novému režimu. Kmenoví předáci a islamističtí učenci. Turbany a vousy. Z provincií. Někteří tito lidé spolupracovali s předchozí vládou, ale bylo jim řečeno, že je amnestie. Toto místo bývalo ministerstvem míru. Dnes tuto schůzi řídí Hakkaniho síť, jedna z nechvalně nejznámějších teroristických organizací na celém světě.

Mnoho mluvčích hovořilo o tom, jak jsou hrdí na sebevražedné atentátníky. Jeden mluvčí strávil rok v zálivu Guantánamo. Když byl propuštěn, jeho matka se ho zeptala, proč se on nestal sebevražedným atentátníkem, aby pomstil své muslimské bratry. A pak promluvila hvězda tohoto show: Khalil Hakkani. Předák Hakkaniho sítě. Nyní ministr v nové talibánské vládě. Američané vypsali na jeho hlavu odměnu ve výši 5 milionů dolarů a považují ho za jednoho z globálně nejnebezpečnějších teroristů.

Hakkani: "Díky Bohu, nyní vidíte, že tohle je důsledkem krve muhadžídů a sebevražedných atentátníků. Učinili mnoho obětí ve všech částech Afghánistánu. Jen oni nám umožnili vytvořit tento islamistický systém, mír a nezávislost. Ukázali jsme světu naši sílu na bojišti díky našim obětem. A také jsme jej porazili při vyjednávání."

Mladý novinář, zřejmě z Talibánu, si natáčí jednoho z nejmocnějších mužů v novém Afghánistánu. Je to historický okamžik.

Hakkáni přiměl přítomné, aby přísahali loajalitu novému emirovi. Jednou z mnoha výhod islámského emirátu je, říká, že je levný - není zapotřebí plýtvat všemi těmi penězi na volby.  

Venku se procházejí a hovoří mezi sebou. Nová afghánská vláda nebude plná technokratů či manažerů, ale budou to starci, kněží, islamističtí učenci. A samozřejmě, nikde ani jediná žena.

No, samozřejmě já jsem tam byla přítomná jako žena a stejně tak naše produkční Anna McIntosh. Nikdo nás nechtěl osahávat při bezpečnostní prohlídce, tak nás požádali, abychom se osahali navzájem, což jsme udělaly. Byl to jeden z řady surrealistických okamžiků. Pak nás vzali na setkání s panem Hakkanim, odmítl ale hovořit před kamerou a dát nám interview. Ale tvrdil, že práva žen budou, a chtěl zdůraznit, že lidé, kteří pracovali pro Američany, dostanou amnestii. Nejsem si úplně jistá, zda ti lidi, kteří se tu právě skrývají, budou tomuhle člověku věřit. Atmosféra kolem něho byla pozoruhodná. Vypadá velmi velký, ale pak si uvědomíte, že to je ta neprůstřelná vesta. Nosí s sebou všude americkou útočnou střelnou zbraň, to je asi kořistí války. Má kolem sebe osobní stráže a na hlavě obrovský turban. Je to velmi důrazný a trochu zastrašující postava. Je velmi těžké si představit, jak s ním bude kdokoliv jednat jako s ministrem pro uprchlíky. Avšak mluvila jsem ve středu dopoledne s jedním diplomatem z jedné země u Perského zálivu, a ten mi řekl, "Nám se tyhle lidi nelíbí, ale musíme s nimi jednat." Nejsem si jista, zda Američané a Evropané budou s takovým postojem spokojeni. Jestliže na člověka jako Khalila Hakkaniho byla vypsána odměna pěti milionů dolarů. Jako na nechvalně známého teroristu, jednoho z nejmocnějších mužů v dnešním Afghánistánu.


Ministr Talibánu pro vyšší vzdělání konstatuje: Dnešní vládu v Afghánistánu vedou lidé, kteří nikdy nebyli na univerzitách ani na středních školách. Vzdělání je irelevantní, pokud jste zbožní, což způsobí, že budete respektováni."





Jedna z reakcí pod tímto tweetam:

"A tenhle člověk se považuje za muslima? Podle jeho vlastního náboženství bylo první slovo, které bylo řečeno Prorokovi, "Čti!" Kdyby chodil do školy, věděl by alespoň tohle!"

Britské nemocnice varují: 90% vážně nemocných osob covidem na jipkách jsou neočkovaní pacienti. Nechte se neprodleně očkovat!

9. 9. 2021

čas čtení 1 minuta


Británie zahajuje koncem září třetí, posilovací očkování proti covidu. V Británii je nyní šestadvacetkrát více nákaz na covid než loni touto dobou a většina pacientů v nemocnicích je neočkována.

Nejnovější počet denních nákaz v Británii je 39 000. Za posledních 224 hodin tam zemřelo 191 osob na covid a v nemocnicích je asi 8000 lidí.

Lékaři požádali Channel 4 News, aby v Royal London Hospital, kde je 90 procent těžce nemocných pacientů na covid neočkovaných, natočili otevřenou reportáž a úpěnlivě varovali veřejnost, aby ti, kdo dosud nejsou očkováni se bezodkladně nechali očkovat.

Channel 4 News ve středu odvysílaly tuto reportáž ve veřejném zájmu jako svůj úvodní příspěvek.

Znepokojující je, že na jipkách ve vážném zdravotním stavu končí nyní neočkovaní lidé daleko mladšího věku než dříve. Většina z nich jsou čtyřicátníci.

 16518

Stále těžko dostupné očkování pro zranitelné skupiny

9. 9. 2021 / Kateřina Duchoňová

čas čtení 3 minuty


Proočkovanost seniorů v naší republice by měla být ideálně kolem 90%, k tomu máme zatím stále bohužel daleko. Několik stovek tisíc seniorů nad 60 let zatím nedostalo ani první dávku vakcíny (podle aktuálních dat ÚZIS až 19% této populace). Bezmála 80 tisíc lidí nad 80 let zůstává stále bez vakcíny. Navíc u očkovaných seniorů klesá půl roku po očkování hladina protilátek, takže bude nutné jejich přeočkování.

Brazilská rakouská císařovna a Bolsonaro, prezident z Instagramu

9. 9. 2021 / Fabiano Golgo

čas čtení 14 minut

 

Po třech letech jsem přiletěl do Brazílie. Odešel jsem v roce 2018, několik dní poté, co byl prezidentem zvolen Jair Bolsonaro. Cestou na letiště jsem se musel vypořádat s řidičem Uberu, který tehdy viděl Bolsonara jako Mesiáše, který zbaví Brazílii korupce, zločinnosti a nemravnosti. Teď hned po příletu jsem zavolal témuž řidiči, který mi dal své číslo na WhatsApp a požádal mě, abych mu příště zavolal přímo, aby mohl podvést Uber. Tentokrát byla moje cesta z letiště plná urážek namířených proti Bolsonarovi. Ze zachránce se stal pro taxíkáře genocidní vůdce, který popírá vážnost Covidu-19, je to „prezident z Instagramu“, jehož denní program je naplněn výhradně veřejnými akcemi a není naplněn absolutně žádnými „schůzkami pro dospělé“, jak to charakterizoval můj řidič, který jedním dechem přednesl i seznam cen základního zboží, počínaje benzínem, přes mléko, kávu, maso, cukr, mýdlo na praní, cena toho všeho vzrostla trojnásobně - a nevzrostla kvůli pandemii.

30372

Po volbách nebude spokojen nikdo

9. 9. 2021 / David Marenčák

čas čtení 5 minut

Předvolební měsíce jsou mediálně i sociálně nejotravnější část roku. Nikdo už pořádně ani nechápe, komu, čemu a proč se zrovna ten který politik a strana chce zalíbit, vlichotit, podkuřovat, zpopulistit nebo naštvat. Absurdita denně překračuje meze ještě včera zdánlivě nepřekročitelné a u toho nám stále orchestrují elitáři se svou toxicky otravnou písničkou o tom, jak krom nich jsou všichni lúzři a idioti.

 16478

Je třeba zavřít Guantánamo

9. 9. 2021

čas čtení 4 minuty

I když boje v nejdelší americké válce možná skončily, prezident Biden se musí zabývat přetrvávajícími ranami, které válka zasadila Afgháncům, jakož i ideálům spravedlnosti a právního státu naší země.

 17718

Mezinárodní svaz ochrany přírody: více než 38 tisíc živočišných druhů je nyní ohroženo vyhynutím

9. 9. 2021

čas čtení 3 minuty

- Ze 138 374 živočišných druhů, které Mezinárodní svaz ochrany přírody (IUCN) zařadil na seznam druhů, jimž může hrozit vyhynutí, jich je v současnosti více než 38 000 ohroženo zánikem, neboť se prohlubuje ničivý dopad lidské činnosti na planetu

- V sobotu byla zveřejněna aktualizace "Červeného seznamu ohrožených druhů"

- Snahy o zastavení rozsáhlého poklesu počtu a rozmanitosti živočichů a rostlin z velké části selhaly

 17432

Polemika s Karlem Dolejším

Nelakujme narůžovo americké intervence jen kvůli brutalitě ideologických odpůrců: zbytečné krveprolití je vždy odsouzeníhodné

9. 9. 2021 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Karel Dolejší ve svém textu Naše naděje umírá v Pandžšíru čtenářům sugeruje, že americké vojenské působení v Afghánistánu nebylo ve světle sovětské okupace tak násilné. Tyto zkratky však nevedou k ničemu jinému, než k falešným předpokladům, na nichž se za mediálního přizvukování budují kontraproduktivní a zničující intervence za biliony dolarů.

 17714

Chlapec z Moravy

8. 9. 2021 / Soňa Svobodová

čas čtení 11 minut

Již přes třicet let kreslí zvířata a rostliny v tropických pralesích Jižní Ameriky světově uznávaný český výtvarník, grafik, ilustrátor a absolvent přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně, Jan Dungel.

Pane Dungele, jak se chlapec z Moravy ocitne uprostřed jihoamerických tropických pralesů?

Největší blbost, jakou jsem v životě udělala, je, že jsem se nenechala očkovat proti covidu

8. 9. 2021

čas čtení 2 minuty


"Nechte se očkovat. Nenuťte svou rodinu, aby musela tohle zažít. Je to děsivé."


Žena, která se dostala do vážného ohrožení života v důsledku nákazy covidem-19, nyní konstatuje, že to, že se nenechala očkovat a nechala se proti očkování přesvědčit odpůrci vakcinace, byla největší pitomost jejího života.

Emily Burrowsová, 47, byla přijata s nebezpečně nízkou mírou kyslíku v krvi do nemocnice dne 27. července 2021, kdy také měla pozitivní test na koronavirus.

Afghánistán: Talibán najmenoval do své vlády mezinárodně známé teroristy, na něž je vypsána vysoká odměna

8. 9. 2021

čas čtení 4 minuty

V úterý večer ukázal onen "nový Talibán" svou pravou tvář, informuje reportérka Channel 4 News Lindsay Hilsum živě z Kábulu. A je to přesně taková tvář, jakou měl starý Talibán. Za posledních několik týdnů bylo u mnoha lidí v zahraničí přání otcem myšlenky. "Možná vznikne v Kábulu inkluzivní vláda." "Možná ve vládě bude žena." "Možná budou chtít spolupracovat a získat uznání od mezinárodní komunity."



Vůbec ne. Tato právě utvořená vláda se skládá ze starců z Kandaháru, z rodiště Talibánu. Ministerstvo pro ženy bylo zrušeno, založeno bylo ministerstvo pro neřesti a ctnosti. To je ministerstvo, které v devadesátých letech zaměstnávalo lidi, jejichž úkolem bylo chodit bít ženy, které vyšly na veřejnost s odhalenými zápěstími nebo kotníky. Tohle není vláda, která by mohla dosáhnout jakéhokoliv mezinárodního uznání. Protože tolik jejích členů je postiženo sankcemi Evropské unie, OSN a Spojenými státy za terorismus.

Katolická církev | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Wikileaks | Očkování a racionalita | Americký dokumentarista Michael Moore | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Norsko | Turecko | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Globalizace | Sociální poměry | Korupce | Identita | Rasismus | Vietnam | Libye | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Psychiatrie | Psychologie | Oligarchie | PPF | Životní prostředí | Teroristická hrozba a politické hry | Ústava | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Afrika | Chudoba | Bělorusko | Dánsko | Bezdomovectví | Hospodaření Občanského sdružení Britské listy | Japonsko | Ekologie | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Itálie | Sociální vědy aplikované do života | Doprava | Čína | Austrálie | Nový Zéland | Severní Korea | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Demokratický proces se zasekl | Rozhovory Britských listů | Polsko | Drogy | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Francie | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Německo dnes | Školství | Řádění exekutorů v České republice | Genderová nerovnost ve společnosti | Brazílie | Ekonomika | Velká Británie - politika a společnost | Imigrace do Evropy | Sýrie | Jemen | Brexit - vše | Saúdská Arábie | Sdělovací prostředky | Babiš | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Španělsko | Extremismus | Rusko za Vladimíra Putina | Lidská práva | Maďarsko | Ukrajina | Budoucnost NATO a OSN | Spam a šíření dezinformací na internetu | Joe Biden | Donald Trump | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Írán | Evropská unie | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Lidské zdraví | Privatizace po česku | Léková politika, zdravotnictví | Občanská společnost | USA | Česká literatura | Česká politická scéna | Koronavirus | Globální oteplování | Energetické úspory | Srbsko | Česká republika
22590