30742

Kauza Juliana Assange: Nedotýkejte se mocných, jinak vám hrozí únos nebo smrt

30. 9. 2021 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

S každým odhalením doprovázejícím ostudnou perzekuci zakladatele WikiLeaks Juliana Assange se ukazuje, že ti, kdo se opováží zveřejnit utajované důkazy o imperiální zvůli, mohou počítat s uvězněním – anebo ještě s horším osudem. Bůhvíkolikrát už tuzemská novinářská scéna volala do zbraně, když námi odsuzované režimy nasazovaly psí hlavu pronásledovaným disidentům, kteří nahlas hovořili o jejich zločinech? Ovšem Assangeův případ, to je úplně jiné sousto, a také lakmusový test novinářské integrity těch, kdo lají „orientálním despociím“, aniž by s toutéž vervou vystupovali proti zločinům, jimž mají alespoň teoretickou šanci předcházet.

Rozhovor Britských listů 428. Hovořme o domácí oligarchii, která dobyvačně kolonizuje ČR

23. 9. 2021

čas čtení 1 minuta



"Měli bychom upozorňovat na domácí oligarchii, na skutečně problematické struktury, které si privatizují republiku a chovají se tady jako okupační mocnost na dobytém území. Chudí lidé neřeší klimatickou krizi jako primární problém, i když na ně dopadne nejhůř. Ti bohatí mají vždycky možnost odletět někam na Aljašku nebo na Nový Zéland. Oligarchové prostřednictvím svých médií vyvolávají chaos a podstrkávají veřejnosti nedůležitá témata, aby uchránili své parazitické podnikatelské zájmy."

Albín Sybera mluví v tomto Rozhovoru Britských listů s analytikem Josefem Patočkou z organizace Re-set.cz o tom, jak si čeští oligarchové paraziticky podmanili Českou republiku. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 28. září 2021.

29710

Jste ztraceni v digitálně determinované skutečnosti? Je to váš problém..

30. 9. 2021 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

Na Slovensku se na některých vysokých školách začalo vyučovat hybridně, například dva dny v týdnu výuka on-line, vesměs přednášky, zbytek výuky, v niž je důležité osobní setkání, probíhá prezenčně. České ministerstvo školství spouští na středních školách obdobný model, s jedním dnem distančního vzdělávání týdně. Je to skvělé. Je skvělé, že i středoevropské společnosti se dokáží poučit z toho, co se ukázalo během společenské krize, během pandemie, jako nosné a užitečné. Že pandemie, paradoxně, usnadnila progres, který by bez ní nenastal, neboť by rutina a odpor ke změnám takovou transformaci nedovolil. Pandemie ale způsobila české, slovenské a mnoha dalším společnostem významný problém, o němž se stále nemluví, nebo jen minimálně, a to dokonce i v předvolební kampani. Odhadované statisíce "vypnutých" žáků a studentů na základních a středních školách ostře kontrastují s elitními školami, které nejprve plynule přešly během několika málo dní či týdnů do distančního modu a následně dokázaly integrovat do postpandemické výuky prvky distančního modelu, které je možné využít prezenčně, případně v hybridním modu. To, o čem se mluví jen minimálně mezi politiky a co mnohokrát zaznělo v příspěvcích konference FutureEdu, tedy pouze mezi lidmi zajímajícími se o vzdělávání a vzdělávací politiku, je znepokojující obraz společnosti s vysokou mírou nerovnosti.

 17805

Děd Vševěd

30. 9. 2021 / Soňa Svobodová

čas čtení 5 minut

Foto: Špatně prořezané stromy u elektrického vedení firmy ČEZ

V těchto dnech, kdy se pomalu a zcela jistě blíží další topná sezóna, si opět připadám jako děd Vševěd, který leccos ví a zná, ale s touto každoročně vyvstalou otázkou si stále neumí poradit, a stále na ní marně hledá odpověď.

Od svého narození bydlím v jednom z mnoha pražských činžovních domů, které byly postaveny někdy v období I. republiky, možná ještě dříve. Dům byl od prvních poválečných dnů pod správou OPBH a celý pod plynovým vedením, protože i přes jeho veškeré snahy, které by vedly k celkovému odstranění plynu za pomoci nahrazení vytápění elektřinou či topnými oleji byly shozeny ze stolu jako nereálné, vzhledem k tomu, že dům a byty v něm nesplňují základní hygienické normy ohledně hlučnosti.

 17804

Co je orbánismus

30. 9. 2021 / Jakub Wolf

čas čtení 4 minuty


Maďarsko nastoupilo cestu, kterou jeho premiér Orbán nazývá demokracií, ovšem ne liberální. Podobně komunistické vlády kdysi hovořily o „lidové demokracii‟ a ztotožňovaly ji s diktaturou proletariátu. Orbánova „neliberální‟ demokracie je také lecčím, jen ne plnohodnotnou demokracií. To není pouze slovní hra.

 17804

Babiš a Orbán

30. 9. 2021 / Jiří Hlavenka

čas čtení < 1 minuta

"A já se jezdím do Budapešti učit, víte co? Já se jezdím do Budapešti od Viktora učit, jak zakroutit demokracii krk i u nás. A vy víte, že Maďaři jsou v tom mistry!"



Babiš nevpustil na svou tiskovou konferenci s Orbánem kritická česká a zahraniční média. Začátek konce?

30. 9. 2021

čas čtení < 1 minuta

 



30769

Znáte názory a postoje těch, které budete příští týden volit?

30. 9. 2021 / Jiří Hlavenka

čas čtení 1 minuta

Musím se pochlubit cizím, ale aspoň rodinným peřím). Stranické postoje a programy jsou naházeny do řady volebních kalkulaček - jak jsou na tom ale jednotliví kandidáti z čel krajských kandidátek? Volíte nejen stranu, ale i konkrétní osoby v nich, máte možnost kroužkovat a vytahovat nahoru ty, kteří si to dle vás zaslouží.

Mladí autoři (můj syn se spolužákem z brněnského gymplu) oslovili tři stovky stranických kandidátů v jednotlivých krajích se sadou důležitých otázek, kromě ano jim ale dali prostor i k rozšiřujícímu komentáři. Zjistěte si, jak se na důležitá témata současnosti dívají čelní kandidáti ve vašem volebním kraji!

Součástí je minihra na zjištění vaší kompatibility s jednotlivými stranami, statistiky upozorňující na shodnost či naopak rozdílnost postojů uvnitř jednotlivých stran a koalic. Zkrátka další dílky do mozaiky pro vaše rozhodnutí - tak, aby bylo co nejvíce postavené na faktech a na raciu, a pokud možno co nejméně na emocích...

30685

K hodnotové determinaci českých médií

30. 9. 2021 / Jana Feiglová

čas čtení 2 minuty

Jeden z hlavních důvodů, proč se český volič identifikuje ve výrazné míře s pravicovými a liberálními stranami, lze během četby monografie Jaromíra Volka a Maríny Urbánikové Čeští novináři v komparativní perspektivě: Hybridní, virtuální a mizející žurnalisté v post-transformační fázi (Praha, Brno: Academia, MU; 2017) popsat v následujících obrysech.

Česká média se sice technologicky vyrovnají západním, tuto úroveň transformace zvládla. Žurnalistická práce sama však za nimi silně pokulhává, protože v západní Evropě nebyla novinářská tradice přerušena změnami ideových a společenských paradigmat. Všechno, co si každodenně Čech přečte v českých médiích a co utváří jeho hodnotové a politické rámce, je záhodno konfrontovat s ukazateli hodnotového a politického sebepojetí zaměstnanců médií.

 16638

TZ CZ IPI a NFNZ: Odmítáme diskriminaci novinářů

30. 9. 2021

čas čtení 1 minuta

Český národní výbor Mezinárodního tiskového institutu (CZ IPI) a Nadační fond nezávislé žurnalistiky (NFNZ) se důrazně ohrazují proti omezování svobodné žurnalistické práce, které provázelo návštěvu maďarského premiéra Viktora Orbána v Česku.

30689

Odborníci OSN odsuzují "skutečně šokující" rozsah nerovnosti, kterou prohloubila pandemie

30. 9. 2021

čas čtení 3 minuty

Představitelé OSN pro lidská práva v úterý odsoudili "skutečně šokující" míru nerovnosti, která byla prohloubena pandemií - od nerovnoměrné dostupnosti vakcín až po nárůst potravinové a bytové nejistoty po celém světě.

V souvislosti s tím, že 78 % dávek vakcíny bylo podáno v bohatých zemích a zemích s vyššími a středními příjmy a méně než 1 % bylo distribuováno v zemích globálního Jihu, jeden z mezinárodních odborníků na zasedání Rady OSN pro lidská práva uvedl, že "dopad pandemie byl méně podmíněn biologickými faktory a více jej určovaly strukturální a socioekonomické nerovnosti, systémový rasismus a diskriminace", informuje web Common Dreams

 

Rozhovor Britských listů 422. Nadcházející volby v ČR: Opoziční koalice nemají žádný program

3. 9. 2021

čas čtení 1 minuta



Čísla z předvolebních průzkumů zveřejňovaná dlouho před volbami je třeba brát z rezervou, rozhodne finále předvolební kampaně, v němž nelze vyloučit překvapení. Z poznatků o volebním chování je zřejmé, že 15% voličů se rozhoduje na poslední chvíli a přerozdělení jejich hlasů může významně zmenit výsledek voleb. Zhruba polovina voličů je pevně rozhodnuta o své volbě, přičemž na současné volební mapě má relativně nejstabilnější elektorát ODS, protestní povahu, která mobilizuje určitou část elektorátu, si dlouhodobě udržuje SPD, relativně velkou stabilitu voličů se podařilo vytvořit Andreji Babišovi. Problém se stabilitou voličů mají podle Hartla Piráti, v předvolební koalici se STAN stává hlavní tažnou silou. Největší úpadek stability i preferencí zažívá konzervativní levice, KSČM a ČSSD. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 7. září 2021.


 16524

Evropané vidí, že se USA angažují v nové studené válce, ale nechtějí se jí účastnit

30. 9. 2021

čas čtení 5 minut

Přestože americký prezident Joe Biden tento týden v OSN zdůraznil, že usiluje o spolupráci s potenciálními zahraničními rivaly, většina Evropanů se domnívá, že Spojené státy již vedou novou "studenou válku" s Čínou a Ruskem. Jejich vlastní země se podle nového průzkumu, který v úterý zveřejnila Evropská rada pro zahraniční vztahy, na nové studené válce nepodílejí, píše na webu Responsible Statecraft Jim Lobe

30027

"Uhlí je mrtvé": Po odvážném kroku Číny byl vytvořen nový globální pakt

30. 9. 2021

čas čtení 2 minuty

Jen dva dny poté, co čínský prezident Si Ťin-pching oznámil, že největší světový producent uhlí přestane financovat uhelné projekty v zahraničí, se sedm zemí zavázalo, že rovněž přestanou stavět nové uhelné elektrárny - poslední známka toho, že jeden z nejšpinavějších zdrojů energie na světě je na odchodu, píše na webu commondreams.org Julia Conley

Rozhovor Britských listů 425. "Jenom chci řvát na ty učitelky." O sociální podpoře státu dětem

17. 9. 2021

čas čtení 1 minuta



Bohumil Kartous hovoří s Annou Sležkovou, právničkou Fóra pro lidská práva, která se dlouhodobě zabývá právními aspekty péče o ohrožené děti. Anna Sležková upozorňuje, že některá ustanovení českého právního řádu a zejména pojetí sociální péče je ukotveno hluboko před rokem 1989, například v podobě některých formulací zákona o rodině. A nejen to, že celé paradigma disciplinačního přístupu v sociální péči má kořeny v hluboké minulosti, v devatenáctém století, kdy děti byly z pozice mocenské autority odebírány, aby bylo zabráněno jejich úpadku do stavu "tuláctví a žebroty". Na prospěch dětí se nehledí. Nejde pochopitelně o celkový výraz sociální péče, ale právě způsob, jakým český stát definuje důvody k odebírání dětí z rodin děti a rodiny výrazně postihuje. Je nutné zasadit se o změnu z hlediska právního systému i z hlediska výkonu sociální práce. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 17. září 2021.

Bla, bla, bla. Greta Thunberg pranýřuje světové lídry kvůli klimatické krizi

30. 9. 2021

čas čtení 2 minuty

Greta Thunberg se ohradila proti slibům světových lídrů, že budou řešit klimatickou krizi, a odmítla je slovy "bla, bla, bla".

Citovala výroky Borise Johnsona: "Tohle není žádný drahý, politicky korektní zelený akt objímání králíků", a Naréndry Módího: "Boj proti změně klimatu vyžaduje inovace, spolupráci a pevnou vůli", a zároveň uvedla, že věda nelže, informuje list Guardian

Rozhovor Britských listů 423. Jak prezentuje svým občanům Rusko Západ a Česko?

10. 9. 2021

čas čtení < 1 minuta



Kauza Vrbětice prokázala zajímavou věc: existuje velké sepětí mezi tím, co produkuje česká dezinformační scéna, a tím, co přichází jako státní propaganda z Kremlu. O tom, jak Rusko reaguje na Česko a na Západ, hovoří Bohumil Kartous s Michalem Romancovem, odborníkem na současné Rusko. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 10. září 2021.

 17738

Server Balkan Insight si všímá profilů některých nových poslanců s balkánským původem.

V německém parlamentu zasedne 24 nových poslanců s balkánskými kořeny

30. 9. 2021

čas čtení 1 minuta

Předběžné výsledky parlamentních voleb v Německu ukazují, že Bundestag bude mít 24 nových zákonodárců s balkánskými kořeny – většina má turecké zázemí, ale někteří mají také bosenský, chorvatský anebo kosovský původ.

Většina zvolených poslanců s balkánským původem je ze středo-levé sociální demokracie, která ve volbách zvítězila nebo z levicových stran.

Rozhovor Britských listů 424. O Rusku před zářijovými parlamentními volbami

14. 9. 2021

čas čtení < 1 minuta



O vyhlídkách na ruské parlamentní volby, které se konají o nadcházejícím víkendu, hovoří Jan Čulík s profesorem rusistiky Andrejem Rogačevským z univerzity v Tromsø v Norsku. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 14. září 2021.


Rozhovor Britských listů 427. To, co se v Rusku odehrálo o minulém víkendu, nebyly volby

23. 9. 2021

čas čtení 1 minuta



O minulém víkendu během tří dnů se v Rusku konalo cosi, co odborník na ruské záležitosti Michal Romancov v rozhovoru s Bohumilem Kartousem odmítá charakterizovat jako parlamentní volby. Pojem voleb totiž předpokládá, že voliči mají možnost vybírat z různých alternativ, a tato možnost v drsně zfalšovaném hlasování, na mnoha úrovních, od místních až po nejvyšší, ruským občanům vůbec dána nebyla. Michal Romancov rozbírá kontext a podrobnosti této podvodné akce. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 24. září 2021.

Rozhovor Britských listů 426. Jaká je budoucnost Afghánistánu?

21. 9. 2021

čas čtení < 1 minuta



Bohumil Kartous hovoří o skandálu, kdy Západ nechal Afghánistán na pospas vražednému extremistickému islamistickému hnutí, s velmi dobře informovaným analytikem, bývalým ministrem zahraničí ČR Tomášem Petříčekem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 21. září 2021.

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

 17800

Líbí se mi...

29. 9. 2021

čas čtení < 1 minuta

Líbí se mi, jak Andrej nezneužívá svoje nezávislé noviny k předvolební propagandě, píše Štefan Švec.

 17802

Voda - nejvzácnější kapalina lidstva

29. 9. 2021 / Soňa Svobodová

čas čtení 12 minut

Není žádným tajemstvím, že vodu najdeme na Zemi ve třech skupenstvích: v pevném – led a sníh, v kapalném - voda a v plynném – vodní pára. Voda tvaruje nejen pevniny, hluboké kaňony, ale také do skal hloubí koryta řek a vodopády a pokrývá polární krajinu věčným ledem. O molekule vody je také známo, že je jednou z nejmenších molekul na naší nádherné planetě Zemi, na níž pokrývá právě kapalnou vodou 70% zemského povrchu. Proto je díky ní naše planeta jedinečná. A mnoho vědců po celém světě se snaží její tajemství odhalit. Jedním z nich je i světově uznávaný hydrogeolog a vědecký pracovník ve Výzkumném ústavu vodohospodářském a na Ústavu hydrogeologie, inženýrské geologie a užité geofyziky Přírodovědné fakulty Univerzity Karlovy, a autor mnoha zajímavých knih právě o této matérii, Doc. RNDr. Zbyněk Hrkal, CSc.

Pane docente, z vašich nejznámějších knih vybírám O lidech a vodě, Voda včera dnes a zítra, Stopy bílého muže. Všechny mají společného jmenovatele vodu. Co vás přimělo zabývat se v těchto zmíněných knihách právě touto nejvzácnější látkou?

 16447

Covid: 37 procent nakažených má příznaky ještě půl roku po začátku nemoci

29. 9. 2021

čas čtení 3 minuty

 
Rozsáhlá studie odhalila jak neuvěřitelně široce je rozšířený dlouhý covid. Příznaky ovlivňuje pohlaví, věk a intenzita nákazy


V České republice se dlouhý covid vůbec nijak neregistruje

(Jedna česká imunoložka vysvětlila v Praze nedávno Janu Čulíkovi, že počet nákaz koronavirem v České republice je daleko vyšší a daleko méně registrovaný než v západních zemích - v tomto smyslu se ČR podobá Rusku - protože český stát lidem neposkytl řádnou podporu a neumožnil jim jít po nákaze do karantény - tak se covid rozšířil celonárodně, a v ČR zemřelo rekordní počet lidí. Nikdo však neví, jak to v ČR vypadá s obětmi dlouhého covidu a nikdo se o to nestará.)

Vědci z Univerzity v Oxfordu, z britského Národního ústavu pro výzkum zdraví a z Oxfordského zdravotního biolékařského výzkumného střediska analyzovali 270 000 případů lidí, kteří se v USA uzdravují z koronaviru.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Proč kolem sebe nemáme před volbemi milionkrát zopakované jednoduché pravdy?

29. 9. 2021

čas čtení 1 minuta

Je super, jak se u nás vždycky vyhrávají minulé války, píše Štefan Švec.  Po posledních volbách opozici někdo řekl, že by neměla být jen antibabiš a že proto prohrála.

Tak se toho teď všichni drží, o Babišovi skoro nekváknou a představují svoje pozitivní programy pro tuhle krásnou zemičku. Nechápu, proč už od začátku prázdnin nemáme všude kolem sebe milionkrát zopakované jednoduché pravdy:


30649

Babiš neuvěřitelně: "Do půjčování i vymáhání dluhů jsme vnesli lidskost"

29. 9. 2021

čas čtení 1 minuta

Ve svém předvolebním blábolu zveřejněném na Facebooku (vlastně ne svém, Babiš neumí česky, to mu píší nějací podřízení) napsal Babiš skutečně tuto neuvěřitelnou větu. Zopakujme ji:

"Do půjčování i vymáhání dluhů jsme vnesli lidskost."


OPRAVDU? Vymáháte dluhy LIDSKY? :)))

Přitom sám Babiš přiznává, že v roce 2020 se stalo v ČR obětí parazitických exekutorů DALŠÍCH 408 000 LIDÍ! Co je to proboha za zemi a co je to za politika? A jak je možné, že ostatní politikové se proti těmto neuvěřitelným, drzým nesmyslům, za hranou kriminality, nepostaví?

Znovu zopakujme, že uvrhování lidí do dluhového otroctví prostřednictvím systému soukromých exekutorů je zvláštním vynálezem České republiky, který nikde na světě neexistuje. Jak je to možné? (JČ)

Konstatuje Albín Sybera: 

Je před volbami - Andrej Babiš a Patrik Nacher se opět (po kolikáté už?) vrhli na “řešení” exekucí. Je nabíledni, že to opět zůstane v předvolební rovině a tenhle jejich mocenský nástroj zůstane z větší části zachován pro potřeby jejich okolí. Je ovšem pozoruhodné, že neexistuje politická síla, která by jim tohle v předvolební kampani dokázala omlátit o hlavu.

Británie: Panikářské vládnutí

29. 9. 2021

čas čtení < 1 minuta

Po skoro týdnu mlčení, kdy se lékaři, zdravotníci a pracovníci pečovatelských domovů (jichž je v důsledku brexitu strašně málo, takže zbývající pečovatelé musejí pracovat neuvěřitelně dlouhé hodiny) nemohli dostat do práce, protože byl všude vyprodaný benzín, oznámil Boris Johnson veřejnosti, aby "nepanikařila a nakupovala benzín normálně". Jenže není kde.

V reakci na Johnsonovu kritiku občanů, že "bezdůvodně panikaří", vydal deník Times kritický obrazový komentář o jeho panikářské vládě. Na papíře před Johnsonem je napsáno "Krize kamionistů". Po dlouhém prodlévání začne křičet: "Ať jedná armáda!"

(Ta ovšem jednat stále ještě nezačala. Kdosi pod to na Twitteru napsal: "Nemáme nyní nejmenší armádu v historii?") 

Brexitérská Británie: I psi nejsou jen na Vánoce, ale na vždy...

29. 9. 2021

čas čtení 1 minuta

Evropané odmítají brexitérskou Británii: "Je to prostě drzost myslet si, že migranti jsou jen něco jako kohoutek, který můžete pustit a zavřít, kdy se vám to hodí. Vždyť i v Británii se šíří varování: 'I pes není jen na Vánoce, je navždy. '"

Tomasz Oryński v jednom ze svých vystoupení v rozhlase BBC. Přetvítovala stránka Zachraňme britské zemědělství.


K tomu:


Francouzská televize zaznamenává další šílené potyčky Angličanů, kteří se perou kvůli benzínu:

"Když strach, že nebudu mít benzín, způsobí, že se britští řidiči zblázní..."




Tisková zpráva:

Zpráva o stavu lesů: Žádná změna k lepšímu

29. 9. 2021

čas čtení 5 minut

Vláda projednala Zprávu o stavu lesa a lesního hospodářství České republiky v roce 2020 (dále jen Zpráva), kterou předkládá Ministerstvo zemědělství. Zveřejněná data dokládají, že krize českých lesů pokračuje. Podle Hnutí DUHA se tím potvrzuje, že dosud přijatá opatření jsou nedostatečná a chaotická.

 17793

Kristián: Život a umučení svatého Václava

28. 9. 2021

čas čtení 11 minut

 

Výňatky

Rukopis tohoto rozsáhlého Života sv. Václava a sv. Ludmily objevil Bohuslav Balbín a jeho vznik položil do posledních let 10. století, kam jej datuje prolog. Svým bohatým obsahem vzbudilo stáří legendy podezření, takže byla od Dobrovského až do počátku 20. století (kdy její starobylost obhajoval Pekař) považována za falzum ze století čtrnáctého, tím spíše, že její nejstarší celé znění je zapsáno v kodexu biskupa Jana z Dražic asi z roku 1340. Nejnovější práce (Vilikovský, Ludvíkovský) však dokazují, že jde o památku ze století desátého. Autor, Kristián, o sobě prozrazuje, že je mnich a příbuzný svatého Vojtěcha.

Mezitím blahoslavený Václav, zvolený kdysi vnuknutím Kristovým za vévodu, vyrostl z chlapeckých let a zářil květem nejpůvabnějšího mládí. Hluboko pak v paměti chovaje, v čem byl od učitele písma vzdělán, vroucně toužil naplniti skutkem to, co sluchem poznal. A proto jeho věrolomná matka s některými syny Belialovými, kteří s ní stejně smýšleli, nenávidíce ho pro jeho skutky a přesvaté smýšlení, radili se mezi sebou a řekli: "Ach, běda, co si počneme a kam se obrátíme! Neboť kníže náš, jenž byl od nás na trůn povýšen, zkažen byv kněžími a takřka mnichem se stav, nedovoluje nám kráčeti sráznou a navyklou cestou našich neřestí.A jestliže si tak počíná nyní jako chlapec nebo jinoch, co asi bude dělati jako mladý muž nebo stařec?" Od toho času se tedy počali k němu chovat velmi nepřátelsky, vyhrožujíce mu a i jinak mu působíce přemnohá příkoří.

 17798

Excesy brexitu: Tomasz Oryński rozzuřil britský probrexitový bulvární list

28. 9. 2021

čas čtení < 1 minuta

Jak jsme se tu o tom už zmínili, náš autor Tomasz Oryński, který v Británii pracuje na část úvazku jako kamionista, byl v pondělí tento týden požádán o řadu mediálních rozhovorů, aby se  vyjádřil k rozhodnutí Borise Johnsona otevřít Británii evropským kamionistům na tři měsíce, do Vánoc, a pak je zase ze země vykopnout.

Jeho rozhlasové rozhovory citovalo několik deníků.

Ostře si ho vzal na mušku bulvární tvrdě probrexitový deník Daily Express:

"Zuřivý polský řidič se vzdal veškeré sebekontroly, zaútočil na "drzého" Borise a doporučil mu, kam si má strčit svá nová víza pro kamionisty

Polský řidič náklaďáků se vzdal veškeré sebekontroly a zaútočil na premiéra Borise Johnsona kvůli "drzým" plánům přilákat evropské kamionisty novým vydáváním víz. " (...)

 

Slavný jazzový hudebník Jiří Mráz, zemřel v USA ve věku 77 let

28. 9. 2021

čas čtení 2 minuty

 

Než začal studovat v americkém Bostonu na škole, která se nyní jmenuje Berklee Colege of Music, jazzový basista George Mráz slyšel jednou v neděli ve svém rodném Československu v rozhlase Louise Armstronga v pořadu, v němž se většinou hrála klasická hudba, píše list Boston Globe. Přivedlo ho to k jazzu.

Jiří Mráz zemřel 16. září 2021  ve věku 77 let. Žil s manželkou v New Yorku.

Do Bostonu přišel koncem šedesátých let. Stal se součástí světové jazzové elity. Vystupoval s hudebníky jako Chet Baker, Michael Brecker, Bill Evans, Stan Getz, Dizzy Gillespie, Herbie Hancock a Oscar Peterson a hrál na jejich deskách. Vydával i vlastní desky.

Narodil se 9. září 1944 v Písku. V Americe používal křestní jméno George.

 17794

Mezitím v Absurdistánu 194:

Evropská unie vydírá Polsko a Andrej Babiš je už nepřítel

28. 9. 2021 / Tomasz Oryński

čas čtení 9 minut

Foto: Nedaleko Turówa: "Čechy neobsluhujeme!"

Tomasz Oryński se omlouvá, že dnešní jeho příspěvek o Polsku je kratší než normálně. V Británii zuří krize ohledně nedostatku řidičů kamionů. Tomasz Oryński pracuje na část úvazku v Británii jako řidič kamionu, říká o sobě, že je možná poslední polský řidič kamionů v Británii. V důsledku toho se stal v Británii v pondělí 27. září absolutní celonárodní celebritou. Řada britských rozhlasových stanic ho interviewovala o tom, co si jako polský řidič myslí o rozhodnutí Borise Johnsona prosit kamionisty  EU, aby Británii zachránili, ale jen do Vánoc - po Štědrém dni 2021 je britské ministerstvo vnitra hodlá znovu deportovat do zahraničí. Velmi vstřícný přístup. Televizní rozhovory Tomasz Oryński odmítal poskytnout. Některé jeho rozhovory přetiskl denní tisk. Žádost některých britských médií o rozhovor musel Tomasz Oryński už odmítnout - nedalo se to zvládnout.

Slova Tomasze Oryńského z rozhovoru na populární stanici BBC Radio 2 dokonce vyvolala na Twitteru meme:


Avšak k Polsku:

Jak všichni očekávali, veškerá politika je jen divadlo. Protože jak jinak by se dalo  vysvětlit, že politici, kteří si navzájem nadávají do zrádců  a útočí na levici, nebo na Pawła Kukize za snahu spolupracovat se stranou PiS na důležitých otázkách, a říkají, že byste se stranou PiS neměli vůbec mluvit (více o tom ZDE  a ZDE) vyhýbají se práci v parlamentu (důležitému projevu šéfa Nejvyššího kontrolního úřadu poukazujícímu na četná selhání vlády PiS) a pak si zajdou  všichni společně na mejdan (bez roušek), který uspořádal Robert Mazurek, populární politický novinář, k jeho padesátým narozeninám.

 17795

Švýcarsko! Chceme tu mít Švýcarsko!

28. 9. 2021 / Jiří Hlavenka

čas čtení 7 minut

 
Alpskou zemi používáme často jako vzor, jak dobře bychom se mohli mít, kdybychom to měli uspořádané tak jako tam. Mají malé daně, úsporný stát, samosprávu, referenda, tradice i novoty zároveň, Švýcaři jsou bohatí. Švýcarsko, to nejsou žádní neomarxisti! Pojďme se tedy podívat na hospodaření švýcarského státu a na jeho daňový systém. Upozorňuji, že Švýcarsko má velmi odlišné daně místo od místa, to co uvádím je pokus o zprůměrování, aby bylo možné se vůbec něčeho dobrat.

Svatováclavská úvaha o západní civilizaci

28. 9. 2021 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

 


Svatý Václav představuje spojitost českých zemí nebo české koruny s latinskou církví, s univerzální civilizací západního středověku. Dnešní svátek je tedy výbornou příležitostí k zamyšlení o tom, co je to vlastně západní civilizace. Když budeme hledat, v čem se Západ liší od ostatních civilizací, tak přímo do očí bijícím znakem je jeho překotný vývoj a v důsledku toho rozklad tradiční společnosti. Obé samozřejmě umožněné tím, čemu říkáme věda a průmysl.

30003

Trumpova CIA hovořila o zavraždění Juliana Assange

28. 9. 2021

čas čtení 2 minuty

Podle americké zprávy, která se odvolává na bývalé úředníky, vysocí představitelé CIA za Trumpovy vlády hovořili o únosu a dokonce o vraždě zakladatele WikiLeaks Juliana Assange.

Diskuse o únosu nebo zabití Assange proběhly v roce 2017, jak uvedl server Yahoo News, kdy uprchlý australský aktivista zahajoval pátý rok svého azylu na ekvádorském velvyslanectví. Tehdejší ředitel CIA Mike Pompeo a další vrcholní představitelé byli rozzuřeni zveřejněním "Vaultu 7", souboru hackerských nástrojů CIA, který WikiLeaks zveřejnil a který agentura považovala za největší ztrátu dat ve své historii, informuje Guardian

Výsledky voleb v Německu

27. 9. 2021

čas čtení < 1 minuta

Právě zveřejněné kompletní provizorní výsledky voleb v Německu:

Sociální demokraté si polepšili ve srovnání s rokem 2017 o 5,2 procentních bodů, zelení o 5,9, CDU/CSU přišla o 8,8 procentních bodů, Die Linke o 4,3 a AfD o 2,3.




 17738

V Německu vyhrály jasně progresivní strany

27. 9. 2021 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty




Výsledek voleb do Bundestagu ve mně vyvolává několik myšlenek. To, že sociální demokraté nejsou v Německu na odpis, to víme dávno. Ve velkých městech stále vyhrávají volby, jak se na levici sluší. V Hamburku získali loni sami 39% a spolu s Die Linke a zelenými přes 70%. Nicméně přesto jsem si ještě na jaře myslel, že odliv voličů od socialistů k zeleným bude masivnější.

 16447

Bohatý svět neposkytl vakcíny chudému světu a bude jich stamiliony vyhazovat

27. 9. 2021

čas čtení 4 minuty

 
I když si myslíte, že lidé nejsou nic jiného než sobci, kteří se nestarají o nikoho mimo svůj vlastní klan, přesto je ohromující, že svět zůstává skoro úplně neočkován, píše Nick Cohen.  Není to jen morální urážka, že bohaté národy nechávají zbytečně umírat miliony lidí, ale je to také útok na náš vlastní zájem.

Mezinárodní měnový fond odhaduje, že světová ekonomika riskuje, že do roku 2025 přijde o 4,5 biliony amerických dolarů, pokud se covid 19 nekontrolovaně rozšíří. Gordon Brown, nový velvyslanec Světové zdravotnické organizace pro globální financování zdravotnictví, konstatuje, že náklady na dodání dostatečného množství vakcín k očkování všech chudých národů jsou přibližně 100 miliard dolarů.

 17789

České volby: Drama do poslední chvíle

27. 9. 2021 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty


Podle průzkumu volebních preferencí, zveřejněných v neděli v Otázkách V. Moravce, je velká část voličů stále nerozhodnuta, takže říjnové volby do Sněmovny mohou přinést překvapení. Vede Hnutí Ano s 24,5%, nicméně nestoupá, ba spíše klesá. Voliči od premiéra Babiše odcházejí ke dvěma formacím: SPD a ČSSD. To by mohla být naděje pro sociální demokracii, že výsledek 4,5% není konečný a volby ukážou vyšší hodnotu. Záleží ovšem na nerozhodnutých, protože pokud ti budou nakonec volit velké formace, ČSSD a další malé strany mohou spadnout strmě dolů.

 17788

Sen divky Barbie a šalamounské americké dilema o Haiťanech

27. 9. 2021 / Fabiano Golgo

čas čtení 5 minut

 

Neznám Bobovo skutečné jméno. Řekl mi, že je to typické haitské jméno a že to nebudeme umět vyslovit. Trvali jsme na tom, argumentovali jsme, že všichni máme cizí podivná jména. Bozorgmehr, Íránec, který se naštval, že ho Američané označují za Araba (já jsem Peršan, neustále nás upozorňoval), Aabishkar, který musel snášet obecné nepochopení, že je „Hind“, přestože to byl Nepálec, Gulnaz (Kyrgyz, který se narodil v Kazachstánu), Siobhan (divoká irská dívka), Cronje (jihoafrický běloch) a Jerry (ve skutečnosti Jirka z Opavy, který, stejně jako Bob, trval na poangličtění svého jména pro snazší porozumění u průměrných Američanů, kteří neznají zeměpis, to byli ostatní členové této skupiny mladých pracovníků pro kanadskou televizní show, která se natáčela v New Yorku v roce 1995. Byli jsme vybráni přesně kvůli naší rozmanitosti: program byl o přistěhovalcích. Pracovali jsme za kamerami, pomáhali jsme vybírat a připravovat lidi na natáčená interview.

30792

Nenáviděný opovrhovaný poklad, jehož další degradace nás zničí

27. 9. 2021 / Milan Čech

čas čtení 22 minut

Koláž: Lenka Slívová

Zahrajme si hru, odpovězme si pro sebe na otázku: Co v největší míře vytváří můj blahobyt? Co je zdrojem většiny toho příjemného v mém životě? A co mám tedy chránit, udržovat a rozvíjet PŘEDEVŠÍM, aby tomu tak bylo i nadále? (Z odpovědi na tuto banální otázku s banální odpovědí v banálním textu banálního autora zároveň vyplývá i nebanální obecná odpověď na otázku, zda, jak a koho volit. I přes onu banálnost správnou odpověď většina patrně nezvládne nalézt.)

 16578

Miluj nepřítele svého

27. 9. 2021 / Wenzel Lischka

čas čtení 3 minuty


Česká občanská společnost je před volbami rozdělena jako nikdy předtím. Nejvíce nad tím zoufají ti, kteří ji ještě více rozeštvávají. Asi je to pořád málo. Rozděl a opanuj, platí jako vždy. Vítězové voleb pak po volbách předstoupí před občanské stádo, a budou možná zase k pobavení publika tvrdit, že chtějí společnost spojovat.

Jistě, kdo by nechtěl kolektivizovat a privatizovat hodnoty pocházející z lidských a přírodních zdrojů, zejména když se na jejich tvorbě nijak přímo nepodílel. Opět zde platí, že líná huba je holé neštěstí. Kdo chce rozdělovat, musí spojovat. Nejlépe se to daří násilím.

30800

Úchvatná krása přírody

27. 9. 2021 / Soňa Svobodová

čas čtení 13 minut

 


Určitě je mezi námi víc takových nadšenců, kteří se stanou nejšťastnějšími bytostmi na světě, když nazuji pohodlnou turistickou obuv, a na záda si dají batoh s proviantem spolu s fotoaparátem a vyrazí z té nesnesitelné každodenní čtyřiadvacet hodin nepřetržitě hlučící a ubíjejíci civilizace do oázy klidu, ticha, nespoutané a divoké přírody, ať již to jsou příměstské lesoparky, hory či vzdálené dálavy. Jedním z nich je i známý slovenský amatérský fotograf tvůrce videí o úchvatných krásách přírody, jehož nejznámějším dílem jsou čtyři časosběrná videa s názvem Few Moments (Několik okamžiků) I., II. III. a IV., na nichž zachytil neskutečně krásné okamžiky z prostředí nádherné slovenské přírody, Majo Chudý.

Pane Chudý, kolik fotografií bylo potřeba k vytvoření tohoto projektu, na němž jste pracoval čtyři dlouhé roky. Máte to spočítáno?

Jsme blahobytem už tak zdegenerovaní, že nedokážeme vyřešit žádný problém?

27. 9. 2021

čas čtení 6 minut

Angličané se perou u benzínových pump:


Británie si brexitem způsobila nedostatek benzínu u benzínových pump, nedostatek léků v lékárnách, drastické zvýšení cen energií, nedostatek řidičů kamionů,  nedostatek potravin v supermarketech, nedostatek zemědělských pracovníků pro sklizeň ovoce a zeleniny, nedostatek pracovníků pro zpracování masa, nedostatek pracovníků v pohostinství a v pečovatelských domovech. Je to jako návrat do sedmdesátých let, kdy Británie zažila v důsledku nedostatku benzínu u pump třídenní pracovní týden a zkrácené vysílání televizních stanic. Jenže, argumentuje John Harris, tehdejší politikové byli jaksi daleko státničtější a dokázali problémy zvládat a řešit. Dnešní politikové jsou absolutně neschopní. Je to proto, že jsme všichni zdegenerovaní blahobytem? Úvaha Johna Harrise nám připadá velmi aktuální i pro české poměry, přestože ČR zatím neodešla z EU a nezažívá tedy tak obrovské problémy jako Velká Británie. Nejpozoruhodnější je však skutečná indolence politiků. (JČ)


Mezi slovy, která jsou schopna v britské duši vyvolat paniku, jsou tři nejsilnější: Vánoce, benzín a zima. Dejte je dohromady a máte perfektní charakteristiky krize, o to surreálnější, že o její hlavní příčině - o brexitu - nechce nikdo v britské politice mluvit.

 17791

Británie: Boris Johnson chce zmobilizovat armádu pro dodávky benzínu k pumpám, ale bude to trvat dlouho

27. 9. 2021

čas čtení 3 minuty

 
Johnsonova vláda zamýšlí zmobilizovat stovky vojáků, kteří by dodávali pohonné hmoty do prázdných britských benzínových stanic. Pohonné hmoty byly v minulých dnech vyprodány v důsledku nedostatku řidíčů cisternových vozů a panikářského nakupování benzínu. Způsobil to brexit, i když se to Johnsonova vláda snaží popírat.

Řetězec benzínových stanic BP (British Petroleum) přiznal, že ve třetině jeho stanic došly hlavní druhy benzínu a Asociace maloobchodníků s benzínem, která sdružuje téměř 5500 nezávislých benzínových pump, uvedla, že 50 až 90 procent těchto benzínových stanic informuje, že jim došel benzín. Asociace varuje, že benzín dojde i u ostatních benzínových stanic.

Němečtí sociální demokraté posilují

26. 9. 2021

čas čtení 2 minuty



V neděli v podvečer měli němečtí sociální demokraté téměř o jedno procento více než CDU. FDP také posilovala a zelení byli o 1 procento níže než předpověď jejich výsledků z 18 hodin:


Šéfredaktorka Deutsche Welle  Manuela Kasper-Claridge píše, že éra opatrnosti a marginálních kompromisů charakteristických pro dosavadní velkou koalici, vládnoucí v Německu mezi CDU/CSU a SPD skončila a němečtí voliči chtějí změnu.

Hospodaření OSBL za květen 2021

8. 6. 2021

čas čtení 1 minuta

V květnu 2021 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 53 422.16 výdaje byly  jako obvykle 61 731.50 Kč. Finanční příspěvky čtenářů bohužel nepokrývají celkové výdaje, takže směřujeme k nule. Zůstatek ke konci května byl 84 819.22  Kč.

Děkujeme mnoha čtenářům za  finanční podporu v měsíci květnu 2021.  Prosíme, přispějte.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

20333