Trumpova CIA hovořila o zavraždění Juliana Assange

28. 9. 2021

čas čtení 2 minuty

Podle americké zprávy, která se odvolává na bývalé úředníky, vysocí představitelé CIA za Trumpovy vlády hovořili o únosu a dokonce o vraždě zakladatele WikiLeaks Juliana Assange.

Diskuse o únosu nebo zabití Assange proběhly v roce 2017, jak uvedl server Yahoo News, kdy uprchlý australský aktivista zahajoval pátý rok svého azylu na ekvádorském velvyslanectví. Tehdejší ředitel CIA Mike Pompeo a další vrcholní představitelé byli rozzuřeni zveřejněním "Vaultu 7", souboru hackerských nástrojů CIA, který WikiLeaks zveřejnil a který agentura považovala za největší ztrátu dat ve své historii, informuje Guardian

Pompeo a vedení CIA "byli zcela odtrženi od reality, protože byli z Vaultu 7 v rozpacích", cituje Yahoo bývalého Trumpova úředníka pro národní bezpečnost. "Viděli krev."

Někteří vysocí představitelé CIA a Trumpovy administrativy zašli tak daleko, že si vyžádali "náčrty" nebo "varianty" týkající se Assangeova zabití. "Zdálo se, že neexistují žádné hranice," nechal se slyšet bývalý vysoký protiteroristický činitel.

CIA se k tomu odmítla vyjádřit.

Únos nebo vražda civilisty obviněného ze zveřejnění uniklých dokumentů, který nemá žádnou spojitost s terorismem, by vyvolal celosvětové pobouření.

Pompeo v roce 2017 vyvolal pozdvižení, když označil WikiLeaks za "nestátní nepřátelskou zpravodajskou službu". Podle zprávy Yahoo se jednalo o významné označení, neboť to znamenalo zelenou pro agresivnější přístup ke skupině podporující transparentnost ze strany operativců CIA, kteří by s ní mohli zacházet jako s nepřátelskou špionážní organizací.

Assangeův americký právník Barry Pollack na žádost o komentář nereagoval, ale pro Yahoo News uvedl: "Jako americký občan považuji za naprosto pobuřující, že naše vláda uvažuje o únosu nebo zavraždění někoho bez jakéhokoli soudního procesu jen proto, že zveřejnil pravdivé informace.

"Doufám a očekávám, že britské soudy tyto informace zváží a ještě více podpoří své rozhodnutí nevydat Assange do USA," dodal Pollack.

 

Celý článek v angličtině ZDE

-1
Vytisknout
8314

Diskuse

Obsah vydání | 30. 9. 2021