Odborářské návrhy sanace státního rozpočtu by vláda měla věcně zhodnotit

25. 5. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Když odbory přišly s vyčíslením ztrát, které v důsledku úsporného balíčku vlády pocítí česká rodina, vyvolalo to velké pochybnosti mezi odborníky. Na mne to působilo dokonce dojmem frašky. Říkal jsem si, že s takovou odboráři ztratí i ten zbytek kreditu, který snad ještě mají. Bylo naprosto jasné, že v současné situaci musejí udělat opak, musejí vypracovat něco, co ani pravicově orientovaní ekonomové nebudou moci jen tak odmítnout.

Šéf skupiny Wagner varoval před revolucí v Rusku a tvrdí, že v Bachmutu bylo zabito 20 000 bojovníků Kremlu

25. 5. 2023

čas čtení 5 minut


Jevgenij Prigožin říká, že děti ruské elity si "natřásaly zadky" na slunci, zatímco synové chudých se vraceli v rakvích


Šéf žoldnéřských jednotek Wagner uvedl, že v bitvě o ukrajinské město Bachmut bylo zabito 20 000 jejich bojovníků, a varoval, že Rusko může čelit nové  revoluci, pokud jeho vedení nezlepší vedení války.

Jevgenij Prigožin uvedl, že 20 % z 50 000 odsouzených, které Wagner naverboval, a podobný počet  pravidelných vojáků, tedy 20 000 lidí,  bylo během několika měsíců zabito v boji o Bachmut.

Prigožin poukázal na sociální rozdíly, které válka podtrhla: synové chudých se vraceli z fronty v zinkových rakvích, zatímco děti elity si "natřásaly zadky na slunci".

 19390

Co znamená pád ukrajinského Bachmutu?

25. 5. 2023

čas čtení 8 minut

Rusové po měsících bojů dobyli východoukrajinské město Bachmut. Děje se tak v době, kdy světoví lídři slibují Ukrajině další pomoc a zbraně - včetně sofistikovaných letounů F-16 americké výroby - v naději, že její ozbrojené síly budou schopny provést tolik očekávanou protiofenzívu.

Požádal jsem dva přední odborníky na Rusko z Quincyho institutu - Anatola Lievena a George Beebeho - o jejich názory na to, co toto zjevné vítězství Ruska ve skutečnosti znamená a jak může změnit válečnou situaci.

Co si navíc můžeme vyložit z transferu stíhaček F-16 na Ukrajinu? Hrozí vzhledem k novým skutečnostem eskalace v širší konflikt mezi NATO a Ruskem? Kde zůstávají ti, kteří by rádi přešli od bojů k příměří?

Prigožin: Jak jsme denacifikovali a demilitarizovali Ukrajinu

25. 5. 2023

čas čtení < 1 minuta

Ano, denacifikace? Takže tou denacifikací Ukrajiny, o které jsme hovořili, jsme učinili Ukrajinu národem, který nyní znají po celém světě. A já nevím, je to jako Řekové v době řecké prosperity, ve starém Římě. Oni byli legitimizováni. Přesně, Ukrajina byla legitimizována. Ukrajina se stala zemí, která je známá absolutně všude. Potud naše denacifikace.

A teď, co se týče demilitarizace.

Problematická otázka.

Bolestná, ano.

Jestliže oni, na začátku té speciální operace měli hypoteticky řečeno 500 tanků, teď mají 5000 tanků. Jestliže tam bylo schopno bojovat 20 000 mužů, teď jich je 400 000. Jak jsme to tam demilitarizovali? Ukazuje se, že jsme udělali přesný opak.

Klientelismus v České republice

25. 5. 2023

čas čtení 6 minut


Přibližně 15 % bohatství České republiky vzniká v sektorech náchylných ke klientelismu. Vyplývá to z dat, která na začátku května zveřejnil britský časopis The Economist. Vyšší podíl bohatství z rizikových sektorů má už jen Rusko.

 20020

Británie: Konzervativní strana jako hořící kontejner: Vyšlo najevo, že Johnson během covidového lockdownu uspořádal ještě mnoho dalších mejdanů

25. 5. 2023

čas čtení 6 minut

Hašteření v britské vládnoucí Konzervativní straně je už tak silné, že připomíná požár v kontejneru na odpadky, a pokud to nepřestane, svářející se konzervativní aktivisté stranu zničí, napsala na WhatsAppu Konzervativní strany ve středu dopoledne jedna členka - diskuse se dostala do rukou televize Sky News:


Bývalý konzervativní britský premiér Boris Johnson  byl znovu nahlášen policii kvůli dalšímu dosud neznámému porušování předpisů v době covidové pandemie

Johnsonovi spojenci tvrdí, že jde o politicky motivovaný "hon na čarodějnice", vládní zdroje uvádějí, že policii bylo nahlášeno dalších přibližně 12 potenciálně nezákonných Johnsonových akcí

Kampaň za zklidnění pražské dopravy a stanovení základní rychlosti 30 km/h pokračuje

25. 5. 2023

čas čtení 4 minuty

tisková zpráva

Stejně tak jako před dvěma týdny se i ve středu 24.5. protestní pochod konal také v Brně. Účastníci vyzývají politiky k dialogu o zklidňování dopravy a zajištění bezpečnosti pro chodce a cyklisty.

Na středeční odpoledne byly plánovány dva pochody v Praze a jeden v Brně. Přítomní policisté nakonec jeden z pražských pochodů neumožnili, skupina se tedy připojila k druhému pochodu a lidé kráčeli protestující pouze jedním průvodem z Vltavské ulice směrem na Vyšehrad. Brněnský průvod se obešel bez komplikací, přestože jej po celou dobu provázela hlasitá skupina odpůrců.

Pochod ani nezačal a znovu život v ohrožení. Řidiči už zablokovali dopravu.  Samostatný jízdní pruh pro cyklisty by zachraňoval životy. Slávku Svobodo, udělejte něco. Tento teror musí skončit.

Ochrnutý muž chodí pomocí zařízení, které propojuje mozek se svaly

25. 5. 2023

čas čtení 5 minut


Průkopnický výzkum by mohl pomoci při vývoji miniaturních zařízení pro pacienty po mrtvici a pro ochrnuté lidi
 

Muž, který ochrnul při nehodě na kole v roce 2011, se dokázal postavit a chodit s pomocí pomůcky poté, co mu lékaři implantovali zařízení, které snímá jeho mozkové vlny a vysílá pokyny páteři, aby pohybovala správnými svaly.

30777

Studie: Globální ohřívání může z klimaticky příznivých regionů vyhnat dvě miliardy lidí

25. 5. 2023

čas čtení 4 minuty

Podle nové studie globální oteplování vyžene miliardy lidí z oblastí, v nichž lidstvo po tisíciletí prosperovalo. Tito lidé budou vystaveni nebývalým teplotám a extrémnímu počasí.

Při současných akčních plánech je svět na cestě k oteplení o 2,7 °C, což by znamenalo, že do roku 2030 budou dvě miliardy lidí zažívat průměrné roční teploty vyšší než 29 °C, což je úroveň, ve které v minulosti žilo jen velmi málo komunit, informuje Guardian.

30027

G7 se musí smířit s tím, že nemůže řídit celý svět

25. 5. 2023

čas čtení 4 minuty

"Sbohem G7, ahoj G20." Tak zněl titulek článku v časopise The Economist o prvním summitu G20 ve Washingtonu v roce 2008, podle kterého šlo o zásadní změnu starého řádu. Naděje na kooperativní globální hospodářský řád, které dosáhly svého zenitu na londýnském summitu G20 v dubnu 2009, se rozplynuly. Sotva se však jedná o případ "Sbohem G20, ahoj G7". Dřívější svět nadvlády G7 je ještě vzdálenější než svět spolupráce G20. Ani globální spolupráce, ani nadvláda Západu se nezdají být reálné. Co by mohlo následovat? Bohužel, jednou odpovědí může být "rozdělení" a druhou "anarchie", míní Martin Wolf na webu Financial Times.

 19887

Lídři G7 nejsou v otázce jaderných zbraní dostatečně důslední

25. 5. 2023

čas čtení 5 minut

Když vyšlo loni v létě najevo že Japonsko bude v Hirošimě hostit summit G7, na němž se sejdou vedoucí představitelé Kanady, Francie, Německa, Itálie, Japonska, Spojeného království a Spojených států, hnutí za jaderné odzbrojení oživlo. Jeho představitelé doufali, že po letech ignorace tohoto tématu se přední političtí činitelé hluboce zamyslí nad poučením z Hirošimy a Nagasaki, začnou čelit stupňujícímu se nebezpečí jaderné války a konečně přijmou konkrétní závazky týkající se jaderného odzbrojení, píše prezidentka Nuclear Age Peace Foundation Ivana Nikolić Hughes.

 17611

Proč afghánští uprchlíci žijí v nejistotě?

25. 5. 2023

čas čtení 5 minut

Jakmile americké ozbrojené síly 30. srpna 2021 dokončily své chaotické stahování z Afghánistánu, komentáře v amerických médiích se zaměřily na to, že Washington nedokázal ze země dostat osoby, jež s ním spolupracovaly, a to ani profesionálky - včetně členek parlamentu -, o nichž se předpokládalo, že jim hrozí nebezpečí ze strany nové vlády, píše Zoe Desch na webu Responsible Statecraft.

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

Hospodaření OSBL za duben 2023

1. 5. 2023

čas čtení 2 minuty

Aktualizace: Kritický stav financí Britských listů.

Přišel účet za vypracování účetnictví BL za rok 2022, 19 500 Kč. Zaplatili jsme zatím polovinu, znamená to, že  19. 5. 2023 máme na účtu 20 724 Kč. Potřebujeme 70 000 měsíčně.

Bez finanční podpory od čtenářů je další vydávání Britských listů nerealistické. Upozorňujeme, že my Britské listy vydávat nemusíme. Možná by byla úleva s tím po 27 letech denní práce skončit.

Jan Čulík
šéfredaktor

Vážení čtenáři,

Potřebujeme trvalou finanční podporu pro minimální plat našich tří redaktorů a pro účet za elektřinu pro provoz našeho serveru. Potřebujeme měsíčně přibližně 70 000 Kč. Děkujeme.  Bohužel, příspěvky čtenářů každý měsíc mírně klesají. (JČ)

V dubnu 2023 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou bohužel jen 48 418,97 Kč (v březnu to bylo 49 589,72 Kč),  výdaje byly v dubnu  54 820,89 Kč. Nemohli jsme našim redaktorům zaplatit řádný honorář.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrovaný spolek (občanské sdružení) poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Parlamentní listy jsou na Ukrajině blokovány jako zdroj šířící ruskou propagandu. Proč ne v Česku?

24. 5. 2023

čas čtení < 1 minuta

Píše bývalý ukrajinský velvyslanec v Praze:



Ruská agrese na Ukrajině: Peking a Moskva budou spolupracovat na "nové úrovni"; Západ je připraven podporovat Kyjev "po mnoho let", říká Sunak

24. 5. 2023

čas čtení 9 minut

- V Krasnodarském regionu v Rusku někdo dal na Leninovu sochu masku klauna a pověsil na ni nápis "Vrah ruského lidu":

- Ruský premiér dnes v Pekingu podepíše dohody s Čínou; britský premiér na konferenci řekl, že Putinova strategie "vyčkávání... nebude fungovat".

- Mark Galeotti, šéf londýnské poradenské společnosti Mayak Intelligence a autor několika knih o ruské armádě, řekl agentuře Reuters, že obě skupiny zapojené do bojů v Belgorodu tvoří protikremelští Rusové od liberálů a anarchistů až po neonacisty. 

"Doufají, že nějakým malým způsobem mohou přispět k pádu Putinova režimu. Zároveň si ale musíme uvědomit, že to nejsou nezávislé síly ... Jsou řízeny ukrajinskou vojenskou rozvědkou," řekl.

Poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak zopakoval stanovisko Kyjeva, že s operací nemá Ukrajina nic společného.

Spojené státy se vyjádřily, že "neumožňují ani nepodporují" ukrajinské útoky na ruské území, ale že je na Kyjevě, aby rozhodl, jakým způsobem povede vojenské operace.

 18993

Severní Korea v praxi: Britská vláda nyní blokuje experty, kteří se vůči ní vyjádřili kriticky

24. 5. 2023

čas čtení 4 minuty

 
Expert byl vykázán z britské vládní akce za tweety, které kritizovaly konzervativce


Dan Kaszeta je jedním z nejméně osmi řečníků, kteří byli zakázáni v rámci neprůhledného systému prověřování  potenciálních spolupracovníků s britskou vládou

Britská vláda zrušila pozvání pro odborníka na chemické zbraně, který měl pronést hlavní projev na odborné konferenci pořádané Spojeným královstvím poté, co státní úředníci objevili jeho příspěvky na sociálních sítích, v nichž kritizoval konzervativní ministry a vládní migrační politiku.


Dan Kaszeta je jedním z nejméně osmi řečníků, kterým bylo zakázáno účastnit se vládních akcí na základě neprůhledného systému prověřování, který v roce 2022 zavedl Jacob Rees-Mogg a který zakázaný expert označil za útok na svobodu slova.

Strach z budoucnosti, nedostatek znalostí a změny životního stylu

24. 5. 2023

čas čtení 6 minut

Tisková zpráva NESEHNUTÍ  

Nový průzkum ukazuje vztah mladých lidí ke klimatickým změnám

Změna klimatu existuje a je za ní zodpovědný člověk, shoduje se v novém průzkumu většina Čechů a Češek ve věku 16 až 24 let. Mladí lidé z České republiky, Slovenska a Rakouska také věří, že změny klimatu probíhají rychleji než se očekávalo a negativně ovlivní jejich životy. Téma v nich proto vyvolává smutek, bezmoc a strach z budoucnosti.

Recyklace uvolňuje obrovské množství mikroplastů, zjistila studie

24. 5. 2023

čas čtení 3 minuty


Vědci zjistili vysoké množství mikroplastů v odpadní vodě z nejmenovaného britského závodu - a ve vzduchu v okolí zařízení

 
Plastikářský průmysl propaguje recyklaci jako klíčové řešení rostoucího problému plastového odpadu. Studie však zjistila, že samotná recyklace může uvolňovat obrovské množství mikroplastů.

Mezinárodní tým vědců odebíral vzorky odpadních vod z nejmodernějšího recyklačního závodu na blíže neurčeném místě ve Velké Británii. Zjistili, že mikroplasty uvolněné do vody představují 13 % tam zpracovávaných plastů.

Odhadli, že v každém krychlovém metru odpadní vody může být až 75 miliard plastových částic.

Recyklovaný plast může být toxičtější a není řešením znečištění, varuje Greenpeace

24. 5. 2023

čas čtení 4 minuty

 
Recyklace plastů může zvýšit jejich toxicitu a neměla by být považována za řešení krize znečištění, varovala organizace Greenpeace před posledním kolem jednání o mezinárodní smlouvě o plastech.

"Plasty jsou ze své podstaty neslučitelné s kruhovou ekonomikou," uvedla tato globální ekologická síť ve zprávě, která shrnuje výzkumy ukazující, že recyklované plasty jsou toxičtější než jejich primární složky.

Zpráva načasovaná na začátek nových jednání o potenciální globální smlouvě o plastech přichází v době, kdy samostatný výzkum zjistil, že rozklad plastů pro recyklaci rozptyluje mikroplastové znečištění do životního prostředí.

Manželství pro všechny a Sněmovna jako zrcadlo veřejnosti

24. 5. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Na případu manželství pro všechny se docela dobře ukazuje, jak volební koalice fakticky zmařily soulad mezi názory veřejnosti a jejich zastoupením ve Sněmovně. Lidovci, kteří mají už od posledních sněmovních voleb stále kolem pěti procent, spíše méně, drží ve Sněmovně dvacet tři mandátů. Piráti, kteří zastupují asi dvakrát větší skupinu voličů, jen čtyři.

 16578

Když konspirace získávají spojence na veřejnosti

24. 5. 2023 / Albín Sybera

čas čtení 2 minuty

A česká národní identita jim (opět) slouží jako mobilizační prvek

Veřejný diskurs v Česku je soustavně oslabován prolínáním dezinformačních mýtů se zdánlivě seriózními narativy.

Typickým příkladem je přetrvávající kritika zelené energetiky, která má mj. za následek, že v českém energetickém mixu i více jako rok po ruském útoku na Ukrajinu hrají obnovitelné zdroje nedostatečnou roli. Vytrvalé mýty o obnovitelných zdrojích, které jsou stále ke slyšení jak z politického mainstreamu, tak z dezinformačních zdrojů nadále pomáhají přibržďovat rychlejší investice a pružnější legislativu k levnější a zelenější energetice.

 18690

Antimonopolní úřad zjistil, proč jsou u nás drahé potraviny

24. 5. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Ministr zemědělství Nekula v poslední době stále útočil na obchodní řetězce, že právě ony jsou odpovědné za vysokou cenu potravin v České republice. Ministerstvo pak poslalo mnoho různých podnětů na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který se pustil i sám od sebe do systematického šetření. Výsledek byl právě oznámen.

Šéf úřadu mluvil v úterý v polední publicistice Radiožurnálu a jeho zpráva byla naprosto jasná: trh funguje správně, vysoké ceny potravin u nás nevznikají na žádném stupni tzv. vertikály snahou nepřiměřeně se obohatit. Nejvíce marže vzrostly u prvovýrobců, ale to jen kvůli tomu, že jsou u nás prostě vysoké vstupní náklady, zejména energie.

Channel 4 News: Exkluzivní rozhovor s ruskými partyzány bojujícími proti Putinovi

24. 5. 2023

čas čtení 3 minuty


Překlad:

Reportér: Odvaha je slabé slovo. Skupina partyzánů bojujících za ukrajinskou věc napadla malou část Ruska. Bylo to jako z filmu, takže si s sebou vzali kamery, protože to bylo součástí pointy.  Vyprávění jako zbraň. Odvážná skupina  neprofesionálních vojáků přenesla válku do Ruska.  Narativ, který se vysílal po celém světě.  Narativ, který měl ztrapnit. Narativ, který měl zmást. A dnes ruské ministerstvo obrany zveřejnilo tyto snímky své reakce, protiútoku.  Jejich mluvčí uvedl: "70 ukrajinských teroristů bylo zlikvidováno, čtyři obrněná vozidla a pět nákladních automobilů bylo zničeno. " Ale dnes večer se objevily zprávy, že partyzánští bojovníci stále operují uvnitř Ruska a podél hranic. A pokud byla narušena ruská územní celistvost, znamená to, že tam musí jít ruští vojáci, aby to vyřešili.

Chceme nějaký další „Vítězný únor“?

24. 5. 2023 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 3 minuty

Je stále zajímavější sledovat počínání naší vládnoucí garnitury prizmatem možných následků jí případně vyvolaných společenských čeření či zvratů. Když si otevřeme mainstreamová média, dospějeme k názoru, že taková nebezpečí již byla jednou pro vždy zaříkána, vymýcena, možná zakázána... jako by si jakákoli „vláda“ mohla k „plebsu“ dovolit naprosto cokoli s jistotou, že fatální následky už nezahrozí. Jako by se v politickém vesmíru všechny galaktické systémy srovnaly do řady – a: Bude tady pořádek!

Nová důchodová reforma

24. 5. 2023 / Wenzel Lischka

čas čtení 3 minuty


Dnes jsme svědky tvořící se převratné nové důchodové reformy. Na šok z neznámého nás preventivně připravují reklamní šoty probíhající stále dokola v televizi - až do úplné ztráty vědomí diváků. Vysoké finanční výdaje na tuto osvětu bohužel způsobily, že nejsou peníze pro některé důchodce. Toto však jistě nijak nevadí. Nasytit davy ideou přijde rozhodně levněji než chlebem.

 20328

Mezigenerační dialog nad rakví. Spielraum Kollektiv uvádí premiéru Odkazu v Nové libeňské synagoze

24. 5. 2023

čas čtení 3 minuty

tisková zpráva

Spielraum Kollektiv se ve své novince Odkaz věnuje tématu čekání na smrt a toho, co po člověku zůstane. Autorka konceptu a performerka Linda Straub se rozhodla inscenovat svůj vlastní pohřeb. Inspiruje jí její dvaadevadesátiletá babička a rozhovory s ní. Inscenace Odkaz měla předpremiéru na festivalu Venušiny dny, premiéra se uskuteční v Nové libeňské synagoze 28. a 29. května.

Kdybych inscenovala pohřeb mé babičky před její smrtí, rodina by mě pravděpodobně zabila. O smrti se nemluví do té doby, než přijde. A nejlíp ani potom ne. Inscenuji proto raději svůj vlastní pohřeb. Role jsou rozdané. Rakev je moje. Vy jste hosté.“

 18993

V hysterické snaze omezit imigraci zakáže Británie zahraničním studentům, aby si s sebou na dobu studia do Británie přivezli manžela či manželku

24. 5. 2023

čas čtení 2 minuty

 
Šílená ministryně vnitra Suella Bravermanová oznámila nová omezení pro zahraniční studenty. Většina z nich si do Británie nebude smět přivézt na dobu studia svou rodinu


Suella Bravermanová přispěchala s přísnými omezeními pro zahraniční studenty, kteří přijíždějí studovat do Velké Británie.

Podle návrhů, které byly v úterý zveřejněny v parlamentu, si zahraniční studenti již nebudou moci přivést s sebou rodinu s výjimkou specifických okolností. Britská vláda se snaží snížit počet přistěhovalců, a to včetně zahraničních studentů. Vážně tím ekonomicky poškodí zemi, zahraniční studenti do země přinášejí každoročně zisky ve výši 42 miliard liber. Ideologům v britské ultrapravicové vládě je to jedno.

Podle nových předpisů Bravermanové, které mají omezit migraci, si s sebou budou moci přivést závislé osoby pouze zahraniční studenti studující v kurzech označených jako výzkumné programy, jako jsou doktorandi.

Rozhovor Britských listů 599. Je české školství absolutně ztracená kauza?

16. 5. 2023

čas čtení 17 minut

 

Co říct k tomu, že se v dnešní České republice nemohou dostat teenageři na střední školu, protože politikové školství za posledních deset patnáct let úplně zanedbali. A to v době, kdy je vrcholně vzdělaných lidí v důsledku blížící se revoluce umělé inteligence naprosto zapotřebí. Kdy se budou politikové zodpovídat z toho, že mladým lidem zničili život? A dá se situace vůbec interpretovat nějak optimisticky? O tom hovoří Jan Čulík s naším redaktorem Bohumilem Kartousem, aktivistou snažícím se o zlepšení českého školství.

Transkript tohoto rozhovoru: 

Lhala britská policie? Policie přiznala, že sledovala e-kolo před nehodou, při níž zemřeli teenageři z Cardiffu

24. 5. 2023

čas čtení 6 minut



Policie Jižního Walesu se po včerejší smrti teenagerů Kyreese Sullivana a Harveyho Evanse obrací na policejní dozorčí orgán

Policie čelí vážným otázkám a hněvu komunity poté, co jí trvalo téměř 24 hodin, než přiznala možný podíl na pronásledování dvou teenagerů, jejichž smrt vyvolala nepokoje v Cardiffu.

Šestnáctiletý Kyrees Sullivan a patnáctiletý Harvey Evans byli zabiti v pondělí krátce po 18. hodině ve čtvrti Ely, několik minut poté, co se na záběrech z průmyslových kamer objevilo, že je sleduje policejní dodávka, když spolu jeli na elektrokole.

Incident vyvolal noční násilné nepokoje, při nichž bylo při střetech s místními obyvateli zraněno 15 policistů. Výtržníci tvrdili, že se sešli, aby uctili památku mrtvých chlapců, a poté se střetli s policisty.

V úterý ráno obvinil místní policejní a kriminální komisař z nepokojů nepravdivé "fámy" na sociálních sítích o zapojení policie do smrti chlapců.

V úterý odpoledne se však objevil záznam z průmyslové kamery s časovým údajem 17:59 v pondělí, na kterém je vidět policejní dodávka jedoucí za elektrokolem na Frank Road, asi půl kilometru od Snowden Road, kde chlapci o necelé čtyři minuty později havarovali.

Rozhovor Britských listů 597. Bude zrušeno pražské divadlo Rokoko?

4. 5. 2023

čas čtení < 1 minuta

  

V důsledku ideologické posedlosti vládnoucích českých politiků "plošnými škrty" a "privatizací všeho" je nyní ohrožena existence většiny pražských divadel. O tom hovoří s Janem Čulíkem herec a odborář Stanislav Lehký.

Podpořte dětské tábory Armády spásy

24. 5. 2023

čas čtení 1 minuta

.

Vážení a milí přátelé, podporovatelé Armády spásy,

léto se pomalu blíží a s ním i náš, již tradiční, tábor. Pro mnoho dětí jsou prázdninové aktivity nedosažitelné díky nepříznivé finanční situaci jejich rodiny. To je důvod, proč pořádáme letní tábory pro děti již více jak 20 let a díky Vaší pomoci v tom můžeme pokračovat i letos. Děkujeme! 
To chci podpořit

Rozhovor Britských listů 598. Je v Izraeli stále ohrožena demokracie?

12. 5. 2023

čas čtení 14 minut

  

V Izraeli dále pokračují, s neztenčenou silou, obrovské protestní demonstrace proti vládě Benjamina Netanjahua, jehož tzv. "reforma soudnictví" (chce ho podřídit své vládě) ohrožuje izraelskou demokracii. Albín Sybera získal v rozhovoru s Jótamem Bergerem, učitelem v Tel Avivu, nejnovější informace o situaci a o vztahu dnešního Izraele se zeměmi Evropské unie.

Český překlad tohoto rozhovoru:

31480

Kompletní dokumentace: OPRAVA VEDENÍ 1947/1948 ŘÍČANY - STRANČICE - BENEŠOV

22. 5. 2023 / Oldřich Maděra

čas čtení < 1 minuta

Elektroinženýr Oldřich Maděra, odborník na elektrické vedení vysokého napětí, zdokladoval, že tisíce kilometrů vedení vysokého napětí v ČR porušují nejméně čtyři technické normy Evropské unie a jsou potenciálně životně nebezpečné. České soudy to ignorovaly a odsoudily ho za tuto dokumentaci k mnohamilionovému odškodnému. Asi dvaceti ministrům a dalším vysokým činitelům české vlády poslal ing. Maděra tento dopis. Nebudou-li reagovat do 20. května 2023, další kroky budou proti těmto technickým závadám podniknuty prostřednictvím Evropské unie.

V předchozích vydáních Britských listů jsme začali jeho dokumentaci, dokladující nebezpečnost vedení vysokého napětí v  České republice, vydávat na pokračování.

Rozhodli jsme se dnes vydat dokumentaci pana Maděry k tomuto závažnému problému v celku.

Celý dokument je ZDE

 18389

dTest: Odškodnění při cestách veřejnými dopravními prostředky v EU

24. 5. 2023

čas čtení 6 minut

Cestující v Evropské unii a při cestách z Evropské unie mají právo na odškodnění v případě problémů při cestování veřejnými dopravními prostředky, včetně letadel, vlaků, autobusů a lodí. Tato práva jsou upravena přímo účinnými evropskými nařízeními. Zahrnují zejména práva plynoucí ze zrušení cesty, z delšího zpoždění, ale i případy ztraceného nebo zatoulaného zavazadla. Někteří dopravci, zejména železniční, poskytují odškodnění i nad rámec těchto obecných pravidel.

 18550

Ruský vývoz zbraní bankrotuje

24. 5. 2023

čas čtení 4 minuty

Indie je sice nejlidnatější zemí světa a největší demokracií, ale její armáda už desítky let nepřiměřeně závisí na ruských zbraních. Toho může Nové Dillí nyní litovat, píše Michael Rubin.

 20329

"Ruskou Bělgorodskou oblast už válka zasáhla dávno"

24. 5. 2023

čas čtení 3 minuty

Ráno 22. května vstoupila skupina vojáků z Ukrajiny na území Bělgorodské oblasti. K odpovědnosti za nájezd se přihlásily Legie "Svoboda Ruska" a RDK (Ruský dobrovolnický sbor). Podle oficiálních údajů bylo v první den zraněno šest lidí: Obyvatelé vesnice Glotovo v okrese Grajvoron byli převezeni do nemocnice se zraněními po výbuchu miny, žena byla zraněna na paži ve vesnici Zamostje, dva muži a žena v Grajvoronu utrpěli rány způsobené střepinami. Během evakuace z Grajvoronu zemřel v autobuse dvaaosmdesátiletý obyvatel.

 19376

Zajímá ruské úřady problém nízké porodnosti?

24. 5. 2023

čas čtení 1 minuta

Vzhledem k rychle klesající porodnosti je Rusko na cestě k poklesu populace o milion nebo více lidí ročně, kam až oko dohlédne. Putinův režim mluví o politice, která by to změnila. Ale ve skutečnosti pokračuje v prosazování přístupů, které populaci snižují, tvrdí Jevgenij Černyšov.

Ruská agrese na Ukrajině: Gubernátor Belgorodu vyzývá obyvatele, aby se nevraceli do oblasti napadené protikremelskými partyzány

23. 5. 2023

čas čtení 15 minut

- Rusové začali stahovat jaderné zbraně z regionu Belgorod

- Gubernátor ruské oblasti říká, že není bezpečné vracet se do Grajvoronu poté, co byl včera napaden
 

Belgorodský gubernátor Vjačeslav Gladkov právě zveřejnil aktuální informace na Telegramu. Vyzval obyvatele Grajvoronu, aby se nevraceli do svých domovů.

Gladkov dodal, že v důsledku útoků "nedošlo k žádným úmrtím civilistů".

"K dnešnímu dni nedošlo k žádným úmrtím civilistů. Ze strany orgánů činných v trestním řízení jsou prováděny všechny nezbytné akce. Čekáme na dokončení protiteroristické operace, která byla vyhlášena včera," napsal.

Boje podél ruských hranic s Ukrajinou vypukly v pondělí poté, co se samozvané ruské partyzánské jednotky přihlásily k tomu, že poprvé za celou válku obsadily pohraniční vesnici na území Ruska.

Legie Svoboda Ruska, která se označuje za protikremelskou domobranu usilující o osvobození Ruska od Vladimira Putina, uvedla, že překročila hranici a obsadila osadu Kozinka, přičemž vyslala jednotky do města Grajvoron v ruské Belgorodské oblasti.

Záběry z nájezdu, údajně z pohraničního kontrolního stanoviště v Grajvoronu, ukazují oběti včetně ruského důstojníka ležícího tváří dolů v kaluži krve vedle ruských pasů a dalších dokumentů rozházených po podlaze. Na videozáznamu je rovněž vidět obrněná vozidla.

Gubernátor Belgorodu Vjačeslav Gladkov uvedl, že poté, co se Grayvoron dostal pod ukrajinskou dělostřeleckou palbu, bylo zraněno osm lidí, informovaly tiskové agentury. Většina obyvatel oblast opustila, ale situace podle něj zůstává "napjatá".

- Představitel ruských partyzánů informuje, že je obyvatelé Belgorodu žádají o ochranu před Putinovou armádou:


 19735

Kteří činitelé České republiky jsou nyní přímo zodpovědni za nebezpečný stav tisíců kilometrů vysokonapěťového vedení v ČR

23. 5. 2023

čas čtení 4 minuty

Elektroinženýr Oldřich Maděra, odborník na elektrické vedení vysokého napětí, zdokladoval, že tisíce kilometrů vedení vysokého napětí v ČR porušují nejméně čtyři technické normy Evropské unie a jsou potenciálně životně nebezpečné. České soudy to ignorovaly a odsoudily ho za tuto dokumentaci k mnohamilionovému odškodnému. Třiceti ministrům a dalším vysokým činitelům české vlády poslal ing. Maděra tento dopis. Nebudou-li reagovat do 20. května 2023, další kroky budou proti těmto technickým závadám podniknuty prostřednictvím Evropské unie.

Dokumentace pana Maděry k tomuto závažnému problému je ZDE.

Oldřich Maděra dále konstatuje:

Tato listina je opatřena mými autorizačními razítky. Tím se z ní stala veřejná listina. Každý z těch 30 potentátů nyní riskuje jednu věc. Pokud zítra spadne jakékoliv vedení, tak on byl osobou ve funkci, která byla upozorněna a poučena odborníkem a v případě jakéhokoliv soudu proti němu je toto důkaz, který se nemusí před soudem provádět, podobně jako pas, OP, rodný list atd. Soud ho prostě bere jako fakt. Myslím si, že to sice možná napřed vyvolalo úsměv na jejich tvářích, ale po poradě s právníkem se již tak smát nebudou.

Ten stav je drsný. To skutečně nesnese odkladu a musí se to začít ihned opravovat. To je stejná situace, jako by měli tak pět tisíc prasklých paneláků. Je to stavba. Není možné, aby stavby padaly. Statik, který to pro nás navrhl, Ing. Chalabala, postavil desítky komínů, vysílačů, stožárů osvětlení na stadionech, stožárů pro mobilní sítě a žádný mu zatím nespadl. Tak proč padají pořád stožáry jako hrušky? No protože jsou špatně staticky založeny. O tom to celé je.

Možná proto rozdělí ČEZ a prodají ČEZ Distribuci, aby se toho ČEZ zbavil.

Myslím si, že veřejnost by měla znát další důležité detaily, píše Oldřich Maděra.

V tomto sporu jsme se 12 let soudili se státem většinově vlastněnou společností ČEZ Distribuce, a.s.

Předsedou představenstva je Ing. Martin Zmelík, MBA.
Předsedou dozorčí rady je Ing. Daniel Beneš, MBA.

ČEZ Distribuci ve sporu zastupovala AK Solil, Linke, Richtr a spol., Praha

Krajský soud v Ústí nad Labem odsoudil naši společnost dne 11.4.2022.
Rozsudek vydal JUDr. Stanislav Sviták, Ph.D.

Vedení Říčany-Strančice-Benešov spadlo na dálnici D1 dne 5.8.2022

Zprávu o opravě vedení jsem dokončil dne 20.3.2023 a zaslal jsem ji Vrchnímu soudu v Praze.

Vrchní soud v Praze odsoudil naši společnost dne 3.5.2023 senátem ve složení:
JUDr. Michal Krenk, PhD.
JUDr. Monika Vacková
JUDr. PhDr. Filip Havrda

Výše uvedený dopis a zprávu o opravě vedení jsem zaslal následujícím osobám a institucím:

Petr Pavel, Prezident ČR
Petr Fiala, Předseda vlády ČR (ODS)
Vít Rakušan, 1. místopředseda vlády a ministr vnitra ČR (STAN)
Marian Jurečka, místopředseda vlády ČR a ministr práce a sociálních věcí (KDU-ČSL)
Ivan Bartoš, místopředseda vlády ČR pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj (Piráti)
Vlastimil Válek, místopředseda vlády vlády ČR a ministr zdravotnictví (TOP 09)
Zbyněk Stanjura, ministr financí vlády ČR (ODS)
Pavel Blažek, minist spravedlnosti vlády ČR (ODS)
Jan Lipavský, ministr zahraničních věcí vlády ČR (Piráti)
Jozef Síkela, ministr průmyslu a obchodu vlády ČR (nestr. za STAN)
Zdeněk Nekula, ministr zemědělství vlády ČR (KDU-ČSL)
Martin Dvořák, ministr pro evropské záležitosti vlády ČR (STAN)
Michal Šalomoun, ministr pro legislativu a předseda Legislativní rady vlády ČR (nestr. za Piráty)
Markéta Pekarová Adamová, předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu (TOP 09)
Róbert Teleky, PSP, předseda podvýboru pro energetiku (KDU-ČSL)
 Václav Král, PSP, člen podvýboru pro energetiku (ODS)
Roman Kubíček, PSP, člen podvýboru pro energetiku (Ano 2011)
Jaroslav Foldyna, PSP, člen podvýboru pro energetiku (SPD)
 Martin Kolovratník, PSP, člen podvýboru pro energetiku (Ano 2011)
Jakub Michálek, PSP, místopředseda ústavně-právního výboru, člen podvýboru pro justici (Piráti)
Miloš Vystrčil, Předseda Senátu PSP (ODS)
Hana Žáková, Senát PSP, podvýbor pro energetiku, předsedkyně (STAN)
Jiří Čunek, Senát PSP, člen podvýboru pro energetiku (KDUČSL)
Jiří Dušek, Senát PSP, člen podvýboru pro energetiku (ČSSD,ODS,Vas, FaktB)
Marek Hilšer, Senát PSP, člen podvýboru pro energetiku
 Lukáš Wagenknecht, Senát PSP, člen podvýboru pro energetiku

ČKAIT, centrála Praha ČKAIT, pobočka Brno

 20076

Umělá inteligence zlikviduje některá pracovní místa, ale masová nezaměstnanost není nevyhnutelná

23. 5. 2023

čas čtení 6 minut


Se správnou vládní politikou a celoživotním vzděláváním se můžeme naučit pracovat společně s AI

Vlády by měly podporovat programy vzdělávání a odborné přípravy, které občanům poskytnou dovednosti nezbytné pro prosperitu v ekonomice založené na umělé inteligenci - což zahrnuje podporu gramotnosti v oblasti umělé inteligence, podporu kritického myšlení a podporu neustálého zvyšování kvalifikace a rekvalifikace

Ohromující pokrok v oblasti umělé inteligence (AI) v poslední době vyvolává v mnoha lidech obavy o pracovní místa. Zlověstné bubnování zesílilo na začátku tohoto měsíce, kdy Geoffrey Hinton, otec umělé inteligence, odešel ze společnosti Google a vyjádřil své obavy z potenciálu této technologie převrátit trh práce, stejně jako společnost IBM bude blokovat téměř 7 800 pracovních míst, která by mohla být časem nahrazena umělou inteligencí a automatizací. Minulý týden britská telefonní společnost BT oznámila, že do roku 2030 zruší až 55 000 pracovních míst, přičemž se předpokládá, že přibližně 10 000 z nich bude nahrazeno umělou inteligencí, píše Erin Ling.

Tato oznámení nejsou překvapivá: pokud mají podniky v tržní ekonomice přežít, musí se těmto technologickým změnám přizpůsobit, aby zůstaly konkurenceschopné a ziskové.

POLICIE LHALA? Británie: Lživá informace rozšířená na sociálních sítích vyvolala obrovské nepokoje

23. 5. 2023

čas čtení 3 minuty

AKTUALIZACE: Tuto zprávu jsem zveřejnil v úterý dopoledne jako varování, co může způsobit fake news, píše Jan Čulík. Cardiffská policie tvrdila, že se smrtí dvou teenagerů na elektrickém kole neměla vůbec nic společného. V úterý odpoledne však se objevil videozáznam z průmyslové kamery, kde je vidět, jak policejní anton pronásleduje oba chlapce na elektrickém kole, a to jen několik minut předtím, než přišli o život. Policie předtím tvrdila, že v době úmrtí chlapců nebyla na místě a přijela až později. Neuvěřitelná aféra byla předána nezávislému vyšetřování. Vládne tedy podezření, že policie lhala a informace na sociálních sítích možná nebyla nepravdivá.


* * *

 Nepokoje ve velšském hlavním městě Cardiffu: vyvolala je lživá informace na sociálních sítích 

Falešná zpráva  o policejním pronásledování, které prý vedlo k dopravní nehodě, při níž zemřeli dva mladiství, vyvolala rozsáhlé nepokoje.

;

Falešné zprávy  na sociálních sítích, které obvinily britskou policii ze smrti dvou teenagerů, vyvolaly v noci na úterý nepokoje, které vedly ke zranění nejméně 12 policistů, uvedl policejní šéf.

 20306

Andělé v Praze

23. 5. 2023 / Soňa Svobodová

čas čtení 7 minut


Za pár dní tomu bude již dvacet let, co jsem měla možnost na pozvání tehdejší estonské velvyslankyně v Praze, paní Eve-Külli Kalla navštívit v galerii de fakto vernisáž výstavy jedné z nejznámějších estonských malířek, paní Epp Marii Kokamägi, která nesla název „Moji andělé“. Dodnes na tuto výstavu velmi ráda vzpomínám, neboť byla plná překrásných obrazů, jejichž hlavním tématem byli právě tyto okřídlené éterické bytosti. Zároveň, ale musím přiznat, že od té doby jsem se již s tak výstižným ztvárněním cherubínů na svých cestách po nejrůznějších výstavách nesetkala. Proto mne to přivedlo na myšlenku, přiblížit nejen jejich autorku, ale i její tvorbu našim čtenářům.

Paní Kokamägi, jak na tuto svou pražskou výstavu vzpomínáte?

 20318

Anticommunism is driving the Czech Republic dangerously close to Holocaust relativization

22. 5. 2023 / Muriel Blaive

čas čtení 17 minut


There is here a very high number of dead, at a time when we remember the Warsaw Uprising, there are here the trials from the communist era in Czechoslovakia as in the Soviet Union, etc. etc. Isn’t it dangerous from the point of view of a historian to relativize the Nazi or the communist regime? Can’t it come back?”

Dvacet minut radiožurnálu, 21 April 2023, iRozhlas

The fear that the crimes of communism might be relativized and that communism might “come back” resonates more and more often in the Czech public sphere. How realistic is it? And are communist crimes really comparable to Nazi crimes?

Česká verze tohoto článku vyšla v Deníku Referendum ZDE

Fotovoltaika v Německu na každém balkóně

23. 5. 2023

čas čtení < 1 minuta

O tomhle jsme psali v Britských listech před rokem!



 19395

Británie: Trivialita, ale zároveň už tragická komedie

23. 5. 2023

čas čtení 7 minut

Šílená Sunakova ministryně vnitra Bravermanová dostala před časem (kdy byla britskou generální prokurátorkou, neuvěřitelné, jaký póvl pronikne v Británii do vrcholných funkcí!) od policie pokutu a tři trestné body na svůj řidičský průkaz za jízdu zakázanou rychlostí. V Británii se pokutě a trestným bodům můžete vyhnout, když souhlasíte, že se budete účastnit policejního kurzu bezpečné jízdy na silnicích. Bravermanová se ze své vysoké funkce pokusila přesvědčit své podřízené státní úředníky, aby jí zařídili individuální kurs, aby se nemusela v policejním kurzu stýkat z plebsem. Bylo to porušení ministerských předpisů, protože ministr ani generální prokurátor nemůže dávat svým podřízeným státním zaměstnancům úkoly pro vyřízení soukromých osobních problémů, nemajících nic společného s jejich státní funkcí. Sunak se Bravermanovou bojí vyhodit z funkce.

Co k tomu dodat jiného než citovat sžíravý komentář Johna Crace: 


Jsme už dávno za bodem, kdy se musíme ptát, co přesně má Suella Bravermanová na Rishiho Sunaka. Dostala se jí snad nějak do rukou nahrávka telefonátu, v němž bývalý ministr Dominic Raab děkuje premiérovi, že se k němu připojil na jedné z jeho pravidelných nočních seancích vraždění nevinných civilistů? Dostala se jí do rukou nahrávka, na níž Rish! radí klientům firmy Goldman Sachs, jak se nejlépe vyhnout placení daní? Nebo existuje záznam z průmyslové kamery, na němž Sunak šňupe kokain a vede zpěv na večírku Abba během covidového lockdownu? Ať už je to cokoli, musí to být kompromat jako prase.

 20325

Levicová politika dostala v Řecku drtivou ránu. Jak se z toho můžeme poučit?

23. 5. 2023

čas čtení 5 minut

Foto Kyriakos Mitsotakis

Opoziční strana Syriza si vedla ve volbách hůře, než si většina lidí myslela, a to navzdory řadě premiérských skandálů a rozšířené chudobě

Výsledky řeckých voleb byly velkým překvapením pro vítěze, poražené i průzkumníky. V zemi, kde se obrovské množství lidí denně potýká s problémy a kde je podle odhadů téměř třetina obyvatel ohrožena chudobou, se pravicové straně Nová demokracie premiéra Kyriakose Mitsotakise podařilo získat 40 % hlasů, což je pozoruhodné vítězství, které žádná agentura pro průzkum veřejného mínění nepředpokládala, napsala Marina Prentoulis.

Protiputinovští partyzáni tvrdí, že ovládli ruskou vesnici blízko ukrajinských hranic

23. 5. 2023

čas čtení 5 minut

Výbuchy v kancelářích ruské tajné policie FSB v Belgorodu


Ruští partyzáni  z Legie Svoboda Ruska sdělují, že podnikli přeshraniční nájezd

Podél ruských hranic s Ukrajinou vypukly boje poté, co ruské partyzánské jednotky zahájily přeshraniční nájezd a prohlásily, že poprvé za celou válku obsadily pohraniční vesnici.

Legie Svoboda Ruska, která se označuje za protikremelskou domobranu usilující o osvobození Ruska od Vladimira Putina, prohlásila, že překročila hranici a obsadila osadu Kozinka, přičemž vyslala jednotky do města Grajvoron v ruské Belgorodské oblasti.

 20195

"Sociální Evropa, kde nikdo není pozadu, je reálná” - ale zaplaťte za účast na konferenci 450 euro

22. 5. 2023 / Pavel Veleman

čas čtení 6 minut

  "Sociální Evropa, kde nikdo není pozadu, je reálná”  - hlavní téma konference sociálních pracovníků v Praze….EVROPSKÁ KONFERENCE SOCIÁLNÍ PRÁCE 2023, účastnická cena je lidová: 200 - 450 Euro….

Doktor: Ne,Vojcku, já se nezlobím, zloba je nezdravá, nevědecká…Jsem klidný, naprosto klidný. Můj puls je zcela normální, šedesát, a říkám mu to s krajní chladnokrevností…..

Hejtman: Dobrý člověk je vděčný člověk a má svůj život rád, dobrý člověk nemá žádnou kuráž, kuráž má jen darebák…

Vojcek: Hm! Nic nevidím, nic nevidím. Kdyby to tak člověk mohl na vlastní oči poznat, kdyby se to dalo nahmatat rukama!

(Georg Büchner, Vojcek, fragment dramatické předlohy /básně/, doba vzniku kolem roku 1821)

Přemýšlím, kdy opravdu akademičtí pracovníci humanitních oborů stáli celou vahou své autority za svými studenty nebo za svými klienty proti politické moci -  v osvobozující jednotě starosti i radosti.


Další česká bouře ve sklenici vody. Ivanu Bartošovi se pěkně podařilo zdiskreditovat piráty

22. 5. 2023 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Zatímco se po světě dějí věci, v Česku vládne antikomunismus a řeší se opakované bouře ve sklenici vody.

Pozoruhodné, Ivan Bartoš vydal na Twitteru komentář podlézavý vůči ODS. Má zjevně nutkavý pocit, že musí přisluhovat obsesivnímu českému profesionálnímu antikomunismu, 34 let po kolapsu komunistického režimu (který zjevně už skoro nikdo nepamatuje). Přesto se proti němu pořád povinně zuří, jako by stále Českou republiku ohrožoval. Všechno ostatní jde stranou.

Povinnou úlitbou zkritizoval kolegyni, která si dovolila zajít na antikapitalistický seminář :)

Bartoš samozřejmě nemá pravdu, že "komunismus a fašismus jsou stejně zhoubné ideologie":

"Celkově lze říci, že v hranicích Československa byl nacistický režim sedmdesátkrát až stokrát vražednější než režim komunistický za pětinu času. Znamená to snad popírání existence komunistických represí, včetně těch krvavých? Neznamená." ZDE.

Působí to jako nepříliš promyšlená úlitba, aby se zalíbil ODS.

Neustále mě překvapuje posedlost komunismem v České republice, režimem, který neexistuje už 34 let.

Reakce, včetně reakce od kritizované:

A tohle je krásný učebnicový příklad indoktrinace. Jestliže nepotřebuju nic zažít ani analyzovat, na základě faktů, jak mohu řešit jakýkoliv současný problém? Strašně zajímavý studijní materiál, ta země je ztracená:



Samozřejmě, Socialistická solidarita je poněkud naivní spolek a jeho tvrzení, že Putin je pro ně "stejný nepřítel jako Biden", je tedy opravdu tupé a nepřijatelné:



Mě ale nejvíc pobavilo ohromení a zuřivý nesouhlas kovaných antikomunistů, když jsem poukázal na to, že husákovský normalizační režim sedmdesátých a osmdesátých let byl ultrapravicový. Kde to žijí, že to netuší? Co se to učí v českých školách? :)))

Mě opravdu fascinuje, jak ti lidi žijí v izolované bublině své ideologie a když je někdo upozorní na informaci, kterou v životě neslyšeli, jak to nedokážou zkousnout... Dobré, co...

 17432

Kdo nese odpovědnost za mrtvé ve válkách, kterých se v uplynulých dvou dekádách účastnily USA?

22. 5. 2023 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Britské listy zveřejnily text s názvem Oprava: Studie Brownovy univerzity nepřipisuje vinu za miliony mrtvých Spojených státům, kde stojí, že „zpráva se nezaměřuje na přisuzování odpovědnosti konkrétním válčícím stranám na úkor jiných“. Jde o reakci na můj článek nepřesně nazvaný Americké válčení proti teroru připravilo o život nejméně 4,5 milionu lidí. I v samotném textu mylně přisuzuji úmrtí všech těchto osob pouze na konto USA a jejich spojenců.

Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
14220