OSN podporuje globální přístup k "lidové vakcíně" proti koronaviru

5. 6. 2020

čas čtení 1 minuta
Generální tajemník OSN Antonio Guterres prohlásil, že nová vakcína proti koronaviru musí být dostupná každému na světě, zatímco probíhala mezinárodní konference s cílem shromáždit prostředky na tuto životy zachraňující léčbu.


Virtuální summit uspořádaný Británií chce shromáždit 7,4 miliardy dolarů na imunizační programy a spustit nový fundraising na podporu potenciálních vakcín.

Ve videozprávě Guterres řekl: "Vakcína musí být považována za globální veřejné blaho - lidovou vakcínu, po níž volá rostoucí počet světových lídrů."

Je třeba "globální solidarity k zajištění toho, aby každá osoba, kdekoliv, měla přístup," dodal.

Virtuálního summitu se zúčastnilo více než 50 zemí a mezinárodních filantropů s cílem shromáždit prostředky pro alianci Gavi, jejímž cílem je vývoj vakcíny.

V příštích pěti letech chce Gavi nastartovat zastavené programy a poskytnout vakcínu za velmi sníženou cenu 300 milionům dětí po celém světě.

Gavi spolu s partnery také zahájila úsilí nakoupit potenciální vakcíny, rozšířit jejich výrobu a podpořit dodávky rozvojovým zemím.

Pandemie upozornila na nové překážky mezinárodní spolupráce, zejména v souvislosti s rozhodnutím Donalda Trumpa vyvést USA ze Světové zdravotnické organizace.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5637

Diskuse

Obsah vydání | 9. 6. 2020