USA: Policie se rozchází s kandidátem Bidenem

5. 6. 2020

čas čtení 6 minut
"Policie vrtí hlavou, protože býval mužem, který se pohotově stavěl za vynucování zákona," citují vysoce postaveného představitele Marc Caputo a Natasha Koreckiová.


Joe Biden se chlubíval, že je Demokratem přátelským k odborům a s dobrými vztahy s řadovými policisty.

Ale Bidenova výzva k dalším celostátním reformám policie a dohledu nad ní po smrti George Floyda - a dojem, že nedal najevo dostatečnou solidaritu s vynucováním zákona během probíhajících celostátních protestů a nepokojů - vytvořily mezi policisty rozbroje. Mnozí z těch, kdo Bidena kdysi podporovali, jsou frustrováni tím, co považují za politické pózování jejich někdejšího spojence.

"Jistě, udělal spoustu změn způsobem, jakým postupují kandidáti během procesu primárek, ale dál se posouvá doleva a přepadl přes okraj," říká výkonný ředitel Národního sdružení policejních organizací, střechové organizace policejních odborů, Bill Johnson.

"Kvůli Joe Bidenovi policie vrtí hlavou, protože býval mužem, který pohotově hájil vymáhání zákona," řekl Johnson. "Ale zdá se, že ve vysokém věku, ať už z jakéhokoliv důvodu, píše smutnou poslední kapitolu, pokud jde o podporu vynucování zákona."

Jak se dva prezidentští kandidáti navzájem konfrontují v nejvíce rasově napjatých okamžicích nedávné historie, vykazují přístupy, které se rozhodným způsobem liší.

Prezident Donald Trump vydal hlasitou výzvu k obnovení "práva a pořádku" - dokonce pohrozil vojenskou akcí k potlačení násilných protestů. Biden kolem obrany zákona chodí po špičkách a místo toho se soustřeďuje na potřebu reforem kvůli hluboce zakotveným rasovým nerovnostem.

Ve svém prvním veřejném projevu tohoto měsíce se Biden v úterý soustředil na rasové otázky, zdůraznil práva protestujících a nabídl reformy policie. Jen mimochodem zmínil policisty. Trumpova kampaň jej kritizovala, že se nezmínil o policistech zabitých a zraněných během nepokojů.

Ačkoliv mnoho policistů má sklon politicky se přiklánět doprava, kritika Národního sdružení policejních organizací je něco nového. NAPU v letech 2008 a 2012 podpořila Baracka Obamu, protože na jeho kandidátce byl Biden, uvedl Johnson.

Ale znovuzvolení dua Obama-Biden v roce 2012 znamenalo politický zlom, pokud jde o vztahy mezi policisty a Demokratickou stranou.

Více jak osm měsíců před Obamovým znovuzvolením hnutí Black Lives Matter začalo odpovídat na zastřelení floridského teenagera Trayvona Martina samozvanými strážci čtvrtí. BLM učinilo klíčovou otázkou progresivistů policejní brutalitu, systematický rasismus s trestní zákoník z roku 1994, což se projevilo v primárkách Demokratické strany v letech 2016 a 2020.

Policie se pod sílící palbou zleva začala stále více přiklánět k Republikánům, říká JIm Pasco, výkonný ředitel Bratrského řádu policistů a bývalý lobista Úřadu pro alkohol, tabák, střelné zbraně a výbušniny, který úzce spolupracoval s Bidenem na trestním zákoníku a další legislativě.

"Jsou tu dva posuny ve dvou směrech. Ve věcech práva a pořádku byl Biden napravo od středu: Trestní zákoník z roku 1994, Bradyho zákon a přísnější tresty. Ale jak šel čas, jeho postoje se zmírňovaly, zmírňovaly, zmírňovaly, až se ocitly tak, kde jsou dnes, kdy by nebyl považován za muže práva a pořádku v tom smyslu, jak to vidí agentury vynucující zákon," vysvětluje Pasco.

"Také s postupujícím časem se komunita vymáhání zákona - zejména řadoví policisté - stala mnohem konzervativnější. Dnes jsou FOP a další odborové organizace mnohem méně otevřeny otázkám kontroly držení zbraní, věcem, které tradičně podporovaly a na nichž s nimi Biden velmi úzce a úspěšně spolupracoval."

Obrat k progresivistům je pro Bidena, který byl dlouho označován za "Joea ze střední třídy", vyvažujícím manévrem, který má oslovit domácnosti manuálně pracujících.

Biden v úterním projevu slíbil zřízení celostátní komise pro dohled nad policií během prvních 100 dní ve funkci a vyzval Kongres, aby ještě v květnu postavil mimo zákon použití dusících nákrčníků policií a řekl: "Existují jiná opatření sloužící zastavení transferu válečných zbraní policejním silám a ke zlepšení dohledu a odpovědnosti za účelem vytvoření modelového standardu použití síly."

"Většina policistů splňuje nejvyšší standardy své profese. To je další důvod, abychom se přísně a rychle vypořádali se špatnými policisty," řekl Biden. "Všichni potřebujeme tvrdě přehodnotit kulturu, která umožňuje pokračování těchto nesmyslných tragédií."

Trumpova kampaň ve středu přitáhla pozornost k tomu, co v Bidenově projevu chybělo.

"Biden neřekl ani slovo o jednom z nejděsivějších aspektů krveprolití: Útocích výtržníků a plenitelů, někdy fatálních, na policisty plnící svou povinnost při ochraně nevinných Američanů," prohlásila Trumpova kampaň v emailu, který zdůraznil osm případů úmrtí a zranění policistů.

Podle bývalého předsedy policejních odborů na Floridě Bobbyho Jenkinse, který je Republikán, Biden neví o čem mluví, když vyzval k odzbrojení policie - a poukázal na to, že někteří podezřelí jsou nyní vyzbrojeni výkonnými zbraněmi. Za současné situace podle něj policie potřebuje více zbraní, nikoliv méně.

Jenkins prohlásil, že někteří policisté nemají rádi Trumpa, ale Obamova a Bidenova administrativa policii dostatečně nepodporovala. Bývalý prezident nechodil na výroční policejní ceremonii každý rok, kdy mohl, ale Trump ano. Trump také získal přízeň policie modrým osvětlením Bílého domu v roce 2017, což Obama rok předtím neudělal. Přesto Biden zůstával u policie oblíben.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6942

Diskuse

Obsah vydání | 9. 6. 2020