Superbakterie odolné vůči antibiotikům vznikají na zemědělských farmách v mnoha částech světa

20. 9. 2019

čas čtení 3 minuty

Globální invaze superbakterií odolných vůči antibiotikům je důsledkem přehnané konzumace masa


Po celém světě vznikají kolem zemědělských farem na celém světě centra superbakterií, odolných vůči antibiotikům. Potenciálně to má katastrofální důsledky pro lidské zdraví, zjistila vědecká studie.

Oblastni v severovýchodní Indii, v severovýchodní ČÍně a v deltě Rudé řeky ve Vietnamu byly identifikovány jako hotspoty v Asii, podobné enklávy superbakterií existují i v Mexiku a v Jihoafrické republice. Místa s výskytem superbakterií se rychle šíří. Odolnost superbakterií vůči antibiotikům u zemědělských zvířat vzniká v Keni, v Maroku, v Uruguaji, v jižní Brazílii, v centrální Indii i v jižní Číně.



Vědci, kteří o tomto neblahém vývoji informují v časopise Science, konstatují, že existuje možnost omezit šíření superbakterií prosazením přechodu na udržitelný chov domácího zvířectva po celém světě, zejména ve zmíněných zemích.

Vědci poukazují na dramatický růst poptávky po mase, stoupl jen v Asii od roku 2000 o téměř 70 procent. Zvyšující se poptávku po mase plní vysoce intenzivní chovatelské metody, v nichž jsou zvířata chována za špatných podmínek, a proto jsou dopována antibiotiky. Ta se používají v zemědělství mnoha zemí k udržení zvířat ve zdravém stavu a k podpoře rychlejšího růstu.

Přehnané užívání antibiotik v zemědělství vede k vzniku superbakterií odolných vůči klíčovým lékům. Superbakterie se šíří z dosud identifikovaných zemědělských regionů s potenciálně katastrofálními dopady pro zdraví lidstva.

Rozšíření superbakterií, odolných vůči i nejsilnějším antibiotiokům, je jednou z největších hrozeb, jimž svět čelí.

Coilin Nunan, vědecký poradce Aliance na záchranu antibiotik konstatoval, že studie poukazuje na "vážné znepokojení" ohledně globální spotřeby masa a intenzifikace chovatelství dobytka. "Zvýšení odolnosti bakterií vůči antibiotikům v rozvojových zemích je podstatně vyšší u prasat a u drůbeže než u dobytka, což odpovídá tomu, kde dochází k intenzifikaci chovatelských praktik. Také je oblastí s odolnými antibiotiky daleko více v Asii, kde je daleko více intenzivního chovatelství dobytka než v Africe, kde je spotřeba masa relativně nízká. Ale i v Africe se nyní zemědělství intenzifikuje a vznikají regiony se superbakteriemi."

V Číně a v Indii se chová více než polovina prasat a kuřat na světě, avšak kontroly na užívání antibiotik jsou nefunkční. Téměř tři čtvrtiny antibiotik, celkem užívaných po světě, se podává zvířatům pěstovaným pro výrobu potravin a rostoucí odolnost superbakterií vůči antibiotikům ohrožuje lidi.

Pro vědce je obtížné zhodnotit rozsah tohoto problému, protože ve většině rozvojového světa se nesbírají data. Z nyní zveřejněné studie vyplývá, že množství odolných patogenů, které infikují na farmách kuřata a prasata, v letech 2000-2018 podstatnou měrou vzrostlo.

Catrin Moore z Big Data Institute v Oxfordu konstatovala, že je zapotřebí koordinovaných akcí: "Je nutno vyvinout nová antibiotika, vypracovat dobrý diagnostický nástroj k určení zdroje infekce zvířat a informace o odolnosti bakterií, aby bylo možno proti infekci bojovat cíleně, nikoliv jako profylaxe. A přestat používat antibiotika pro podporu růstu zvířat a přestat je používat profylakticky."


Podrobnosti v angličtině ZDE
 

 

0
Vytisknout
9022

Diskuse

Obsah vydání | 25. 9. 2019