Pro stoupence czexitu: Brexit vážně poškodí ty sektory britské ekonomiky, které nezničil COVID-19

28. 7. 2020

čas čtení 1 minuta


Brexit tvrdě poškodí ty sektory britského hospodářství, jimž se podařilo vyhnout se ničivému dopadu koronavirové pandemie, zjistila nová studie


Analýza z London School of Economics varuje, že brexit vytvoří druhý šok pro britskou ekonomiku. Zhorší podnikatelské podmínky pro ty sektory, v nichž byl dopad koronavirové krize relativně malý, a to ať se Johnsonovi podaří či nepodaří uzavřít s Bruselem obchodní dohodu.

 

"Z naší analýzy vyplývá, že sektory, které poškodí brexit a ty, které trpí dopadem koronavirové pandemie a karantény, se od sebe navzájem odlišují," konstatoval Swati Dhingra, spoluautor studie a profesor ekonomie na London School of Economics.

Britská ekonomika bude postižena po celém svém hospodářském spektru dvojí ranou koronavirové pandemie a brexitu od letošního podzimu.

Z analýzy LSE vyplývá, že nejvíce byly postiženy koronavirovou pandemií a karanténou sektory vyžadující kontakt s lidmi - pohostinství, letecká doprava, restaurace, hotely, kultura a zábava.

Ostatní sektory jako vědecký průmysl, profesní služby včetně účetnictví, právních služeb a vydavatelství, byly postiženy méně, protože jejich zaměstnanci mohou dále pracovat z domova.

K firmám, jejichž zaměstnanci dále pracují z domova, patří například Vodafone, Google, poradenská firma KPMG, GlaxoSmithKline, Rolls Royce a gigant spotřebitelských služeb Unilever.

Avšak brexit vytvoří nové bariéry pro firmy, které obchodují se zbožím či službami s Evropskou unií, postihne to farmaceutické firmy, které potřebují schválení pro své léky, banky a služby, které používají transferu dat ze serverů v Evropské unii, výrobce automobilů a dovozce oděvů, kteří budou muset poprvé za dlouhá desetiletí vyplňovat celní prohlášení.

Dhingra varoval, že koronavirová pandemie "snížila schopnost britské ekonomiky přijímat další šoky" a "rychlá realizace brexitu" "rozšíří řadu sektorů, v nichž dojde k zhoršení podnikatelských podmínek".

Podrobnosti v angličtině ZDE   

0
Vytisknout
6513

Diskuse

Obsah vydání | 5. 8. 2020