Průběžné zpravodajství

Koronavirové infekci podléhají děti každého věku

31. 7. 2020

čas čtení 9 minut
 - Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  1.8.  bylo v ČR registrováno  16640 nakažených, je to nárůst za posledních 24 hodin o 232 případů.  v nemocnici bylo 121 osob a  celkem zemřelo 382 osob.  Číslo R  v ČR je 1.1. Číslo R vyšší než 1 znamená exponenciální šíření infekce.  



- Analýza amerických Středisek pro zvládání nemocí (CDC) informuje o ohnisku nákazy v letním táboře v americkém státě Georgia, kde po týdnu bylo koronavirem nakaženo z testovaných 344 osob  260 dětí a zaměstnanců tábora. Tábor vyžadoval před příjezdem dětí i zaměstnanců od všech písemné prohlášení, že byli negativně testováni na koronavirus. Průměrný věk dětí byl 12 let. ZDE  

- Celosvětově je nyní registrováno téměř 18 milionů nákaz. Zemřelo 685 000 lidí.

- Australský stát Victoria oznámil krizová opatření, poté, co bylo přes noc potvrzeno dalších 671 nákaz. Město Melbourne bylo uzamčeno.

- Mexiko zaznamenalo v sobotu rekordní počet nových infekcí, více než 9000 za den. Celkem je v Mexiku registrováno 434 193 infekcí a zemřelo tam 47 472 osob, což znamená, že počtem  mrtvých osob Mexiko předstihlo Británii.

- Britská vláda nesplní klíčový příslib, že během léta budou všichni obyvatelé pečovatelských domovů opakovaně testováni na koronavirus. Pravidelné testování dvou milionů těchto občanů mělo začít 6. července, avšak Dominic Cummings uvedl, že vláda to nebude schopna zorganizovat dříve než 7. září. 64 procent pečovatelských domovů vůbec testováno dosud nebylo.

- Boris Johnson připravuje pro Británii "jadernou" alternativu, aby se zabránilo nutnosti znovu uzamknout celou zemi, pokud místní snahy omezit ohniska epidemie nebudou fungovat. Bude vypracován projekt, který přikáže milionům lidí starších padesáti let, aby nevycházeli z domovů. Miliony lidí mezi 50 a 70 lety mají obdržet osobní zhodnocení jejich rizika vůči koronaviru. Londýňanům bude zakázáno cestovat mimo okružní dálnici M 25, která vede kolem Londýna jako obchvat. Všechny osoby cestující ze zahraničí budou muset po příjezdu do země na čtrnáct dní do karantény. Londýňanům bude zakázáno vycházet z domovů a nebudou smět navštěvovat jiné domácnosti. ZDE  

- Polsko informuje o dosud nejvyšším počtu denních nákaz. V sobotu bylo registrováno 658 nových infekcí. Více než 200 infekcí bylo zaznamenáno ve Slezsku v jižním Polsku, kde je ohnisko nákazy mezi horníky. Zemřelo 5 dalších lidí. Polsko má celkem 46 346 nákaz a 1721 úmrtí. 

- Asi 17 000 lidí, včetně libertariánů a odpůrců očkování demonstrovalo v Berlíně proti opatření proti koronaviru. Obvinili vládu, že "nám krade svobodu". V Německu roste počet nákaz a číslo R stouplo nad 1.

- Donald Trump v sobotu znovu tvrdil, že hlavní americký epidemiolog dr. Fauci nemá pravdu, když konstatuje, že vysoká míra nákazy v USA je důsledkem nedostatečných opatření proti epidemiii. ŠPATNĚ! napsal Trump na Twitteru a znovu nesmyslně tvrdil, že Amerika "má vyšší počet nákaz, protože příliš mnoho testuje". Toto tvrzení bylo už mnohokrát americkými zdravotními experty vyvráceno. ZDE  

 
- Počet infekcí v Belgii se za týden zdvojnásobil. Denně tam bylo tento týden testováno každý den pozitivně v průměrnu 448 lidí.

- Počet infekcí v Jihoafrické republice přesáhl půl milionu. Počet nákaz v Africe jako celku dosahuje milionu.

- Nejméně 14 poslanců americké Sněmovny reprezentantů a Senátu - sedm Republikánů a sedm Demokratů bylo testováno pozitivně na koronavirus anebo jím byli od začátku pandemie nakaženi. Nejnověji byl nakažen v sobotu demokratický poslanec Raul Grijalva. Ten důrazně vyjádřil svou frustraci nad tím, že někteří Republikánští poslanci sobecky odmítají na půdě parlamentu nosit roušky. Republikánu Mikeu Kellymu, 72, trvalo měsíc, než se uzdravil a zhubl při tom o 14 kg. Demokratický poslanec Ben McAdams z Utahu byl hospitalizován a potřeboval kyslík. Po propuštění z nemocnice varoval veřejnost, aby virus brala vážně. "Jsem mladý, je mi 45 let, jsem zdravý, dělám sport každý den a postihlo mě to opravdu tvrdě," řekl v televizi.

- Několik tisíc demonstrantů v Jeruzalémě v sobotu znovu demonstrovalo proti premiéru Netanyahuovi za jeho "nekompetentní" přistup ke koronavirové krizi a kvůli jeho korupci. Požadovali, aby odstoupil.

- 36 členů posádky norské zábavní lodi Roald Amundsen testovalo pozitivně na koronavirus.
- Rusko v sobotu zaznamenalo 95 dalších úmrtí, celkem v Rusku zemřelo 14 058 osob. Za posledních 24 hodin registruje Rusko 5462 nových nákaz, celkem je v Rusku registrováno 845 443 nákaz.

- Už třetí den registruje Francie více než 1300 nových nákaz denně.


- Světová zdravotnická organizace v pátek konstatovala, že dopady koronavirové pandemie budou pociťovány po desetiletí. Krizový výbor Světové zdravotnické organizace zhodnotil situaci půl roku poté, co vydal své nejvyšší varování ohledně pandemie. Virus usmrtil téměř 675 000 osob a nakaženo je nejméně 17,3 miliony lidí. "Musíme se naučit s tím virem žít a musíme proti němu bojovat nástroji, které máme," řekl Tedros Adhanom Ghebreyesus.

- Počet mrtvých v Brazílii dosáhl v pátek  92 475, počet registrovaných nákaz 2 662 485.

- Velké části severní Anglie byly vráceny do uzamčení země. Došlo tam k výraznému zvýšení počtu nákaz protože, jak varoval ministr zdravotnictví Matt Hancock, "lidé nedodržují sociální distancování". To potvrdil i britský Národní statistický úřad, podle něhož méně než 50 procent lidí dodržuje sociální distancování. Lidé v severní Anglii znovu nesmějí přijímat návštěvy v domácnostech.

- Policie staví silniční bariéry a bude blokovat pláž v anglickém letovisku Bournemouth ve snaze zabránit chaotickým scénám jako minulý měsíc, kdy se na pláži shromáždil mnohatisícový dav. V Anglii má být v pátek 33 stupňů Celsia.

- Polsko zaregistrovalo nejvyšší nový denní počet nákaz, 675 případů. Přes noc zemřelo v Polsku dalších 7 lidí, celkem má Polsako 45 688 nákaz a zaznamenalo 1716 úmrtí.
- Rusko zaznamenalo v pátek 5482 nových nákaz. Celkem má Rusko 839 981 nákaz, je čtvrtou nejnakaženější zemí na světě. Za posledních 24 hodin zemřelo 161 lidí, celkem v Rusku zemřelo 13 963 osob.

- Německo zaznamenalo 870 nových nákaz. Celkem registruje Německo 208 698 nákaz a 9141 lidí tam zemřelo.

- Primátor Tokia Yuriko Koike varoval, že město uvažuje o vyhlášení mimořádného stavu, pokud se počet nákaz bude dále zvyšovat. V pátek registrovalo Tokio 463 nových nákaz. 60 procentům nakažených lidí je mezi 20 a 30 lety, ale už se nákaza začíná šířit i mezi lidi starší 40 let. Počet infekcí v Tokiu nyní přesahuje 12 000, více než polovina těchto nákaz je za poslední měsíc. Počet nákaz v celém Japonsku se zvýšil ve čtvrtek na 35 461 a počet mrtvých je 1020.

- V některých francouzských městech se zavádí povinnost nosit roušky na venkovních trzích a v centrech měst.

- Americká ekonomika se zmenšila od dubna do června roční mírou o 32,9 procent.

- Čína zaznamenala největší počet nákaz od začátku března. Většina nákaz je v regionu Xinjiang na severozápadě země. Celostátně Čína zaznamenala 127 nových případů, z nichž se 123 rozšířilo lokálně. Z nich bylo 112 v Xinjiangu.

- Vietnam zaznamenal v městě Danang 45 nových koronavirových infekcí.

- Brazilský prezident Jair Bolsonaro se ve čtvrtek vyjádřil, že bere antibiotika na infekci, která způsobila, že se cítí slabě. Na videu vtipkoval že má v plicích "hnilobu" poté, co po nákaze koronavirem strávil v izolaci několik týdnů. Jeho manželka Michelle Bolsonarová je také nyní nakažena koronavirem.

- Mexiko informovalo o tom, že v zemi zemřelo dalších 639 osob, celkem v zemi na koronavirus zemřelo 46 000 osob, což je třetí nejvyšší úmrtnost na světě.

- Australský stát Victoria zaznamenal svůj druhý nejhorší den pandemie, 627 případů.  Stát Victoria byl uzamčen na šest týdnů.

- Světová zdravotnická organizace varovala, že infekci koronavirem nyní v mnoha zemích šíří mladí lidé, kteří nedodržují sociální distancování. "Mladí lidé nejsou nezranitelní," varoval ve čtvrtek na virtuální tiskové konferenci Tedros Adhanom Ghebreyesus.

- V USA tvrdil Donald Trump, že uzavření škol způsobuje úmrtí. "Pravděpodobně více úmrtí než koronavirus". Po 150 000 úmrtích v USA Trump dodal, že Spojené státy "nyní rozumí tomu, s čím se potýkají".

Podrobnosti v angličtině ZDE  

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

0
Vytisknout
12163

Diskuse

Obsah vydání | 7. 8. 2020