Je to neuvěřitelné. Jsou ti lidé blbí, nebo navedení?

30. 7. 2020 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Já už opravdu nevěřím svým očím. Připomíná mi to dávno zemřelého Josefa Škvoreckého, který dobře znal své Pappenheimské. Cituji epizodu ze Škvoreckého knihy Příběh inženýra lidských duší "Vlastenecký večírek":

"Nezlobte se - když tohle dělaj komunisti, to prosim. Od těch jsme na takové knihy zvyklí. Od těch jsme zvyklí na ledacos," pokračuje pořadatel. "Ale urážet v knize vydané v exilu pana prezidenta Masaryka - "

"Dyť to vo Masarykovi není!" zaječí nakladatelka přeskakujícím hlasem.

Kompletní scénka "Vlastenecký večírek" ZDE

"Když jsme s Otakarem Foltýnem přišli před časem za Michalem Pullmannem se zmíněným přednáškovým cyklem o informační válce, v němž měli vystoupit lidé jako Petr Blažek nebo Alexandra Alvarova, muselo mu být okamžitě jasné, že k relativizaci zločinnosti minulého režimu rozhodně směřovat nebudeme – a že ze všech sil budeme obhajovat pluralitu interpretací dějin, ale nikdy ne pluralitu pravd, " píše Marie Koldinská na Facebooku - přesně stejně komicky, jak to zaznamenal Škvorecký.

"Read my lips." "Sledujte bedlivě, co říkám," jak říkával Ronald Reagan. NIKDO PROBOHA NEZPOCHYBŇUJE ZLOČINNOST KOMUNISTICKÉHO REŽIMU. Profesionálně fungující vědci právem poukazují na to, že jako v každé diktatuře, byli i v československé komunistické diktatuře občané zároveň obětmi i kolaboranty a režim - i stalinský režim v Rusku ve třicátých letech - měl demokratické prvky. Žádný režim se totiž bez souhlasu obyvatelstva u moci neudrží:

 


>

Je neuvěřitelné, jak obtížné je tuto jednoduchou, vědecky dávno dokázanou skutečnost, pro některé lidi pochopit. Přitom se lidi, kteří to nechápou, nebo předstírají, že to nechápou, stávají terčem mezinárodního posměchu vědeckých odborníků. Vidím to na sociálních sítích.

Útoky na Michala Pullmanna jako na údajně "levicového historika" jsou směšné. Historik je historik, není levicový ani pravicový. Je buď profesionální, nebo profesionální není. To hodnotí mezinárodní komunita historiků, která ověřuje jím zjištěná fakta. Jeho renomé se pozná z mezinárodně publikovaných monografií peer reviewed (recenzovaných) jinými mezinárodními odborníky v oboru.

Nejde o útoky pouze proti Pullmannovi, ale i proti francouzské historičce Muriel Blaive. Ty jsou neuvěřitelné.  

Je to opravdu zábavné. Globálně uznávaná a široce renomovanými mezinárodními nakladatelstvími publikovaná historička je omezenci v ČR charakterizována jako:

1. zlá a blbá cizinka ("nikdo nám do našich domácích záležitosti zasahovat nebude!!" - není divu, že se tomuto postoji mezinárodní vědci opravdu posmívají)

2. k tomu ženská  (!!)

3. nemá metodologii (!!) (všechny ty vědecké články a knižní publikace v renomovaných západních nakladatelstvích, které prošly mezinárodní peer review, nic zjevně neznamenají - nevyšlo to česky, v Praze :) (Jen v posledních dvou letech bylo Muriel Blaive nabídnuto  EURIAS Senior Fellowship u IWM ve Vídni, Senior Fellowship Marie Curie v Dánsku, Senior Fellowship v Polish Institute for Advanced Studies a Senior Fellowship v Institut für Kulturforschung ve Vídni.)

4. neumí česky, tedy ničemu nerozumí (umí česky)

5. nežila za komunismu a nemá k tomu co kecat (znamená to, že bychom nesměli studovat středověk nebo devatenácté století nebo nacismus, protože jsme v té době nežili)

6. vměšuje se do cizí země a "zničila ÚSTR!" Ten už proboha nedělá propagandu, jak jsme to měli rádi a chtěli!


Snad nejsprostším obviněním od Michala Klímy je nyní, že je prý Muriel Blaive "antisemita". Neznám většího filosemitu, než je Muriel Blaive. Cestuje několikrát do roka do Izraele. Naučila se hebrejsky.  Téměř všichni její přátelé jsou židé. Co vede lidi, jako je Michal Klíma, k těmto neuvěřitelným sprostotám?

Michal Klíma napsal: "Začněte tím, že oponenta zahrnete urážkami. Na jejich výběru až tak nezáleží. Může to být rasista, fašista i sionista."

Míra tuposti a neznalosti těchto "komentátorů" je ohromující. Prý: "Jakoby Hitler svými dálnicemi usiloval o popularitu u Němců." No, samozřejmě, že usiloval. Mezinárodní historie to studuje už 70 let:



Tupost a uzavřenost do vlastní bubliny je u těchto kritiků skutečně pozoruhodná. Co z ní někdy vykročit a podívat se, co se děje?

1
Vytisknout
12908

Diskuse

Obsah vydání | 7. 8. 2020