Markéta Všelichová: Musíme pomoci politickým vězňům v Turecku

5. 8. 2020

čas čtení 4 minuty

Obrázek pro mě před propuštěním namalovala Hatice, Syřanka, arabsko-arménská, z oblasti Hasaky. Před lety, když na její vesnici útočil Daesh, připojila se pro obranu svého domova na několik měsíců k YPG. Po sedmi letch poté, co od YPG odešla, byla zatčena v Turecku spolu s manželem a chtějí pro ni až patnáct let vězení. Ve vězení je se dvěma dětmi, roční holčičkou a tříletým chlapečkem. S chlapečkem jsme měli hodně silné pouto, být možnost, věřte že si ho vezmu sebou.

Na obrázku to pak má být on. A ten obrázek je reakce na jiný, můj, kteý já jsem nakreslila pro ně. Na něm šla Hatice po stejné cestě ruku v ruce s dětmi po směrové ceduli "Domov Markéty". Mělo jít o vyjádření toho, že se neloučíme navždy a ať se stane cokoliv, jednou se zase určitě potkáme a i kdyby po těch patnácti letech, u mě budou mít vždy dveře otevřené!


 



Pustím se do všeho na plno, během příštího týdne, hned jak trochu opadne postraumatický stres. 😃

Tady ve skupině  chci tedy dát dohromady lidi, kteří by měli zájem pomoci politickým vězňům v Turecku a jejich rodinám. Nejedná se jen o Kurdy z tureckého Bakure (v Turecku je terorista opravdu každý, kdo projeví jiný názor, než má diktátor a vrah Erdogan), ve vězení najdete vedle Kurdů úplně ve stejně hojném počtu i Turky, pak mnoho cizích národností, Syřany, Íránce, Armény, syrské a íránské Kurdy...

Jak jsem na mnoha místech zmiňovala, problém je ten, že za jedno "provinění" nezavřou nikdy jen jednoho člověka, ale spolu s Vámi vždycky i niěkolik dalších členů rodiny. Rodiny pak často žijí v chudobě, nemají nárok na jakoukoliv formu sociální podpory (jsou to přece "rodiny teroristů"), velmi těžko seženou práci, od státu nedostávají žádnou sociální pomoc...

Tyto lidi chci tedy podporovat a proto existuje tahle skupina. 🙂 Teď, co je možné udělat:

Poslat balík s oblečením, poslat peníze přímo tomu člověku do vězení.

Poslat balík s čímkoliv užitečným 🙂 jejich rodinám venku. Pro tyto účely mám kontakty na lidi, kteří jsou opravdu schopni a ochotni, pokud by jsme toho všeho posbírali víc, budou přímo na místě rozdělovat věci mezi potřebné. K tomuto mám kontakt z Amedu (Diyarbakir) a Mardinu. Když se budeme snažit, můžeme ošatit půlku malých Kurďat v Bakure ("turecký" Kurdistán. 🙂 Ke stejnému účelu je možné poslat přímo těm kontaktům přes Western Union peníze.

Dále chci prodávat bižuterii a další ruční práce, které moji přátelé ve vězení vyrábějí (viz. moje alba) a takto je podporovat. Na tom eshopu se již pracuje.

Kdo bude mít zájem pomoci, kontakty předám. Vítány jsou samozřejmě jakékoliv Vaše další nápady či přípomínky, jak pomoc vylepšit, či rozšířit.
Úplně to stejné chci dělat pro Rojavu, kde se chci zaměřit v první řadě na uprchlíky z oblastí okupovaných naším spojencem Tureckem. Ale říkám zcela upřímně, že za současné situace zatím nevím jak. Pro pomoc Rojavě musím teprve nějakou bezpečnou cestu najít.

Poslední formou, a možná tou nejdůležitější, je politická podpora. Chci obejít co nejvíc politiků, parlamentů, vlád, v Evropě i ve světě, všude veřejně a promluvit, popsat situaci a požádat o změnu politiky vůči Turecku, promluvit o politických vězních v Turecku a požádat o pomoc pro ně.

To stejné s okupovanou Rojavou. Věřím, že to není jen utopická vize, chci prostě dokopat svět k tomu, aby přestal zvěrstva páchaná Tureckem nečinně přehlížet. Tento poslední bod bude potřebovat trochu víc času na přípravu a organizaci, protože šanci někde promluvit dostanete vždycky jen jednou. Takže se do tohohle pustím, až budu stoprocentně v pohodě a schopna všechno, co je potřeba, veřejně prezentovat.

Do skupiny prosím přidávejte jen ty, kteří opravdu konkrétně chtějí pomoci. Tato skupina je vytvořena k řešení konkrétních technických záležitostí.
 
Markéta Všelichová

1
Vytisknout
8918

Diskuse

Obsah vydání | 11. 8. 2020