Mezitím v Absurdistánu 148:

Fitka se proměňují v "kostely zdravého těla", aby mohla fungovat

21. 10. 2020 / Tomasz Oryński

čas čtení 12 minut
Foto: Vlastenecký tanec ze současného Polska

Tak, jak přislíbil prezident Duda, křivka covidu se v polovině října zploštila. A tak se život vrací k normálu. Ve Varšavě se konal růžencový pochod, jehož účastníci se modlili k bohu, aby "ho odškodnili za profanace a urážky stoupenců neomarxistické ideologie LGBT". Ve Wadowicích se konala velká hudební akce  na papežovu oslavu... ne toho DNEŠNÍHO papeže, JEDINÉHO MOŽNÉHO papeže, Jana Pavla II.

V Senátu pokračuje práce na zákoně o právech zvířat - a senátoři ze strany Právo a spravedlnost konečně pochopili, proč jejich strana s takovým nadšením dala jejich příbuzným všechna ta výhodná zaměstnání: teď toho totiž vedení strany může využívat k vydírání svých poslanců. Příbuzným se prostě sdělí, "jestliže váš strýček/manžel nebude hlasovat tak, jak mu nařizujeme, v tomhle zaměstnání končíte".

Nová vláda také začíná pracovat - například tím, že protizákonně vyměnila členy Vědecké rady Roztoczańského národního parku,  kde museli univerzitní odborníci a ekologové předat své funkce teologovi a jednomu řediteli Státních lesů - přesně tomu muži, který nese odpovědnost za kácení starobylých stromů v Bělověžském pralese. A jeden ministr pronesl jakousi nudnou řeč, je jedno o čem, ale podívejte se, co je v pozadí:

https://streamable.com/vy21mr


Vy také demonstrativně ukazujete  zarámovanou fotografii svého šéfa ve své kanceláři všem? A jestliže se podíváme pečlivěji, zjistíte, že ten papež (ten správný!) je tam taky! Vidím, že tenhle člověk má před sebou slavnou budoucnost.

Mezitím sám Kaczyński poskytl interview jednomu provládnímu časopisu, v němž srovnal polské vztahy k Evropské unii s polskými vztahy se Sovětským svazem, a uzavřel, že ty vztahy se Sovětským svazem byly pro Polsko daleko lepší. Je tedy pravděpodobně dokonce i větším úspěchem, že se Polsku podařilo zablokovat důležitý dokument upravující vztahy mezi Evropskou unií a Afrikou. Proč? Protože se v dokumentu hovořilo o genderové rovnosti. A gender, to je přece špatné, pamatujete? Ta debata byla složitá, protože se jí polský premiér neúčastnil. Nejprve ho měl zastupovat Andrej Babiš, ale ten jaksi o to neprojevil dostatečný zájem, a tak když Babiš odešel, Polsko zastupoval Viktor Orbán, který Polsku rozumí lépe. A tak na místo "genderové rovnosti" se v tom dokumentu nyní píše "nediskriminace a rovnost pro všechny".

A proč že nebyl Morawiecki přítomen v Bruselu? No... Křivka covidu-19 se sice zploštila, jenže ta plochá křivka je teď téměř úplně vertikální. Takže počet nákaz roste opravdu šíleně a Morawiecki a celá řada ministrů (a několik biskupů!) museli jít do karantény. Což je trochu matoucí, protože z té karantény unikl Morawiecki opravdu brzo. Ale není to tak matoucí jako onemocnění bývalého ministra zdravotnictví Szumowského, který nejprve onemocněl, pak, když ho vyfotografovali při nákupech, tvrdil, že už nemocný není, a pak skončil v nemocnici, kde mu museli dávat kyslík.  

Koronavirová nákaza se drasticky šíří a zdravotnictví už zkolabovalo. Sanitky stojí před nemocnicemi ve frontě po dobu mnoha hodin. Jiné jezdí v kruzích v zoufalých pokusech vyložit pacienty alespoň v nějaké nemocnici, který by souhlasila je převzít, i když už nemá místo. Videozáznamy zveřejněné soukromou televizí TVN ukazují zoufalství posádek sanitek a dispečerů. Všechno to začalo, když se děti vrátily zpět do školy - přesně, jak to všichni předpovídali. Ale straně Právo a spravedlnost příliš nevadilo, když začali umírat první učitelé. "Samozřejmě, je to velká tragédie, ale uvědomme si, že učitelé umírají i při autonehodách," řekl jeden ministr (avšak jaksi když politik zemře při letecké havárii, pak je to největší tragédie na světě, a je nutné vytvořit celý kult obětí letecké havárie ve Smolensku, ovšem jen těch ze strany Právo a spravedlnost), že?

Avšak konečně si dokonce i vláda uvědomila, že strávit léto bojem proti "nemoci" LGBT nebylo možná to nejchytřejší, vzhledem k tomu, že reálná nemoc - pandemie je stále ještě tak obrovským nebezpečím, tak teď zahájila hysterickou snahu udělat aspoň něco. Tak se vláda rozhodla proměnit Národní stadion v provizorní nemocnici.  Zdravotníci, kteří pečují o pacienty nakažené covidem-19, mají dostat dvojnásobný plat. Do nemocnic budou povoláni všichni lékaři a zdravotníci - dokonce i ti, kteří nepracují ve zdravotnictví nebo ti, kteří propadli u zkoušek, a také medici. To ovšem nebude zrovna jednoduché, protože vláda právě pracuje na zavedení drakonických trestů pro chyby zdravotníků (to je soukromá pomsta od ministra spravedlnosti Ziobra, který obviňuje lékaře ze smrti svého otce), takže teď udělají výjimku pro ty, kdo pracují s covidem-19. 

To, že pan ministr Sasin nedávno obvinil z problémů ve zdravotnictví během pandemie "líné doktory",  zdravotnické profesionály také zrovna nenadchlo, takže i tento narative se musel změnit. Takže kdo má vinu za chaos ve zdravotnictví teď? Uhádli jste to: Donald Tusk a jeho vláda. Státní propagandistická televize TVP národu sděluje "možné je to teď blbé, ale jen si vzpomeňte, jak blbé to bylo za Tuska", takže pokud vidíte v této televizi záběry přeplněných nemocnic, je to zřejmě archivní materiál z roku 2014 nebo z doby ještě před tím.

Mezitím má vláda obrovský problém. Její propaganda všechny občany přesvědčovala, že "virus mizí a není čeho se bát". Její hlavní konkurence - ultrapravicová strana Konfederace - podporuje otevřeně protirouškové a protilockdownové postoje, a sami ministři z vlády strany Právo a spravedlnost otevřeně ignorují bezpečnostní opatření, takže kdyby se pokusili zavést nový lockdown, veřejnost by to asi už nezkousla. Proto zavádějí polovičatá opatření. Například vůáda uzavřela fitka, ale dovolila kostelům, aby zůstaly otevřené. Některá fitka otevřela hned druhý den jako "kostely zdravého těla" anebo půjčovny sportovního zařízení, které si můžete, za malý poplatek rovnou na mistě  zařízení vyzkoušet. Poláci mají docela talent, když jde o to najít mezery v zákonech...

Vláda se také pokusila uvěznit Romana Giertycha. Giertych býval šéfem Ligy polských rodin, pravicové strany, který byla součástí koalice předchozí Kaczyńského vlády v letech 2005-2007. Od té doby opustil Giertych politiku a otevřel si právní praxi, kde rychle získal několik velmi vlivných zákazníků, včetně několika nepřátel strany Právo a spravedlnost, například těch, kteří obviňují Kaczyńského, že je podvodem připravil o podnikatelský projekt (více o tom ZDE) Jeho stručné a vtipné "otevřené dopisy" na sociálních sítích, v nichž velmi přesně a velmi bolestně zesměšňuje a kritizuje stranu Právo a spravedlnost, se také staly velmi populárními. Tak musel být zlikvidován.

Během zatýkání odešel Giertych na záchod, kamž ho doprovodil policejní agent, a pak se mu udělalo špatně a musela ho odvézt sanitka. V bezvědomí byl ještě dalšího dne, kdy mu prokurátoři přečetli žalobu, takže jeho právník poukazuje na to, že Giertych nebyl řádně obžalován. Prokurátoři tvrdí, že to bylo v pořádku, protože Giertych nebyl nemocen a jen simuloval. Soud Giertycha odmítl zatkout, avšak prokurátoři na něho přesto uvalili kauci 5 milionů zlotých (30 milionů Kč) a zakázali mu pracovat jako advokát (což se straně Právo a spravedlnost velmi hodí, protože měl Giertych u soudu zastupovat Leszka Czarneckého, který tvrdí, že obvinění proti němu jsou vykonstruovaná a celá věc je prostě jen politická). Mezitím pět dalších lidí obviněných z téhož trestného činu jako Giertych (osoby, které ten trestný čin měly spáchat, Giertych ho měl jen umožnit) soud propustil bez jakékoliv kauce   Silně právnickou a diplomatickou řeč soudce lze jednoduše přeložit jako: "Neblbněte, prokurátoři, žádný trestný čin spáchán nebyl."

Giertychův právník říká, že mu kdosi telefonicky vyhrožoval smrtí. Giertychova rodina podezřívá, že onen agent, který s ním byl na záchodě, se ho pokusil otrávit. Lékaři, zdá se, to také považují za možné, protože nedokáží určit, co mu vlastně je. A smutné je, že tato obvinění nejsou tak šílená, jak by se to mohlo zdát. Nechci docházet k žádným závěrům, avšak dejme dohromady určitá fakta:

Musíme si připomenout případ Barbary Blidové, levicové političky, kterou v roce 2007 také obvinila ekipa Zbigniewa Ziobra z nějakého administrativního trestného činu. Byla později shledána naprosto nevinná, ale pro ní to přišlo příliš pozdě, protože během zatýkání požádala o možnost jít na záchod a pak zemřela na zranění střelnou zbraní. Údajně spáchala sebevraždu, ale okolnosti jejího úmrtí nebyly nikdy objasněny.

Také nesmíme zapomínat že Andrzej Lepper, bývalý šéf strany Samoobrana, další koaliční strany PiS v letech 2005-2007, byl také nalezen mrtvý za záhadných okolností. Tvrdil, že vlastní dokumenty, které mohou Kaczyńského zničit. Dva právníci, kteří s ním spolupracovali a o nichž bylo známo, že u nich uložil důležité dokumenty, velmi příhodně zemřeli brzo po něm.

A nakonec - Zbigniew Stonoga, specializující se na skandály, neúspěšný politik a zuřivý nepřítel strany Právo a spravedlnost před časem tvrdil, že Lepperova smrt byla vražda a že Giertych zřejmě ví, kdo je za ní. Píšu to tady v nevíře, protože to všechno vypadá jako zápletka z televizního seriálu House of Cards, nebo něco takového, ale teď se zrovna stalo, že jak to píšu, Zbigniew Stonoga (který už dříve zveřejnil kompromitující materiál týkající se politiků ze strany Právo a spravedlnost) se objevil v Norsku a oznámil, že tam bude žádat o politický azyl. 

Jedna věc je jasná: při Giertychově zatčení nebyly vůbec dodržovány řádné právní procedury. Polská Národní rada advokátů vydala protest, v němž poukázala na to, že domovní prohlídka u advokáta, který má následujícího dne u soudu zastupovat svého klienta ve vysoce zpolitizovaném případě, může vést k porušení utajení komunikace mezi právníkem a jeho klientem.Takže nejenže strana Právo a spravedlnost odebrala Leszku Czarneckému právního zástupce, ale možná byla také nyní informována o strategii jeho obhajoby...

Je to drsný případ, takže skončeme dobrou zprávou. Alespoň pro české čtenáře. Protože díky straně Právo a spravedlnost máte nyní v ČR expertku světové úrovně, která pro vás pracuje. Právě bylo oznámeno, že Alicja Knast se stala nejlepší uchazečkou o místo ředitele Národní galerie v Praze. Tato celosvětově známá expertka na muzea převzala v roce 2014 Slezské muzeum v Katovicích, a to s obrovským úspěchem. Nicméně byla letos z tohoto místa vyhozena pod záminkou, že finanční kontrola objevila nějaké drobné peněžní nesrovnalosti. Soud posléze rozhodl, že ukončení jejího zaměstnání bylo protizákonné. Takže o co v případě jejího vyhození vlastně šlo? Že by byla vyhozena proto, že odmítla připustit, aby se v jejím muzeu konala konference, která, jak podezřívala, měla být součástí předvolební kampaně Mateusze Morawieckého?

Jestliže tedy strana Právo a spravedlnost vyhazuje experty, co Polsku zbývá? Nedávno udělilo polské ministerstvo kultury několik grantů umělcům, aby podpořili polskou kulturu na internetu. Podívejme se, co se  dnes považuje za elitní polskou kulturu: Zde je například píseň, která učí děti bezpečnosti na silnicích:

h

Dobře vydané peníze polských daňových poplatníků: Pokud chcete oslavit tento úspěch, můžete se naučit tento vlastenecký tanec!



Ta dáma se opravdu snaží, jsem si jist, že si zaslouží, aby jí ministerstvo kultury dalo příští roky taky grant.



0
Vytisknout
8114

Diskuse

Obsah vydání | 29. 10. 2020