V Jemenu se schyluje k masivnímu hladovění. USA jsou komplicem v této tragédii

22. 10. 2020

čas čtení 2 minuty

Zástupce generálního tajemníka OSN pro humanitární záležitosti Mark Lowcock v Radě bezpečnosti OSN varoval, že čtyři miliony Jemenců, kteří až dosud získávali humanitární pomoc, už tuto pomoc nedostávají, a to kvůli nedostačujícím finančním prostředkům od různých dárců. Země se tak může ocitnout na pokraji masového hladovění, informuje Juan Cole.

V Jemenu je už nyní široce rozšířená podvýživa, kterou umocňuje válečný konflikt – a také ekonomický úpadek způsobený pandemií. Humanitární katastrofa v nejchudší arabské zemi je způsobená válkou, již zahájila Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty. Válečné úsilí těchto dvou států je entuziasticky podporováno Trumpovou administrativou.

Jedná se o americkou válku, takže Američané mají na rukou krev nevinných Jemenců: třetina jemenské infrastruktury byla zničena, většinou při leteckých útocích Saúdské Arábie a Spojených arabských emirátů. Kupříkladu jeden z interventů – Spojené arabské emiráty – letos na humanitární pomoc pro sužované Jemence nedaly vůbec nic.

Podle Lowcocka se humanitární pomoc nyní dostává pouze k 9 milionům lidí měsíčně, třebaže na začátku roku ji dostávalo 13 milionů Jemenců. Co se nyní stane s těmi 4 miliony nešťastníků?, ptá se emotivně Lowcock. Boje letos vysídlily 150 tisíc osob z domovů; celkově je bez vlastní střechy nad hlavou milion Jemenců.

A situace se ve válkou zmítané zemi zdaleka nelepší. Rijád podporuje nacionalistickou vládu prezidenta Hádího, jež bojuje proti húsijským rebelům o klíčový přístav Hudajdá zásobující sever země. Ačkoli se často říká, že šíitští Húsijové jsou podporováni Íránem, vliv Teheránu v jemenském konfliktu není rozsáhlý. Nevelké finanční prostředky, které jim Írán posílá, jsou minimální ve srovnání s ultramoderní výzbrojí za miliardy dolarů, kterou dostávají Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty od USA.

Kurs jemenského riálu oproti dolaru se nyní nachází na historickém minimu. Spousta lidí si tak nemůže dovolit základní potraviny, které se většinou musejí dovážet ze zahraničí. Hladomory obvykle nezpůsobí naprostý nedostatek potravin, ale ceny potravin, které jsou pro řadu Jemenců nad jejich finanční možnosti.

Minulý měsíc OSN oznámila, že byla přinucena radikálně snížit pomoc pro 300 lékařských zařízení poté, co byla v průběhu první poloviny letošního roku zrušena třetina humanitárních programů v zemi.

 

Celý článek v angličtině ZDE

 

 

0
Vytisknout
7577

Diskuse

Obsah vydání | 29. 10. 2020