Boris Johnson vnutil Manchesteru přísnou karanténu bez dostatečné finanční pomoci

21. 10. 2020

čas čtení 4 minuty
;


Andy Burnham, primátor severoanglického města Manchester, obvinil vládu Borise Johnsona, že "hraje poker s životy lidí" poté, co Johnson jeho regionu vnutil nejpřísnějšío karanténní opatření proti covidu, aniž by tamějším lidem poskytl potřebnou podporu pro uzavřené podniky a jejich zaměstnance s nízkými platy.

Po chaotickém dnu vyjednávání skončil deset dní trvající konflikt mezi Downing Street a Manchesterem zuřivým konfliktem, navzdory tomu, že obě strany se v závěru vyjednávání lišily jen o 5 milionů liber, tedy asi o příspěvek 50 Kč na jednoho obyvatele.

 

V prohlášení před televizními kamerami varoval primátor Burnham, že místní lidé nyní čelí "opravdu těžké zimě". Obvinil Johnsonovy ministry ze šikanování a zastrašování jeho regionu ve snaze donutit ho, aby přijal méně než požadovanou částku 65 milionů liber. Zdůraznil, že ukončení rozhovorů Londýnem se rovná "záměrnému ožebračení našeho regionu".

Boris Johnson potvrdil, že od čtvrtka bude na region kolem Manchesteru uvalena třetí, nejpřísnější karanténa. Uzavřeny budou bary a restaurace a většina sektoru služeb. Znamená to, že každý desátý občan v Anglii, téměř 6 milionů lidí, bude od nynějška podrobeno dosud nejpřísnějším karanténním opatřením. Poprvé se ale stalo, že tato opatření byla vnucena nějakému britskému regionu bez dohody.

Mezitím v úterý stoupl počet mrtvých na koronavirus v Británii o celých 241 osob - je to nejvyšší denní počet od první vlny pandemie - a počet nově nakažených osob překročil 21 000. Minulý měsíc varoval hlavní vědec britské vlády Sir Patrick Vallance, že v Británie bude v listopadu umírat na koronavirus 200 lidí denně. "Podařilo se" tento počet překročit dlouho před příchodem listopadu.

Primátora Burnhama v jeho úsilí získat pro uzavřené podniky a zaměstnance bez platu dostatečně vysokou státní dotaci podpořili i četní místní konzervativní poslanci, marně.

Známkou zuřivosti i u manchesterských konzervativců byl tweet organizace Mladí konzervativci v Manchesteru: "Boris lhal, že nám na severu pomůže. Je načase, aby vypadl. Není to konzervativec. Nemá páteř. Není schopen vyjednávat. Je nekompetentní. Přišel nyní o všechna poslanecká křesla, o jejich získání jsme loni tolik usilovali."

Burnham požadoval od vlády finanční podporu pro místní podniky ve výši 90 milionů liber. Později slevil a chtěl jen 75 milionů, pak 65 milionů. Johnson mu nabídl 60 milionů.

Poté, co se rozhovory rozložily, Johnson opakovaně odmítl potvrdit během tiskové konference v Downing Street, zda bude 60 milionů stále ještě k dispozici. Vyvolalo to spekulace, že Johnsonova vláda Manchesteru poskytne jen 22 milionů liber na místní testování a trasování.

Ministr zdravotnictví Matt Hancock posléze potvrdil, že 60 milionů liber pro Manchester je stále ještě k dispozici.

Burnham doporučil veřejnosti, aby dodržovala karanténní opatření, vnucená jeho regionu Londýnem, ale varoval, že londýnská vláda "ničí severoanglické komunity":

"Jsem přesvědčen, že nemůžeme takto pokročit dál pandemií jako celá země, na tomto základě, likvidací komunit, prostřednictvím drsného finančního vyjednávání. My v tuto obtížnou dobu žádáme od veřejnosti mnoho. A musíme zajistit, aby byli občané na naší straně. Ne rozdrtit jejich ducha."

Dodal, že je ochoten dále s vládou vyjednávat, ale řekl: "Nemůže to být za podmínek, které vláda dnes nabídla, protože bych tak nemohl splnit povinnosti, která mám vůči lidem s nejnižšími příjmy, vůči lidem, kteří jsou na volné noze, kteří potřebují naši pomoc. Za těchto podmínek se to nedá udělat."

Johnsonův brutální přístup vůči severní Anglii vyvolal doslova bouři hněvu na Twitteru.

Místní severoangličtí politikové se dověděli o tom, že na ně byla uvalena karanténa, z médií!

Novináři svědčí o tom, že dosud nikdy takové chování žádné londýnské vlády nezažili...

Johnsonova vláda chce odebrat moc:
- komunálním úřadům
- parlamentu (vládnout dekrety)
- soudnictví ("reformou" soudnictví)
- "levičáckým" právníkům
- decentralizovaným národním vládám
- nestranné státní službě
- diplomatické službě
- Evropské unii,
píše novinář Dave Allen Green:




Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
6448

Diskuse

Obsah vydání | 29. 10. 2020