Bernie Sanders pogratuloval Bolívijcům k opětovnému nastolení demokracie

22. 10. 2020

čas čtení 1 minuta

Americký senátor Bernie Sanders pogratuloval Bolívijcům k tomu, že vytrvali v jejich obtížném, rok trvajícím boji za nastolení demokracie – poté, co socialistický kandidát Luis Arce přesvědčivě zvítězil v prezidentských volbách. Je tomu už rok, co byl vojenským pučem od moci odstaven Evo Morales a nastolena pravicová junta.

Sám Sanders byl jedním z prvních členů Kongresu, jenž puč v této jihoamerické zemi odsoudil; puč, který naopak uvítali republikánští zákonodárci, jakož i prezident Donald Trump. Bernie Sanders uvedl, že Luis Arce ve funkci Moralesova ministra financí pomáhal radikálně snížit chudobu a příjmovou nerovnost v Bolívii.

Největší Arceho soupeř – Carlos Mesa – který byl v letech 2003 až 2005 bolívijským prezidentem, byl donucen uznat porážku.

„Výsledek prezidentských voleb je zcela jednoznačný a jasný. Akceptujeme vítězství Luise Arceho, protože už nyní je jasné, že až budou sečteny všechny hlasy, nic zásadního se nezmění,“ prohlásil Mesa.

Novinář Glenn Greenwald uvedl, že vítězství Moralesova Hnutí za socialismus (MAS) je natolik přesvědčivé, že zpátečnické síly, jež se snažily zničit demokracii v zemi, mají nyní už jen málo příležitostí k tomu, aby politickou situaci v zemi zvrátily.

„Každý, kdo věří v základní pilíře demokracie, nehledě na ideologii, by měl nyní Bolívijce podporovat, neboť toho obětovali už moc, aby si vydobyli právo na samostatnost. Každý by měl doufat, aby se stabilita a prosperita z doby Moralesova vládnutí za vlády jeho demokraticky zvoleného nástupce ještě více rozšířily, “ konstatoval Greenwald.

 

Celý článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5993

Diskuse

Obsah vydání | 29. 10. 2020