Průběžné zpravodajství

Počet mrtvých v ČR se za posledních čtrnáct dní zdvojnásobil na více než 2000

25. 10. 2020

čas čtení 11 minut
 


MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. Česká republika zaznamenala v sobotu 24. 10. (o víkendu vždy přicházejí "nižší" počty tohle je nižší počet??)  12 472  nově registrovaných infekcí. Je to dosud vůbec nejvyšší počet nákaz v ČR od začátku pandemie, poznamenává Guardian. Toto číslo je ovšem relativní, protože se v ČR systematicky netestuje. V ČR bylo dosud registrováno 250 797 nákaz, tedy více než čtvrt milionu. Zemřelo už 2167 lidí.  V nemocnicích je nyní 5345 osob!     

Počet infekcí v jednotlivých okresech opět drasticky stoupl. Zlín má 1114.52 nákaz na 100 000 obyvatel,  Prostějov 1025.35, Hradec Králové 1022.02,  Vsetín 1024.88, Benešov 1014.95, Příbram 1005.18, České Budějov ice 989.78, Plzeň-jih 989.16, Přerov 956.67, Uherské Hradiště 948.49, Jeseník 813.84... Toto jsou počty vyžadující absolutní uzamčení země. Znamenají, že budou nyní umírat velké počty už nakažených osob a nedá se tomu zabránit.

Lidi, držte se doma, noste roušky a dodržujte odstupy!

Dodneška někteří čeští lékařští "odborníci" tvrdí, že pandemie věk úmrtí nijak nezhoršuje. Oni jsou opravdu uzavřeni do české kotliny a nejsou schopni vnímata data odjinud? Netuší, že totéž jako jinde se nyní děje i v ČR?

V ČR hrozí nebezpečí, že namísto efektivních protiepidemických opatření dojde teď k zcela irelevantnímu, zdržujícímu a nebezpečnému hašteření o ministra zdravotnictví. Anebo že Babiš do funkce jmenuje jednoho z popíračů pandemie... (JČ)

- Větrejte!! Ventilace je absolutně klíčovým prostředkem jak zabránit šíření pandemie na pracovištích a ve veřejných budovách. Nedostatečné proudění vzduchu totiž umožňuje mikroskopickým kapénkám viru (aerosolům) šířit se na vzdálenost větší než 2 metry. Vyplývá to ze studie britské vládní vědecké skupiny pro koronavirus SAGE. Je naprosto kriminální, že se v mnohých tramvajích a autobusech v ČR stále nedají otevřít okna!  ZDE  

- Počet úmrtí v ČR se za čtrnáct dní zdvojnásobil na 2047. Česku trvalo sedm měsíců, než zemřelo prvních 1000 lidí. Druhých více než 1000 lidíé zemřelo za čtrnáct dní. Počet hospitalizovaných osob ve vážném zdravotním stavu stoupl v pátek na 772. Hospitalizováno je v ČR zatím 5314 osob.

Nejlépe podle listu Guardian zvládlo infekci v Evropě Finsko, jedna z mála zemí, která bojuje v Evropě proti infekci efektivně. Tvrdá regionální opatření zvrátila za poslední týden rychlý nárůst infekcí a čtrnáctidenní výskyt infekcí ve Finsku poklesl na 52 případů na 100 000 obyvatel. Naproti tomu Česká republika, která byla na jaře chválena za to, jak efektivně tehdejší nákazu zvládla, má nyní čtrnáctidenní výsky nákazy v ohromující výši 1210 nákaz na 100 000 obyvatel. Druhá je Belgie, která má skoro stejně hroznou míru nákazy, 1115 nákaz na 100 000 obyvatel. Další země mají tuto míru nákaz: Francie 521, Německu 319, Itálie 240.  ZDE 

- Francie v sobotu zaznamenala rekordních 45 422 nových nákaz. Celkem registruje Francie 1 086 497 infekcí.

- Souhlas s koronavirovou "strategií" londýnské vlády poklesl podle nejnovějšího průzkumu veřejného mínění na rekordních - 21 procent.

- Itálie v sobotu zaznamenala nový denní rekord 19 644 nákaz.

- Rakousko registrovalo v sobotu nový denní rekord 3614 nákaz.

- Londýnská policie zatkla v sobotu na demonstracích proti lockdownu a proti očkování 18 osob.

- Řecko zaznamenalo v sobotu rekordní počet 935 nových nákaz.

- Novinářka Saša Uhlová byla nakažena covidem a "není úplně bez příznaků". Přinesl to zřejmě syn ze školy, píše. Lidi, prosím vás, dávejte velký pozor na pokles hladiny kyslíku ve vaší krvi, dochází k tomu tak pátým dnem po nákaze u lidí, kteří začnou mít potíže s dýcháním. V tom případě je okamžitě nutno jít do nemocnice, protože pokles kyslíku v krvi může vést k náhlému kolapsu a smrti. Existují malá testovací zařízení, která rychle kontrolují procento kyslíku v krvi. Bylo by záhodno si je opatřit. (JČ)

- Polský prezident Duda (48) je nakažen koronavirem, ale "cítí se dobře". (To každý, zpočátku.)

- V Británii pokračuje skandál ohledně Johnsonovy vlády a Konzervativní strany odmítající poskytnout obědy dětem ze zchudlých rodin v důsledku pandemie během prázdnin. Konzervativní poslanec Ben Bradley napsal na Twitteru, že "tyto peníze by okamžitě chudí rodiče zneužili pro platbu za drogy a za návštěvu bordelu", přestože vládou poskytované potravinové poukázky pro nemajetné děti v létě bylo lze použít jen na jídlo. Byl obviněn ze stigmatizace dělnické třídy.

- Polsko zavedlo celostátní rudou zónu a částečně uzavřelo základní školy a restaurace.

- Belgie zaznamenala obrovskou vlnu nákaz.

- USA překročily v pátek svůj rekord a zaznamenaly nejméně 83 948 nových infekcí v důsledku ohnisek nákazy po celé zemi.

- Německo dosáhlo 10 000 úmrtí na covid-19. Za posledních 24 hodin registeruje 14 714 nových nákaz a dalších 49 úmrtí. Celkem bylo v Německu registrováno 418 005 infekcí a 10 003 úmrtí.



- V Británii se vzbouřily místní úřady, místní poslanci, firmy a majitelé velkých i malých podniků proti rozhodnutí Borise Johnsona neposkytnout školním dětem během nadcházejících podzimních školních prázdních a o vánočních prázdninách obědy zdarma. Konzervativní poslanci tento návrh zákona od Labouristické strany v parlamentě zamítli. Za poskytování obědů dětem rodičů, ožebračených koronavirem, se přimlouval celebritální fotbalista Marcus Rashford. V létě mu Johnson ustoupil a jídlo pro děti během letních prázdnin poskytl. (Během dnů školní výuky stát nemajetným dětem poskytuje obědy zadarmo pravidelně, ne však o prázdnínách.) Nyní už to při dalších prázdninách odmítl. Vyvolalo to celostátní zuřivou reakci a solidarity mnoha lidí, kteří nyní posílají potraviny potřebným dětem.

- Brazílie překročila hranici 156 000 úmrtí. Za posledních 24 hodin tam zemřelo dalších 571 osob. Bylo registrováno nových 30 026 nákaz. Od začátku pandemie zaznamenala Brazílie 5,3 milionu případů koronaviru. Celkový počet úmrtí stoupl na 156 471.

- Úřad Evropské unie pro zvládání nemocí spolu s evropskými zdravotníky bije na poplach, že v Evropě sílí vlna nových infekcí a Světová zdravotnická organizace varuje před "exponenciálním" nárůstem nákaz. Některé země v Evropě zaznamenávají vyšší množství infekcí než během první vlny pandemie v březnu a v dubnu.

- Dánsko snížílo povolení pro shromažďování lidí z 50 na 10 a zakázala prodej alkoholu po 22 hodině ve snaze snížit počet infekcí.

- Dr. Anthony Fauci, americký odborník na infekční choroby, informoval, že úkolová jednotka Bílého domu pro koronavirus se nyní schází daleko méně často než dříve, přestože nákazy v USA rychle rostou.

- Írán plánuje nová omezení. Státní zaměstnanci budou chodit do práce jen každý druhý den. V pátek Írán zaznamenal rekordní početr 6134 nových infekcí.

- Itálie zaznamenala více než 19 143 nových denních infekcí, je to zvýšení o více než 3000 za posledních 24 hodin.

- Do konce února 2020 může v USA zemřít na koronavirus milion lidí, ale asi 130 000 těchto životů by mohlo být zachráněno, kdyby lidé systematicky nosili roušky.
- V Portugalsku se v přeplněných místech pod širým nebem budou muset nosit roušky.

- Náměstkyně belgického premiéra Sophie Wilmès, 45, která testovala pozitivně na koronavirus minulou sobotu, je na jednotce intenzivní péče. Je při vědomí a je "ve stabilním stavu".

- Globální počet registrovaných  nákaz dosáhl 41 389 688 osob. Zemřelo dosud 1 129 551 lidí.

- Nová vlna koronavirové pandemie je "velmi vážná" v Německu a ve Španělsku se "vymkla kontrole". Německo zaznamenalo 11 287 nákaz.

- Český premiér Andrej Babiš se omluvil za to, že byl nucen zavést nová koronavirová omezení, a varoval před "obrovskou vlnou" nákaz. Roman Prymula byl přistižen v restauraci. Je to nesmírně neodpovědné jednání, protože diskredituje vládní opatření a povede k zbytečným úmrtím. Všichni občané jsou si podle Prymyly zjevně rovni, někteří jsou ale rovnější. (JČ) -  Babiš oznámil, že Prymulu požádal, ať odstoupí, a pokud neodstoupí, že ho odvolá. Babiš uvedl, že informoval Zemana, který se k návrhu Prymulu odvolat postavil rezervovaně. Babiš dodal, že chce věci vyřídit rychle a nahradit Prymulu do pondělí.
PS. Prymula se hájí, že v restauraci byl ve středu, před zavedením lockdownu ve čtvrtek. Jenže to je jedno. Ministr zdravotnictví musí na sebe mít přísnější měřítka než řadový občan. (JČ)


- Polsko zaznamenalo rekordní počet 12 107 nových koronavirových infekcí. Totéž Chorvatsko. Záíhřeb zaznamenal 705 nových infekcí, o den předtím jen 337.

- V Evropě je nyní 38 procent všech světových nákaz, minulý týden to bylo jen 29 procent, varuje Světová zdravotnická organizace. Pozoruhodný je nárůst infekcí v Německu, které dosud zvládalo pandemii dobře. Je sice stále nízký, ale roste. Němečtí epidemiologové z toho viní setkávání v soukromých bytech, především mezi mladými lidmi.

- Trump a Biden se v prezidentské debatě střetli ohledně koronavirové pandemie v USA. Trumnp hájil svůj přístup k pandemii, která už způsobila smrt 223 000 Američanů. Řekl: "Přijímám plnou odpovědnost. Mojí vinou není, že to sem přišlo. Je to vinou Číny." Biden poukazoval na to, že Trump nemá žádný jasný plán na boj proti pandemii.

- Americký úřad pro regulaci léků a potravin Food and Drug Administration schválil protivirový lék remdesivir jako první lék použitelný pro pacienty hospitalizované s covidem. Podle velké studie amerických Národních ústavů zdraví prý remdesivir zkrátil uzdravování pacientů z 15 na 10 dní.

- Spojené státy měly možnost zabránit 130 000 až 210 000 úmrtím. Vyplývá to ze zprávy expertů pro připravenost na katastrofy a odborníků na veřejné zdraví.

- Ve Francii bylo registrováno ve čtrvtek dalších 41 622 denních infekcí, je to absolutní rekord.

- Trump měl před čtvrteční prezidentskou debatou negativní test na koronavirus.

- Peníze Evropské unie pro oživení ekonomiky budou zdrženy, informoval jeden diplomat Evropské unie.

- Supermarkety ve Walesu budou smět prodávat během lockdownu jen nejdůležitější zboží, nikoliv šatstvo a železářské zboží. Wales také oznámil, že znárodňuje  celou svou železniční síť, která finančně v důsledku covidu kolabuje.

- Řecko zavede zákaz nočního vycházení v oblastech postižených covidem, včetně Atén.

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

0
Vytisknout
17593

Diskuse

Obsah vydání | 29. 10. 2020