Imunita vůči koronaviru může trvat osm měsíců i déle

8. 1. 2021

čas čtení 2 minuty
Nové údaje ukazují, že takřka všichni pacienti, kteří přežili chorobu COVID-19, mají v těle imunní buňky nezbytné k boji s opakovanou infekcí.


Zjištění založené na analýze krevních vzorků od 188 pacientů naznačuje, že reakce všech hlavních součástí imunitního systému na virus SARS-CoV-2, může přetrvat přinejmenším po dobu osmi měsíců od nástupu symptomů prvotní infekce.

Prozatím jde o největší provedenou studii svého druhu.

Výsledky publikované ve středu časopisem Science by mohly znamenat, že pacienti zotavení z COVIDu disponují imunitou vůči vážnému onemocnění po dobu řádově měsíců, možná i let.

Studie pomáhá vysvětlit některé znepokojivé údaje z jiných laboratoří, které ukázaly dramatický pokles protilátek několik měsíců po infekci. Někteří se obávali, že to znamená zánik imunity proti opakované infekci.

Jenže pokles obsahu protilátek je normální, děje se tak i u jiných chorob.

Virově specifické protilátky přežívají v krevním řečišti ještě v dalších měsících po infekci. Tělo také disponuje imunitními buňkami zvanými paměťové B lymfocyty. Pokud se člověk znovu setká s novým koronavirem, tyto lymfocyty se dokáží reaktivovat a produkovat protilátky k boji s infekcí.

Výzkum zjistil, že obsah B lymfocytů specifických pro korunku koronaviru ve skutečnosti v krvi pacientů šest měsíců po infekci narůstá.

Vykazují také armádu T lymfocytů připravených k boji s reinfekcí. Přežívají dva typy, označované jako CD+ a CB8+.

Různé části adaptivního imunitního systému navzájem spolupracují.

Tým ovšem varuje, že ochranná imunita se člověk od člověka dramaticky liší. Sami zaznamenali rozdíly v rozsahu dvou řádů. Lidé se slabou imunitní pamětí mohou být v budoucnosti zranitelní opakovanou infekcí, nebo mohou pravděpodobněji nakazit ostatní.

Zjištění studie je dobrou zprávu pro výrobce vakcín, protože je možné, že imunita vyvolaná očkováním bude vykazovat podobné charakteristiky.

Pokračování studie by mělo zaznamenat stav zkoumaných osob ještě 12 a 18 měsíců po nástupu symptomů. A v plánu je podobný výzkum imunity vzniklé vakcinací.

Tým dále pracuje na zjištění, jak se imunitní paměť liší u lidí různého věku a nakolik ovlivňuje vážnost průběhu choroby COVID-19.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6026

Diskuse

Obsah vydání | 12. 1. 2021