Nekooperativní pan Halamka

5. 2. 2021 / Pavel Veleman

čas čtení 3 minuty

 

Nebudu se nijak zabývat ryze technicistním sdělením vedoucí odboru komunikace na Praze 2 - paní Zoulové. Styl dopisu je totiž naprosto stejný, jakoby se jednalo o výměnu vodovodu nebo řešení výskytu mravenců a jejich dezinfekce v obecních bytech Prahy 2.

Každý trochu citlivý čtenář jistě ví, jak zejména v době po druhé světové válce tento studený, byrokratický styl sdělení a psaní o smrti a osudu člověka (svého bližního) odhaluje o píšícím jeho nelidskost a pouhou služebnou servilitu a strojovost k fungující, odlitštěné instituci, kterou Praha 2 dlouhodobě pod vedením ODS uplatňuje.

 

Vše je tzv. zprocesováno a tento styl řízení je pro klienty s zdravotními a sociálními problémy je doslova smrtelný. Řádně zvolení politici Prahy 2 zastupují zájmy většinového obyvatelstva a delegují naprosto sociálně necitlivé využití bytu podle schválených směrnic, soud soudí podle platného zákona, exekutor vykonává exekuci podle platných zákonů, sociální pracovník nabízí pomoc a jistě všichni mají v tomto stroji vše dokonale ošetřené ve svých zápisech a spisech pro případnou kontrolu. Paní vedoucí odboru komunikace nakonec vše roboticky popíše a vina na smrti člověka je pouze a jedině na něm samém… Byl přeci nekooperativní a přitom systém je tak dobře nastaven, jen se nám do něj nevešel pan Halamka, jeho chyba.

A teď k paní Zoulové a jejímu byrokratickému "ptydepe", kterým vše svaluje na nekooperativní chování pana Halamky, který se již nemůže bránit:

1, obec, v tomto případě Městská část Praha 2, která má ve své správě bytový fond nemusela s ohledem na zdravotní a sociální situaci klienta dávat podnět k vyklizení bytu

2, Městská část Praha 2 má primární funkci ve své činnosti zajistit sociální péči o jednoznačně sociálně vyloučeného občana Prahy 2 a muselo jí být jasné, že vystěhování v zimním období a v době nouzového stavu je pro pana Halamku fatální, v této situaci byla možnost pozastavit výkon rozhodnutí o vyklizení bytu žalobcem (ÙMČ Praha 2)

3, v celé Praze existují stovky takto užívaných bytů (termín pro tento typ klientů je tzv. zanašeč věcmi), má jednoznačně psychiatrický rozměr a je nutné v tomto režimu s klienty pracovat (kdo jiný by měl být k těmto občanům sociálně citlivý, když ne obec, která má zákonnou povinnost zajistit ubytování pro své občany). Musím říci, že většina městských částí je těchto případech sociálně citlivá a i majitelé bytu takto zdravotně a sociálně vyloučené klienty nevyhodí na ulici.

4, celková anamnéza pana Halamky a vlastně i jeho určitá obliba u ostatních obyvatel Prahy 2 ukazuje, že nebezpečnost této osoby vůči svému okolí zde nehrozila, situace byla proto daleko jednodušší při řešení než u člověka, který svojí agresivitou ohrožuje ostatní spoluobčany

Proto je pro mne jediné vhodné slovo, které si politické vedení ÚMČ Praha 2 zaslouží při tzv. řešení této kauzy - sociální zločin.

Čest památce pana Halamky.

Pavel Veleman, Praha





1
Vytisknout
10456

Diskuse

Obsah vydání | 9. 2. 2021