Sociální vražda a Úřad Prahy 2

29. 1. 2021

čas čtení 3 minuty
Skotsko má zákon, podle něhož musí být bezdomovec do 24 hodin ubytován. Proč ho nemá Česká republika? (JČ)

Těsně před vánočními svátky byl ze sociálního bytu na Praze 2 vyhozen pan Ladislav Halamka. Všem bylo jasné, že nemá kam jít, ale to nikomu na odpovědném úřadu zjevně nevadilo. Odešel s igelitkami, kam musel vměstnat veškeré své oblečení a vše ostatní, co mu v jeho životě zbylo. Jelikož byl dost známou figurou Vinohrad, kde léta sbíral cokoli, co mohl za malý peníz odvézt na svém vozíku do sběrny, všichni jsme ho dobře znali a snažili se mu v tíživé situaci pomáhat. S každým se vždy rád pustil do přátelského hovoru, byl optimista, nikdy nepodlehl sebelítosti, zůstával pragmatický a vždy se vyptával, zda někdo neví o nějaké práci, kde by si mohl alespoň trochu přivydělat, píše Pavla Mulvey Trchová.

 
V sousedství vyvážel popelnice, pomáhal při menších rekonstrukcích provozoven, zkrátka práce se nikdy neštítil. Po svém „vyhazovu“ z bytu, od známých a sousedů dostal spacák a teplé oblečení, pravidelně byl zásobován jídlem a menšími peněžními obnosy. Lidé mu kupovali jeho oblíbený lahvový Braník, pokud na něj narazili před některým z místních obchodů, kde trávil svůj volný čas, poklábosili a věřím, že se těšili, až ho opět příště uvidí.




 


Pan Halamka se po dobu od svého vyhazovu do začátku ledna musel “ubytovat” v přilehlých parcích na Vinohradech, kde byl několikrát policisty vykázán, že tam nemá co dělat. Během této doby mu další “spolunocležníci” ukradli jak spacák, tak zimní bundu a jeho zdravotní stav se velmi rychle zhoršoval. Po několika diskuzích na sociálních sítích jsme zjistili, že ho policisté nechali odvézt do nemocnice, pravděpodobně by další mrazivou noc v parku nepřežil.

Včera večer se vinohradští díky zapáleným svíčkám u jeho oblíbeného obchodu (roh ulice Mánesova a Blanická) dozvěděli, že Láďa zemřel. Jelikož již neměl rodinu, asi už se nikdy nedozvíme jak a proč. Otázky a pobouření o to více vyvolává postup Prahy 2, která tak nelidsky činila a v kritické době Láďu ze sociálního bytu vyhodila.

Nemohli počkat alespoň do jara? Nedalo se vše řešit jinou, efektivnější a citlivější cestou?

Na serveru MČ Prahy 2 se můžeme dočíst, že má více jak 400 volných bytů! Opravdu je toto způsob, jak se chovat k lidem v těžké sociální situaci a hlavně v tuto roční dobu?

Je velmi milé, že se na internetu můžeme dočíst, kde a jak fungují azylová centra a další organizace. Nevím zda Láďa a další lidé v jeho situaci někdy internet viděli, a mají tak možnost se k těmto informacím běžně dostat…..

0
Vytisknout
11526

Diskuse

Obsah vydání | 2. 2. 2021