Průběžné zpravodajství:

Koronavirus: Množství lidí se covidem nakazí v nemocnicích

26. 3. 2021

čas čtení 7 minut
Ve čtvrtek 25.3  bylo v ČR zaznamenáno dalších 7853  nových denních nákaz.   V ČR do 25.3.  zemřelo  25 639 lidí, to je denní nárůst o  189 mrtvých.    V nemocnicích je 7965 lidí  Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 503 307  osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

Počet očkovaných v ČR je stále strašně malý, i když se mírně zvyšuje. Ve čtvrtek 25.3.  bylo v ČR očkováno 40 770 osob.  Ukončeno bylo očkování  u 16 937 osob. Celkem je vykázáno 1 504 419 očkovaných dávek. Pro srovnání: Ve čtvrtek 25.3. bylo v Británii očkováno dalších 337 665 lidí, celkem bylo v Británii proočkováno alespoň první vakcínou 43,4 procent obyvatelstva.

- Británie ve čtvrtek zaznamenala 6397 nových nákaz a 63 nových úmrtí, tedy OSMNÁCTKRÁT MÉNĚ úmrtí na jednoho obyvatele než Česká republika.

- Německo zavedlo karanténní opatření pro osoby, cestující z celé řady evropských zemí, včetně Francie, Rakouska, Dánska a České republiky. Lidé cestující z těchto zemí se musejí na německých hranicích prokázat negativním koronavirovým testem ne starším 48 hodin. Kromě toho musejí jít na 10 dní do karantény, což je doba, která se bude moci zkrátit, pokud budou mít za pět dní další negativní test.

- Česká vláda prodloužila nouzový stav do 11. dubna.

- Soukromý sektor v Libanonu dováží nejméně milion dávek ruské vakcíny Sputnik V.

- Srbsko očkovalo migranty a občany ze sousedních zemí vakcínou AstraZeneca s cílem rozšířit svůj očkovací program, který je skoro nejpokročilejší v Evropě.

- Počet denních mrtvých v Brazílii dosáhl 3650. Brazílie vyrábí dvě domácí vakcíny, a zahajuje s nimi klinické testy. K dispozici budou až za mnoho měsíců. 


- Každý pětadvacátý pacient hospitalizovaný v Británii od prosince 2020 na covid byl očkován alespoň jednou dávkou vakcíny. Většina z nich byla nakažena těsně před očkováním nebo po něm. Trvá až tři týdny po očkování, než vznikne imunita. Z těchto informací, k dispozici britským vládním imunologům, vyplývá, že lidé těsně po očkování si přestali dávat pozor a chybně předpokládali, že je očkování okamžitě chrání. Nebo byli nakažení těsně před očkováním. Do 5. března 2021 bylo v Británii hospitalizováno 1802 očkovaných pacientů. Jsou to od 8. prosince 2020, kdy v Británii začalo očkování proti covidu, celkem 4,2 procenta všech hospitalizovaných osob (jichž bylo za tu dobu celkem 42 788). Průměrný čas mezi očkováním a vznikem příznaků covidu byl pět dní. ZDE 

- Jediná dávka vakcíny Pfizer/BioNTech vyvolává obdobnou imunitní reakci jako je imunitní reakce způsobená samotnou infekcí. Zřejmě vakcína také ochraňuje před novými variantami i lidi, kteří už byli v minulosti nakaženi původní variantou koronaviru. Vyplývá to z nové britské studie Sheffieldské a Oxfordské univerzity za podpory britské organizace Coronavirus Immunology Consortium. Studie zjistila, že u 99 procent očkovaných lidí tato vakcína vyvolává silnou imunitní reakci. Očkovaní jedinci, kteří nebyli nakaženi předtím koronavirem, zaznamenali silnou imunitní reakci i reakci buněk typu T. Očkovaní jedinci, kteří prodělali koronavirus, měli imunitní reakci a reakci buněk typu T ještě šestkrát vyšší.  ZDE 

- 40 600 lidí se v Anglii pravděpodobně nakazilo covidem během pobytu v nemocnici. Signalizuje to neschopnost nemocnic ubránit pacienty před nákazou. Asi ve dvaceti procentech anglických nemocnic se zřejmě covidem nakazilo asi 20 procent hospitalizovaných osob, v některých anglických nemocnicích až 30 procent. ZDE 

- Polsko informuje o rekordním počtu 35 143 nových denních nákaz, je to rekordni počet už třetí den. Včera registrovalo Polsko 34 151 nákaz. Polsko zavádí nový lockdown, který má být v platnosti nejméně do 9. dubna.
 
- Italská vláda plánuje jednat proti zdravotníkům, kteří se odmítnou nechat očkovat proti koronaviru.

- Jihoitalský region Campania podepsal dohodu o nákupu ruské vakcíny Sputnik V. Dohoda vejde v platnost, až vakcínu Evropský lékový úřad schválí.

- Británie zaznamenala v pátek 6187 nových nákaz a 70 úmrtí na covid. 29,3 milionů Britů bylo očkováno první vakcínou, 3 miliony druhou.

- Německo vyhlási Francii vysoce rizikovou zónou nákazy. Znamená to, že příchozí z Francie do Německa budou muset do karantény.

- Joe Biden zdvonásobil cíl své vlády pro jejích prvních 100 dní, tedy do 29. dubna. Původně sliboval, že do té doby bude očkováno 100 milionů Američanů, nyní oznamuje, že do té doby bude očkováno 200 milionů Američanů.

- Austrálie v pátek informuje o první místní nákaze covidem za více než týden. Úřady v Queenslandu proto zavádějí karanténu v nemocnicích, pečovatelských domovech a centrech pro invalidy.

- Moderna zdržela zásilku 590 000 vakcín, které měly o tomto víkendu dorazit do Kanady.

- Vedoucí představitelé EU nepodpořili plán Evropské komise zablokovat vývoz vakcín mimo EU. Naopak podpořili "globální distribuční řetězce" a zdůraznili, že firmy vyrábějící vakcíny musejí zajistit spolehlivost plánované výroby a respektovat dodací lhůty podle uzavřených kontraktů.

- Rumunsko rozšířilo noční zákaz vycházení. Bude platit od 20 hodin a obchody budou muset být uzavřeny od 18 hodin. Platí to pro měasta s více než 4 nákazami na 1000 obyvatel. Ve čtvrtek Rumunsko zaznamenalo nových 6651 denních nákaz, nejvyšší letošní počet.

- Británie má dostatečný počet vakcín na to, aby do poloviny dubna 2021 očkovala všechny lidi nad 50 let a všechny zranitelné občany.

- Maďarsko nemůže rozvolnit lockdown, řekl Viktor Orbán ve státním rozhlase. V Maďarsku bylo očkováno 71 procent lidí nad 65 let aspoň jednou vakcínou a celke bylo v Maďarsku, zemi s 10 miliony obyvatel, očkováno 1,8 milionu lidí.

- Norsko odkládá rozhodnutí, zda začne znovu očkovat vakcínou AstraZeneca.

- Rusko informuje o 9167 denních nákazách a o dalších 405 úmrtích za posledních 24 hodin.

- Irsko zavedlo povinnou karanténu na dobu 12 dní v hotelech pro příchozí z 33 vysoce rizikových zemí, k nimž patří Argentina, Rakousko, Brazílie, Chile, Mauritius, Rwanda, Jihoafrická republika, Spojené arabské emiráty a Zimbabwe. Bude je to stát €1,875. - Irsko nebude blokovat cestující z Británie, protože britská varianta je v Irsku už rozšířená.

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

2
Vytisknout
7142

Diskuse

Obsah vydání | 30. 3. 2021