Průběžné zpravodajství:

Koronavirus: Jak to funguje v českých montovnách

24. 3. 2021

čas čtení 5 minut
Česká vláda odmítáním uzavření montoven lidi zabíjí

V úterý 23.3. bylo v ČR zaznamenáno dalších 10 883  nových denních nákaz. Opět počet stoupl nad 10 000 denních nákaz. V ČR do 23.3.  zemřelo  25 258 lidí, to je denní nárůst o děsivých 203 mrtvých.    V nemocnicích je 8402 lidí  Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 486 510  osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

Počet očkovaných v ČR je stále strašně malý. V úterý 23.3.  bylo v ČR očkováno jen 32 230 osob.  Ukončeno bylo očkování jen  u 12 756 osob! Celkem je vykázáno 1 418 114 očkovaných dávek. Pro srovnání: V úterý bylo v Británii očkováno dalších 329 897 lidí, celkem bylo v Británii proočkováno alespoň první vakcínou 42,4 procent obyvatelstva. 


- Maminka jednoho spolupracovníka Britských listů pracuje v továrně. Právě jí řekl její šéf: "Pokud budete nakažena, budete všude tvrdit, že jste v naší továrně vůbec nebyla." Kriminální nezodpovědnost. Absolutní nezájem managerů českých podniků o životy lidí.

- Jak Tchajwan triumfoval a Evropa selhala. V hlavním městě Tchajwanu funguje dnes život bez karantény, v naprostém normálu. I když byl Tchajwan (22 milionů obyvatel)  v důsledku své blízkosti Číně loni na podzim postižen koronavirem, celkem tam od začátku pandemie zemřelo na covid jen 10 lidí! Evropa udělala hned na začátku pandemie obrovskou chybu, protože přijala metodu promořování a myslela si, že je covid totéž jako chřipka. Evropské země vůbec neměly připravenou strategii pro pandemii, kdežto východoasijské země ano, protože utrpěly epidemií SARS. Tchajwan nikdy nemusel zavést plný lockdown. Jednal rychle a zavedl nesmírně efektivní strategii: uzavření hranic, účinný systém testování a trasování a rozsáhlé nošení roušek. Na Tchajwanu nemusely být uzavřeny ani školy, ani bary, kina, divadla a restaurace. Tchajwanská vláda velmi efektivně komunikovala s občany o pandemii a zlikvidovala dezinformace. Nesmírně důležité je, aby vláda komunikovala s veřejností jasně a otevřeně. Tchajwan absolutně potlačil šíření infekce v nemocnicích.  Tchajwanská vláda byla první na světě, která si uvědomila vážnost situace. Začala testovat cestující z Wuhanu už  31. prosince 2019. Od 24. ledna 2020 Tchajwan uzavřel hranice s Čínou. Tchajwanští zdravotníci se snažili od prosince 2019 varovat svět před koronavirovou pandemií, svět je ignoroval. Ekonomika Tchajwanu byla nejprve postižena zrušením globalizovaného způsobu života, ale pak vzrostla v posledních čtvrtletí r. 2020 o 5 procent. ZDE  

 

- Odmítání vakcíny v Anglii a ve Walesu klesá, zjistila studie. Více než 80 procent lidí, kteří ještě v prosinci se nechtěli nechat očkovat, změnilo názor. ZDE 

- V Brazílii vznikly rozsáhlé protesty proti idiocii a nekompetenci ultrapravicového prezidenta Jaira Bolsonara, který proti pandemii nedělá nic a v úterý tvrdil v televizním projevu, že se "lidé brzo vrátí k normálnímu životu". U Brazilců ten projev vyvolal absolutní zuřivost. V úterý Brazílie zaznamenala rekordní počet 3158 denních úmrtí a 84 996 nových nákaz. Oficiálně registrovaný, podceněný, počet úmrtí je 298 843 a ve středu překoná hranici 300 000 mrtvých. "Vidím zemi, která nedává žádnou hodnotu životům svých občanů," řekl jeden vědec po Bolsonarově projevu v televizi. ZDE 

- Polsko informovalo o 29 978 nových denních nákazách, je to nejvyšší počet od začátku pandemie. Počet denních mrtvých v Polsku stoupl na 575, je to nejvyšší denní počet mrtvých v roce 2021. Celkový počet mrtvých v Polsku převýšil 50 000.

- Klinika v Hongkongu byla potrestána za to, že doporučila vakcínu Pfizer a nikoliv čínskou vakcínu Sinovac.

- Roselyne Bachelot, francouzská ministryně kultury, byla s covidem  hospitalizována. Francouzská ministryně zaměstnanosti Elizabeth Borne je také s covidem v nemocnici.

- Infekční nemoci se intenzivnějí šíří v oblastech, kde byly zlikvidovány lesy a kde jsou monokulturní plantáže. Epidemie budou častější v důsledku likvidace biodiverzity.

- Rusko informovalo o 8861 denních nákazách a dalších 401 úmrtích. Celkový počet registrovaných nákaz v Rusku je 4 483 471 a počet mrtvých je 96 219.

- Indie zaznamenala novou koronavirovou variantu, avšak dosud nikoliv v "nebezpečném" počtu nákaz.

- Úspěch očkovací kampaně v Británii je podle Borise Johnsona důsledkem "chtivosti peněz" a "kapitalismu". (Přitom však očkování organizuje státní britské zdravotnictví, nikoliv kapitalisté. Vakcíny vznikly ve státních podnicích s obrovským množstvím státních dotací.)

- Ukrajina zaznamenala už druhý den rekordní počet koronavirových úmrtí, 342. Předchozího dne to bylo 333 úmrtí. Ukrajina také informuje o rekordním počtu denních hospitalizací, 5483. V úterý zavedla Ukrajina pohraniční kontroly. Cestující ze zahraničí do Ukrajiny nyní musí mít negativní test.  Na Ukrajině, která má 41 milionů obyvatel, bylo do 24. března očkováno jen 137 026 osob. Celkem na Ukrajině na covid zemřelo 30 773 osob.

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

2
Vytisknout
8581

Diskuse

Obsah vydání | 30. 3. 2021