Zdraví Alexeje Navalného se v brutálním ruském koncentráku vážně zhoršilo

25. 3. 2021

čas čtení 2 minuty


Alexej Navalnyj si stěžuje z "vážného zhoršení" zdraví ve vězení. Bylo mu také zabráněno, aby se setkal se svými právníky. Navalnyj má "vážné bolesti zad" a znecitlivělou nohu, na níž se nemůže postavit, řekl ve středu jeho poradce Leonid Volkov.

Navalného právníci uvedli, že jim  ve středu bylo zabráněno v setkání s Navalným. Domnívají se, že je ve vězeňské kolonii IK-2 v provincii Vladimir v nemocnici.

 

"Nevíme, kde Alexej Navalnyj je ani proč je skrýván před svými právníky," uvedli a vyjádřili názor, že se správa věznice asi snaží utajit, že je Navalnyj v nemocnici. Věznice IK-2 je známá svým brutálním režimem a izolací vězňů od vnějšího světa.

Navalného stoupenci konstatují, že se obávají o jeho život. Rusko odmítlo splnit verdikt Evropského soudu pro lidská práva, který požaduje Navalného propuštění, protože jeho bezpečnost ve vězní nemůže být zaručena.

"Jsme vážně znepokojeni možným ostrým zhoršením jeho zdravotního stavu," konstatovali právníci Olga Michailova a Vadim Kobzem v písemném prohlášení. Je to poprvé od Navalného zatčení, co se nedostavil na plánovanou schůzku se svými právníky. Právníci také uvádějí, že vězeňský lékař dal Navalnému jen dvě tablety ibuprofenu.

Mnoho Navalného vysokých poradců i jeho bratr Oleg jsou v Rusku v domácím vězení. Jiní jsou v zahraničí.

Ve středu byly poprvé zveřejněny informace, že je Navalného zdraví ve vězení ohroženo. Předtím na účtu, který provozují jeho stoupenci, byla zveřejněna fotografie Navalného s hlavou ostříhanou dohola a dopis, v němž Navalnyj popisuje svůj život ve vězení, které charakterizuje jako "opravdový koncentrační tábor 100 km od Moskvy". Navalnyj v dopise dodává, že ve vězení nebyl svědkem "ani známky násilí", ale že jsou vězni v neuslém strachu z dohledu a z trestů za porušování vězeňských předpisů. Přirovnal atmosféru k Orwellovu románu 1984. Navalného vězení považuje za možného útěkáře, a proto ho probouzení v noci každou hodinu, aby se "ujistili, že neutekl".

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

1
Vytisknout
5809

Diskuse

Obsah vydání | 30. 3. 2021