Šéf americké diplomacie varuje, že by USA na Německo kvůli plynovodu Nord Stream 2 mohly uvalit sankce

25. 3. 2021

čas čtení 1 minuta

Americký ministr zahraničí Anthony Blinken tvrdí, že plynovod Nord Stream 2, který je ve výstavbě a který by měl z Ruska do Německa přivádět zemní plyn, je v rozporu se zájmy Evropské unie. Blinken zároveň Berlín varoval, že by Spojené státy na Německo mohly uvalit sankce, informuje RFE/RL.

„Prezident Joe Biden zcela jasně uvedl, že tento plynovod je špatný nápad pro Evropu i pro Spojené státy – a koneckonců jeho výstavba je v rozporu s bezpečnostními zájmy Evropské unie,“ konstatoval Blinken 23. března v Bruselu během setkání s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem.

Německo tlačí na dostavbu plynovodu navzdory vytrvalému nesouhlasu ze strany Spojených států, který trvá už více než deset let.

Američtí představitelé argumentují, že Nord Stream 2, který by měl do Německa přes Baltské moře přivádět 55 miliard kubických metrů plynu ročně, by Evropu učinil příliš závislou na energetických dodávkách z Ruska.

Blinken zmínil americký zákon, který po Bílém domu vyžaduje, aby uvalil sankce na společnosti, jež se projektu Nord Stream 2 účastní. Plynovod má podle amerických představitelů potenciál oslabit zájmy Ukrajiny, Polska i dalších partnerů a spojenců.

Washington dosud uvalil sankce na ruskou společnost KTV-RUS vlastnící plavidlo, které instaluje potrubí. Toto opatření schválila administrativa prezidenta Donalda Trumpa krátce před koncem jejího volebního období.

Plynovod je v současnosti z 95 procent hotový a podle odborníků by mohl být dokončen v září letošního roku. Zastánci Nord Streamu 2 už dříve obvinili Spojené státy z podkopávání celého projektu, aby mohly zvýšit prodej zkapalněného zemního plynu do Evropy.

 

Celý článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5292

Diskuse

Obsah vydání | 30. 3. 2021