Lockdown musí být efektivní, ne nekonečný

23. 3. 2021

čas čtení 2 minuty
tisková zpráva

V neděli 21. března měl skončit vládou nařízený třítýdenní lockdown, který spočíval mj. v omezení pohybu občanů mezi jednotlivými okresy. Opatření nezabrala, vláda je ale přesto prodlužuje. Iniciativa Zastavme covid, společně a spravedlivě požaduje takové řešení situace, které by spělo k rychlému a efektivnímu potlačení pandemie. Mezi její požadavky patří lockdown průmyslu s výjimkou kritické infrastruktury alespoň během velikonočního týdne (tedy od 29. března do 5. dubna) a pozitivní motivace k dodržování protiepidemických opatření (kompenzace ušlých příjmů). Právě v rámci průmyslu dochází k velkému množství kontaktů, jež výrazně přispívají k šíření nemoci.

 

Během posledních třech týdnů čísla nově nakažených začala mírně klesat, nemocnice se ale stále pohybují na hraně svých kapacit. Před třemi týdny ve společnosti rezonovaly výzvy k uzavření průmyslu, vládě se je ale podařilo smést ze stolu: „Ministr Havlíček tvrdí, že epidemii zvládneme, jen pokud budou fabriky otevřené a budeme tak mít kontrolu nad pracovníky. Nikdy pro to ale nepředložil žádná přesvědčivá data. Domníváme se, že spíše než na základě komplexních argumentů se rozhoduje na základě tlaků průmyslové lobby. Česká republika ale není pracovní tábor,“ uvádí mluvčí iniciativy Michaela Hadravová.

Vláda nevyslyšela ani předsedu ČMKOS Josefa Středulu a jeho návrh na velikonoční lockdownu průmyslu. „Aby došlo k žádoucímu snížení virové nálože ve společnosti, měla být odstávka průmyslu naplánována již dávno a měla trvat několik týdnů, nyní by vláda měla alespoň vyslyšet tento návrh odborů,“ uvádí druhý mluvčí iniciativy Jan Májíček a dodává: „Nejsme příznivci restrikcí, v této situaci ale jedině tvrdý lockdown podpořený finančními kompenzacemi zaměstnanců slibuje rychlejší uvolňování.“

Iniciativa Zastavme covid, společně a spravedlivě v posledních týdnech zorganizovala několik pietních setkání v Praze a Ostravě, kam mohli občané přijít zapálit svíčky za oběti koronavirové epidemie. Sesbírala také téměř 600 podpisů pod svou výzvou, v níž vyzývá k sociálně spravedlivému řešení pandemie. Mezi další požadavky výzvy patří podpora zdravotníků, zrychlení očkování a docenění významu škol, ale také včasná příprava sociálně citlivého řešení následků koronavirové krize.

Se srdečným pozdravem
mluvčí iniciativy

Michaela Hadravová 
Jan Májíček
 

https://spolecneproticovidu.cz/
Twitter: @ZastavmeA
Facebook: https://www.facebook.com/spolecneproticovidu

0
Vytisknout
6697

Diskuse

Obsah vydání | 30. 3. 2021