Agentura STEM: Stručná analýza letošního volebního chování

12. 11. 2021

čas čtení 1 minuta

 

Letošní volby do Poslanecké sněmovny byly spíše výrazem pozitivní snahy o změnu ve společnosti než výrazem nespokojenosti a obav. O výsledku, jak se očekávalo, se rozhodlo až v posledních dnech před volbami. V koncovce kampaně se rozdělovaly hlasy především ve prospěch koalice SPOLU. Následující přehled podrobně uvádí rozdíly mezi voliči jednotlivých stran.

Citovaný výzkum neziskového ústavu STEM (www.stem.cz) byl proveden metodou osobních rozhovorů (face-to-face) na reprezentativním souboru obyvatel České republiky starších 18 let ve dnech 15. – 25. 10. 2021. Respondenti byli vybráni kvótním výběrem, celkem odpověděl soubor 1074 respondentů. Na výzkumu pracovalo 247 tazatelů (PAPI, CAPI).

Bezprostředně po volbách do Poslanecké sněmovny STEM zjišťoval podrobnosti o volební motivaci a volebním chování občanů. V následujících šesti kapitolách jsou poznatky z průzkumu nabízející odpovědi na otázky, které se po volbách diskutovaly: motivace účasti ve volbách, důvody neúčasti, volební rozhodování a motivace volby, přesuny voličské přízně od minulých voleb, vazba k volené straně a její intenzita, využití preferenčních hlasů.


Celkový text analýzy je ZDE

0
Vytisknout
5165

Diskuse

Obsah vydání | 16. 11. 2021