Kyle Rittenhouse: Teenager, který zastřelil v USA dva lidi při protirasistických protestech, byl shledán nevinným

19. 11. 2021

čas čtení 3 minuty
 


Aktualizace: V pátek v noci v Portlandu ve státě Oregon asi 200 demonstrantů rozbíjeno okna a házelo předměty na policii v reakci na osvobození Kyleho Rittenhouse. V městě Kenosha docházelo na schodech před soudem k hlasitým hádkám. Protestní demonstrace se také konaly v Chicagu a v New Yorku. Mnozí poukazují na to, že se úřady a policie chová úplně jinak vůči členům ozbrojených bělošských bojůvek a vůči demonstrantům proti rasismu. Případ Rittenhouse se stal klíčovým pro mnoho konzervativců, kteří sbírali peníze pro jeho obhájce.  ZDE  


Rittenhouse usmrtil dva lidi a zranil třetího při loňských protestech poté, co bělošský policista postřelil černocha Jacoba Blakea


V pátek rozhodla - bělošská - porota v městě Kenosha ve Wisconsinu, že teenager Kyle Rittenouse, který usmrtil dva lidi a třetího zranil, je nevinný.

Rittenhouse zabil Josepha Rosenbauma, 36 a Anthony Hubera, 26 a zranil Gaiga Grosskreutze, 27. Střílel na ně ilegálně získanou útočnou puškou, když pobíhal ulicemi města Kenosha s jinými ozbrojenými muži, kteří chtěli jako "občanská milice" bránit v srpnu 2020 protirasistickým demonstracím.

 

K obratu při procesu došlo, když Gosskreutz sice vystupoval jako svědek pro žalobu, ale přiznal, že sám na Rittenhouseho namířil střelnou zbraň před tím, než ho Rittenhouse, jemuž bylo tehdy 17 let, na něho vystřelil a zranil ho na paži. Jiní svědčili, že Rittenhouse honili muži, které zastřelil, (jeden z nich ho udeřil skateboardem) a Rittenhouse sám řekl porotě, že se obával o vlastní život, když střílel. Takže porota uznala jeho právo na obranu. Otázkou, kterou bychom řešili my, je, zda byla přiměřená.

Rittenhouse je běloch, stejně jako byli běloši ti muži, které usmrtil. Proces se nicméně zaměřil na otázky rasové spravedlnosti, zaujaté policejní práce a na právo nosit zbraň. Jsou to problémy, které jsou v jádru závažných konfliktů v nynější, naprosto rozhádané Americe.

Zastánci rasové spravedlnosti konstatovali, že verdit nevyřeší dlouhodobé rasové napětí v městě Kenosha, které vedlo loni v srpnu k násilí, ale že Kenosha musí najít cestu vpřed.

Americký prezident Joe Biden se vyjádřil: "Systém s porotou funguje. Musíme ho podpořit."

V pozdějším prohlášení žádal Biden o klid a uvedl, že hovořil s místními úřady ve Wisconsinu a nabídl jim pomoc pro dodržování veřejné bezpečnosti. "I když rozsudek v Kenoshe mnoho Američanů rozhněvá a vyvolá jejich znepokojení, včetně mě, musíme přijmout rozhodnutí poroty."

Aktivisté za občanská práva zuří.

"Verdikt v případě Kylea Rittenhouse je travestie a nepřinesl spravedlnost těm, kteří přišli o život, když se pokojně shromáždili na protest proti policejní brutalitě a násilí," napsala na Twitteru Národní asociace pro pokrok barevných občanů.

Rittenhouse podporují někteří američtí konzervativci. Byl přistižen, jak se srocuje s ultrapravicovými skupinami, ale u soudu toto nebylo připuštěno.

Soudce Bruce Schroeder byl kritizován za svůj bombastický styl a šokující výroky během procesu, kdy soudce nepokrytě vyjadřoval sympatie obhajobě.

Podrobnosti v angličtině ZDE

USA
0
Vytisknout
7424

Diskuse

Obsah vydání | 23. 11. 2021