Biden: "Nic o vás bez vás." Slíbil Východoevropanům podporu v případě ruského útoku na Ukrajinu

10. 12. 2021

čas čtení 1 minuta
 

Americký prezident učinil příslib v telefonátu ukrajinskému prezidentovi a devíti dalším státům


Joe Biden telefonoval vedoucím představitelům Ukrajiny a devíti východoevropských států NATO a slíbil jim podporu v případě, že Rusko zaútočí na Ukrajinu. Zavázal se, že je zapojí do rozhodování o regionu.

Po devadesátiminutovém hovoru s Bidenem ve čtvrtek pozdě večer ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na Twitteru uvedl, že oba "diskutovali o možných formátech řešení konfliktu" na východě Ukrajiny.

 

Po Zelenském strávil Biden 40 minut rozhovory s vedoucími představiteli Bulharska, České republiky, Estonska, Maďarska, Litvy, Lotyšska, Polska, Rumunska a Slovenska - všechny tyto země vstoupily do NATO po rozpadu Sovětského svazu v roce 1991.

Biden politiky těchto zemí ujistil, že s Ruskem nebude ohledně regionu nic domlouváno za jejich zády, řekl novinářům poradkyně litevského prezidenta.

"Biden řekl: 'Nic o vás bez vás'," uvedla Asta Skaisgiryteová.

Představitelé Polska a dalších východo- a středoevropských zemí NATO se v soukromí ohradili proti Bidenově charakteristice snahy o "dohodu" s Ruskem a obávají se, že jakýkoli kompromis by mohl zvýšit nebezpečí, kterému čelí ze strany expanzivního Ruska.

Podrobnosti v angličtině ZDE

-1
Vytisknout
8630

Diskuse

Obsah vydání | 14. 12. 2021