Koronavirus: Británie posílá do zahlcených nemocnic vojáky

7. 1. 2022

čas čtení 4 minuty


Ve čtvrtek 6. ledna 2022 zaznamenala Česká republika 6641 denních nákaz.  Hospitalizováno je 2632 osob. Celkem zemřelo v ČR 36 507 lidí, to je denní nárůst o 58 mrtvých.   ZDE


- Rakouský kancléř Karl Nehammer má pozitivní test na covid. Byl očkován třemi vakcínami.



 

 


- Novak Djokovič není "vězněn v Austrálii", může odjet, kdy chce. Srbské ministerstvo zahraničí tvrdí, že Djokovič byl "vlákán" do Austrálie, aby tam byl "ponížen". ZDE 

- Británie vyslala do londýnských nemocnic 200 vojáků, z toho 40 vojenských lékařů na pomoc s vlnou pacientů s covidem. V důsledku nákazy omikronem totiž je značná část zdravotnického personálu nemocná a není schopna chodit do práce. ZDE 

- Školy v Anglii jsou na pokraji kolapsu. V 36 procentech z nich je v karanténě více než 10 procent učitelů.

- Jair Bolsonaro tvrdí, že nenechá proti covidu očkovat svou jedenáctiletou dceru, přestože míra infekcí drasticky roste.

- V důsledku sílící vlny omikronu zvyšují evropské vlády tlak na neočkované občany. Ve více než deseti zemích, od Finska po Řecko, se stalo prioritou zvýšit proočkovanost obyvatelstva. V Itálii je očkování nyní povinné pro asi 28 milionů lidí starších 50 let. Řecko zakázalo přístup do veřejných prostor pod střechou pro neočkované jedince a od 16. ledna tam bude povinné očkování pro lidi nad 60 let. Kdo se tomu bude protivit, bude každý měsíc platit pokutu 100 euro. V Rakousku bude od 1. února očkování povinné pro všechny občany nad 14 let. Francie schválila zákon, který zakazuje neočkovaným vstup do restaurací, kaváren, muzejí, do dálkových vlaků či do letadel. Německo prý plánuje napodobit Rakousko při zavádení povinného očkování, dosud však k tomu nezahájilo ani veřejnou debatu. ZDE 

- Brazílie zaznamenala 35 826 denních nákaz, je to nejvyšší denní počet od září 2021,  a také 128 denních mrtvých. Celkem Brazílie zaznamenala od začátku pandemie 22 386 930 nákaz a 619 641 mrtvých.

- Americká studie, zda očkování ovlivňuje ženské měsíčky, zjistila malou a dočasnou změnu. Vědci sledovali 4000 žen během šesti jejich menstruačních cyklu a v průměru menstruace po očkování začala o den později než obvykle. Nedošlo k změně počtu menstruačních dní.
- Omikron možná není tak vážný jako předchozí varianty, ale v žádném případě není mírný, konstatoval Tedros Adhanom Ghebreyesus, šéf Světové zdravotnické organizace. Znovu opakoval apel požadující férové proočkování třetího světa. Pokud se nynější situace nezmění, 109 zemí světa nebude do července 2022 proočkováno aspoň ze 70 procent, jak politici slibovali.

- Británie zaznamenala dalších 179 756 denních nákaz a 231 úmrtí.

- Několik desítek lidi demonstrovalo v Bělehradě před srbským parlamentem na podporu Novaka Djokoviče, kterého chce Austrálie deportovat, protože je neočkovaný.

- Rakouská vláda od soboty zavede přísnější karanténní omezení. Lidé budou muset venku v davech nosit roušky. Platnost očkovacích certifikátů bude snížena na půl roku. Budou se provádět přísnější kontroly, zda do veřejných místností vstupují jen očkovaní občané. Rakouská vláda také apeluje na občany, aby pokud možno pracovali z domova. Karanténu Rakousko zkracuje na pět dní.

- První vlna koronaviru v Británii zvýšila riziko úmrtí pro všechny dospělé občany o více než 40 procent, bez ohledu na jejich zdravotní situaci a další okolnosti.
 
- Studie prokázala, že jediná vakcína firmy Johnson & Johnson poskytuje půlroční ochranu před nákazou a hospitalizací.

- V Mexiku  tento týden překoná hranici 300 000 mrtvých na covid, Mexiko je pátou zemí s největším počtem mrtvých.

- Nigérie vyvíjí vakcínu proti covidu.

- Chile začne očkovat osoby s poškozenou imunitou čtvrtou vakcínou.

- Filipínský prezident Rodrigu Duterte nařídil zatýkání neočkovaných lidí, kteří nedodržují příkaz, aby zůstali doma.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

1
Vytisknout
6211

Diskuse

Obsah vydání | 11. 1. 2022