Koronavirus: Srbský tenista Djokovič, antivaxer, bude deportován z Austrálie

6. 1. 2022

čas čtení 1 minuta
Pokusy tenisty Novaka Djokoviče hrát tento měsíc v turnaji  Australian Open ztroskotaly poté, co byl Djokovič informován, že jeho vízum bylo zamítnuto. Z Melbourne má odletět ve čtvrtek uprostřed vlny tamějších protestů kvůli kontroverzní "zdravotní výjimce", kterou schválili  organizátoři turnaje. Djokovoči je aktivaxer a odmítl se nechat očkovat.



 
 

 

 
Djokovič, vládnoucí šampion soutěže Australian Open byl ve středu na  několik hodin  zadržen na pasové kontrole na letišti Tullamarine v Melbourne.

Australští pasoví úředníci ve čtvrtek ráno potvrdili, že mu Djokovičovi nebude umožněno vstoupit na australské území.

Vláda státu Victoria uvedla, že odmítla formálně podpořit Djokovičovu žádost o vízum, a bylo oznámeno, že vízum, s nímž se pokoušel vstoupit do Austrálie, neumožňuje výjimky pro neočkované žadatele.

Přesné důvody Djokovičovy původní výjimky byly nejasné, ačkoli jeho odpor k očkování je dobře známý. To v  Melbourne ve státě Victoria i v celé Austrálii vyvolalo vlnu kritiky.

Ve středu se ke kritice  přidal i australský premiér Scott Morrison, který prohlásil, že pokud Djokovič nebude schopen předložit doklad o zdravotní výjimce, bude "sedět v nejbližším letadle domů". "Nebude zs ním acházeno jinak než s kýmkoli jiným a posadíme ho do nejbližšího letadla domů. Pro Novaka Djokoviče by neměla platit vůbec žádná zvláštní pravidla. Vůbec žádná."

Podrobnosti v angličtině ZDE  

1
Vytisknout
6914

Diskuse

Obsah vydání | 11. 1. 2022