Kyjev varuje západní letecké společnosti, aby nelétaly nad Černým mořem

13. 2. 2022

čas čtení 2 minuty

Ukrajinská prababička cvičí se samopalem pro obranu své země. "Vaše maminka by to udělala taky," řekla reportérovi.

- Americký poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan konstatoval, že svět je "v situaci, kdy by invaze mohla začít kdykoliv" a varoval před pravděpodobnými civilními obětmi, pokud válka začne. Sullivan nicméně uvedl, že ačkoli v posledních  dnech došlo k urychlení hromadění 130 000 ruských vojáků na ukrajinské hranici, stále by mělo být možno krizi vyřešit diplomatickou cestou.

- Derek Chollet z amerického ministerstva zahraničí vysvětlil, co prezident Joe Biden myslel "rychlou a vážnou cenou", jíž pohrozil, pokud dojde k invazi. Za prvé, značné a "ochromující" hospodářské sankce vůči Rusku. Za druhé posílení a vybudování vojenských kapacit na východních hranicích NATO.

- Ukrajina doporučila leteckým společnostem, aby se od pondělí do soboty vyhnuly letům nad otevřenými vodami Černého moře kvůli ruskému námořnímu vojenskému cvičení.

- Polsko se připravuje na možný příliv uprchlíků.

- Britský ministr obrany Ben Wallace vyvolal v nedělním listě Sunday Times kontroverzi, když prohlásil, že ve vzduchu je "cítit závan Mnichova" - s odkazem na mnichovanství z roku 1938.

- Ukrajinský velvyslanec ve Spojeném království Vadym Prystajko si poté postěžoval, že poplach, který Západ vyhlašuje, riskuje, že nahrává Putinovi.

- Britský ministr obrany Wallace se kvůli ukrajinské krizi vrací z evropské rodinné dovolen do Británie.

- Vyslankyně USA při OSN Linda Thomas-Greenfieldová zrušila návštěvu Libérie, aby se mohla věnovat diplomacii v New Yorku.

- Německý kancléř Olaf Scholz sdělí Putinovi na jejich setkání tento týden o "těžkých důsledcích", pokud Putin zaútočí na Ukrajinu, ale neočekává, že to bude mit na Putina jakýkoliv efekt.

- Evropa se může ocitnout na pokraji války, dodal německý vicekancléř Robert Habeck.- Ukrajinský velvyslanec v Německu Andrij Melnyk obvinil Německo  z "pokrytectví" kvůli odmítnutí dodávek obranných zbraní Kyjevu.

- Nejméně desítka velvyslanectví doporučila svým občanům, aby opustili Ukrajinu.

0
Vytisknout
4800

Diskuse

Obsah vydání | 15. 2. 2022