Válkova maskirovka, čili O tupých škrtech v hygienické službě

9. 2. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty
  • Po odvolání toho, co odvolal, vyšlo nakonec najevo, že ministr nemocnictví hodlá opravdu propouštět zaměstnance hygienické služby. Ale nesmí se tomu tak říkat. 

Ministr Vlastimil Válek doopravdy chystá propouštění zaměstnanců hygieny, a to více jak 130 osob. Na nové skutečnosti v oblasti financování celého rezortu reagovaly odbory vyhlášením stávky.


Připomeňme, že hygienická služba byla nejméně předchozími třemi vládami po sobě zanedbávána a finančně sesouvána kamsi do suterénu. Poté co instituce, kde dnes typického zaměstnance představuje žena po padesátce, přestála dvouletý nápor pandemie, v pátek jí ministerstvo ohlásilo propouštění. Vzápětí zprávu popřelo, aby v úterý znova vyšlo najevo, že na hygieně se má opravdu propouštět, a to 134 osob.

Je nepochybné, že vláda po Babišově politice "dluhy neřeším" někde šetřit musí. Sotva však existuje horší položka než právě rozpočet hygienické služby. Ta je poddimenzovaná a podfinancovaná, již jen z hlediska stabilizace a zajištění generační výměny by potřebovala v tom nejhorším případě rozpočet zmrazit, spíše však posílit. Nikde totiž není psáno, že pokud se šetří, musí se ušetřit úplně všude. Naopak, někde je třeba i v době úspor dosáhnout rozvoje. To je právě případ hygieny, která bude mít s případnými dalšími epidemiemi, šířením rezistentních kmenů baktérií a jinými "výdobytky" současné globální civilizace v budoucnu práce více, nikoliv méně.

Ministerstvo zdravotnictví má ovšem zjevně jiné záměry - a ještě navíc se chová obdobně jako Kreml, který běžně dementuje záměry, jež přitom sledováním jeho reálné činnosti vystupují zřetelně na světlo.

Abyste pochopili, co provádí Kreml, vyplatí se ignorovat prohlášení o údajných záměrech a spíše sledovat fakta "na zemi". A stejně u Válkova ministerstva: Prohlásilo, že zpráva o propouštění hygieniků je falešná, ale vzápětí předepsalo škrty ve výši 94 milionů a 134 lidí má skončit na dlažbě.

Ministr Válek si protesty a dokonce stávku nepochybně plně zaslouží. A premiér Fiala by měl využít poslední příležitosti k pokojnému projednání případu Válek koaliční radou, dokud je ještě čas.

Pokud tak neučiní, bude možná muset Válka odvolat pod tlakem rozhněvané veřejnosti - a nežádoucí důsledky Válkovy nekompetence a tuposti dopadnou v konečné instanci i na něj osobně.

1
Vytisknout
7501

Diskuse

Obsah vydání | 15. 2. 2022